Йога – същност и значение

5 376

Какво е йога, същността на йога

Автор: Светла М. Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени.

„Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога.“ Свами Сатянанда

Йога е начин на живот, даващ ни по-голямо разбиране и вникване в живота. Себе-осъзнаването и дисциплината са основните принципи в йога. Живеейки в измерението на сетивните възприятия, тялото е първото ни и най-основно преживяване, следвано от преживяванията на ума и емоциите, под формата на мисли, желания, амбиции и стремежи. А третото ни преживяване, за което се изисква много време, е това на душата – разбирането за източника на живота. Тъй като тялото е първото ни и най-силно преживяване, то става инструмент за пътуването ни. За това йога започва с практикуването на физически пози и когато успеем да успокоим и балансираме тялото и умът става спокоен.

Практикувайки асани ние въздействане не само върху тялото, но и върху ума, психиката, емоциите, душата. Хармонията, баланса, жизнеността и здравето, които се постигат и изпитват с изпълнението на асани, въздействат на всички аспекти от личността ни. Така асаните ни носят вътрешно равновесие и хармония. А ако съчетаем асаните с релаксация, медитация и дихателни техники, този процес още повече се усилва. Така настъпва преживяването на хармония и единение на тялото, ума и душата – или крайната цел в йога – единство.

Йога е пътят, който води човека към опознаване на себе си. Тя помага да направим тялото си здраво и силно и да освободим организма си от токсини и ненужни вещества, които смущават функционирането му.

Съществуват много грешни концепции за йога. Някои хора мислят че йога се отнася само до физическото тяло и техники, свързани с него, други си мислят че това е само медитация, трети че това е начин да се справим със стреса. Всъщност, йога има съвсем точна и диференцирана роля за всяко състояние и ниво в живота. Йога поддържа здравето на физическо ниво, благосъстоянието на ума и хармония на емоциите. А в основата си и в един по-краен етап води до пробуждане на човешката душа и реализиране на човешката духовност.

Но дори и да липсва тук думата „йога”, можем да видим че все пак ние се нуждаем от тези неща в живота ни. Тялото ни има нужда от здраве, умът ни има нужда от здраве и добро състояние на духа, емоциите е нужно да са балансирани, психиката има нужда да бъде пробудена и духът ни да се реализира. Това е една цялостна концепция за човешкото същество. В Библията е казано че човек не живее само за насъщния, т.е. не само да виждаме материалната част на нашето съществуване, но да имаме един холистичен, по-цялостен поглед. Само тогава можем да бъдем истински човешки същества.

Физическо тяло

когато разглеждаме нашите нужди, трябва също да видим причините на липсата на равновесие. Тази липса на равновесие създава пробойни в структурата на тялото и се появяват болести и проблеми. Асаните – физическите пози, пранаямата -дихателните техники, шаткармите – очистителни практики, мудрите – психични жестове и бандхите – енергийни заключвания, ни дават здраве на физическото тяло, като премахват блокажите, токсините и различните дисбаланси във вътрешните органи и системи. Йога е духовна наука, но също има и въздействие като терапия.


Уравновесен ум

За да изпитаме умствено благосъстояние, а именно да не сме под влияние на стрес, напрежение, раздразнителност, нервност и депресия, йога ни дава методите на пратяхара, дхарана и дхяна – релаксация, пред-медитативни и медитативни техники. Йога казва че уменията и способностите на ума ни са силно разконцентрирани, често в йога умът се сравнява с една колесница, теглена от 4 коня, всеки от които дърпа в различна посока, нашият ум е разпилян и изразходва много излишна енергия в нецеленасочени мисли и фантазии – това е част от неговата природа. Ако не можем да спрем ума и емоциите, ако не можем да ги контролираме, не може да се говори за духовно развитие. Ако има ревност, гняв, гордост- когато седнем да медитираме, просто няма как да получим благословия и божествено изживяване. И докато не постигнем умствено спокойствие чрез подготвителните техники, няма как да контролираме различните изяви на нашата личност.

Техниките на пратияха целят да релаксират, да премахнат стреса и напрежението. След това идва и разпознаването на различните сетивни и психологични изживявания, които се случват в нашия вътрешен свят. След това идва и развиването на

Емоционална хармония

Концентрацията -дхарана, за да можем да фокусираме и насочваме ума си без проблем и накрая идва и дхяна – медитацията, която представлява продължително изживяване на концентрация за дълъг период от време. Умственото спокойствие може да бъде постигнато по този път.

Емоциите представляват по-грубата експресия на енергията на съзнанието и е трудно да бъдат контролирани интелектуално. Емоцията е нещо като експлозия. Омразата и раздразнението не могат да се контролират чрез интелекта. Това са неща, от които ние биваме завладяни. Ако поставите кристална топка върху червен плат, то кристалната топка ще отрази червения цвят, ако сложите черен плат – кристала ще отрази черно, ако сложите син – синьо и т.н. По същия начин емоциите са безцветни и ние им даваме окраски в зависимост от различните ситуации, обстоятелства и събития. Емоциите са оцветени, когато ние сме привлечени от нещо или някого и ставаме привързани и това привлича нашето внимани е. Тогава емоциите рефлектират според цвета на нашето умствено състояние.
Йога ни учи как да хармонизираме емоциите, да ги регулираме, трансформираме, канализираме и да даваме насока на силата на нашите емоции с практики на медитация, пеене на мантри, четене на свещени писания и др.

Психично пробуждане

последният етап от развитието на човешката личност е разкриванета на психиката или душата, тъй като нашата природа има потенциала да изживява едновременно и познатото, и непознатото, видимото и невидимото. Но ние имаме тенденция да осъзнаваме повече това, което е проявено, това, което се вижда. Не знаем как да приемем непроявеното, защото нямаме концепция за него. Разкриването на духовното преминава през различни етапи на съзнанието, разпознавайки слабите и силни страни на психиката. В йога тези процеси са възможни с практики на крия и кундалини йога.

Хората започват да се занимават с йога по различни причини, заради здравословни проблеми, за да изглеждат по добре, заради стреса и напрежението, от които искат да се освободят, за да открият баланса и хармонията в своето ежедневие, за да открият своя латентен потенциал, да издигнат своето съзнание до свръхсъзнание, или просто защото днес е „модерно” да се практикува йога.

За това, че йога се е превърнала в мода говорят много факти, малко са списанията и вестниците, в който няма статии за йога, почти във всеки холивудски филм има намек за йога, в повечето фитнес клубове има занимания по йога и наистина малцина са хората, които не са чували за йога. И така йога все повече се размива и губи своята същност. Йога често се ограничава само до определени позитивни ефекти или се разбира напълно погрешно като някаква гимнастика. Преди време се смяташе, че йога е тайно учение, което учи хората на разни факирски номера. Повечето хора, когато чуят думата йога, я асоциират с това да си качиш крака зад врата или да стоиш по 2 часа в стойка на глава. Днешната модерна представа за йога е твърде ограничена и доста пъти погрешна.

Когато хората отидат някъде и нещо им се представи под името „йога”, те го приемат, просто поради липса на идея какво всъщност е йога. Йога е една много древна наука, която има за цел не просто да подобри физическото ни здраве или да ни релаксира, да ни помогне да се справим със стреса от ежедневието, да тя има и тези положителни ефекти несъмнено, но основната задача на йога е да ни разкрие на нас самите неизмеримия потенциал, който всеки от нас притежава.

Във всеки от нас има дълбоко скрит по един мъдрец, а йога може да ни помогне да пробудим този мъдрец и да открием в него неизчерпаем извор на радост и удовлетвореност в живота.

Референции: Йога списание www.yogamag.net


6 коментара

 1. Иванка каза:

  Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата – звучи невероятно! Аз вече съм на 51. Дали не съм закъсняла?

  1. Иванка? За какво да сте закъсняла? Та животът тепърва започва 😉 загадките по-трудно се постигат, но всичко друго е достижимо 🙂
   Йога е чудесен начин да бъдем 😉

 2. Люба Вълчева каза:

  „….Емоциите представляват по-грубата експресия на енергията на съзнанието и е трудно да бъдат контролирани интелектуално. Емоцията е нещо като експлозия. Омразата и раздразнението не могат да се контролират чрез интелекта….“ Това е едно от нещата, с които надявам се да се справя идвайки при Вас. Дано не е твърде късно…..

  1. Люба, понякога е и въпрос на характер. И на това човек да се приеме… тогава идва и промяната. Но не мисля че е късно, стига човек да има желание, винаги има начини.
   От октомври ще имаме уъркшоп, който ще е подходящ за това, надявам се да се присъединиш.

 3. Petya каза:

  Някъде между 2008 и 2009г. попаднах „случайно“ на това слънчево момиче Светла! С удоволствие посещавах райското кътче насред сивата столица, където тя провеждаше занятията по йога. Имах шанса да присъствам и на няколко лекции с лектори поканени от нея. Сега живея далече, но винаги ще нося топлината от това Слънце в сърцето си. Благодаря!

  1. ЗДравей Петя, благодаря за хубавите думи 🙂 отдавна не бях чувала 🙂 понякога е хубаво човек и да бъде поласкан, особено в тези смутни времена… в които йога се превърна в спортна акробатика и почти олимпийски спорт (това го казвам иронично).

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *