За вредата от млякото

67 318

ЗА ВРЕДАТА ОТ МЛЯКОТО И НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА Й КАТО ХРАНА ЗА ЧОВЕКА

Проф. Валтер Вайт

Като цяло учените са почти единни  по въпроса за млечните. Най-общо тяхното мнение е следното : У човека липсват биологични механизми за пълноценно разграждане  на млечен белтък от чужд биологичен вид.  А след кърмаческата възраст – дори на собствения, човешкия белтък! Белтъкът е сложна храна, даже по-точно казано – той е „структура”, която трябва да се разгради на съставни части (аминокиселини), посредством ферменти, които са специфични за всеки конкретен  вид белтък. И  се отделят само там, където има нужда от тях.  Затова природата е дала  на котката едни ензими, на козата-други, а на човека-съвсем различни, защото не е предвидено котката да бозае от кравата, а кучето- от лисицата.
Резултатът  от заобикалянето на природните закони почти винаги е тъжен.
Затова млякото и млечните продукти  могат да бъдат и в различна степен винаги са вредни за: очи, имунна система ( най-вече диабет тип 1, ревматоиден артрит)  бели дробове (бронхити, хреми, възпаления), дебело черво (всякакви възпаления в него), кожа (екземи, обриви), за множество детски болести –  от бронхити  до бъбречни (товари силно нежните детски бъбреци,  които трябва да се справят с извеждането на 6 пъти по-голям излишък от калций и фосфор, съдържащи се в кравето мляко) отмива калция (остеопороза), сърдечни заболявания (заради големия процент наситени мазнини), онкологични заболявания – силно подкиселяване на организма, заради казеина в млякото – казеинът не може лесно да се разтвори в стомаха и организмът е принуден да отдели огромно количество солна киселина, която всъщност го и подкиселява излишно като допълнение към другите подкиселяващи храни с всички последствия от това – от отнемане на минерали и калций, остеопороза, до онкология- най-вече рак на простатата, на млечната жлеза, на яйчниците. (онкология не възниква при алкално-киселинен баланс 7.4, а само когато той се измести в посока киселинен, което се причинява в голяма степен и от млякото), цялостно объркване в баланса на хормоналните и половите жлези с непредвидими последствия  в държави (като USA) където той още не е забранен. По принцип се прилага само индустриално, и е забранен в Европа,  но както сме забелязали – в бизнеса моралът не е на първо място, така че  и всеки дребен производител би могъл да го набави и „вложи”. Може да съдържа гной, кръв, лекарства, хормони, пестициди, бацили, вируси – от кравата.

1. Казеинът е най-големият проблем в кравето мляко!  Млякото е различно при всеки биологичен вид и всяко животно  отделя различни  ензими за да го разгради.

За преработка на кравето мляко телето изработва ензима ренин. Като се отбие, телето вече не го произвежда и ако се продължи да му се дава мляко, то се разболява и дори умира!
При хората обаче нещата стоят по друг начин – за  преработка на майчиното мляко, при бебето отговорен е не ензимът ренин, а симбиотичните бактерии (бифидос), които се изработват В МАЙКАТА, и които са в самата кърма и чрез кърмата попадат в бебето!  А краве мляко то не може да усвоява дори и докато суче, защото му лисва съответният ензим – ренин. Ензимът ренин при бебето го няма или е в много малки количества до 2 год. възраст!  Затова една голяма част от казеина (от кравето мляко, което приема) остава неразграден!
Казеинът е сложно вещество с различна структура при различните биологични видове. И всеки животински ( или човешки) вид е създаден така, че да преработва неговия си казеин!  А казеинът  от други , (несъответстващи) биологични видове  не може да се разгради напълно. Само че точно в това непълно разграждане е  големият проблем, четете внимателно:

Човекът, а и други бозайници имат способността да усвояват  и непреработените остатъци от казеина. ЗАЩО?:  След раждането си, бебето приема първото си мляко от майката, което обаче е особено, защото в него се съдържат много антитела, които са извънредно важни за имунната система на бебето. Тези антитела също са протеини! Но за да достигнат до предназначението си , за да попаднат в кръвопотока, природата е направила така  те УМИШЛЕНО ДА НЕ  БЪДАТ РАЗГРАДЕНИ от храносмилателната система на бебето! Тази способност  -известно количество неразградени белтъци да попадат в кръвта се запазва не само при детето, а даже и при възрастните! Това не е проблем, стига обаче да се употребяват човешки белтъци! Ако се приемат обаче белтъци от чужд животински вид (краве мляко), организмът ги приема, но може да почне да ги разпознава като ЧУЖДИ ЗА НЕГО ВЕЩЕСТВА. А какво прави имунната система с чуждите вещества? Правилно – атакува ги! Изработвайки собствени антитела срещу чуждият белтък. Причината е в това, че тези чужди белтъчни структури могат да се окажат много подобни  на някои от собствените ни клетки и тогава  нашите антитела да се насочат към унищожаване на нашите си клетки, а не на чуждите! Това се нарича автоимунна реакция. И затова приемът на мляко от чужд вид може да предизвика автоимунни заболявания. (за които се търсят какви ли не други причини)

Количеството белтък в човешкото мляко е 1.2 гр/л. И бебето удвоява теглото си за 120 дни.
Белтъкът в кравето мляко е 3.3 гр/л. А теленцето удвоява теглото си за 47 дни.
То веднага след раждането скача на крака и се придвижва само. Високото белтъчно съдържание в млякото на неговата майка( кравата) е важно за бързото му укрепване и развиване на мускулатура, костна система. Само че при човешкото бебе нещата стоят съвсем по друг начин. При него акцентът не е да се развият бързо костите и да наддаде на ръст, при него най-важен е един друг орган – МОЗЪКЪТ. От какво най-вече се състои мозъкът? От белтъци? НЕ. Състои се най-вече от мазнини! Затова съотношението между белтъци и мазнини в храната на човешкото бебе трябва да е съвсем различно, в сравнение с храната на телето. Установено е, че децата хранени предимно с краве мляко имат по-малък коефициент на интелигентност, в сравнение с тези, хранени с майчино мляко!  И това е логично, защото на телето не е заложено от природата да ходи на изпити по математика, а за човек  развитието на мозъка е приоритет и това развитие трябва да започне максимално от рано без да му се пречи. Затова кравето мляко е добро за телето, а човешкото – за човека.

Могат ли децата да се развиват, пиейки краве мляко? Разбира се , че могат. Даже изглеждат и по-развити на външен вид, в сравнение с тези, които са били  на майчино мляко.  Но тези последните  компенсират с по-развит интелект. Така че нещата с  белтъка не са на принципа „колкото повече –толкоз по-добре”  дори за малкото дете.
Цитирам статията „Никакво кисело мляко за бебетата „от изданието на  MEDICAL TRIBUNE от 25.10.2002, за което ще стане дума по-нататък). Цитирам и от Журнал за Педиатрична Гастроентерология и Хранене 1993: „ Би трябвало да се потрудим да използваме храни, които отговарят на потребностите на децата, но и храни, които нямат вредни въздействия. Кравето мляко не отговаря на тези  изисквания.”

Както се вижда, някои неща са известни отдавна на научния свят, но рекламата не ги признава вече 100 години.
Статията продължава: „Бебета, които са хранени с краве мляко през вторите си 6 месеца  имат около 30 %  загуба на кръв  и чувствителна загуба на желязо, чрез дефекацията, (изпразването на дебелото черво). Механизмът е следният:  Твърде голямото количество белтък поставя повишени изисквания  към храносмислателната система – за да го разгради, тя трябва да отдели повишено количество солна киселина . Тази солна киселина идва в повече за нежното още детско чревце, което още не е приспособено. В резултат от нея  чревните стени се разраняват и започват да кървят! Така с кръвта си отива и желязото с изхожданията.
В MEDICAL TRIBUNE (от 20.09.1996) се казва – „Кръв в изпражненията на малкото дете – това може да е заради млякото.”
Следващи статии – от Postgraduate Medicine 95/1994 и  Digestive Disease and Sciences 1982.

2.ГАЛАКТОЗА. Очните проблеми, като катаракта и др., могат да имат за причина употребата на мляко. Тук виновникът е галактозата , която спира да се разгражда от човека, от момента когато той спре да суче! Какво е пък това? Кърмачето получава енергията си под формата на млечна захар, състояща се наполовина от глюкоза и галактоза. Млечната захар се нарича ЛАКТАЗА. Тя се разгражда до ГЛЮКОЗА и ГАЛАКТАЗА посредством ензимът лактаза.  У малка част от хората той запазва действието си и през годините.  ГАЛАКТАЗАТА обаче се разгражда чрез ензимът Б-галактозидаза, който при всички хора спира да действа след кърмаческата възраст!
Галактозата е нещо като резерва към глюкозата, организмът посяга към нея, когато има недостиг от глюкоза. Но след отбиването на кърмачето, генът , който отговаря за преработката на галактозата вече не е активен! (точно както и ензимът ренин за преработка на казеина от млякото). Възрастният човек не може да преработи галактозата! Или генът е дотолкова дезактивиран , че практически процесът не работи.
Какво се случва: Организмът лесно се справя с глюкозата от млякото , но с галактозата не знае какво да прави!  А все някъде трябва да я  сложи. И той започва да я складира, да я отлага на различни места в тялото: 1. В кожата или в подкожието (което е всъщност ЦЕЛУЛИТ) 2. В очите ( настъпва катаракта) 3. В ставите, което съкращава тяхната подвижност и води до болки в тях. Отлага я и на други места по тялото, което се характеризира със съответната симптоматика, която лекарите  щамповат с някаква „диагноза”).

3. Млечните продукти са много богати и на мазнини и холестерин. Само че мазнините са такива, че холестеринът в тях е оксидиран, т.е окислен. Заради контакта му с въздуха при преливане на млякото, преработката и разнасянето му, е много по-вреден от обикновения холестерин. Защо? Заради свободните радикали, които се образуват точно при окисление на мазнините. Този лош холестерин по-нататък  си знае работата – склеротични плаки в артериите, инфаркт, инсулт. Свободните радикали също си знаят тяхната – преждевременно остаряване, някой ден- рак, и т.н. При кърменето това не се случва, бебето го поема директно, без да се стига до окисляването му.

Мазнината в млякото е много  и  това означава – повече калории. Които е по-добре да се приемат под формата на сложни въгрехидрати, защото те се разграждат лесно и също така – засищат! А мазнината  не засища толкова и провокира към още по-голяма консумация на мляко.  Някой сигурно си мисли, че калориите са си калории, без значение от къде ги набавяме. Но не е така! Калориите от въглехидратите са по-важни за организма (заради глюкозата в тях) и той ги преработва първо тях, а чак след това започва да преработва калориите от мазнините!  И ако няма нужда от всичките калории, които са в мазнините, той просто „ги зарязва” и ги отлага някъде по тялото. На практика производителите на мляко ни лъжат в процента масленост. (Отново жонглиране  с  терминология ). Те измерват сътношението на мазнината към водата, а не към целия продукт! И затова четем че млякото съдържало 2-3% , като на практика това е съвсем иначе – чаша мляко – до 49%, „обезмаслено” – 20% , сладолед , кисело мляко – до 50%, мазно сирене – до 65%. В среднодневното потребление на мляко се съдържа толкова холестерин ( 160 мг), колкото при 50 резенчета колбас.

4. Лекарите отдавна свързват употребата на краве мляко в детска възраст и с диабет тип1. Механизмът беше разгледан по-горе – организмът атакува собствените си клетки, които не успява да разграничи от чуждите, които много наподобяват неговите. Оказва се, че структурата на казеина е много подобна на структурата на клетките на панкреаса. Организмът разпознава казеина като антиген ( чужд агент) и отделя антитела  за да го обезвреди. Но се случва в един момент тези антитела да се насочат към клетките на панкреаса  и ги разрушава.  Разбира се, това не се случва винаги, но може да се случи!  Особено при повишена и продължителна консумация на мляко. За това докладват различни изследвания, публикувани в различни научни списания:  „ diabetologia” 1994 /,бр. 37, Am J Clin Nutr.  стр. 381-387, 1990 51 стр 489-491,   DIABETES Care 1994 , New England Journal of medicine 1992 302-307 )
Практически, това се оказва основната причина за диабет тип 1 !

Във Финландия потреблението на млечни продукти е 2-3 пъти по-голямо от това в Испания. Диабет :  във Финландия – много високи нива, в Испания – много ниски. (Изследвания на учени от Хелсинги. В публ.02.11.2000 в Германия – Arzte Zeitung немски лекари правят също връзката между сухо краве мляко и диабет тип 1). В Лансет медицински журнал се съобщава пак същото – употребата  на млечни продукти  в ранна възраст може да е причина за диабет в по-късна възраст.
Намерили се критици, които издирили в Япония деца,  страдащи от диабет тип1, които не били употребявали краве мляко. Обаче при по-детайлно изследване на „случая”, се оказало, че самите майки са употребявали много млечни и организмът им по описаната вече логика, е решил да се освободи от натрупания неразграден казеин посредством кърменето! И по този начин  този казеин, дошъл от майката, на практика е провокирал диабета у децата , неупотребявали краве мляко.
Медици в Рим и Лондон изследвали 47 пациенти с диабет тип1. Оказало се , че 51% от тях имат имунни клетки,  активирали се и причинили заболяването, при срещата си с Бета-казеин  протеина от кравето мляко. От контролната група само 2.7% от хората имали такива клетки. Има расови различия в неспособността за преработка на лактазата от млякото. Например в  Дания това са 2%, индианците – 50%, американските негри 70% , Гърция 85%  и в Азия – 85-90 %.

5. ОСТЕОПОРОЗА – причините за нея са комплексни, но една от най-определящите е твърде много протеин в храненето!
American Journal of Clinical Nutrition 1974, 27 (9)    Journal of Nutrition 1981 ,111,(3), Science 1986 ,233

Калцият е много необходим за борбата с остеопорозата. ДА,НО… В кравето мляко наистина има много калций.  Но може ли да считаме  млякото за негов добър източник?  Не! В млякото калцият съжителства с голямо количество животински белтъчини. Правени са стотици изследвания с един и същ извод: „Жените , които си набавят калция от животински белтъчини имат 3.7 пъти повече счупвания от тези, които използват растителни източници.” American Journal of Clinical Nutrition 2001.
Причината е, че растителният белтък не провокира отделяне на такова голямо количество киселина. А подкиселеният организъм  връща баланса чрез изземване на калция от костите!
Което води до загуба на костна маса. Най-силно това се проявява при жените през менопаузата.
Съществува парадокс – на хора страдащи от дефицит на калций  предписват допълнително количество  калций – (напр. – да пият мляко). Само че тук отново има проблем и той не се състои в недостиг на самия минерал, а в компрометираната вече система за усвояване и ВГРАЖДАНЕ на калция, а именно –  клетките-остеобласти. При нарушен киселинен баланс + влиянието на неусвоения казеин тези клетки спират да функционират. При връщане на алкално-киселинния баланс в норма тези клетки отново стават активни. И тогава няма нужда от таблетки или животински продукти с калций.
Дори да се приемат 1400 мг калций на ден, човек приемащ голямо количество протеини на ден, ще губи до 4% от костната си маса всяка година. American Journal of Clinical Nutrition 1979;32.

Интересна е таблицата за чупливост на костите при жени в различните държави. Най-малко счупвания има в Южна Африка  (не се употребяват млечни)  – 5 на 100 000. Най-много – в скандинавските страни  (Норвегия и Дания) – 200 на 100 000 . А там е най-голямата консумация на млечни продукти! Въпреки това, лекарите им, когато установят дефицит на калций, предписват употреба на колкото се може повече … млечни продукти. От статистиката се вижда обаче, че това май не им помага много!

6. Има изследвания , че в области с разпространена кравешка левкемия числото на болните от човешка левкемия също е много високо. Установено било също, че пренасящата  вируса на левкемия  крава дава много повече мляко от здравата! (коя от двете би избрал производителят на мляко?) НЕ е задължително кравата  да е болна, въпреки заразоносителството, но още не е проучено добре как процедира вирусът, когато попадне в човешкия организъм посредством млякото й.
American Journal of Epidemiology 1980; 112  Science 1981;213.

Канадски учени установяват през 2001 много тясна имунологична връзка между множествената склероза и диабет тип 1. И при двете заболявания имунните клетки реагират силно на млечни белтъци от краве мляко.
Много болести като туберкулоза, бруцелоза, дифтерит, ку-треска, скарлатина, чума,  гастроентерит могат да се пренасят чрез кравето мляко. Journal of  Dairy Science 1988 ;71.

Млякото е превъзходен носител на инфекции! Заради  мазнината му бацилите, попаднали в организма, са защитени от стомашните  сокове, а  понеже то е течност – в нея те удобно се придвижват извън сектора, където се отделят тези стомашни сокове и се настаняват в безопасното дебело черво. Journal Of the American Medical Associacion 1984;252.
Направени са опити, при които се установява следното: Преди пастьоризацията в млякото нормално присъстват малко количество патогенни бактерии, успешно потискани от млечните бактерии (лактобацилос и др.) Обаче след пастьоризацията полезните бактерии почти измират, а патогенните – не.  Останали без естествения си враг патогенните започват бурно размножаване!  Така в млякото може да има и салмонела, и стафилококи. (Пастьоризираното мляко оставено на топло гние, а не вкисва, както ако не бъде пастьоризирано). New England Journal Of Medicine 1985;312.
Детската смъртност до 9 месеца е 8,5 % в страни, където на бебетата се дава краве мляко и 0,15% в страни , където то не се употребява. Освен това лекарите наблюдават, че в страните където се употребява краве мляко, нивото на всевъзможни болести и инфекции е много по-голямо!

Болести, които медиците свързват с употребата на краве мляко: Хронична умора, диария, хиперактивност, алергии, астма, ранна атеросклироза, диабет1, 2 , ревматоиден артрит, акне, обриви, понижен коефицент на интелигентност. Рак на простатата, на правото черво, на млечната жлеза.

7. АЛЕРГИИ. Около 90% от алергиите се причиняват от употреба на краве мляко ( астма, мигрена , кожни проблеми). Само чрез прекратяването на приема му, може да се постигне пълно излекуване.
Израелско медицинско списание твърди , че млечните продукти са основната причина за алергии, астма, проблеми със съня, мигрена. Israel Journal of Medical Science 1983 ;19   ,  Pediatrics 1989 ;84
В таблица от American Cancer Society са представени случаите на рак на простатата и на млечната жлеза в различните страни. Както може да се предположи – страните с най-голяма честота на тези заболявания са Швейцария и Норвегия – най-големите производители и потребители на млечни продукти в света.
В друга таблица е представена статистическа информация за  рак на простатата в Америка, по слоеве. При чернокожите този показател е два пъти по-голям, защото те имат генетична непоносимост към млякото. Чернокожите също така страдат 4 пъти повече от сърдечни заболявания. Причината е същата. Знае се, че в Африка е пълно с гладуващи и умиращи като мухи деца. Въпрос- какво им праща милостивият Запад като хранителна помощ? Как какво – сухо мляко на прах!!!

Калцият от кравето мляко се усвоява на 25%. ( и заради това че в него няма достатъчно магнезий, необходим за разграждането на калция). Останалите 75% отиват да неутрализират повишената от самото мляко киселинност. Обаче не всичките 75% се разграждат, причинявайки допълнителни проблеми на организма с извеждането на неразградения калций  Най-често се кашира в някоя тъмна нишичка – в някой кръвоносен съд.

8. Кравето мляко прави и  ХОЛЕСТЕРОЛНИ ПЛАКИ по кръвоносните съдове. В които отлагания има холестерол и КАЛЦИЙ! Същият калций, който е иззет от костите за да неутрализира  подкиселяванията от млякото! Обаче остатъкът от него не може да бъде нито изведен от бъбреците ( заради свръх количеството му), нито вграден обратно в костите (защото остеобластите на са в състояние за това) и организмът решава да го отложи тъкмо в съдовете и ставите.

Какво си доставяме от „купешкото краве мляко” – допустимо е определено съдържание на фекалии, вируси, бактерии, хормони, антибиотици, органични пестициди ( Хиляда пъти по-концентрирани, от колкото са били в храната на животното, защото се натрупват в кравата)

Малко и накратко за  сиренето и кашкавала:  в процеса на производство глюкозата се усвоява от бактериите, остава само галактозата ( която не се преработва от организма), оксидиран холестерин ( най-лошия),  казеин, голям процент мазнини.  Попаднали в стомаха сиренето и кашкавалът стоят там много дълго, защото много бавно и трудно се разграждат, (затова  създават чувство за ситост). Това, което идва от стомаха и попада  в червата е високо концентрирана  и силно киселинно-образуваща смесица от казеин, галактоза, холестерин. Кашкавалът е възможно най-киселинно-образуващият от всички възможни хранителни продукти.

9. БЕЗПЛОДИЕ: Екип  учени от Америка и Финландия докладва, че в области, където се потребява много краве мляко, съществува и голям процент жени с проблеми в това отношение. При това –още във възрастта 20-24 години. SCIENCE NEWS 12.03.1994
Причината отново е лактозната непоносимост. С възрастта проблемът става още по-изразен. Неразградената галактоза се напластява в тръбите и така се затруднява или прекъсва достъпът до яйчниците! Цифрите са много показателни:  В Тайланд, където  98% от жените са с лактозна непоносимост,  способността за забременяване (на жени  35-39г.) е  само 26% под оптималната стойност. А в Англия и Австралия, където лактозната непоносимост се среща само при 5% от жените , този процент е цели 82%.
При мъжете положението също не е цветущо. Тук експериментите са направени не с хора, а с маймуни. Резултатите – при употребяващите мляко маймуни – подвижност на сперматозоидите  3 пъти по-малка + голям брой дефектни такива.
При това всичко казано дотук се отнася за суровото мляко! Ако то се приема сварено или на кашкавал, тогава положението е много по-лошо, защото над 70 градуса настъпва денатурация на белтъка, смърт на клетката. Това изисква още по-големи усилия от страна на организма (за да изведе отпадните продукти) и е свързано с още повече зашлаковане  (от отпадните продукти , които не е успял да изведе, както и трупна отрова- отпадни продукти от  бактериите-редуценти, които разлагат мъртвия белтък). Част от тези шлаки се отлагат в кисти, миоми, полипи, в междуклетъчното пространство, в дебелото черво под формата на фекални камъни.  Да, това се случва при  разпада на  кравешкия ( или козия или овчия)  млечен белтък, за които по природа човек не е пригоден! А такива зашлаковани тъкани  после стават благодатна среда за заселване на всякакви бацили, микроорганизми и паразити , за което обвиняваме всичко друго, но не и млякото 🙂

Prof. Dr.Walter Veith
Цялата лекция може да гледате тук


24 коментара

 1. Наташа Огородник каза:

  много е поучителна

 2. Маргарита Георгиева каза:

  И за мен статията е изключително полезна, с максимално достъпни обяснения и примери, но всичко това в същото време е доста стресиращо. Все пак аз се стремя в храненето, всичко да е умерено. Но като се замисля, ежедневната ми употреба на „млечен“ продукт е сухата сметана, заедно с кафето.Не знам за нейното съдържание….

  1. Млечните продукти не са естествена храна, освен за кърмачетата. Животните са експоатирани и измъчвани, а млечната индустрия е ИНДУСТРИЯ и на хората им е насадено в съзнанието чрез реклами и лъжи че млякото е естествена, съвършена храна за човека…

   1. Сибо Атанасов каза:

    Същото може да го кажеш и за месото. Нали!

    1. Тази статия е за вредата от млечните. Много хора са вегетарианци и си мислят че се хранят здравословно. И това е за тях. Иначе че месото не е храна за човека е ясно на повечето хора, които имат повече осъзнаване. В сайта има достатъчно материали на тема месо и вредата от него. Но тук специално това е да просветляване за млечните продукти и тяхното абсурдно присъствие на трапезата на човека.

    2. Сибо, статията е за млякото. Месото е обсъдено в други статии 😉

     1. Теменужки каза:

      Ето и видео вариант на лекцията

      https://www.youtube.com/watch?v=gJMhLsNm1cc

 3. Сибо Атанасов каза:

  @СветланаБлагоева имам странното чувство че същото може да го кажете и за месото! 😉

 4. валентина каза:

  А какво да ядем ,когато нямаш вьзможност да си набавим плодови млека бадеми и други

 5. Красимира Дочева каза:

  А за адаптираното мляко някой ще каже ли нещо?

  1. Ако майката няма кърма, тогава се търсят варианти. От животинските най-близко до майчиното е козето. Но има и соево адаптирано мляко, което е много по-добър вариант.

   1. Майка на алергично дете каза:

    Моля, не подвеждайте хората, козето мляко също съдържа казаин! А соевият белтък е също толкова неполезен, като много често деца с алергия към кравето мляко са също алергични към соя, да не говорим, че соята, отглеждана по света, е в 90% ГМО.

   2. Мария Хитева каза:

    Соевото мляко е наистина много полезно, само когато не е ГМО (генно модифицирано, а над 90% от соята, както и царевицата по света са ГМО). Ако соевото мляко е ГМО – е абсолютна отрова.
    Не се лъжете да купувате ‘Био’ -това е измислена дума-въдичка, която не означава абсолютно нищо – търговски трик, без производителят да носи някаква съдебна отговорност. Трябва да пише изрично ‘органично’ или ‘organic’. Това понятие е вече ангажимент за производителя, че продуктът е чист от ГМО и пестициди.

    1. ГМО соя основно се произвежда за храна на кравите, на които след това пият млякото и ядат месото…
     Има си сертифицирани производители, които са си органик или био.

 6. Мила Г. каза:

  „Високонаучни“ глупости. Значи наистина млякото е много полезно и трябва да спрем да го ядем, за да се разболяваме и поддържаме фармацията. А впрочем си спомням една кампания на западняците срещу кърменето и великите ползи от адаптираните млека…

 7. Любо каза:

  Отлична статия

 8. Емил каза:

  В статията не се казва нищо за изварата и киселото мляко?

  1. Те са производни на млякото. Също така вредни. Може да си правите извара от кашу. Има и веган кисело мляко в Хит и Кауфланд.

 9. емил каза:

  Отдавна се знае че кравето мляко е най-вредната храна/основните причини са, че когато роди и веднага и отнемат телето, болката и страданието причиняват отровно мляко, изкуствено оплождане – пак отровно мляко. Постоянно затворена -отровно мляко. Даване на хормони -отровно мляко/ Кравата не трябва да дава повече от 20 литра, а те я изсмукват до крайност с 40-60 литра – пак отрова и така за човека около 30 вида болести. Да „живеят“ търговците и мародерите

 10. Божо каза:

  Не разбрах за прясното или за киселото мляко се отнася

  1. И двете, всички млечни продукти! Има растителни варианти, които са полезни.

 11. Христо каза:

  В Библията сам Бог, който е създал небето и земята, казва:
  „Изход: 3:8 И слязох, за да ги избавя от ръката на египтяните, и да ги заведа от оная земя, в земя добра и пространна, в земя гдето текат мляко и мед“
  Според този цитат от Свещенното писание млякото е нещо много добро.
  Ако Бог казва, че млякото е добро, кои сме ние да казваме, че е вредно и неподходящо за храна на човека.

  1. Вие сериозно ли вярвате че каквото е писано в тая книга идва от Бога …. Мед и мляко е използвано като метафора на изобилие!

  2. Анонимен каза:

   Да Господ казва това ,но не казва ,,хранете животните с всевъзможни боклуци ,с хормони ,с антибиотици.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *