За здравословното хранене

Какво е Екадаши пост и защо е важен за здравето

Какво е Екадаши пост? Защо е важен за здравето ни? Екадаши пост – въздържание от храна. За някои това е духовна практика. Религиозна практика за други. За останалите пък е диета. Кой е прав, всъщност? Качеството на храната влияе върху здравето ни, върху ума ни, върху емоциите ни. След като се нахраним, настъпва момент на […]

Алкализиране на тялото води до здраве

Алкализиране на тялото води до здраве pH е водороден показател (potential of hydrogen), мярка за количеството и активността на водородните йони в даден разтвор. Когато тялото ни е в правилните pH стойности – това дава здраве и премахва болестите. “Никоя болест, включително и рак, не може да съществува в алкална среда.” – Д-р Ото Варбург, […]

Силиций и значението му за жизнеността

Силиций и ролята му за поддържане на младостта Този въпрос вълнува хората откакто свят светува. Съществуват различни мнения по темата, но едно е ясно – неправилното хранене е определящо за дегенеративните процеси, особено в съвременния индустриален свят. Непопулярен факт е, че процесите на стареене са свързани с намаляването на количествата силиций в тялото ни с […]

Лечение на астма и гледната точка на йога

Много хора вярват, че астмата е нелечимо заболяване. Но това не е вярно. Науката за йога, както личния опит на автора на тази статия доказват, че астмата може да бъде излекувана чрез комбинация от съвременна медицина и йога.

Изповед за ваксинацията

Вярвах на Лекарите, смятах,че те се грижат за здравето на детето ми. Родих напълно здраво дете. На следващият ден видях през прозорчето как го ваксинират. Сърцето ми се сви. Но нищо не разбирах. Никой не ме попита, дори не ме предупредиха какво ще правят с детето ми. Попитах, казаха - просто ваксина.Бях спокойна. Те знаят какво правят!

Митове за протеините, белтъците и аминокиселините

Хората вече знаят, че месото не е шампионът сред достъпните ни храни, а авторитетни изследователи от цял свят препоръчват диети с намалено съдържание на тези продукти. Въпреки това у вас се обажда досадно гласче, което може би ви внушава, че протеините са много важни хранителни вещества, а те се съдържат в месото и животинските продукти. Защо се обажда това досадно гласче? Не ли защото чрез целенасочени рекламни стратегии за това колко са ни необходими протеините заинтересовани кръгове са набили в подсъзнанието ни постоянно пулсиращата тревога: ям ли достатъчно протеини?

За вредата от млякото

Затова млякото и млечните продукти могат да бъдат и в различна степен винаги са вредни за: очи, имунна система ( най-вече диабет тип 1, ревматоиден артрит) бели дробове (бронхити, хреми, възпаления), дебело черво (всякакви възпаления в него), кожа (екземи, обриви), за множество детски болести - от бронхити до бъбречни (товари силно нежните детски бъбреци, които трябва да се справят с извеждането на 6 пъти по-голям излишък от калций и фосфор, съдържащи се в кравето мляко) отмива калция (остеопороза), сърдечни заболявания (заради големия процент наситени мазнини), онкологични заболявания

Вредни вещества в козметиката

Sodium laureth sulfate - SLES - дразни кожата и очите и съдържа токсин carcinogen dioxane, който е силно карциногенен.Той много бързо и лесно прониква в кожата и също се натрупва в организма. SLES по-малко дразни кожата, отколкото SLS, но може силно да я изсуши. В реакцията с други компоненти също може да образува диоксини и нитрати, които предизвикват образуването на ракови клетки. Не се извеждат от организма чрез черният дроб.

Началото на духовния живот е вегетарианството

Началото на духовния живот е вегетарианството. То е начало и на възпитанието, защото духовният живот изключва насилието. Никой не би могъл да бъде духовен, ако не е вегетарианец. Месото е една неестествена храна, понеже съдържа много отровни вещества. При клането се заражда страх и омраза у животното, поради което в организма му се образуват и отровни реакции.

Защо не ям месо, една вдъхновяваща статия

Обезлесяване, замърсяване и отровни газове. И това всичкото е следствие на огромния, безумен глад за месо. Благодарение на животновъдната индустрия се обезлесяват огромни територии гори – за да се осигурят пасища за животните, жертва на съответната индустрия. Също толкова огромни количества зърнени храни се произвеждат за нуждите тези животни да бъдат изхранени. А с тези количества растителни храни преспокойно може да се реши проблемасъс световния глад. Oтпадъчните продукти от животновъдната, месопреработвателната и свързаните индустрии са един от основните замърсители на водните плoщи на планетата (редом с енергетиката и тежките метали, разбира се).

Защо рибата не е полезна

Автор: Лина, http://the-vegan.org/ Първо, защото е животно. Не, рибата не е зеленчук, колкото и да им се иска на някои. Въпреки, че не са от групата на бозайниците (с изключение на делфините, китовете и морските свине), рибите са животни, които чувстват болка, страдат, играят, имат спомени. Винаги ми е било интересно защо в повечето случаи точно рибата е […]

МОНОЛОГ НА ЕДНО ПРАСЕ ЗА КОЛЕДА

Всички имаме деца, родители, на Земята всички сме съжители. Христос роди се в този светъл час за хората, но и за нас!Нека всяко живо същество днес да отпразнува Рождество! Нека Коледното празненство да е на Живота тържество!

За млякото от д-р Бисер Господинов

За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. В природата съществуват 4700 вида бозайници, млякото на всеки от които има специфично съдържание, имуноглобулини и лактоферини. От тези бозайници човекът единствен смуче чуждо мляко през целия си живот, вкарвайки в тялото си чужди хормони и алергени. Нито козето, нито кравето, нито камилското, конското или овче мляко са подходящи за нас - хората. Така например кравето мляко съдържа 3 до 4 пъти повече протеини и 7 до 10 пъти повече минерали от човешкото. Но е 6 до 10 пъти по-бедно на мастни киселини.

Рафинираното олио – чиста отрова

После суровината се избелва: При този процес се губи бета-каротинът, а високата температура (110 С) причинява промени в мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето. Накрая се пристъпва към обезмирисване: При него се отделят ароматните масла и останалите мастни киселини. Това става при температура 240-270ОС в продължение на 30-60 минути. Като краен резултат се получава едно безвкусно рафинирано олио, вредно, без мирис, лишено от естествените си витамини и минерали, силно повредено от високата температура. Освен това, при високите температури, ненаситените мастни киселини в олиото добиват мутагенни и канцерогенни свойства.

Житен режим от Учителя Петър Дънов

Житото ще ядете, като преди да го глътнете, ще го дъвчете бавно поне 99 пъти. Преди да изядете ябълката, подръжте я в ръка, разгледайте я, свържете се с нейната аура, порадвайте й се, благодарете на дървото, на слънцето и т.н. Спазвайте правилото дадено от учителя да се храните с любов и благодарност. Добре е да съберете семките от ябълката и да ги посадите на подходящо място. По този начин ще изразите Вашата благодарност за нейната саможертва. По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези дни станете слънчеви хора, бъдете винаги усмихната и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли, чувства и постъпки.

Захарта и кога става бяла отрова

Бялата захар е вероятно най-чистото и най-простото от всички добре известни ядливи вещества. За нея се казва, че е ‘чиста’ сукроза (захароза), защото се състои само от един вид молекула – сукроза.

Йога и правилно хранене

Основните препоръки в йога са да се яде възможно най-естествена храна и в умерени количества. Йога препоръчва вегетарианската диета, особено като подготовка за по-висшите клонове и практики – медитация, крия йога. Вегетарианството се счита че води до вътрешно спокойствие и хармония между ума и тялото, докато храненето с животни се свързва с вътрешно напрежение, гняв, дисхармония, увеличение на желанията. Вегетарианството е в основата на сатвичната диета (сатва – най-висшето качество – чистота, спокойствие, баланс).

За здравето – Петър Дънов

Здравето на човека зависи от следните четири неща: от силата на неговия дух, от добротата на неговата душа, от светлината на неговия ум и от мекотата на неговото сърце. За да придобие човек тия качества, трябва да има знание. Всеки има дух, душа, сърце и ум, но не всеки е могъл да ги развие - да развие такива качества у себе си, които да го направят здрав.