Документални филми на социална тематика

5 095
Image result for where to invade nextКОГО ДА НАПАДНЕМ СЕГА / Where to invade next, 2016
„Кого да нападнем сега“ е най-новият филм на американския режисьор Майкъл Мур, който е добре познат на българската публика с филмите си „Капитализъм, любовна история“, „Недъзи“ и „Фаренхайт 9/11″. Майкъл обикаля редица европейски държави, правейки съпоставка между европейските и американската социални системи. Както винаги, цялата информация е поднесена с много приятно чувство за хумор, което със сигурност ще ви хареса.

plesen“ИСТИНАТА ЗА МЕСОТО” (МЕАТ ТHE TRUTH, 2008)Каква е връзката между консумацията и производството на месо и глобалното затопляне? 18 % от глобалните парникови емисии са причинени от промишленото животновъдство, а общото количества от вредните емисии предизвикани от транспорта е 13%. Превозните средства, спортните коли, камионите, корабите, и самолетите добавят взети заедно по-малко парникови емисии от промишленото животновъдство (консумацията на месо). Ако всички американци се откажат от месо за 1 седмица,те биха избегнали 700 мегатона емисии и парникови газове равняващи се на това да бъдат спрени от движение всички коли в САЩ.
Заглавието е линк към филма с БГ субтитри.

plesen“ДЕЦА КОНСУМАТОРИ” -” CONSUMING KIDS”2008Филмът “Деца консуматори” отчаяно се опитва да хвърли светлина върху действията на безпощадната милиардна пазарна машина, продaваща на децата и родителите им всичко: от нездравословна храна и кървави видеоигри до фалшиви образователни продукти и семейни коли. Филмът се фокусира върху бума на рекламите за деца след дерегулацията на маркетинга в САЩ. Показва как младите създатели на реклами използват най-новите открития в психологията, антропологията и нервно-лигвистичното програмиране (НЛП), за да превърнат американските деца в най-големите консуматори в света. “Деца консуматори” критикува комерсиализацията на детството, повдигайки сериозни въпроси върху етиката на детския маркетинг и неговото въздействие върху здравето и щастието на децата.

СВЕТЪТ СПОРЕД МОНСАНТО / THE WORLD ACCORDING TO MONSANTOМонсанто е световен лидер в генно модифицирани организми (GMOs), както и едно от най-противоречивите предприятия в промишлената история. Тази вековна империя е създала някои от най-токсичните продукти продавани някога. Въз основа на старателно разследване, “Светът според Монсанто” сглобява заедно парчета от историята на компанията, използвайки досега непубликувани документи и множество мнения от първа ръка. Тази история никога преди не е разказвана: за подвеждащи доклади, тайни споразумения, тактически натиск и опити за корупция. Зад чистата зелена емблема, Монсанто сега затяга хватката си около световния пазар на семена, стремейки се към господство над пазара с цената на липсваща сигурност на храните и вреди на глобалната околна среда.

ЗЕМЛЯНИ / EARTHLINGS 
Мощен, информативен, и провокиращ размисли, ЗЕМЛЯНИе най-обширния до сега филм за връзката между природата и човешките икономически интереси. Има много филми за правата на животните, но този ги надминава.С дълбок поглед в магазините за любимци, фабрики за кученца и подслони, както и фабриките за развъждане, търговията на козина и кожа, спортната и развлекателната индустрия, и накрая медицинската и научната професии, ЗЕМЛЯНИ използва скрити камери и не показвани досега кадри за да опише ежедневните практики на някои от най-големите индустрии в света, всички от които разчитат изцяло на животните за печалба..

НЕДЪЗИ / SICKO Поредния филм за абсурдите на днешния американски свят. Много семпло и нагледно какво се случва в здравната система на няколко от най-големите държави по света. Майкъл Мур е отново във вихъра си ;)
КОРПОРАЦИЯТА / THE CORPORATION 2004
Един филм, който ще ви накара да гледате по друг начин на света и може би да се замислите дали наистина сте господар на себе си!!! Или просто поредния купувач?
Само преди 150 години Корпорациите са относително непознато явление, днес те са доминираща институция в света… постепенно и у нас. Филмът изследва въздействието на Корпорацията върху средата, обществото, децата, здравето, медиите,демокрацията, и даже върху нашите гени… филмът е критически поглед върху конвенционалното здравомислие относно ролята на корпорациите в съвременния живот. “Corporation” е изследване върху патологията на печалбата и властта.
ВАКСИНИТЕ – СКРИТАТА ИСТИНА– VACCINATION – THE HIDDEN TRUTH 2008
Филм за ваксинациите, който препоръчвам на всички бъдещи родители! Малко тежък, доста документален, но си заслужава времето! Филм за вредите от ваксините. Предоставя изчерпателна информация от стойностни учени и обикновени хора относно вредните вещества във ваксините, и показва нагледно тежките увреждания и инвалидизации след ваксини. Един разтърсващ филм за истинското естество на ваксинациите, който представя пред погледа на зрителя трагичните истории на редица пострадали от ваксините деца и възрастни! Самите жертви и техните родители споделят пред обектива на камерата преживените болки и ужас следствие на “невинните” ваксинации! Всичко това ще натовари психиката на зрителя, но само за да научи истината относно света на ваксините.
ДРЕБНИ ПАРИ / LOOSE CHANGE 2
В колинка, раздел катастрофи или в замунда. Документален филм за атентата срещу Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и падането на полет 77 в Арлингтън на 11.09. 2001. Филмът поставя под съмнение официалната версия за случилото се. Филмът съдържа сцени от различни видео материали заснети по време и след атаките от 11-ти септември, материали от Интернет, експертизи от комисията за 9/11, изследвания и статии от водещите американски вестници, материали от записите по честотата на пожарникарите и много други. В този филм се изразяват съмнения относно официалната версия за атаките от 11-ти септември.
plesen“ВАКСИНАЦИИ НА СЛЯПО” (SHOTS IN THE DARK, 2008) Преди около 200 години, във времената, когато е нямало пеницилин или антибиотици, въвеждането на ваксините помага при борбата с опустошителната пандемия от опасни болести. С развитието на медицината и подобряването на хигиената, някои болести почти изчезват. Въпреки това, все повече и повече ваксини се добавят към имунизационния календар за деца и възрастни и сега някои хора изпитват сериозни странични ефекти. Без да се поставя под въпрос ваксинирането, като такова този филм представя мнението на пациентите и на учените, които разследват причините за заболяванията им.
plesen“КОНВЕЙРЪТ НА СМЪРТТА – НИКОТИН” 201043 минути е времето, за което ще изпушите около десетина цигари. Отделете “половин пачка” време, за да разберете какво влиза в тялото Ви всеки път, когато пушите или някой друг пуши около Вас. Тютюнът е страшно оръжие, с помощта на което могат да бъдат унищожени цели народи. “Социална политика за славяните: никаква хигиена, само водка и тютюн” – казва през 1942 г. Адолф Хитлер. Той наистина планира да завладее “земите на Изток” чрез тютюнев геноцид. Известният американски актьор от “Великолепната седморка” Юл Бринър през целия си живот пуши и рекламира “Марлборо”. Заболява от рак на белите дробове. Преди да умре Брунер преосмисля живота си и призовава своите съграждани да се откажат от вредния навик, за да не ги последва неговата трагична участ, филмът може да гледате директно от тук
plesen“ЙЕС МЕН ПОПРАВЯТ СВЕТА” -” THE YES MAN FIX THE WORLD”2009Нещо средно между документален филм и скрита камера, това е историята на група активисти, които много творчески и изобретателно организират серия от саркастични шеги с големи мултинационални корпорации. В резултат наяве излизат лицемерието на либерална система и безчовечността на съвременната икономика.Между фалшиви пресконференции, търговски изложения и идиотски дистрибуции на “фалшиви” вестници, Йес мен наистина разтърсват финансовия свят и срутват пазарните индекси.Препоръчваме този документален филм на нашите псевдо-журналисти като “Господари на ефира” и прочие, които изглеждат много горди с “критиката” си, насочена срещу дребните риби – предимно бедни хора, принудени да се грижат за оцеляването си – и бягащи надалече от сериозната критика на принципите, залегнали в днешното общество.
Може да го гледате директно тук
we feed the world“НИЕ ХРАНИМ СВЕТА” – “WE FEED THE WORLD” 2005В “Ние храним света” са очертани тенденциите на абсурда от Австрия до Бразилия, от Франция до Африка.Пред камерата австрийски земеделец заявява, че тон пшеница се продава за по-малко пари, отколкото същото количество пътна сол. Междувременно във Виена виждаме хляб, достатъчен за жителите на цял град, ежедневно да се изхвърля на огромни камари. Защо доматът няма вкус на домат? Как може да се обясни фактът, че 200 милиона души в Индия – страната, която снабдява Швейцария с 80% от зърното, от което се нуждае – страдат от недохранване? Защо хиляди декари от амазонските гори се превръщат в сечища, за да се разчисти площ за соеви плантации? Водата общодостъпно благо ли е или, както твърди изпълнителният директор на най-голямата хранителна компания в света, обикновен продукт за консумация с определена пазарна стойност? Може да го гледате директно тук
КАПИТАЛИЗЪМ: ЛЮБОВНА ИСТОРИЯ / CAPITALISM: A LOVE STORY2009изследва въздействието на корпоративното господство върху всекидневния живот на американците (а по подразбиране и на останалата част на света). Филмът се пренася от Централна Америка, през залите на властта във Вашингтон, до световния финансов епицентър в Манхатън. Както с хумор, така и с възмущение, филмът изследва въпроса: Каква е цената, която Америка плаща за любовта си към капитализма? Семейства плащат цената с работата си, домовете си и спестяванията си. Капитализъм: Любовна история

ТАЙНИЯТ ПЛАН / ESOTERIC AGENDA 2008
Има таен план зад всеки аспект на живота. Съществува Елит, който контролира почти всички Политически, Икономически, Социални, Неправителствени или дори Антиглобалистични Организации. Много вероятно е да сте достигнали момента във вашият живот в който нещо липсва или мислите че има нещо много сбъркано със света. Религиозните “свети писания” изглеждат неясни и неудовлетворителни. Науката изглежда непредсказуема и непълна.Политиците крият своите тайни зад протекцията на Националната Сигурност докато същевременно все повече отнемат правото на личен живот на хората.Корпоративна Америка се превърна в Корпоративна планета Земя след като суверенитета на всяка една държава е компрометиран от няколко богати фамилии на върха. Образованието се обработва за да скрие истинската история на планетата.Медиите се обработват за скрият истинските събития на тази планета.Спортовете и Забавленията отвличат вниманието и внушават емоции със “свещена” и подсъзнателна геометрия, символизъм, цвят и звук.

ПАРИТЕ КАТО ДЪЛГ / MONEY AS DEBT “Парите като дълг” е кратък анимационно-документален филм на канадския художник и режисьор Пол Григнон (Paul Grignon) за съвременната парична-банкова система. Филмът представя процеса на неограниченото създаване на пари от банките и предупреждава за неизбежната неустойчивост, която поражда този факт.Oбяснява как се създават пари и до някъде обяснява световната рецесията. Най-доброто, ясно и последователно обяснение на несправедливата световна банкова система.

ДУХЪТ НА ВРЕМЕТО ПРИДВИЖВАНЕ НАПРЕД /ZEITGEIST MOVING FORWARD Цайтгайст, Духът на времето III Футуристичен пълнометражен документален филм, който доказва нуждата от премахването на социално-икономическата монетарна система, която управлява днес цялото общество. Във филма се търсят отговори на основни въпроси като: Каква е човешката природа? Здраво или болно е днешното общество? Какво бъдеще ни очаква? Има ли алтернативи? Какво можем да направим? Какво представлява идеята за икономика, базирана върху ресурсите? На тези и на редица други въпроси ще намерите отговор в този филм, който по всяка вероятност ще се превърне в любимия ви документален.