Често задавани въпроси FAQ

9 423
 1. Мога ли да дойда на йога без записване?
 2. Mога ли да водя детето си на йога за големи?
 3. Мога ли да правя йога ако имам здравословен проблем?
 4. Мога ли да практикувам йога ако не съм гъвкав(а)?
 5. Мъже посещават ли йога класовете?
 6. Мога ли да отслабна с йога?
 7. Има ли възрастови ограничения, за да мога да дойда на йога?
 8. Йога религия ли е и противоречи ли ако съм религиозен/на?
 9. Мога ли да практикувам йога докато съм в месечен цикъл?
 10. Какво да си нося на йога, какви дрехи, трябва ли постелка, обувки?
 11. Кога е най-добре да се практикува йога?
 12. Колко пъти седмично е добре да се идва на йога?

Мога ли да дойда на йога без записване?

108: Може да си запазите  място на тел. 0884 000 108 или да пишете мейл: (yogastudio108@gmail.com). Добре е да знам, че ще дойдете. 
обратно горе

Мога ли да водя детето си на йога?

108: Не е желателно да водите детето си на йога за големи, ако е под 11 години защото на децата им доскучава бързо и не могат да задържат вниманието си дълго време – затова има класове за деца и отделно за големи.

обратно горе

Мога ли да правя йога ако имам здравословен проблем?

108: Много здравословни проблеми могат да се облекчат от йога, примерно нервност, болки в гърба, проблеми със съня, стрес, депресия, раздразнен стомах, синузит, слаба имунна система и др. Но разбира се всичко се постига с времето, с постоянство, дисциплина и искреност. Много е важно да ме предупредите, ако имате по-сериозен проблем – физически или психологичен.

обратно горе

Мога ли да практикувам йога ако не съм гъвкав(а) и не мога да си докосна пръстите на краката?

108: Йога не означава да сте гъвкави като каучук, да се извивате и усуквате като циркови артисти или да можете да си качвате краката зад главата. Йога ще помогне да развиете ВАШАТА гъвкавост, сила и да се чувствате добре в собствената си кожа. Дори и да не можете да си докоснете пръстите на краката, с времето ще започнете – полезно е когато си обувате обувките. Но по важното е че йога ще ви помогне да постигнете гъвкавост на ума, на отношението си към живота и хората, на отношението към себе си, ще ви даде една стабилност и увереност, която да приложите в ежедневния си живот. А това дали сте добри в огъванията и усукванията не е толкова важно, няма да ходите на състезание. Важното е да развиете това, което ви е дадено за този живот като потенциал и възможности.

обратно горе

 Мъже посещават ли йога класовете?

108: Да, разбира се. Мъжете са по-малко, около 25-30 % от практикуващите в групите са мъже. Имала съм класове с 8 и 9 мъже заедно на занимание. Когато йога за първи път се е появила в съзнанието на човешката еволюция, само мъже са имали правото да практикуват йога. Дълго време йога е била приоритет само на мъжете. В съвременния свят с пречупване на ограниченията и приемането на жената като равнопоставен член на обществото, явлението е че жените започват да наваксват пропуснатото през вековете. Ако имате нужда от още убеждение – ето известни мъже, които практикуват йога – Ралф Файнс, актьор, Стинг – рок звезда, Камерон – модел, Денис Куейд, актьор, Джери Синфийлд – комедиант, Йехуди Менухин, музикант, Матю Макхони, актьор, Ричард Гиър, Робърд Дауни Джуниър, актьор, Дейв Геъм от Депеш мод, Джон Бон Джоуви, Алек Болдуин, актьор, Жан Клод Ван Дам, Лоренцо Ламас, Даймънд Далас Пейдж – кечист, Боб Харпър – треньор, Новак Джокович – най-великият тенист.

          обратно горе

Мога ли да отслабна с йога?

108: Това, което йога може да донесе е баланс на нервната система и оттам балансиране и на желанието за храна. Отслабва се с подходящ хранителен режим и движение. С йога можете да поддържате добро тегло, но за да свалите килограми – хранителният режим на плодове и зеленчуци е най-важен.

обратно горе

Има ли някакви възрастови ограничения, за да мога да дойда на йога?

108: Нека да бъдете поне на 12 години.

обратно горе

Йога религия ли е и противоречи ли ако съм религиозен/ религиозна?

108: Йога не е религия. Йога е път за себеусъвършенстване и откриване на истинското и божествено в нас. Разбира се през годините има известно влияние от хиндуизма, но като цяло йога е наука за живота, духовна дисциплина и е над културни обусловености и религиозни ограничения. Йога може да се практикува и от християни, и от мюсюлмани, и от атеисти. Йога може само да помогне да разберете още по-добре религиозните си убеждения.

обратно горе

Мога ли да практикувам йога докато съм в месечен цикъл?

108: Да, можете, стига да се чувствате достатъчно комфортно. Единственото противопоказание за този период е да не натоварвате силно областта на корема – може да доведе до хормонални смущения и да не правите обърнати асани – свещ, рало. Всичко друго може да правите. Дори е добре, особено ако имате болки – много подходящи по време на цикъл са котешката поза, тигрово разтягане и лунната поза.

обратно горе

Какво да си нося на йога, какви дрехи, трябва ли постелка за йога?

108: Йога постелки има в студиото, необходимо е да си вземете само удобен анцуг, тениска или блуза, практикуваме боси или по чорапи, както се чувствате по-добре.

обратно горе

Кога е най-добре да се практикува йога?

108: Класически йога практики се правят сутрин, но моят отговор е по-скоро – когато можете. Имайте предвид че йога практиката е много добра инвестиция на време и винаги се отплаща. Но иначе йога се практикува 24 часа, 7 дни в седмицата. През цялото време – осъзнаване, наблюдаване и действие, а не реакция.

обратно горе

Колко пъти седмично е добре да се идва на йога?

108: Класическата препоръка е 2 пъти седмично, за да може да напредвате и да усвоявате добре материала и практиките. Но не всеки може да успява да идва 2 пъти. Аз препоръчвам да идвате колкото вие решите – ако желаете 1 път, 2 пъти, някои хора дори идват и по 3 пъти седмично. По-добре веднъж, отколкото нищо. Решението си остава ваше според графика и другите ви ангажименти.

обратно горе