Учител по йога

156

ДА БЪДЕШ УЧИТЕЛ ПО ЙОГА
Свами Сатянанда Сарасвати

СвамиджиАвторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108
Тази статия е с авторско право на преводача. Ако желаете да споделите – може да го направите директно с линка или през фейсбук – с автора и оригиналния линк. Но ако само копирате текста и представите статията като ваша – нарушавате морални, етически принципи, както и Закона за авторското право чл. 9 и чл. 15. 

Едно от най-важните качества на йога учителя е стабилния ум и балансираната личност. Ако той е неспокоен, нестабилен и лесно се хваща в люлеенето на кораба на живота и е емоционално нестабилен, тогава той може да бъде просто един инструктор или преподавател. Навсякъде по целия свят има стотици и хиляди йога учители, професори, лектори, инструктори и майстори по йога. Освен предаване на знание, тези учители би трябвало да предават и собствените си вибрации, магнетизъм и духовни качества.
Иначе когато преподават йога, в техния клас можеш да научиш много неща, който да дискутираш след това, но когато се замислиш по-дълбоко, чувстваш че в твоят духовен живот, или в полето на твоята вътрешна същност, не си получил реално нищо.

Какво може да ви даде един йога учител? Опитност и знание. Изживяване на знанието. Знанието е ограничено в интелектуалния свят. Опитност е това, което ви дава възможност да пренесете това, което научавате в реалния живот и на практика. Какво е опитност и изживяване на йога? Да посрещаме ситуациите в живота със спокойствие, смелост, разбиране. Животът не е една равна плоскост, не е прав път; животът е поредица от преживявания на спад и възход, което се изрязява и в икономически, и в емоционален и в духовен план.

Когато отидете при йога учител, не бива да държите толкова на неговите сертификати. Разбира се, понякога сертификатът е необходим, за да се създаде институция и организация, но за ученика или практикуващия не е така важно. Така че, не гледайте сертификатите или количеството на знание, което има учителя, но вижте дали има пълно съгласие между двете му части на мозъка. В повечето хора, дясната и лявата половина на мозъка са винаги в конфликт. Това, което дясната мисли, лявата го омаловажава и отрича. Каквото лявата приема, дясната винаги го критикува. Това е източникът на конфликтите в човешкото поведение. И за да стане един човек йога учител, трябва да има хармония между тези две половини в главата му.

Преведе Светлана Благоева
по материали от www.yogamag.net


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *