Селекция игрални филми с духовна тематика

21 443

Прекрасно зелено / La Belle Verte / The Green Beautiful

Защо използвате парчета хартия, без които няма да имате нищо, дори и храна? Защо ядете нездравословна храна? Защо седите всяка вечер, гледайки кутия, която показва хора, говорещи лъжи и замърсяващи съзнанието ви? Защо позволявате да ви водят егоистични хора, интересуващи се само от себе си, парите и властта си? Защо не се вслушваме наистина едни в други, не си говорим? Защо имаме тези йерархии, в които най-глупавите и неспособни управляват, контролират и експлоатират добрите и способни? Защо вършим неморални неща, само защото някой ни е казал така? Защо непрестанно сме ядосани, загрижени и разочаровани от такива дребни и тривиални неща като драскотина на стъклото на автомобила ни и никога не виждаме, оценяваме и благодарим за прекрасния красив живот, природа и свят, които ни заобикалят и подкрепят? Защо разрушаваме света, отравяме сами себе си, живеем в грозота, подкрепяме богати егоистични хора, които ни експлоатират, продават ни лъжи, тютюн, оръжия; които убиват други хора с парите, който сме принудени да им плащаме като данъци? Заглавието е линк към гледане на филма онлайн със субтитри.

 

BLUEBERRY 2004 (RENEGADE)

Блубъри (Blueberry)Шаманството е основата на историята – лекуването на душата, възстановяването на баланса, призоваването на духовете и природните сили. Свещенодействия и мескалинови видения, борба със страховете и ‘черните езици’, пресъздадени в интересна визия. Красиви кадри, мистика и омагьосваща музика. Жанрът на Блубери е уестърн, но един психотропен уестърн, умело миксиращ кадри на динамични преследвания, приключения и фантазии, мистични шамански ритуали, психеделични халюцинации, изпипана до съвършенство графика, и поредица от чудесни пейзажи.
Действието се развива по време на първите заселници в Америка – хора от различни краища на света, бягащи от закона или просто авантюристи, търсачи на съкровища, истини и бъдеще. Майк Блубъри е шериф на малкото западно градче Палмито, опитващ се да съхрани мир между заселниците и индианците, спасили живота му преди години, след кармичната му среща с Уоли Блонт. Филмът започва със спомените му за тази случка, която неосъзнато направлява живота му. Нещата започват да се случват скоростно след като Майк отново се среща със загадъчния убиец Уоли, превърнал за един ден градчето му в пъкъл, и възвръщайки дълбоко заровените му спомени. Сега той трябва да се срещне с душата на Блонт. Шаманът Руни, с когото са израснали заедно като братя, след злополучния инцидент е мъдър и ценен водач на Блубъри, по пътя му към Свещените планини, където той трябва да се бори със собствените си демони и да освободи духа си. “When the angels kiss the demons,… you’d better be ready!”казва Руни. Уникален завършек.

 

Image result for the shift movieПромяната – The shift – Филм на Уейн Дайър
Духовно-образователен и игрален филм… “Промяната” е филм, който кара да се замислим върху живота си и дали го живеем пълноценно. Всеки, който го гледа, ще открие по нещо за себе си. Приятен, поучителен, с акцент върху важните неща в живота.

В този завладяващ филм Уейн Дайър изследва духовното пътешествие от амбицията към смисъла. Това е могъща промяна на его-конструкциите, които усвояваме още в детството от родителите и обществото, за да преследваме постижения и материални придобивки. Извисената алтернатива на такъв поведенчески модел е животът, фокусиран върху служенето и даването.

Чрез преплитащите се истории на преуспяващ бизнесмен, майка на две деца, търсеща собствена изява, и режисьор, който се опитва да си създаде име, филмът вдъхновява да изпълним живота си със смисъл и високи цели.

 

ОМАГьОСАН ДЕН / GROUNDHOG DAY1993

Циничен метеоролог в командировка открива, че преживява отново един и същ ден, докато не стане по-добър човек. Хубав, забавен и много идеен филм за положителната промяна и до какво води тя. Грубоватия, темпераментен телевизионен синоптик Фил Конърс, е изпратен в командировка в Пънксътони, щата Пенсилвания, за да отрази местните празненства по случай Деня на мармота. Когато неочаквана снежна буря го принуждава да прекара нощта в хотел в града, Фил се събужда с чувството, че някакви неясни, свръхестествени сили го карат да преживява един и същ ден отново и отново – докато нещо в него самия не се промени към по-добро. Изпълнен с цитати от всички коледни класики, за които се сетите, “Омагьосан ден” очарова именно с простия си сюжет. Режисьорът и съсценарист Харолс Реймс показва вещина, майсторски водейки история, която иначе би се превърнала просто в непрестанни повторения. Сценарият е изкусен, невероятно смешен и верен на своята наглед странна вътрешна логика. А Бил Мъри придава необходимата комедийна острота в присъщия си, напълно неподражаем стил.

 

МИРНИЯТ ВОЙН / PEACEFUL WARRIOR 2006

Eдин прекрасен духовен филм по книгата на Дан Милман – за духовният път и отношенията Учител и ученик, за трудностите, препятствията, трансформацията и промяната на мислене и живот. Дан (Скот Мичловиц) е ученик в колеж и световноизвестен атлет, който чувства, че нещо в живота му липсва. Случайността го среща със загадъчния Сократ (Ник Нолти), който повежда Дан на духовна одисея, която превръща неговия иначе така “перфектен” живот в тотална бъркотия. Ненадейно той има възможността да открие изненадващия и могъщ път към просветлението и истинското осъзнаване на стойността на победата.
Можете да изтеглите от замунда или да гледате тук Пътят на мирния войн

 

ПРЕДЧУВСТВИЕ – THE PREMONITION 2007

Главна роля Сандра Бълок.
Съпруга е шокирана, когато мъжът й загива в катастрофа и го вижда отново жив. Жената разбира, че всъщност е имала видение и решава да направи всичко за да предотврати инцидента.
Линда Хенсън притежава красива къща, радва се на любящ съпруг и две прекрасни дъщери. Животът й е идеален до деня, в който й съобщават ужасяващата новина, че съпругът й Джим е загинал в автомобилна катастрофа. Но когато на следващата сутрин се събужда и го намира жив и здрав, Линда решава, че всичко е било само лош сън. За неин ужас обаче, историята се повтаря – отново преживява ужасната новина за смъртта на съпруга си, само за да се събуди на сутринта отново до него – жив, здрав и нищо неподозиращ. Твърдо убедена, че това, което се случва не е случайно, Линда постепенно превръща подредения си живот в отчаяна борба да запази семейството си цяло в шеметна надпревара с времето… Можете да изтеглите от замунда.

 

МАТРИЦАТА / THE MATRIX 1999 –

Във филма се конструира модел-матрица на реалността.
Разглеждат се подобни концепции от цялата история на философията.
Прави се опит за формулировка на това, което разбираме под реалност и също как можем да й влияем.
Хакер научава природата на своята реалност и неговата роля в борбата срещу тези, които я контролират.
Уникален филм.

 

МАГьОСНИКЪТ / ONMYOJI 2001

Много интересен филм, показващ силата на човешкото съзнание и силата на мантрите, мудрите и янтрите. Изненадващо че е японски, но тези хора са съществували и в много от индийските епоси е писано за тях – особено Рамаяна.
Япония, 10-ти век. В царството на вечното благоденствие, простосмъртните съжителствуват с жестоки демони и призраци, и единствено могъщи магьосници от древен клан са способни да защитят Императора и поданиците му. Алчни заговорници опитват да свалят Владетеля с помощта на черния маг Досон, но не предполагат каква неведома сила притежава чародеят и до какво ще доведе това.
Търсете в замунда, има и втора част, която е в торента.

 

СЯНКАТА / THE SHADOW 1994

Един игрален филм с езотерична насоченост.
Алек Болдуин е в ролята на супергерой, който някога е бил злодей. В света на доброто го връща тибетски монах. Той го посвещава в тайнството да се превръща в сянка и да замъглява съзнанието на противника. Неговото изкупление сега е да прави добро. И героят отива в Ню Йорк, където раздава правосъдие. Но там се появява мистериозен ковчег. От него изскача наследникът на Чингиз хан, решил да завладее света. Само Сянката може да му се противопостави.
Кой може да каже какво зло се спотайва в сърцата на хората?
Действието се развива през 30-те години на 20-ти век в Ню Йорк. Базирана на комикс история за един герой, който се изправя срещу вечния си враг, Shiwan Khan, който планира да завземе света, като държи за заложник цял един град, заплашвайки, че ако не му бъде изплатен определен откуп… ще използва атомна бомба! Търсете в замунда със заглавието и годината

 

РАЗГОВОРИ С БОГА / CONVERSATIONS WITH GOD – 2006

Историята на Нийл Уолш преди да напише популярната си книга “Разговори с Бога” и как всъщност стига до нея.
Линк към замунда.
Филмът е дело на Стефан Саймон и е биографичен за автора на бестселъра – Нийл Доналд Уолш. Разказва забера за част от житейската съдба на човека, създал тази толкова популярна книга. Преминал през женитби и разводи, деца, смяна на професии и градове, накрая завършил с катастрофа, банкрут и живот на улицата. През тези етапи от живота на Нийл се преминава много бързо, за да се достигне до моментите му като клошар. Когато си мислим, че не можем да продължим повече, тогава се случва и чудото. Така обикновеният и смазания от живота човек Нийл започва да задава въпроси, не към кого да е, а към Бог. И той започва да му отговаря и отговаря.
.
Маслото на Лоренцо

Маслото на Лоренцо / Lorenzo’s Oil 1992, видео с БГ аудио.

В ролите : Ник Нолти, Сюзан Сарандън, Питър Устинов, Марго Мартиндейл

– Завладяваща и разтърсваща драма, базирана на действителен случай. В центъра й стои семейство, което разбира, че 5-годишният им син е болен от „нелечимо“ и мистериозно мозъчно заболяване.
Родителите пренебрегват лекарите и сами се захващат да изследват болестта, за да открият лек срещу нея.
Със своята отдаденост и обич, те преобръщат света на медицината, за да спасят детето си.