За млякото от д-р Бисер Господинов

9 517

За млякото  

Д-р Бисер Господинов

Бихте ли пили млякото на плъха?
Не? Че защо, нима намирате нещо различно между него и кравето? Знаете ли какво шета из вас след всяка чаша мляко?
За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. В природата съществуват 4700 вида бозайници, млякото на всеки от които има специфично съдържание, имуноглобулини и лактоферини. От тези бозайници човекът единствен смуче чуждо мляко през целия си живот, вкарвайки в тялото си чужди хормони и алергени. Нито козето, нито кравето, нито камилското, конското или овче мляко са подходящи за нас – хората. Така например кравето мляко съдържа 3 до 4 пъти повече протеини и 7 до 10 пъти повече минерали от човешкото. Но е 6 до 10 пъти по-бедно на мастни киселини. Кравето мляко е съобразено с това, че телето трябва да се превърне в добитък с тегло между 180 и 800 килограма. Ние хората, от своя страна, не сме такъв добитък и с изключение на определени индивиди с известни изкривявания, сме емоционални и мислещи същества с многократно по-ниско тегло. Затова и кърмата на хората осигурява нужните вещества за развитие на мозъка, гръбначния стълб и нервната система, вместо мощен скелет и мускулатура. По тази причина не бива да ви учудва доказания научно факт, че кърмените бебета развиват по-висока интелигентност от хранените с адаптирано мляко.

млякото е вредноПреди 40-те години на 20-ти век добивът от една крава е средно 1 тон годишно. В момента рекордьорките дават над 22 тона. 60 литра на ден. И ако смятате, че всичко това е станало от самосебе си, ей така, в хода на еволюцията и евентуално с „моля ти се“, нека ви представя компанията Monsanto, която вие добре познавате от рекламата на хербицида Раундъп в зората на демокрацията. Компанията създала невероятните постижения на човешкия гений DDT и Agent Orange. Тяхна е и заслугата за синтетичния заместител на хормона BST, създаващ 80% повече IGF-1 в кравата и увеличаващ млеконадоя, разпространяван от 1994 година насам под търговската марка Posilac. Понеже тази част е интересна, ще ви кажа, че нещото се получава от генно модифицирана E. Coli. Пост ефектите от препарата изискват третирането на животното с антибиотици и познайте къде отива целия коктейл. Препаратът моментално е забранен в Канада, Япония, Австралия и Нова Зенландия, а от 1 януари 2000 година и в ЕС. Последното означава, че фермерите в България са имали на разположение още 7 допълнителни години за използването му и предвид състоянието на земеделието и законите ни, един дявол знае колко млекопроизводители спазват забраната днес.

Но прясното мляко е бизнес за милиарди и заради свързаните с него второстепенни продукти, които носят дори още по-голяма печалба. Ако прясното мляко не се продаваше в такива количества, нямаше да съществуват всички настоящи видове корнфлейкс, криспита и подобните им боклуци. Помислете още за сладоледа, млечните десертчета, йогуртите за деца, готовите кремове, картофени пюрета, и всички останали ненужни и лишени от каквато и да е хранителна стойност и полза за консумиращия ги продукти.

Какво има в млякото?

Физическият състав на прясното мляко е: вода – 87%, мазнини – 3.25%, казеин – 4%, протеин – 4.75%, други – 1%. Наглед безобидните цифри няма да ви кажат най-важното, а именно, че всичко, което е в района на хранене и местообитание на кравата става част от прясното мляко. В това число влизат пестициди, хербициди, диоксини, 52 антибиотика, кръв, фекалии, бактерии и вируси, включително вирусът причиняващ левкемия. Отделно по чисто природни причини кравето мляко съдържа 59 активни хормона, алергени и холестерол.

Прясното мляко представлява бяла кръв. В един литър в Европа и Канада се съдържат 400 милиона бели кръвни телца и 20 милиона живи бактерии. В САЩ картината е потресаваща с разрешените 750 милиона бели кръвни телца на литър.

В този ред на мисли, консумацията на био мляко тук няма никакво значение.

Тъй като един килограм сирене се приготвя от около 10 литра мляко, всяка хапка сирене вкарва в тялото ви десет пъти по-концентрирано съдържание, отколкото глътка мляко. Сладоледът прави същото, но умножено по 12, а кравето масло по 21. Единственото преимущество на кравето масло пред останалите субпродукти е, че при приготвянето му всички алергени изчезват, но се запазват антибиотиците, диоксините и пестицидите.

Заради екскрементите млякото се пастьоризира многократно преди да се пусне в продажба. Целта на пастьоризацията е да намали броя на живите патогени до приемилви нива, които статистически погледнато не могат да причинят заболяване. За това е важно продукта да се съхранява правилно и консумира преди датата на изтичане. Може би в тази светлина ще ви се стори интересен факта, че бактериите в прясното мляко се удвояват на всеки 20 минути при стайна температура. Стандартния процес на пастьоризация, известен като HSTS протича при 72 градуса и отнема 15 до 20 секунди. Алтернатива е UHT, при който млякото се загрява до температура от 135 градуса за време между 1 и 2 секунди. Този процес удължава така наречения shelf-life до 6-9 месеца. UHT млеката също така не изискват престой в хладилна витрина. Следствие от високо температурната обработка може да е промяната в цвета, аромата и вкуса им.

Обратно на пастьоризацията, стерилизацията има за цел да избие всички патогени. В ежедневието тя протича при поставяне на предметите във вряща вода за няколко минути. В хранителната индустрия стерилизация не се практикува, тъй като тя променя вкусовите качества на продукта. А когато един продукт няма приятен вкус, той е непродаваем, нали така?

В последните години пастьоризацията е обект на засилена критика, тъй като се откриват все повече издържащи на температурата микроорганизми, като например MAP, свързана с болестта на Крон. В процеса на пастьоризация също така загиват много от полезните микроорганизми и се разрушават някои от ензимите.

Всички останали глупости, които ще чуете за калций, укрепване на костите и прочие, са единствено маркетингов трик, имащ за цел да провокира желанието ви да купите най-доброто за децата си. Във връзка с тях нека си зададем най-очевидния въпрос – откъде възрастната крава получава калций за едрите си кости, щом не пие мляко? Отговорът е близко до ума. От растенията. Млеко производителите ще се опитат да ви убедят, че растенията не са източник на достатъчно калций и че е необходимо да изконсумирате несметни количества зелена маса, за да набавите калция, който само една чаша прясно мляко съдържа. Това на практика е невярно. Добре балансираната хранителна диета, съдържаща достатъчно количество зелени листни зеленчуци и ядки набавя нужното количество калций без изобщо да е нужно човек да консумира прясно мляко. И докато е истина, че е много по-удобно и лесно просто да цапнеш една чаша, има един друг момент, който някак се пропуска: когато не е комбиниран с магнезий, калция е безполезен. Съдържанието на магнезий в прясното мляко е пренебрежимо, за разлика от същото в зеленчуците.

Млякото и болестите

Нека започнем с непоносимостта към млечния протеин. Тя засяга около 70% от световното население. Почти 100% от индианците и азиатците, между 50 и 80% от южноамериканците и между 60 и 80% от чернокожите и евреите страдат от нея. Излиза, че само европеидната и американоидната раси са що-годе окей.

Казеинът е мощен хистаминов алерген, стимулиращ производството на слуз. Особено сериозно това оказва въздействие върху хора с белодробни заболявания.

Млякото съдържа огромно количество наситени мастни киселини, причинител на инфаркти.

Препоръчителната дневна доза от 3 чаши мляко се равнява на 53 резена бекон. Нека ви попитам – някога яли ли сте повече от 10 резена дневно?

Противно на твърденията за калция, костите и остеопорозата, нациите с най-висока консумация на мляко в света САЩ, Великобритания и Швеция имат и най-висок процент заболеваемост от нея. От друга страна, страните с най-ниска консумация на мляко – Китай и Япония са с най-малко регистрирани случаи. Синтез на резултатите от световно изследване по въпроса.

Хормонът IGF-1, който е идентичен в кравите и хората, се счита за един от катализаторите на рак, особено на гърдата, простатата и дебелото черво.

При 89% от млечните крави в САЩ е изолиран вирусът на левкемия.

Протеинът лакталбумин е изолиран като един от основните причинители на диабет и една от причините да не давате прясно мляко на подрастващите си деца. Други причини могат да са коликите, анемията и алергичните реакции.

Една от бактериите, които не умират при пастьоризацията е MAP. Тя причинява болестта на Крон. Лудата крава се пренася и чрез млякото. Инкубационния период е между 5 и 30 години.

Така наречения whey (суроватъчен протеин), особено популярен сред спортистите, представлява прясно мляко с отстранени мазнини и казеин. Той е един от причинителите на диабета и автоимунните заболявания.

Митове и легенди за млякото

Мит: млякото е полезно за здравето.
Всъщност млякото е вредно за човешкото здраве поради съдържанието на животински хормони, които нямат нищо общо с човешките нужди. Това е без изобщо да намесваме антибиотиците, нитратите, фекалиите, бактериите и всички останали боклуци поглъщани с него.

Мит: млякото подпомага изграждането на детските кости.
Донякъде и само до четвъртата година, като много педиатри вече не препоръчват даването на мляко след втората година. Твърдението, че калция в млякото е полезен за костите е невярно. Дори в млякото да има калций (обикновено изкуствено добавен), той е безполезен без съответното количество магнезий за свързване.

Мит: млякото днес е безопасно за пиене от кутията.
Макар да минава през поредица пастьоризации, те се извършват при едва 75 градуса за по 15 секунди, което практически оставя всички бактерии и вируси живи. Дори млякото да е преминало през UHT процес и даже да го сварите в домашни условия, с което да убиете бактериите и вирусите, антибиотиците и пестицидите в него ще останат.

Мит: млякото не може да разболее човек.
Всъщност може. От туберколоза, болест на Крон, лептоспироза, левкемия, бруцелоза, листерия и луда крава.

Мит: млякото подпомага метаболизма, разграждането на мазнините и отслабването.
С холестеролната равностойност на 53 резена бекон от 3 чаши мляко дневно едва ли е най-доброто, което човек може да направи за организма си, хеле пък всеки ден.

Алтернативите

Aко въпреки всичко вие обичате мляко и ще ви е трудно да се откажете от кравето, алтернативите са растителни – бадемово, соево, оризово.

При соевото мляко е много важно да се търси органично, тъй като соята е една от най-брутално помпаните с ГМО култури. Избягвайте и подсладено, шоколадово и по друг начин допълнено растително мляко, тъй като те съдържат редица допълнителни боклуци от рода на Carrageenan.

Бадемовото мляко се приготвя елементарно в домашни условия. Чаша бадеми се накисват за 24 часа във вода. Обелват се и се слагат в блендер заедно с 2 или 3 чаши вода, в зависимост от това колко гъста консистенция желаете. Блендират се няколко минути. Като опция течността може да се прецеди.


11 коментара

 1. Добра статия. Обичам мляко, но след прочетеното май ще преосмисля предпочитанията си. Нищо не се споменава за киселото мляко, но в тона на изказаното предполагам ще преобладават недостатъците.
  Предлагам да пишете и за него.
  Благодаря

  1. Здравей Румен… лекцията е още по-хубава, може да видиш линка в раздел Филми – за здравето. Киселото мляко е млечен продукт. И като такъв е толкова вреден, колкото и некиселото мляко. Ако се огледате наоколо – българина яде кисело мляко на корем и никак не е здрав – а това че едно време са яли кисело мляко дълголетниците е рекламен трик. Българинът много стриктно е бил веган – постил – 2/3 от годината, а тогава не е имало изкуствено оплождане и фабрични млекодойници, така че всичко е маркетинг, реклама и психология, за да ни накарат да им повярваме. Да не говорим че има веган варианти и на майонеза без яйца и мляко, на кисело мляко от соя и бадеми, ядково мляко от всякакви ядки, които са много по-полезни, но не отстъпват по вкус на млечните. Да не забравяме сирената от кашу, от слънчоглед, от палмово масло и кокос. Освен че човек може сам да си ги прави, има и по магазините – в Хит има веган кисело мляко от соя. В Ловинг Хът на Дондуков и Раковски може да си вземете веган кашкавал, както и други веган продукти. Аз лично си правя на блендера снежанка със слънчогледови семки и лимон – вкусно и полезно. Правя си и ядкова извара от кашу – кашу с лимон 🙂 От соя съм си правила тофу, както може и кисело мляко, но да си кажа никак не ми липсва и нямам нужда. Рядко си взимам от Био Балев соево кисело мляко. Ползвам го предимно за дресинг на зелени салати и то най-вече зимата.

 2. Откровена веганска пропаганда!
  Престанете да облъчвате хората с НЕБИВАЛИЦИ!
  Прочетете малко печатана научна литература , а не интернет -веган пропаганда!
  ПП Доктор по какво е автора и какво точно работи?

  1. Г-н Драгомир, очевидно е че вие сте облъчен с пропагандата на фармацевтичната и хранителната индустрии.
   Вие прочетете повечко и най-вече – ПОМИСЛЕТЕ! Мисленето е безплатно, макар и това да не го прави популярно…
   Да, това е ВЕГАН пропаганда, защото искаме светът да е с повече здрави хора и с по-малко зверства и убийства над горките животни!
   Но човек може да получи и да търси знание, след като е открил своето невежество.

 3. Включвам се към коментарите като първо искам да благодаря за ценните материали и литература в любимия ми сайт.
  Сега по повод млякото, не зная дали този нагъл индивид писал по-горе въобще се е запознавал с материала или просто спами и тролва – малко модерни думички за проява на явна простотия и неукост.
  Животинското мляко се нарича кърма не поради друга причина, а само защото е храна за КЪРМАЧЕТА. Богата е на няма спорт на микро и макро нутриенти, НО … кравето, овчето, конското мляко е предназначено за теленца, агънца и кончета – и не е храна за друг животински вид. Сайта е богат на информация – научна, медицинска, изследователска и тн. за вредата от млякото, което днес се нарича – Бялата Кръв. Защото е богата на кръв, гной, разкъсана тъкан и тонове хормони. Незнаещи типове, като този по-напред изказал се са най-лесните жертви за индустрията, която им продава една ГОЛЯМА И ДЪРТА лъжа за глупости като калция, за някакви пробиотични култури, за белтъчини и мазнини, а всъщност им продава тяхната първа рецепта за лекарства за болести като: остеопороза, ревматоиден артрит, рак на простатата или яйчниците, рак на дебелото черво. И това е само щрих за това какво представлява бизнеса с животинска кърма. Невежеството е най-голямото престъпление, което потенциално осъзнаващ индивид може да допусне в живота си. За съжаление Светът е много невеж все още за Истината, и за това сайтове като тук в Йога 108 вършат черна работа и обират негативи защото носят НОВОТО, носят ИДЕЯТА, носят ПОЗНАНИЕТО. От сърце горещо благодаря на Йога 108 и Светла, че преди вече 3 години изнесе лекция за Вредата от млякото, която лекция ми отвори моите очи и външни и вътрешни и с края на лекцията аз не съм яла и дори помисляла пак за млека, сирена или тн.
  Здравният ми статус е на 16 годишна, а НЕуважаемия коментиращ Драгомир Илиев съм убедена че не е в цветущо здраве нито физически нито психически.
  Благодаря много и Хари Ом 🙂

 4. Искам да попитам за изварата. Очевидно и тя влиза в тази графа, с какво можем да я заменим?

  1. Аз си правя чудесна извара от кашу. Сурово кашу 200 гр, може да ги накиснете за 2 часа, блендирате с вода, 2 лъжици хранителна мая и 1 лъжица разстопено кокосово масло, сол и черен пипер. Оставяте един ден да ферментира на стайна температура. Зимата му трябва ден и половина. Става на шупли и леко кисело. Слагате в хладилника. Хапвате на воля, много е вкусно. Колкото повече стои става по вкусна.

 5. Здравейте, купувам си соево неподсладено мляко на Алпро и много ми харесва. Слагам помалко и в кафето, а понякога си правя топло мляко с какао. Лошото е ,че го пия с угризения. Наистина ли е толкова вредно ? Съдържало някаква съставка, която запушвала кръвоносните съдове и друга,която не позволявала пълно усвояване на калция и другите минерали …..:/

  1. Здравейте, соевото мляко не е вредно? Защо така смятате. Вредно е кравето, козето, овчето и каквито и да е други животински млека. Соевото е ОК. Алпро може би не е най-добрата марка, защото техните доста време не се развалят, след като са отворени. Но е по-добре от което и да е животинско мляко.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *