Кундалини

1 152

Кундалини: Скритият живот

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108, всички права запазени.

Асана, пранаяма, медитация, тратак, шаткармите, ащанга йога (ямите и ниямите, не изтощителната гимнастика, която днес се нарича „ащанга йога“, бел. прев.), са част от традицията на тантра. Първоначално някои мистични традиции в тантрата са били тайни и не са били достъпни за хората. Поради това, йога се е появила от великите риши в една доста свободна и неокултна атмосфера, така че ползите от тантрата да могат да бъдат получени от всеки, но без да се разкриват тайни. Йога е дете на тантра. Кундалини йога е част от йога и следователно е част от тантра. Кундалини не е мит; това е реалност, еволюционен процес, протичащ в човешките същества. Във всеки човек има голяма сила, скрито съкровище от потенциал, което се намира във физическото тяло и има връзка с психиката.

Определение на Кундалини

Изглежда, че всеки има различна представа за това какво е кундалини. Някои казват, че това е енергия, навита като спяща змия в муладхара; други казват, че това е безкрайно скрито съкровище на знанието; други го наричат божествена творческа енергия, есенцията на праничната енергия или латентната енергия на висшето съзнание. Рамакришна казва; „Духовното съзнание на човека не е пробудено, освен ако не се издигне неговата кундалини.“

Преди много поколения човекът не е знаел нищо за тялото си, но чрез различни експерименти той осъзнал, че има сърце, бели дробове и т.н. По същия начин, както различните органи в тялото, кундалини е там, но ние трябва да я открием. Кундалини е божествена сила – същността на творението – която е скрита в нас самите и може да се прояви или събуди чрез различни методи и практики.

Когато сравнявате концепцията за кундалини със съвременната психология, кундалини представлява несъзнаваното. Когато направите сравние с индуистката митология, тя представлява шакти (божествена сила). Когато правим изследване из различните цивилизации, изглежда, че змията е общият символ, използван за представяне на кундалини. От тук идва и другото й название – змийска енергия.

В Африка тази сила е известна като njum. В Китай тя е известна като чи енергия. В Япония като ки енергия. В християнската традиция се казва, че Света Тереза от Лизио е преживяла пробуждането на кундалини. Светии от суфи традицията и тантрическата традиция също описвали това преживяне. Така стигаме до извода, че кундалини е латентната сила в човека.

Пътят на Кундалини

Когато се събуди, кундалини следва различни пътища. Древните йоги са казвали, че кундалини се издига нагоре по гръбнака от муладхара чакра, преминава през различните чакри в гръбначния стълб и се установява в сахасрара чакра. Пътят на кундалини може да започне навсякъде в тялото, във всяка чакра, не непременно от муладхара. От всяка чакра има директна връзка със сахасрара. Ако кундалини се събуди в муладхара, тя отива директно в сахасрара, а не в свадищана. Когато се събуди в свадищана, тя отива в сахасрара, а не в манипура. Кундалини може да се събуди в анахата или вишудхи, но винаги ще отива директно в сахасрара. Може да се събуди във всяка част на тялото и да си проправи път нагоре.

Научни изследвания, проведени в САЩ и други страни, показват, че усещания на събуждането първо идват в пръстите на краката, след това глезените и прасците. Това отваря пътя нагоре към главата, след това надолу към лицето, през гърлото и гърдите в корема, и след това идва време за покой. Много светии са изпитали кундалини, издигаща се от долните крайници, нагоре по сушумна в гръбначния стълб до главата, след това надолу от лявата страна, за да стане пасивна енергия.

Чакрите

Думата чакра означава „колело“ или „център“. В човешкото тяло има 6 основни чакри, които се нареждат по гръбначния стълб: муладхара, свадищана, манипура, анахата, вишудхи и агия. Сахасрара е контролен център за всички чакри – големият шеф! В тялото има и много по-малки чакри като бинду, лалана, насикагра, брумадхя и други.

Муладхара, първата чакра, се намира в основата на коксигиналния плексус в перинеума. В древността този център се е смятал за мястото на кундалини. Това е земният елемент.

Следващата чакра е свадищана, в опашната част на гръбначния стълб. Това означава „своята собствена същност“. Елементът е вода. Манипура чакра е в гръбначния стълб зад пъпа. Това означава „градът на скъпоценностите“. Стихията е огън. Четвъртата е анахата, в гръбначния стълб зад сърцето. Анахата означава „център на неударения звук“. Елементът е въздух. Петата чакра е вишудхи, зад ямката на гърлото, големия прешлен, атлас. Тя означава „център на пречистване“. Елементът е пространство. Шестата чакра е агия, в центъра на главата, областта на епифизата. Това означава „място на знание“.

Събуждането

В науката тези чакри се изразяват като спящи енергийни центрове, без да има поток от енергия. Учените казват, че чакрите съдържат нечистотии и кундалини трябва да ги премахне, за да премине през тях. Поради тези токсини, се усеща болка, когато кундалини се опитва да премине.

Има усещане за разкъсване. Представете си седем стаи със затворени врати под силно налягане. За да преминете през тях, трябва да отворите вратите. Но какво ще стане, ако не знаете как да ги отворите? Има противодействие между силата на тялото и силата на вратите под налягане. Трябва да натиснете силно всяка от вратите, за да отворите, а това може да бъде изтощителна борба. Но когато кундалини най-накрая премине през съответната чакра, има чувство на блаженство и започват да се проявяват признаци на духовен потенциал.

кундалиниВ своята книга „Йога от врата до врата“ Парамахамса Сатянанда казва:

„Енергийните центровете или чакрите, са в латентно състояние и неактивни. Духовно стремящият се, обикновено се опитва да събуди тази жива енергия, известна като кундалини, намираща се в основата на гръбначния стълб, така че да започне да преминава през всеки един от енергийните центрове, един по един. Точно както електротехник свързва активния проводник към крушка или вентилатор, за да го накара да функционира, така че практикуващият, като свързва регенерираната и пробудена енергия към тези центрове, ги активира. Тогава и духовните потенциали започват да се проявяват и настъпва събуждане на чакрите. “

Правени са много експерименти, особено в САЩ, където доктор Лий Санела е направил значителни изследвания на кундалини. Проявите на Кундалини са наистина процес на узряване на психиката.

Те наподобяват симптоми на болести, поради различните състояния на съзнание, които се предизвикват. Има много теории за събуждането на тази мощна енергия, Санела в книгата си „Кундалини-психика или трансцеденталност“ цитира теорията на Ицхак Бентов, че когато хората минават в медитативно състояние, в коремната аорта започва едно ритмично усещане за пулсиране. Аортата има постоянен ритъм и в продължителен период от време тя създава „стоящи вълни“. С други думи, когато вълновият ритъм премине по аортата надлъжно, той отскача срещу бифуркацията (раздвоение) в долния край и изпраща обратно със същата скорост, така наречен ефект на водния чук. Това отскача обратно към другия край и след това отново обратно към бифуркацията. Така процесът продължава непрекъснато, създавайки ефекта на стояща вълна.

Същият ефект може да се види и във пълна с вода вана. Ако раздвижите водата с ръка по неритмичен начин, тогава водата започва да се плиска безразборно и се излива от ваната. Но ако ръката се движи ритмично напред – назад и ритъмът се поддържа постоянен, тогава водата отива до другия край и се връща обратно, създавайки ефект на стояща вълна. Тези стоящи вълни имат въздействие върху тялото. В медитация те всъщност могат да бъдат усетени, като се издигат до върховата част на стоящата вълна и тя започва да афектира главата, черепната кутия. Вълната има пет етапа. Системата сърце – аорта произвежда стояща вълна, която трепти в мозъка нагоре и надолу. Това произвежда звукови вълни и тъй като черепът е кръгъл, тези звукови вълни са фокусирани в кухините на мозъка. Тези аудио и суперсоник звукови вълни стимулират механично сензорната кора на мозъка. Това от своя страна довежда до това този стимул да се движи в затворен кръг около всяко от полукълбата на мозъка. Този активен стимул е минутен електрически ток и в резултат на това в двете полукълба се създават пулсиращи магнитни полета с противоположна полярност.

Така че ударите се случват във вентрикулите (кухините) и от тях се генерират звукови вълни. Стимулирането на кората на мозъка произвежда електрически ток, който от своя страна създава магнитно поле. Постепенното синхронизиране на сърдечния ритъм с ритъма на аортата идва, когато човек е в състояние да навлезе в по – дълбоки състояния на релаксация. Предполага се, че дълбоко състояние на медитация настъпва, когато тези стоящи вълни станат редовни и елиминират всички стимули, които биха предизвикали промени в сърдечната честота и ритъма. Оттам започва и активирането на кундалини.

Целият този процес протича в централната нервна система. Сетивните прояви на издигането на кундалини се случват в тялото чрез нервни импулси. Те се предават на мускулите и зоните на усещане, в резултат на протичащия в мозъка ток, ако се стимулира определена част от кората, се получава усещане в хълбоците. Ако стимулът продължи, той се усеща в пръстите на краката, глезените и бедрата, тъй като се активират тези части от кортекса. Въпреки че усещането идва от тези части на тялото, в действителност то идва от мозъка. Сърцето и аортата произвеждат стоящата вълна и тя отива към черепната кутия. Там тя докосва различните сетивни зони и ги събужда. Възможно е създаването на стоящата вълна и стимулирането на сензорните центрове в мозъка да е всъщност самото събуждане на кундалини.

В процеса на пробуждане човек може да има различни и много видения, но физическите симптоми не са често срещани. Възможно е и да се създаде голяма топлина в тялото, особено в ръцете и челото, тъй като те са основните проводници на енергийния поток. Възможно е да се почувства също и усещане за студ, ако човек се намира в тропиците, както и е възможно човек да може да топи сняг, в студените страни.

Парамахамса Сатянанда казва:

„От чакрите се излизат стотици надиси или енергийни връзки, като те контролират различните физиологични части на тялото. Ако например се свързвате, стимулирате или събуждате манипур чакра, може да има физиологична реакция, нервна реакция или психо – физиологична реакция. Под „събуждане“ обаче всъщност имаме предвид психическата фаза; т.е. в тази субстанция, присъща на материята, която наричаме чакра, има психическа сила, някакъв вид нематериално, духовно съществуване. Разпадането и деленето на това духовно съществуване е процесът на пробуждане. “

Има много, много теории и методи за пробуждане на тази потенциална сила в човека, но най – доброто е да следвате инструкциите на вашия гуру. Пътят, макар и труден и пълен с опасности, е добре обозначен и ако имате водач, със сигурност ще постигнете крайната цел, така нареченото просветление. Той не само познава всички клопки, но разбира и вашите възможности и ограничения. Той ще ви каже и когато настъпи времето ви за това събуждане.

Източни: Yoga Magazine


2 коментара

  1. Iveta Krusteva каза:

    Здравейте, много интересна статия. Благодаря. При Вас може ли да се практикува кундалини?

    1. Здравейте, при мен се практикува Класическа йога, която включва и практики от класическата кундалини йога – мантри, практики за чакрите и друго специфични техники, но само в напреднали, т.е. трябва преди това да сте практикувала при мен между 3-6 месеца, зависи от редовността.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *