Йога речник на термини и понятия в йога

15 448

Текстове на мантрите, които пеем в Йога студио 108 – кликнете в/у текста

АСАНА

Е специфична поза на тялото, която отваря енергийните канали и психо-енергийните центрове (чакри). Асаните развиват стабилност на тялото и ума и довеждат до състояние на жизненост и здраве чрез разтягане частите на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи. Съществуват няколко основни групи асани:

 • паванмуктасани – освобождаващи енергийните блокажи в тялото
 • напред навеждащи
 • назад навеждащи
 • изправени
 • обърнати
 • усукващи се
 • балансиращи

Всяка асана има различна степен на сложност, всяка група или отделна асана имат влияние върху различните нива на съществуване – физическо, умствено, емоционално, енергийно. Като цяло асаните силно енергетизират и развиват потенциала на човешката личност.

Научни разработки доказват, че редовното практикуване на асани предотвратява болести, лекува психо-соматични заболявания и стрес.

АНТАР МОУНА

Означава „вътрешна тишина“. Антар моуна е техника за постигане на пратияхара (отдръпване на ума от сетивата), петото ниво на Раджа Йога, а в нейната пълна форма практиката води до дхарана (концентрация)и дхяна (медитация). Тя също е основна част и от будистките практики, макар и под друго име и леко изменена – випасана.

Някои от принципите на техниката също се използват и в модерната психология. Антар моуна е един много директен начин за справяне с проблемите на ума и психиката. Всеки ден нашите умове са насочени навън, почти постоянно сме екстровертни и виждаме какво се случва навън и около нас, но имаме много малко осъзнаване какво се случва в нас самите. Практикувайки антар моуна, развиваме осъзнаване за вътрешните процеси на ума. Тя коригира неуравновесена психика и емоции, обърканост, подобрява концентрацията, като прочиства ума от излишни натрупвания и впечатления (самскари). Всеки от нас има потиснати мисли, желания, преживявания. Дори и да не сме осъзнати за съществуването им, тези самскари са потопени в несъзнателното ниво и причиняват страдания, чувство за нещастие и депресия.

Антар моуна е мощно средство, с което можем да се научим да разбираме реакциите си и да се сприятелим с ума, практиката ни помага да тренираме ума да го фокусираме, да развием позицията на наблюдател, което ще ни помогне да премахнем и прочистим дълбоко вкоренени напрежения, забравени болезнени спомени, страхове, фобии.

АДЖАПА ДЖАПА

Означава „спонтанно осъзнаване“ или „да виждаме, да гледаме, да наблюдаваме“. Това е важна практика по медитация, чрез която можем да достигнем до нашата психика и да я направим по-продуктивна и възприемчива. Препоръчва се за хора с динамичен начин на живот, за хора с проблеми и много напрежение, за такива с по-интелектуална работа. Аджапа джапа ни насочва към осъзнаване на умствената дейност, като в същото време установяваме осъзнаване на движението и процеса на дишане и повтаряне на мантра. Освен тези чисто ментални и психични дейности, практикуващият започва да открива и по-фините нива на психичното тяло – психичните центрове (чакрите) и психичните пасажи. Практиката е подходяща за хора, които имат определен контрол на ума и за тези, които искат да развият концентрацията си. Аджапа джапа е комбинация от пранаяма и медитативни техники, а чрез дихателни техники се влиза в полето на медитация.
Аджапа джапа е основа за Крия йога, с напредването в нея се усъвършенства достигането до пратияхара, а оттам започват и дхарана (концентрация) и дхяна (медитация). С практикуването се изчистват самскарите (дълбоко вкоренени впечатления или архетипи) и умът става еднопосочен и дава възможност пътят към дхяна да бъде прочистен.

АШРАМ

Място за духовно оттегляне, обучение и растеж. Ашрамът не е храм или манастир, а място, където човек може да живее прост живот, където човек може да развие позитивно отношение и разбиране към безкористното служене. Това е място за вдъхновение.

БАНДХА

Буквално от санскрит думата означава „задържане“, „заключване“. Целта на бандхите е да локализират и задържат праната в определена част на тялото. Те могат да бъдат практикувани самостоятелно или заедно с мудри, пранаяма и асани. Когато са комбинирани по този начин, те събуждат психични качества и са спомагателно средство за по-висшите практики в Йога (например крия практики).

БХАКТИ ЙОГА

Или Пътят на предаността канализира емоциите и чувствата и ги насочва към осъзнаване и реализиране на висшата ни същност. В Бхакти йога основните принципи са вярата и любовта. Мъдреците казват, че това е най-висшата форма на Йога.

БИХАР ШКОЛА ПО ЙОГА (Bihar Shool of Yoga -BSY)

Основана е през 1964 г. от Парамахамса Сатянанда и в нея се преподава йога. Йога техниките, разработени там, са на базата на личен опит, основан на традиционни Веданта, Тантра и Йога техники, в съюз и съгласие със съвременните физически и здравни науки. Днес тези техники се преподават в Бихар Йога Бхарати, както и в Йога студио 108 .

Бихарската Йога Школа също организира и ръководи йога проекти и медицински проучвания в асоциация с различни болници, организации и институти. Програми, разработени от BSY, днес се използват в секторите на образованието и културата, в затвори, в болници, в армията, в частния и обществен сектор на икономиката и много други.

ГАЯТРИ МАНТРА – Полза и значение в хиндуизма

Гаятри, Савитри и Сарасвати са трите богини, представящи трите аспекта на Гаятри мантра, която традиционно се пее 3 пъти на ден. Гаятри е богинята, която се почита в утринната молитва и ръководи Ригведа и ведическия ритуален огън. На обяд се почита под формата на Савитри и вечерта под формата на Сарасвати.

В санскритския има точни правила за съставянето на поема: римата и дължината не са  написани просто по въображение. Счита се, че ако тя се изпълнява правилно, изчиства грешните постъпки. Сричките се четат така: Om bhoor bhuvassuvaha,Tatsa Vitur varenyam, Bhargo devasya dheemahi, Dheeyo yonah prachodayat

Гаятри мантра е предназначена да ни подготви и помогне за реализиране на божествената енергия и се счита, че тази мантра представлява Върховното божествено. Тя е предавана само на духовно напреднали аспиранти. При правилно практикуване тя дава възможност на човек да навлезе в трансцеденталните полета и да изживее върховното състояние на Бог. Но за да се получи това въздействие на мантрата, е необходимо преди това да се постигнат качества на напълно балансирана личност, да се постигне абсолютна добронамереност, човек да живее изцяло по законите на майката природа. Гаятри мантра се счита за звуковото превъплъщение на божествената форма – Брахма, и във Ведическата традиция и култура е на особена почит. В Бхагават Гита Бог Кришна казва в глава 10, стих 35: „Сред всички химни, аз съм песента, пята на Бог Индра, измежду поетите, аз съм Гаятри мантра, изпята всеки ден от посветените, измежду месеците, аз съм Margasira – Ноември- Декември, измежду сезоните аз съм пролетта – когато израстват цветята.“

Богинята Гаятри е представена седяща в лотус. Тя има 5 лица, които представляват петте прани – прана, апана, вяна, удана и самана, както и петте елемента – татви – земя, вода, огън, въздух и етер – притхви, джала, теджа, ваю, акаша. Тя има 10 ръце, които носят 5-те айодхас или оръжия – шанкха – раковина, чакра – диск, камала – лотус, варада, абхая, анкуша, уджвала, рудракша мала.

ГЯНА ЙОГА

Или Пътят на познанието ни учи как да преобразуваме знанието в приложена на практика мъдрост. Литературното значение на думата „гяна“ е знание, но в контекста на йога това означава процес на медитативно осъзнаване, водещо до истинското познание. Тук става дума не за интелектуално знание, до което се достига чрез логически умозаключения, а до интуитивно знание, достигнато в моменти на съзрение. Гяна йога е метод на единение чрез интуитивни проблясъци. Тя също може да се определи и като пътеката на вътрешното запитване. Ако то е достатъчно интензивно, възниква интуитивното познание. Често се казва, че Гяна йога е най-трудната пътека, но това не е съвсем вярно. Тя е трудна само, ако не е подходяща за вас. А ако е–тогава тя ще дойде спонтанно. Но вярно е, че тя е за малцина, тъй като изисква силна воля и непреодолима нужда да се намери отговора. Човек трябва напълно да се вглъби и да изгуби себе си във въпроса, които го вълнува, за да постигне необходимия отговор.

ЙОГА НИДРА

Тази практика е създадена от Свами Сатянанда. Това е пратияхара техника, в която се овладява разсеяността на ума и му се дава възможност да релаксира. Йога нидра има дълбоко трансформиращо влияние при редовно практикуване. В това състояние на „йогийски сън“ умът се намира между будност и заспалост. Тя отваря дълбоки нива на ума, като интелекта действа, но в състояние на релаксираност, подсъзнателното и несъзнателното ниво на ума се отварят. Йога нидра може да промени природата на ума, може да лекува болести, да дава тласък на нашите таланти и способности. Несъзнателния и подсъзнателен ум са най-голямата сила в човека. Тази лесна и достъпна практика ни дава възможността да проникнем в дълбините на човешкото съзнание и ум. Подсъзнателният ум има способността да приема лесно и веднага поема идеи, които можете да изявите по време на практиката. Ако знаете как точно да практикувате Йога нидра, то можете да тренирате подсъзнанието си. Целта на практиката е да освободи напрежението, било то физическо, емоционално или умствено. Счита се, че 1 час Йога нидра се равнява на 4 часа обикновен сън. Йога нидра като практика представлява ротация на съзнанието по различните части на тялото, осъзнаване на дишането и различни противоположни сетивни усещания като чувство за допир, лекота и тежест, студено и топло, визуализации на символи и т.н.

Йога нидра е практика, която има голямо приложение в днешния свят като подобрява качеството на човешкия живот, както и нивото на щастие. Това е лесна, но много силна техника и има следните ефекти:

 • релаксация – Йога нидра е най-добрият, лесен и дълготраен метод, предизвикващ дълбока релаксация на цялата структура на човека и личността.
 • медитация – това е медитативна техника
 • психологични проблеми – Йога нидра действа директно и премахва дълбоко вкоренени психологични комплекси, неврози, псих. задръжки и т.н. Използва се в съвременната психология.
 • психо-соматични болести – помага да се премахнат болести, дължащи се на психиката – например високо кръвно налягане, астма и др.
 • сън – ежедневното практикуване на Йога нидра подобрява качеството и намалява количеството на съня. Това е безвредно успокоително средство и премахва инсомния.
 • психо-физиологично подмладяване на целия организъм, физическото, енергийното и умственото ниво директно се презареждат.
 • изучаване на ума и пробуждане – Йога нидра отваря потенциала на ума и събужда интуицията
 • учене, образоване и интелигентност – това е средство за обучение.

КАРМА ЙОГА

Или Йога на действието е система, която свързва човека с неговия ежедневен живот. Тя цели да се достигне до интеграция, хармония и единение чрез действието. Това е една много подходяща система за модерния, динамично-ориентиран начин на живот. Развива се осъзнаване и се променя отношението към работата, влагаме най-доброто от себе си, не сме привързани към резултата от действието и наблюдаваме реакциите си, като стремежът е към позитивно, спокойно и не-егоистично отношение към света. Карма йога означава всяко наше действие да е освободено от егоистични мотиви, да се прави с отдаденост и непривързаност, като по-този начин пречистваме вътрешната си същност и подобряваме ефективността и качеството на всичко, което правим.

КИРТАН

Киртанът не може да бъде разбран чрез интелекта, тъй като  той е свързан основно с емоционалния аспект на личността. Емоциите са много силно средство, защото с интелекта не можем да навлезем много дълбоко, не можем да разберем съзнанието си. Вие може да имате много знания, но не можете да имате опитността. Това е разликата между знанието и преживяването.

„Киртан не е просто един емоционален изблик. По-скоро киртанът е нещото, с което ние се потапяме дълбоко в емоционалния ни свят и изживяваме едно вътрешно разширение на собствената ни същност.“

нагоре

КРИЯ ЙОГА

На санскрит думата крия означава действие, проявление или практика. Тази система се състои от напреднали йогийски техники, целящи да събудят психичните центрове или чакрите. С този вид йога се занимават хора, които са овладели техниките на Раджа и Хатха йога.

МАХАМРИТУНДЖАЯ МАНТРА

Свами Сатянанда препоръчва тези, които желаят здраве и излекуване, да повтарят МММ най-малко 24 пъти всеки ден. ”Аз ви гарантирам, че ако правите това с интензивно съсредоточаване, сила на волята, чисто сърце и с чувство, няма съмнение, че ще постигнете здраве или оздравяване за себе си или за другите.”

Комбинацията от звуци във всяка мантра предизвиква точно определена вибрация в тялото. Нашето тяло също има вибрационно измерение. Всички клетки и атоми вибрират в хармония помежду си. Когато тази хармония се наруши на вибрационно ниво, започва разрушаване на тялото и ние започваме да умираме. В смъртта пулсацията на тялото спира, жизнеността на клетките умира и жизнените сили напускат тялото. Вибрациите са проявените признаци на жизнената енергия.

Символично тези вибрации са представени в различните чакри или психични центрове. И така, когато използваме комбинация от мантри или звукови срички, ние активираме и задвижваме скритите в тялото възможности на тези вибрации. Някои вибрации, като Ом, се използват, за да се навлезе в дълбоко медитативно състояние. Ефектът на Ом стимулира осъзнаването. От научна гледна точка, Ом усилва алфа вълните и намалява бета вълните. Повишава се степента на субективното осъзнаване, ставаме по съсредоточени, спокойни и тихи. Когато използваме комбинация от вибрации, както е при МММ, тези вибрации пренастройват смущенията във вибрационната система. С помощта на тази мантра може ефективно да се въздейства на болестите и страданията.

Ако искаме да включим практикуването на мантра в нашето ежедневие, за да помагаме на другите, би трябвало да направим усилие да повтаряме Махамритунджая мантра. Всяка събота правете най-малко една мала/108 пъти/ – това отнема само около 20 минути. Това е за вашето и на всички около вас благополучие и здраве.

МАНТРА

Звукова вибрация, използвана за освобождаване на съзнанието пробуждане на чакрите и хармонизиране на цялата личност.

Свами Шивананда в „Джапа йога“ казва за мантрата следното:

„Във вибрациите на всяка мантра се съдържа определена сила. При концентрация и повторение нейната енергия се освобождава и приема форма. Всяка мантра се състои от звукосъчетания (санскритската азбука съдържа 50 звука). Езикът санскрит още се нарича деванагари – език на боговете. Древните мъдреци, настроени на по-висши нива на съзнание, са разбирали присъщата на звука сила и са използвали различни звукосъчетания, за да предизвикат определени вибрации; а последните, прилагани систематично, са можели действително да преместят планини. Всъщност според една от теориите за строежа на египетските пирамиди древните египтяни са скулптирали и придвижвали камъни с огромни размери именно чрез високоразвитата наука за звуковите вибрации.“

Мантрата е звук и звукът е форма на енергия – мощна енергия, която може да повлияе на ума. За да изпитате медитация и самадхи, се нуждаете от определен тип ум. Тези, които практикуват медитация, без да подготвят ума, нямат истински преживявания. Когато медитирате, умът навлиза в подсъзнателните и несъзнателните нива и там наблюдава собствената си природа и нейното съдържание. За това, преди практиките на медитация трябва да изчистите ума си. Звуците, за които говоря, изчистват ума от неговите нечистотии и впечатления.

В човешкия ум са запечатани милиони, билиони, трилиони впечатления. Имате огромно минало, витаещо в ума ви, не само от това превъплъщение, но и принадлежащо на други превъплъщения. Преди концентрация е необходимо да олекотите ума чрез практиката на мантра. Мантрите са звуковата енергия във Вселената. Има много видове енергия, които вие познавате: електрическата енергия е един тип, ядрената енергия е друг. По същия начин звукът е също енергия и може да предаде вълните на енергията през пространството. Мантрата е толкова силна, че може да въздейства вътре в нас и може също да въздейства върху обектите във Вселената. Мантрата е основата на йога, мантрата е основата на тантра и мантрата е основата на духовния живот. Мантрата може да ви даде задоволство и мантрата може да повлияе на характера и личността ви. Мантра може да доведе до общуване между хора на астралното поле. Мантра може да повлияе положително на умствените способности, както на големи, така и на децата.“

МАНДАЛА

 Диаграма, представяща божествено знание, обител на определено божество. Обикновено тя е обемна, съграждаща се и след това се унищожава. Това е напомняне за колелото и преходността на живота – постоянното раждане и смърт. Думата мандала означава кръг, колело, освобождаващо ни от привързаността към преходните неща в живота, като в същото време е заредена с космическа енергия. Символизира трансформацията на живота.

МАНТРИ, КОИТО ПЕЕМ В ЙОГА СТУДИО 108

МЕДИТАЦИЯ

Основната роля на йога е да ни подготви за медитация. Медитацията е преживяване, при което ние започваме да виждаме истинската си същност. В йога медитацията е позната като Дхяна йога.

В Йога Сутрите на Патанджали медитацията е дефинирана като „когато умът успее да се издигне над знанието за миризма, звук, докосване, форма и вкус, и в същото време съзнанието е насочено само в една точка“. Това е техническото и класическо определение на дхяна. Медитацията не е самият акт на концентрация, но това е пътят към нея. Има три отделни състояния в тази практика. Първо е състоянието на отдръпване на сетивата -пратияхара, второто е концентрацията – дхарана и накрая идва медитацията – дхяна. Между тези три състояния няма съвсем ясни бариери, едното състояние спонтанно довежда до следващото.

В Йога студио 108 се преподават медитативни и предмедитативни техники – Йога нидра, антар мoуна, аджапа-джапа, чидакаш дхарана, тратака и др.

МУДРA

Психоенергийни жестове или специално положение, направено с ръце, очи или цялото тяло, което канализира праната, като не й позволява да се разпилява и я насочва към различните енергийни центрове (чакри), създавайки определена настройка на съзнанието. Някои мудри се правят самостоятелно, други в комбинация с асани и пранаяма.

ПРАНАЯМА

Праната е виталната енергия, съдържаща се навсякъде в природата и благодарение на която съществуваме. Пранаяма са дихателни практики, които увеличават количеството на прана в човешкото тяло. Съществуват няколко вида дихателни практики – балансиращи, енергетизиращи, загряващи, успокояващи и охлаждащи. Практикуването на пранаяма повишава капацитета на дишане, подобрява жизнените функции на целия организъм и води до балансиране на нервната система и подобряване работата на мозъка.

ПРАТИЯХАРА

Е петата степен на Раджа йога, означава отдръпване на сетивата. Практика на откъсване на вниманието от сетивните органи и насочването му навътре. Основна пратияхара техника е Йога нидра.

РЕЛАКСАЦИЯ

Под релаксация се има предвид освобождаване от напрежението едновременно от ума и тялото за определен период от време, за да си позволим пълно отпускане и презареждане. Това по принцип е смисълът на съня, но поради напрегнатия живот, които повечето хора днес водят, сънят вече не играе пълноценно ролята си. Той разбира се е необходим, но трябва да е допълнен с техники, които бързо и ефективно премахват стреса и тревогите. Човек, който наистина може да релаксира е способен да възстанови умствените и физически сили и да се концентрира, когато това е необходимо. Релаксацията води до силна воля, а напрежението до разпиляване на енергията и разфокусиране.

Релаксацията е необходимост в живота на всеки. Всички практики на йога довежда до релаксация и ревитализация на тялото и ума, било то чрез асани, пранаяма, медитация и други. И все пак има някои специални техники, които не са сложни и довеждат до бързо релаксиране. Техниките за релаксиране откъсват съзнанието от емоционално заредените мисли и насочват вниманието към дейности, които са емоционално неутрални, като например осъзнаване на дишането, или различните части на тялото. Почти е невъзможно за някого да остане напрегнат, ядосан или нервен, ако насочи вниманието си към големия пръст на крака. По този начин релаксацията спира безсмислените и безкрайни предъвквания на проблемите. Подсъзнанието има потенциала и силите да разреши проблемите без да е нужно мисловният процес да е на съзнателно ниво.

Една от най-ефективните и силни техники за релаксация е Йога нидра или Йогийски сън.

нагоре

РАДЖА ЙОГА

Е система, описана от древния мъдрец Патанджали като осем-степенна йога или Аштанга йога. Практиките на Раджа йога са създадени с цел да разберем и осъзнаем ума. Първите две степени сe отнасят до усъвършенстване на човешката личност:

 • яма (съдържаща 5 кода на самовъздържание);
 • нияма (съдържаща 5 форми на самодисциплина);
 • постигане на физическо здраве и жизненост чрез изпълнението на асана (йога пози) и пранаяма (дихателни техники);
 • овладяване на ума и емоциите, развиване на осъзнаване и концентрация чрез техники на пратияхара (отдръпване на сетивата) и дхарана (концентрация);
 • развиване на трансцедентално осъзнаване чрез дхяна (медитация) и самадхи (просветление).

САТЯНАНДА ЙОГА

Какво е Сатянанда йога? Това е йога система, твърдо основана на йога традицията и пригодена да отговаря на нуждите на съвремeнния живот. Тя включва Хатха йога, Раджа йога, Карма йога и Гяна йога, Мантра йога и Бхакти йога, както и други традиции и ги предоставя в унифицирана форма, притежаваща достатъчно гъвкавост, даваща възможност практиките да бъдат приложени и според индивидуалните нужди. Сатянанда Йога представлява една солидна, постепенна система на Йога, базирана на безопасност и здрав разум. Сатянанда Йога е отражение на мисията на Свами Сатянанда да извлече есенцията на Йога и да я направи достъпна за нуждите на днешния свят. Ученик на Свами Шивананда от Ришикеш, Свами Сатянанда основава Бихар Йога Школа през 1964 г. и започва да обучава хиляди учители и практикуващи от цял свят. Сатянанда йога пристига в България в началото на 80-те години на миналия век.

През 1994 г. Свами Ниранджанананда създава Бихар Йога Бхарати, като естествено продължение на Бихарската Йога Школа. От 2002 г. това е вече първият официално признат Университет по Йога в света, където се преподават различни курсове по йога, както и магистърски степени по Приложна йога, Йога философия, Йога психология и Йога екология.

САНЯСА

Е традиция, запазена в Индия, духовен път на хора, които напускат светския живот, за да следват духовните си стремежи и да служат безкористно. Парамахамса саняса е висша степен в традицията.

САТСАНГ

Духовна инструкция, дискусия или напътствия от реализиран Учител.

САМАДХИ

Свръхсъзнателно състояние; кулминацията на медитация, в която се преживява съединение с космичното съзнание.

Повече може да прочетете за самадхи.

ТИЛАК – ЧЕРВЕНАТА ТОЧКА НА МЕЖДУВЕЖДИЕТО

Тилак е знак за светлина, щастие и преуспяване. Той се слага на челото, между веждите със сандалова паста или свещен прах от кумкума- турмерик. Тези, който почитат Шива, слагат свещен прах от огнище – басма, отдадените на Вишну слагат сандалова паста, а тези, който почитат Деви, или Божествената майка- червен прах, турмерик или кумкумa.

В свещените текстове пише:

„Чело без тилак, жена без съпруг, мантра, която пеете, без да знаете нейното значение, глава, която не се покланя на светец, сърце без милост, къща без вода (кладенец), селище без храм, страна без река, общество без лидер, богатство, от което не се дарява, Учител без ученик, съд без правосъдие, крал, без съветник, жена, непочитаща съпруга си, кладенец без вода, цвете без аромат, душа, лишена от святост, поля без дъжд, интелект без яснота, последовател, който не приема своя Гуру за форма на Бог, тяло без здраве, обичай без чистота, аскетизъм без съчувствие, реч, в която няма истина, страна без поданици, работници без заплата, санясин без себеотречение, крака, който не били на поклонение, решение, без да има разпознаване – вивека, нож с тъпо острие, крава, която не дава мляко, копие без острие – всичко това подлежи на укор и порицание, ако съществува. Те съществуват само на име, без да имат стойност.“

Така може да разберете колко е важен тилак-ът или свещената точка на челото.

нагоре

ТРАТАК

Означава „постоянно взиране“. Тратака е семпла, но силна форма на медитация. Представлява взиране в избран обект, като най-добрият избор е пламък на запалена свещ, но може да бъде и друг обект. Тази практика се препоръчва за изчистване на нервност, безсъние, депресия, подобрява зрението, прочиства съзнанието, подобрява паметта и концентрацията, балансира праничните пасажи, повишава осъзнаването. По време на тратака ние даваме почивка на мозъка. Приемайки, сортирайки и категоризирайки хиляди нервни импулси всяка секунда, мозъкът е постоянно активен. Дори по по време на сън мозъкът записва информация, макар да не го осъзнаваме. Успокояване на мозъка по времена тратак е изключително голяма почивка за него и възможност да отворим врати към по-висше осъзнаване.

Тратака е част от Хатха йога.

ХАТХА ЙОГА

Е клон от Раджа йога. Сричката ‘ха’ означава слънце или жизнената енергия, праната, а ‘тха’ луна, символизираща умствената енергия, съзнанието. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога, като тя е катализаторът, пробуждащ тези две енергии, ръководещи живота.

Основните техники на Хатха йога са асаните, шестте шаткарми (прочистващи и детоксикиращи техники), мудра, бандха и практики за събуждане на праната (пранаяма), които настройват човешката личност и тяло към по-фини нива, хармонизират и прочистват тялото и неговите системи, фокусират ума в подготовка за по-напреднали техники, както и повишават нивото на осъзнаване, а оттам и качеството на съществуване.

Хатха йога е описана в няколко класически древни писания, основните от които са Хатха Йога Прадипика и Геранд Самхита.

ЧАКРА

Литературното означава „колело, въртене“. Основните енергийни центрове във финото тяло, отговорни за специфични психологични и психични функции, пряко свързани с основните жлези с вътрешна секреция.

ЧИДАКАШ ДХАРАНА

Екранът пред затворените очи, това е пространството на нашето съзнание, като чидакаш е връзката между съзнателното, несъзнателното и подсъзнателното, както и мястото, където се появяват образи и видения по време на медитативни практики. Това е най-добрият метод за развиване на концентрация, практиката е подходяща за всички хора. Чидакаш дхарана е практика, която с помощта на визуализации, повишава концентрацията и прави ума фокусиран. Усъвършенстването на практиката води до състояния на медитация и може да отключи латентни способности на вътрешно виждане. Повишава осъзнаването, развива въображението и е подходяща за деца и ученици тъй като развива паметта, интелекта и креативността.

Чидакаша дхарана е техника, даваща възможност на тайните врати на осъзнаването да се отворят и мъдрост и светлина могат да бъдат постигнати чрез перфекционизирането на практиката.

ЯНТРА

Геометрични символи за концентрация и медитация, визуална форма на мантрите, показващи скрития потенциал на съзнанието. Буквално думата янтра означава поддържам, подкрепям, пренасям. Янтрите са средство за проникване в по-висшите нива на съзнанието чрез концентрация, съзерцание и медитация върху тях. Янтрата е като прозорец към Абсолюта, инструмент, с който се постига единение с Върховната реалност. Те са като една микрокартина на макрокосмоса, врата към висши измерения. Често се посвещава на определено божество и носи неговата енергия и качества. Шива янтрата пробужда нашите скрити, латентни сили, постигаме благоволението на бог Шива, бащата на Йога, дава ни протекция.

вижте още йога речник

нагоре