Какво е Екадаши пост и защо е важен за здравето

903

Какво е Екадаши пост? Защо е важен за здравето ни?

Екадаши пост – въздържание от храна. За някои това е духовна практика. Религиозна практика за други. За останалите пък е диета. Кой е прав, всъщност?

Качеството на храната влияе върху здравето ни, върху ума ни, върху емоциите ни.
След като се нахраним, настъпва момент на летаргия, рядко получаваме яснота на ума и прилив на енергия.

Вътрешната работа, като йога практика например, изисква най-висока степен на концентрация, затова е препоръчително да не се храним преди да правим йога техники.  Когато стомахът ни е празен,  храносмилателната ни система е в покой и ни остава достатъчно енергия за други дейности.

Вече и по научен път е доказано, че въздържането от храна подобрява храносмилането, кръвообращението и дишането. Това е най-добрият начин да изчистим тялото, да прочистим кръвта и да подобрим работата на бъбреците и черния дроб.

Защо да се въздържаме от храна?екадаши

Вътрешното прочистване на тялото и ума е също така важно, както почистването на дома ни или миенето на тялото, зъбите, косата. Храносмилателната ни система работи непрекъснато и, ако й позволим да си почине, това води до много ползи за здравето. От време на време тялото ни се нуждае от тази почивка, за да може да активира вътрешните сили за самолечение. Ето защо храненето с много лека храна – сокове и плодове, сурови продукти или пълно въздържание от храна е чудесен начин да постигнем това прочистване на тялото и ума.

Защо да спазваме Екадаши?

Всички знаем, че Луната има фази на изпълване и намаляване. Денят Екадаши е 4 дни преди пълнолуние и 4 дни преди новолуние. Това е 11-тият ден и в двете фази. 11-ият ден от нарастващата Луна и 11-тият ден от намаляващата Луна.

Екадаши настъпва два пъти всеки месец. Ека означава едно, а даша значи десет. В духовен смисъл това е изчистване на десетте органа на познание и на действие (кармеднрия и гянендрия) и едно е за ума. Спазването на Екадаши ни позволява да се доближим повече до себе си и вътрешната си същност.

Как се спазва Екадаши – от залез слънце на предходния ден до изгрева на последващия ден не се приема храна. Като по-лек вариант е 24-часовото въздържане от храна – вечеряте предишния ден и на следващия ден отново вечеряте. По време на Екадаши напълно се избягват всякакви зърнени храни или варива, както и животинска храна. Вода, плодове, плодови сокове и сушени плодове могат да бъдат изключение и да се приемат, като се смята, че сме спазили Екадаши.

Луна, тяло и ум

Функционирането на човешкото тяло се влияе от положението на Луната и нейното магнитно въздействие.

Позицията на Луната е много важна за тялото. Когато се въздържаме от храна на Екадаши, естественият поток на течности в тялото се възстановява. Това води до по-здравословно функциониране на тялото и ума.

Приливите и отливите се определят от движението на Луната. А приливите и отливите са най-високи през 11-ия ден на растяща луна и 11-ия ден на намаляваща луна. Всички знаем, че 70% от човешкото тяло е вода, включително мозъкът. Тъй като вече знаем, че позицията на Луната оказва влияние върху водата, тя оказва влияние и върху водата в човешкото тяло.

Трите гуни

Всичко в природата съдържа така наречените три гуни или конституции– сатва, раджас и тамас. Баланс, динамика и инертност.тамас раджас сатва

Приемането на храна по време на приливите ще увеличи емоционалната ни чувствителност и ще намали духовните ни способности. Особено, ако това е тамастична храна. Джънк, стара, пържена, престояла, нерастителна храна, алкохол, храна с много оцветители и консерванти – това са само някои от тамастичните храни.

Приемането на изброените храни по време на най-високата точка на прилива добавя повече тревожност, депресия, самота, агресия.

Ако се храните със сатвична храна по време на тези приливи и отливи, тогава тялото ви ще има повече концентрация, спокойствие и позитивност. Плодове, салати, прясно приготвена растителна храна с ниско съдържание на подправки са примери за сатвичната храна, най-вече плодовете. Ето защо трябва да избягвате нездравословна храна по време на екадаши и да ядете само сатвична храна.

Защо се смята, че зърнените храни са най-вредни в периода на Екадаши? Зърнените култури задържат много вода в тялото. За разлика от плодовете, които изчистват и зареждат тялото.

Така че, когато зърнените храни задържат вода, те задържат в тялото и всички токсини. Плодовете от своя страна спомагат за изчистване на токсините от водата в тялото.

Наред с хранителния режим, не по-малко важно е в тези периоди да практикуваме и медитация и вътрешна работа, дори това е най-съществената част от поста.

Защо екадаши е по-важен от другите разтоварващи дни?

Според Ведите Екадаши има много положителен ефект върху тялото и ума. Прочистването на тялото и ума точно през тези дни ще има най-голям ефект. Позицията на Земята спрямо Луната е много специфична в тези дни и това ни помага да медитираме по-лесно и да се доближим до същността си.

Ако стомахът ни е пълен, тогава ще е много трудно да използваме пълните предимства на тези планетарни позиции.

Екадаши продължава по 36 часа през всеки 15 дни. Всеки, който пости през тези 36 часа, може да се възстанови най-лесно именно през тези два дни от месеца.

Почивката, която даваме на храносмилателната си система, като не ядем или ядем само лека, сатвична храна по време на Екадаши, има благотворно въздействие върху нас.

Тези дни на пост и медитация ни позволяват да бъдем в най-добрата си форма. Помагат ни да бъдем по-здрави и по-силни.

Екадаши е най-доброто време за вътрешно прочистване. Упваса е думата на санскрит, която означава въздържание от храна. Но още означава и да бъдем близко до душата си. Или да бъдем близко до Бог. Когато стомахът ни е празен, тогава концентрацията ни е силна. За да имаме качествен начин на живот, концентрацията ни трябва да е непоколебима и необезпокоявана.

И накрая, тъй като лунните дни са с различна продължителност, която се мени, съответно и Екадаши не е точно фиксиран ден от месеца. Може да следите календара на страницата на Йога студио 108 или да си закупите йога календара, който издаваме всяка година с отбелязани в него Екадаши дните за годината, както и много други важни дати и празници.

Светла М. Благоева
Йога студио 108


2 коментара

  1. Красимира Кузева каза:

    Благодаря, съдържа много информация и дава отговор на много въпроси, много полезно за мен, а и за всеки!

  2. Valentin Ivanov каза:

    Благодаря

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *