Силиций и младостта

4 695

Защо тялото остарява?

Този въпрос вълнува хората откакто свят светува. Съществуват различни мнения по темата, но едно е ясно – неправилното хранене е определящо за дегенеративните процеси, особено в съвременния индустриален свят.

Непопулярен факт е, че процесите на стареене са свързани с намаляването на количествата силиций в тялото ни с течение на годините. Според Луи Пастьор това е един от най-ценните за човека минерали, средство за справяне с кожни болести, гъбични заболявания, пърхот, косопад, отслабване на съединителната тъкан и др. Ролята на силиция е още по-важна днес, във времето на рафинираните храни и в замърсена околна среда.
Той е необходим за образуването на колаген за костите и съединителната тъкан, за поддържане на нормалното състояние на ноктите, кожата и косата и за абсорбцията на калция в ранните стадии на образуване на костите. Важен е за подържане на еластичността на артериите и играе съществена роля при профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания.
Силицият неутрализира действието на алуминия върху организма и съдейства за профилактиката на болестта на Алцхаймер и остеопороза. Стимулира имунната система и потиска процесите на стареенето в клетките.
Най-добри естествени източници:
Редовният прием на силиций е ключов фактор за запазване на младостта, тъй като той играе роля в поддържането на състоянието на косата, кожата и ноктите.
Можем да си го набавим – чрез храната. Да се храним с правилните продукти и пълнозърнести храни със запазена обвивка –
Кафяв ориз и житни култури
Кълнове от житни култури – лимец, ръж, ечемик
Билки – полски хвощ
Зеленчуци – домати, краставици, пипер, репички
Супер храниконоп, люцерна, бирена мая
Зелени маслини и зеленолистни растения
Силицият се съдържа в целулозните влакна, а при доматите и пипера той е в обвивката. Но именно в нея се натрупват пестицидите. Затова е важно зеленчуците и културите да не са твърде много обработвани с пестициди – така силицият е без добавка от химикали. Имайте предвид, че млечните продукти увеличават дефицита от силиций, тъй като съдържат радионуклеотиди, които са негов антидот. В рафинираните храни силицият е в почти нулево количество.
Хлорът извлича полезния елемент, затова с приемането и къпането с хлорирана вода ние губим този източник на младостта.

В желанието си да запазим младостта ставаме жертва на козметичните компании, които ни уверяват, че колагеновите кремове магически ще се погрижат за кожата. В голяма част от продуктите обаче се съдържа колаген от животни, риби и корали. Като белтък той е структурно прекалено голям, за да бъде биологически достъпен за нашата кожа и остава на нейната повърхност без очакваните ползи. Усвояем в козметичен препарат би бил растителен силиций, получен от обвивката на оризовото зърно например. В резултат на това, се подобряват еластичността и хидратацията на съединителната тъкан, стимулира се производството на естествен колаген.

Източници

http://arminabio.bg


3 коментара

  1. страхил каза:

    интересна тема.за първи път се докосвам до нея. Всъщност съм челстатия за силициевата вода. Основната идея е че тя помага срещу много упоритите гъбички, които ни „нападат“. А начина да добием силициева вода е чрез кремък. На практика ако поставим кремък във водата, той започва нейното биологическо чистене… Водата на практика може да се пие след първия ден, защото процесът на очистването й е започнал, на за да има силен оздравителен ефект е необходимо камъкът да престои във водата седем дни. Тогава получената водата е супер чиста. Иначе ако решите да опитате този метод, трябва да знаете, че най-добър ефект за структуриране и очистване на водата със силиций се получава чрез третирането й със черен кремък. Разбира се същото се случва и с обработката и с обикновен кремък. Източници:проф. Неумивакин, Линда Кейнц – Животворната вода, Даниел Рийд, Иван и Гергана Митеви

  2. Margarita Bogdanova каза:

    Много полезна информация. Обяснява много от здравословните ни проблеми. Срещнах я точно на време .

  3. Dinna каза:

    Great article!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *