Захарта и кога става бяла отрова

6 105

Д-р Свами Шанкардевананда

Бялата захар е вероятно най-бялото и най-простото от всички добре известни ядливи вещества. За нея се казва, че е ‘чиста’ сукроза (захароза), защото се състои само от един вид молекула – сукроза. Тя, обаче, далеч не е чиста като естествен продукт, тъй като съвсем същите процеси, чрез които се произвежда бензин за вашата кола, се прилагат за производството на белите кристали захар, които консумираме. Точно както прахът бял хероин е ‘чист’ екстракт от маковите семена, бялата захар е чист екстракт от захарната тръстика или захарното цвекло.

Произходът на захарта е в Индия. Когато завладява Индия през 325 г. пр.н.е., Александър Македонски открива една необработена тъмнокафява субстанция, наречена джагъри (jaggery, или gour), название, което се използва и днес. Субстанцията джагъри се разпространила в Япония и Китай, а по-късно и в Средния Изток. Оттам европейските кръстоносци я пренесли на Канарските острови, откъдето по-късно Христофор Колумб пренесъл захарната тръстика в Европа. Европейците преработили най-хранителната част на естествената захар, извличайки само най-сладките и изкуствено бели кристали, които оттогава са известни в целия свят.

Захарта като дрога

В библейски времена захарта в малки количества е била използвана като лекарство от арабските и еврейските лечители. Те я считали за по-силна от алкохола. Днес захарта е призната даже за наркотик, подобно на хероина.

Винаги когато консумираме някакво вещество, организмът трябва да извърши вътрешни процеси и настройки, за да получи чрез раздробяване полезните компоненти и да елиминира токсичните елементи. Определени ензими се синтезират, хормонални секреции се променят, настъпват изменения в органи като черeн дроб, a също и в състава на кръвта. Всеки път когато веществото се приема, един и същи цикъл от вътрешни химични реакции се задейства, като многократни приеми на веществото затвърдяват този цикъл или ‘метаболитен път’. При адиктивните (причиняващи зависимост) субстанции като алкохол и дори кофеин, този път става фиксиран. Настъпват постоянни изменения в химията на тялото, така че ни се налага да приемаме дадената субстанция, за да поддържаме нормалната активност на тялото. Ако спрем да я приемаме, тялото изпраща сигнал на остър протест към мозъка, което води до усещане на мощно желание и непреодолима нужда от дрогата. Можем да изпитваме болка или да се разболеем, ако се разруши пътя на дрогата, докато се изгражда нов вътрешен баланс. Това важи не само за хероина, но и за рафинираната бяла захар. Въпреки че не я възприемаме по този начин, бялата захар е наркотик и повечето хора са зависими от захарта.

Ако смятате, че това не се отнася за вас, запишете си по колко захар изяждате всеки ден. Не забравяйте, че захар има не само в чая и сладкишите, но също и в конфитюрите, газираните напитки, тортите, пастите, бебешките храни и в повечето консервирани продукти, от пудинга до месото и зеленчуците. Опитайте се да премахнете захарта от вашия живот и вижте колко бързо ще се появи непреодолимото желание за нея. В нашия ашрам, където не се консумира захар, хората чувстват ограничението и непреодолимото желание за сладко се явява у новодошлите скоро след постъпването. С времето то отминава, но новите ученици имат болезнено усещане, което ясно показва, че техните тела са пристрастени към захарта.

Днес средният американец изяжда годишно повече от 100 паунда захар, което, заедно с мазнините, съставлява около две трети от неговата диета. За съжаление, тази тенденция придобива световно разпространение.

Рафиниране на захарта

Захарта се извлича от захарно цвекло или по-често от захарна тръстика. Захарната тръстика е вид трева, разпространена в зони с тропически климат, която достига до 20 фута височина. След прибиране, тръстиката се надробява и намачква, за да се екстрахира сокът. Той се прочиства с вар, за да се отстранят замърсители и остатъкът се вари до получаване на смес от кристали и сироп. Те се разделят на:

  • сироп или меласа, която допълнително се рафинира до петмез и златист сироп;
  • кристали ‘сурова (необработена) захар’. Това е кафявата захар предпочитана от естествоизпитателите и защитниците на здравословното хранене.

Не бива, обаче, да се подвеждаме; тази сурова захар вече представлява 96% сукроза. Останалите четири процента са само вода, инвертирана сукроза, замърсители и захарни мушици. Тази сурова захар след това се прочиства и подобрява до получаване на бели кристали, които са изцяло лишени от здравословни хранителни свойства.

Захарта в тялото

Въглехидратите са произвеждащи енергия храни и като такива, те са важна част от нашата храна. Бялата захар е въглехидрат, но тя не е нашият единствен източник на енергия. Медът, плодовете, зеленчуците, зърнените храни (особено ориз) съдържат естествена захар заедно с много други витални елементи важни за здравето. Трагедията е, че хората приемат повече захар, която има вкус и енергийна стойност, но нищо повече, и приемат по-малко от другите въглехидратни храни, като по този начин се лишават от важни хранителни вещества. Всъщност, в резултат от пристрастяването си към захарта, те страдат от недохранване.

Захарта в нашата кръв трябва да бъде поддържана на постоянно ниво. Това изисква разход на енергия и работа от страна на тялото. Когато ядем естествени въглехидрати, те постепенно и бавно се разграждат от храносмилателните процеси и тогава влизат в кръвния ток. Нивото им не се покачва чрезвичайно, което лесно се понася от тялото.

Ако ние бомбардираме нашите системи с излишество от захар, нивото на кръвната захар (глюкоза) бързо се покачва. Това е повишено изискване и стрес за тялото. Панкреасът трябва да отдели повече инсулин в точно определено време. Здравото тяло може да се справи без проблем с тази ситуация. Постоянната употреба на големи количества рафинирана захар обаче може да доведе тялото до дисбаланс и болест. Ефектите са летаргия (сънливост, отпуснатост, бездействие), невъзможност за концентрация, нарушена функция на надбъбречните жлези и диабет. Именно прекомерната, непрекъсната и дълготрайна употреба на захар води до тази ситуация.

Летаргията е резултат от нарушен баланс в ендокринните жлези, което поразява чакрите и нивото на прана в нашите тела. Натоварването на панкреаса и надбъбречните жлези се регистрира от нервната и ендокринната системи, които контролират дейността на жлезите. Водещата ендокринна жлеза, хипофизата, приспособява към тази промяна другите жлези и така цялата система се оказва в стрес. Неефективното дишане също е причина за летаргия, тъй като кислородът е необходим за изгаряне на глюкозата до енергия. Ако няма достатъчно кислород, цикълът на глюкозното разграждане произвежда големи количества излишни киселини като лактат (млечна киселина) и пируват (лимонена киселина). Натрупването на тези киселини води до мускулни и ставни болки и скованост. Ние отпадаме и лесно се уморяваме.

Прекалено много е вредно

Всичко прекалено уврежда здравето на тялото и ума. Така е и с рафинираната захар. Съвременните изследвания доказват връзката между захарта и заболявания като главоболие, кожни болести, киселинност, разрушаване на зъбите и диабет. Консумирането на захар също се свързва с такива смъртоносни заболявания като коронарна болест на сърцето, циркулаторни (на кръвообращението) нарушения и рак.

Какво е безопасното количество захар, което можем да приемаме? Не е ли малкото количество прекалено голямо? Едно нещо е сигурно – 100 паунда захар на година е твърде много. Всеки индивид трябва да използва своето осъзнаване и благоразумие, за да реши колко захар да приема; това осъзнаване се усъвършенства с йогическите техники.

Количеството захар, което човек консумира, варира от ден на ден и според индивидуалните нужди. Някои хора изобщо не ядат захар. В този ашрам ние консумираме приблизително четири чаени лъжички захар на ден, разделени за две чаши черен чай, като ядем сладкиши само понякога. За да решим какво количество захар е здравословно, трябва да имаме предвид следното:

  1. Прекомерно голямо количество захар не е здравословно.
  2. Въпреки че ни се иска, ние нямаме нужда да ядем рафинирана захар. Можем да си набавим въглехидрати от естествени продукти като мед, плодове и зърнени храни.
  3. Може би не е съвсем здравословно изцяло да премахнем захарта от нашето хранене. Много от нас усещат влечение към захарта под една или друга форма и потискането на тези пориви може да предизвика невроза. Това, което трябва да помним, е, че не случайното задоволяване ни убива, а ежедневните лоши навици, които коварно се изграждат и ни отравят.

Така предполагаме, че ще осъзнаете точно колко захар да приемате на ден; броя на лъжичките захар за всяка чаша чай, колко сладкиша, колко торта, колко захар във всичките и скрити форми. Съберете цялото количество и се запитайте дали си угаждате или не. Някои хора нехаят за здравето си докато не стане прекалено късно. Когато заболеят от диабет или друга болест, те съжаляват и търсят помощ. Предпазването е по-добро от лечението.

Йога е идеалната система за подпомагане в тази ситуация, тъй като тя препоръчва асани, подкрепящи баланса на ендокринните жлези и масажиращи вътрешните органи, което отстранява вредните киселини и нечистотии. Пранаяма дава на тялото кислород за окисление както на излишната глюкоза, така и на нечистотиите. Техники като шаткарма помагат за лечение на диабета чрез прочистване на целия храносмилателен тракт, чрез облекчаване работата на жлезите и свързаните с тях структури и чрез инфузия на прана. Следователно йога е отличен път за преодоляване на вредните ефекти на захарта.

В йога няма нужда да се отказвате от отдаване на удоволствия; достатъчно е да ги осъзнавате, както и техните ефекти върху вас и вашите нужди, желания и мечти. Редовното практикуване на йога ще увеличи вашето осъзнаване и способността за различаването на точката, в която балансът във вашия живот има естествено, хармонично и здраво ниво. Тогава консумирането на захар ще се регулира естествено в зависимост от вашите нужди. В същото време, някои от неблагоприятните ефекти ще се елиминират, докато ще изпитвате удоволствието от полезните ефекти.

Бел. пр. Сукрозата (захарозата) е дизахарид, който може да се разглежда като образуван от две монозахаридни молекули – глюкоза и фруктоза, свързани чрез отделяне на една молекула вода.

Превод за Йога студио 108 Юлияна Йорданова

Източник Йога списание, декември 1977

нагоре


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *