Рафинираното олио – чиста отрова

16 884

Добиване на рафинирано олио – отровата

олио Първият процес се състои в извличане на мазнината от слънчогледа. Това се осъществява в т. нар. маслобойни. Стандартният начин на пресоване обаче не предпазва олиото от светлината и кислорода. Поради това то гранясва още в завода. Губят се фосфолипидите (в т.ч. и лецитинът), желязото, медта, калцият и магнезият. Следва рафиниране на бъдещото олио. При него се използва сода каустик (натриева основа). Тя се свързва със свободните мастни киселини и ги неутрализира. При този процес се получава сапун. И тук се губят много минерали и фосфолипиди от олиото.

После суровината се избелва: При този процес се губи бета-каротинът, а високата температура (110 С) причинява промени в мастните киселини, които могат да ги направят вредни за здравето. Накрая се пристъпва към обезмирисване: При него се отделят ароматните масла и останалите мастни киселини. Това става при температура 240-270 С в продължение на 30-60 минути. Като краен резултат се получава едно безвкусно рафинирано олио, вредно, без мирис, лишено от естествените си витамини и минерали, силно повредено от високата температура. Освен това, при високите температури, ненаситените мастни киселини в олиото добиват мутагенни и канцерогенни свойства.

Добиване на нерафинирано олио 

При производството на нерафинирано олио от всякакъв вид се използват качествени суровини, тъй като след това няма обезмирисяване и всяко едно олио /масло/, притежава специфичния вкус на суровината, от която се добива.

Семената или ядките се пресоват посредством шнекова преса. Маслото се оттича през радиалните отвори на пресата в приемник, при което температурата му достига до 45-50 С максимум. Маслото се темперира в приемника до стайна температура, като през това време на дъното на съда се утаяват преминалите през отворите на пресата твърди частици. Темперираното и избистрено натурално масло се подава за филтруване във филтър преса. Получава се съответното масло, готово за консумация, без използване на химикали и загряване. Това е едно пълноценно масло, в което са запазени полезните витамини, минерали и есенциалните мастни киселини.

Но се оказва, че и студено-пресованите масла предизвикват свиване на артериите и сърдечно-съдови заболявания.
Повече за вредата от зехтина прочетете тук

А тук може да разберете защо като цяло мазнината е вредна, независимо дали е студено-пресована и от растителен произход.

Източник: Балчо Агро Продукт


10 коментара

 1. Мария каза:

  Абсолютно вярно!
  Не знам обаче къде се продава нерафинирано и ако се купува много рядко каква е гаранцията, че няма да е гранясало и то.

  1. Нерафинирано има навсякъде! Студено-пресован зехтин е нерафинирано, . Всяко студено-пресовано масло е нерафинирано. Във всеки био или по-голям хранителен магазин има. Дори в големите вериги. Гранясало? То двойно рафинираното е пълна отрова… аз досега никога не съм попадала на гранясало масло…. а нерафинирано ползвам от повече от 30 години. То рафинираното е гранясало, само че не му личи…

   1. Nikolov каза:

    Жената пита за нерафинирано олио, а не за нерафиниран зехтин. Правите ли разлика между олио и зехтин? Между слънчогледово масло и маслиново масло?

    А дали има нерафинирано олио, аз вече й отговорих.
    И ще дам и още информация:

    природен продукт – натурално нерафинирано студено пресовано слънчогледово олио, познато още като Шарлан. Продуктът е произведен изцяло натурално, без консерванти, без допълнително съставки, само и единствено от слънчоглед. Шарланът се получава чрез механично пресоване, без химическа обработка. Има специфичен вкус на суров слънчоглед и характерна миризма. Технологията, при която се прави, е без предварително запичане на семките. Температурата не надвишава 40-45 градуса и по този начин остава натуралният вкус и мирис на суровите слънчогледови семки. Маслото е по-плътно и по-гъсто.

    Минусите са, че не трябва да се използва за пържене поради ниската си температура на горене, едва 107 градуса и цената която е около 6-7 лв.

    1. По принцип всяка мазнина е отрова, щом е толкова концентрирана! Няма природен продукт, който е на 100% мазнина – без фибри и без каквито и да е полезни вещества. Всяка мазнина, няма значение дали рафинирана или студено-пресована затлачва, калорична е, омазнява кръвта и прави шлаки… но индустрията ни е промила мозъците и ние сме пълни зомбита относно мазнината… тази статия лично за мен вече отдавна не е актуална – защото аз не ям концентрирана мазнина, а само цел ядки или авокадо.
     Ето на този линк може да се информирате повече
     https://veganholistic.com/3-videa-za-zehtina-i-olioto/

   2. Ivoo каза:

    Нерафинирано олио се продава в кауфланд около 5-6 лв. Бутилка700 мл. Аз си произвеждам сам.

    1. Всяка мазнина, която е екстрахирана, е вредна, защото е само празни калории. Но по-добре студено-пресовани разбира се. А най-добре цели семки, цели ядки, изкиснати и обезмаслени маслини.

  2. Nikolov каза:

   Нерафинирано олио има и то е само едно – Шарлан. Скъпо е но е студено-пресовано слънчогледово олио. Проблема при него е, че не трябва да се използва за пържене, тъй като точката му на горене е 107 градуса.

   1. Драги Николай, олио е всяка мазнина, която е пресована – имате и царевично олио, маслиново олио, соево олио… шарлана е част от всички олиа… въобще нищо не трябва да се пържи, защото това е извращение на човешкото съзнание…. а шарланът за нищо не трябва да се използва, освен за лекарство….

 2. Радослав каза:

  Извинявайте много,но това написаното тук са пълни измишльотини платени от химическата и лекарската индустрия. Точно в Predimed има публикувани резултати за действието на зехтина върху целия организъм,не само сърцето

  1. Зехтинът е доста добър бизнес. Естествено, че ще има изследвания – въпросът е кой ги е спонсорирал. Както виждаме, болници бол и доктори бол и болни хора бол. Така че явно нещата не са такива, каквито ви ги рекламират predimed. Но и на мен ми отне време да си прочистя главата от „ползите“ от зехтина. По-добре яжте маслини. Ако не – живейте си живота както искате… или по-скоро както са ви казали да го живеете. Но преди всичко тези хора, които взимат двойнорафинираното масло – там драмата е пълна… зехтинът е по-малкото зло…

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *