За млякото от д-р Бисер Господинов

9 907

За млякото  

Д-р Бисер Господинов

Бихте ли пили млякото на плъха?

Не? Че защо, нима намирате нещо различно между него и кравето? Знаете ли какво шета из вас след всяка чаша мляко?
За бозайниците и хората млякото на всеки животински вид е пригодено само за него. В природата съществуват 4700 вида бозайници, млякото на всеки от които има специфично съдържание, имуноглобулини и лактоферини. От тези бозайници човекът единствен смуче чуждо мляко през целия си живот, вкарвайки в тялото си чужди хормони и алергени. Нито козето, нито кравето, нито камилското, конското или овче мляко са подходящи за нас – хората. Така например кравето мляко съдържа 3 до 4 пъти повече протеини и 7 до 10 пъти повече минерали от човешкото. Но е 6 до 10 пъти по-бедно на мастни киселини.

Кравето мляко е съобразено с това, че телето трябва да се превърне в добитък с тегло между 180 и 800 килограма. Ние хората, от своя страна, не сме такъв добитък и с изключение на определени индивиди с известни изкривявания, сме емоционални и мислещи същества с многократно по-ниско тегло. Затова и кърмата на хората осигурява нужните вещества за развитие на мозъка, гръбначния стълб и нервната система, вместо мощен скелет и мускулатура. По тази причина не бива да ви учудва доказания научно факт, че кърмените бебета развиват по-висока интелигентност от хранените с адаптирано мляко.

млякото е вредноПреди 40-те години на 20-ти век добивът от една крава е средно 1 тон годишно. В момента рекордьорките дават над 22 тона. 60 литра на ден. И ако смятате, че всичко това е станало от самосебе си, ей така, в хода на еволюцията и евентуално с „моля ти се“, нека ви представя компанията Monsanto, която вие добре познавате от рекламата на хербицида Раундъп в зората на демокрацията.

Компанията създала невероятните постижения на човешкия гений DDT и Agent Orange. Тяхна е и заслугата за синтетичния заместител на хормона BST, създаващ 80% повече IGF-1 в кравата и увеличаващ млеконадоя, разпространяван от 1994 година насам под търговската марка Posilac. Понеже тази част е интересна, ще ви кажа, че нещото се получава от генно модифицирана E. Coli. Пост ефектите от препарата изискват третирането на животното с антибиотици и познайте къде отива целия коктейл. Препаратът моментално е забранен в Канада, Япония, Австралия и Нова Зенландия, а от 1 януари 2000 година и в ЕС.

Последното означава, че фермерите в България са имали на разположение още 7 допълнителни години за използването му и предвид състоянието на земеделието и законите ни, един дявол знае колко млекопроизводители спазват забраната днес.

Но прясното мляко е бизнес за милиарди и заради свързаните с него второстепенни продукти, които носят дори още по-голяма печалба. Ако прясното мляко не се продаваше в такива количества, нямаше да съществуват всички настоящи видове корнфлейкс, криспита и подобните им боклуци. Помислете още за сладоледа, млечните десертчета, йогуртите за деца, готовите кремове, картофени пюрета, и всички останали ненужни и лишени от каквато и да е хранителна стойност и полза за консумиращия ги продукти.

Какво има в млякото?

Физическият състав на прясното мляко е: вода – 87%, мазнини – 3.25%, казеин – 4%, протеин – 4.75%, други – 1%. Наглед безобидните цифри няма да ви кажат най-важното, а именно, че всичко, което е в района на хранене и местообитание на кравата става част от прясното мляко. В това число влизат пестициди, хербициди, диоксини, 52 антибиотика, кръв, фекалии, бактерии и вируси, включително вирусът причиняващ левкемия. Отделно по чисто природни причини кравето мляко съдържа 59 активни хормона, алергени и холестерол.

Прясното мляко представлява бяла кръв. В един литър в Европа и Канада се съдържат 400 милиона бели кръвни телца и 20 милиона живи бактерии. В САЩ картината е потресаваща с разрешените 750 милиона бели кръвни телца на литър.

В този ред на мисли, консумацията на био мляко тук няма никакво значение.

Тъй като един килограм сирене се приготвя от около 10 литра мляко, всяка хапка сирене вкарва в тялото ви десет пъти по-концентрирано съдържание, отколкото глътка мляко. Сладоледът прави същото, но умножено по 12, а кравето масло по 21. Единственото преимущество на кравето масло пред останалите субпродукти е, че при приготвянето му всички алергени изчезват, но се запазват антибиотиците, диоксините и пестицидите.

Заради екскрементите млякото се пастьоризира многократно преди да се пусне в продажба. Целта на пастьоризацията е да намали броя на живите патогени до приемливи нива, които статистически погледнато не могат да причинят заболяване. За това е важно продукта да се съхранява правилно и консумира преди датата на изтичане. Може би в тази светлина ще ви се стори интересен факта, че бактериите в прясното мляко се удвояват на всеки 20 минути при стайна температура.

Стандартния процес на пастьоризация, известен като HSTS протича при 72 градуса и отнема 15 до 20 секунди. Алтернатива е UHT, при който млякото се загрява до температура от 135 градуса за време между 1 и 2 секунди. Този процес удължава така наречения shelf-life до 6-9 месеца. UHT млеката също така не изискват престой в хладилна витрина. Следствие от високо температурната обработка може да е промяната в цвета, аромата и вкуса им.

Обратно на пастьоризацията, стерилизацията има за цел да избие всички патогени. В ежедневието тя протича при поставяне на предметите във вряща вода за няколко минути. В хранителната индустрия стерилизация не се практикува, тъй като тя променя вкусовите качества на продукта. А когато един продукт няма приятен вкус, той е непродаваем, нали така?

В последните години пастьоризацията е обект на засилена критика, тъй като се откриват все повече издържащи на температурата микроорганизми, като например MAP, свързана с болестта на Крон. В процеса на пастьоризация също така загиват много от полезните микроорганизми и се разрушават някои от ензимите.

Всички останали глупости, които ще чуете за калций, укрепване на костите и прочие, са единствено маркетингов трик, имащ за цел да провокира желанието ви да купите най-доброто за децата си. Във връзка с тях нека си зададем най-очевидния въпрос – откъде възрастната крава получава калций за едрите си кости, щом не пие мляко? Отговорът е близко до ума. От растенията. Млеко производителите ще се опитат да ви убедят, че растенията не са източник на достатъчно калций и че е необходимо да изконсумирате несметни количества зелена маса, за да набавите калция, който само една чаша прясно мляко съдържа.

Това на практика е невярно. Добре балансираната хранителна диета, съдържаща достатъчно количество зелени листни зеленчуци и сурови и печени ядки набавя нужното количество калций без изобщо да е нужно човек да консумира прясно мляко. И докато е истина, че е много по-удобно и лесно просто да цапнеш една чаша, има един друг момент, който някак се пропуска: когато не е комбиниран с магнезий, калция е безполезен. Съдържанието на магнезий в прясното мляко е пренебрежимо, за разлика от същото в зеленчуците.

Млякото и болестите

Нека започнем с непоносимостта към млечния протеин. Тя засяга около 70% от световното население. Почти 100% от индианците и азиатците, между 50 и 80% от южноамериканците и между 60 и 80% от чернокожите и евреите страдат от нея. Излиза, че само европеидната и американоидната раси са що-годе окей.

Казеинът е мощен хистаминов алерген, стимулиращ производството на слуз. Особено сериозно това оказва въздействие върху хора с белодробни заболявания.

Млякото съдържа огромно количество наситени мастни киселини, причинител на инфаркти.

Препоръчителната дневна доза от 3 чаши мляко се равнява на 53 резена бекон. Нека ви попитам – някога яли ли сте повече от 10 резена дневно?

Противно на твърденията за калция, костите и остеопорозата, нациите с най-висока консумация на мляко в света САЩ, Великобритания и Швеция имат и най-висок процент заболеваемост от нея. От друга страна, страните с най-ниска консумация на мляко – Китай и Япония са с най-малко регистрирани случаи. Синтез на резултатите от световно изследване по въпроса.

Хормонът IGF-1, който е идентичен в кравите и хората, се счита за един от катализаторите на рак, особено на гърдата, простатата и дебелото черво.

При 89% от млечните крави в САЩ е изолиран вирусът на левкемия.

Протеинът лакталбумин е изолиран като един от основните причинители на диабет и една от причините да не давате прясно мляко на подрастващите си деца. Други причини могат да са коликите, анемията и алергичните реакции.

Една от бактериите, които не умират при пастьоризацията е MAP. Тя причинява болестта на Крон. Лудата крава се пренася и чрез млякото. Инкубационния период е между 5 и 30 години.

Така наречения whey (суроватъчен протеин), особено популярен сред спортистите, представлява прясно мляко с отстранени мазнини и казеин. Той е един от причинителите на диабета и автоимунните заболявания.

Митове и легенди за млякото

Мит: млякото е полезно за здравето.
Всъщност млякото е вредно за човешкото здраве поради съдържанието на животински хормони, които нямат нищо общо с човешките нужди. Това е без изобщо да намесваме антибиотиците, нитратите, фекалиите, бактериите и всички останали боклуци поглъщани с него.

Мит: млякото подпомага изграждането на детските кости.
Донякъде и само до четвъртата година, като много педиатри вече не препоръчват даването на мляко след втората година. Твърдението, че калция в млякото е полезен за костите е невярно. Дори в млякото да има калций (обикновено изкуствено добавен), той е безполезен без съответното количество магнезий за свързване.

Мит: млякото днес е безопасно за пиене от кутията.
Макар да минава през поредица пастьоризации, те се извършват при едва 75 градуса за по 15 секунди, което практически оставя всички бактерии и вируси живи. Дори млякото да е преминало през UHT процес и даже да го сварите в домашни условия, с което да убиете бактериите и вирусите, антибиотиците и пестицидите в него ще останат.

Мит: млякото не може да разболее човек.
Всъщност може. От туберколоза, болест на Крон, лептоспироза, левкемия, бруцелоза, листерия и луда крава.

Мит: млякото подпомага метаболизма, разграждането на мазнините и отслабването.
С холестеролната равностойност на 53 резена бекон от 3 чаши мляко дневно едва ли е най-доброто, което човек може да направи за организма си, хеле пък всеки ден.

Алтернативите

Aко въпреки всичко вие обичате мляко и ще ви е трудно да се откажете от кравето, алтернативите са растителни – бадемово, соево, оризово.

При соевото мляко е много важно да се търси органично, тъй като соята е една от най-брутално помпаните с ГМО култури. Избягвайте и подсладено, шоколадово и по друг начин допълнено растително мляко, тъй като те съдържат редица допълнителни боклуци от рода на Carrageenan.

Бадемовото мляко се приготвя елементарно в домашни условия. Чаша бадеми се накисват за 24 часа във вода. Обелват се и се слагат в блендер заедно с 2 или 3 чаши вода, в зависимост от това колко гъста консистенция желаете. Блендират се няколко минути. Като опция течността може да се прецеди.


11 коментара

 1. Румен Малинов каза:

  Добра статия. Обичам мляко, но след прочетеното май ще преосмисля предпочитанията си. Нищо не се споменава за киселото мляко, но в тона на изказаното предполагам ще преобладават недостатъците.
  Предлагам да пишете и за него.
  Благодаря

  1. Здравей Румен… лекцията е още по-хубава, може да видиш линка в раздел Филми – за здравето. Киселото мляко е млечен продукт. И като такъв е толкова вреден, колкото и некиселото мляко. Ако се огледате наоколо – българина яде кисело мляко на корем и никак не е здрав – а това че едно време са яли кисело мляко дълголетниците е рекламен трик. Българинът много стриктно е бил веган – постил – 2/3 от годината, а тогава не е имало изкуствено оплождане и фабрични млекодойници, така че всичко е маркетинг, реклама и психология, за да ни накарат да им повярваме. Да не говорим че има веган варианти и на майонеза без яйца и мляко, на кисело мляко от соя и бадеми, ядково мляко от всякакви ядки, които са много по-полезни, но не отстъпват по вкус на млечните. Да не забравяме сирената от кашу, от слънчоглед, от палмово масло и кокос. Освен че човек може сам да си ги прави, има и по магазините – в Хит има веган кисело мляко от соя. В Ловинг Хът на Дондуков и Раковски може да си вземете веган кашкавал, както и други веган продукти. Аз лично си правя на блендера снежанка със слънчогледови семки и лимон – вкусно и полезно. Правя си и ядкова извара от кашу – кашу с лимон 🙂 От соя съм си правила тофу, както може и кисело мляко, но да си кажа никак не ми липсва и нямам нужда. Рядко си взимам от Био Балев соево кисело мляко. Ползвам го предимно за дресинг на зелени салати и то най-вече зимата.

 2. Драгомир Илиев каза:

  Откровена веганска пропаганда!
  Престанете да облъчвате хората с НЕБИВАЛИЦИ!
  Прочетете малко печатана научна литература , а не интернет -веган пропаганда!
  ПП Доктор по какво е автора и какво точно работи?

  1. Г-н Драгомир, очевидно е че вие сте облъчен с пропагандата на фармацевтичната и хранителната индустрии.
   Вие прочетете повечко и най-вече – ПОМИСЛЕТЕ! Мисленето е безплатно, макар и това да не го прави популярно…
   Да, това е ВЕГАН пропаганда, защото искаме светът да е с повече здрави хора и с по-малко зверства и убийства над горките животни!
   Но човек може да получи и да търси знание, след като е открил своето невежество.

 3. Ива Венедикова каза:

  Включвам се към коментарите като първо искам да благодаря за ценните материали и литература в любимия ми сайт.
  Сега по повод млякото, не зная дали този нагъл индивид писал по-горе въобще се е запознавал с материала или просто спами и тролва – малко модерни думички за проява на явна простотия и неукост.
  Животинското мляко се нарича кърма не поради друга причина, а само защото е храна за КЪРМАЧЕТА. Богата е на няма спорт на микро и макро нутриенти, НО … кравето, овчето, конското мляко е предназначено за теленца, агънца и кончета – и не е храна за друг животински вид. Сайта е богат на информация – научна, медицинска, изследователска и тн. за вредата от млякото, което днес се нарича – Бялата Кръв. Защото е богата на кръв, гной, разкъсана тъкан и тонове хормони. Незнаещи типове, като този по-напред изказал се са най-лесните жертви за индустрията, която им продава една ГОЛЯМА И ДЪРТА лъжа за глупости като калция, за някакви пробиотични култури, за белтъчини и мазнини, а всъщност им продава тяхната първа рецепта за лекарства за болести като: остеопороза, ревматоиден артрит, рак на простатата или яйчниците, рак на дебелото черво. И това е само щрих за това какво представлява бизнеса с животинска кърма. Невежеството е най-голямото престъпление, което потенциално осъзнаващ индивид може да допусне в живота си. За съжаление Светът е много невеж все още за Истината, и за това сайтове като тук в Йога 108 вършат черна работа и обират негативи защото носят НОВОТО, носят ИДЕЯТА, носят ПОЗНАНИЕТО. От сърце горещо благодаря на Йога 108 и Светла, че преди вече 3 години изнесе лекция за Вредата от млякото, която лекция ми отвори моите очи и външни и вътрешни и с края на лекцията аз не съм яла и дори помисляла пак за млека, сирена или тн.
  Здравният ми статус е на 16 годишна, а НЕуважаемия коментиращ Драгомир Илиев съм убедена че не е в цветущо здраве нито физически нито психически.
  Благодаря много и Хари Ом 🙂

 4. Ema каза:

  Искам да попитам за изварата. Очевидно и тя влиза в тази графа, с какво можем да я заменим?

  1. Аз си правя чудесна извара от кашу. Сурово кашу 200 гр, може да ги накиснете за 2 часа, блендирате с вода, 2 лъжици хранителна мая и 1 лъжица разстопено кокосово масло, сол и черен пипер. Оставяте един ден да ферментира на стайна температура. Зимата му трябва ден и половина. Става на шупли и леко кисело. Слагате в хладилника. Хапвате на воля, много е вкусно. Колкото повече стои става по вкусна.

 5. kokoten каза:

  ….май публикувате само това което ви харесва….манипулатори.

 6. Supermag каза:

  Интересна и полезна информация!

 7. Паула каза:

  Здравейте, купувам си соево неподсладено мляко на Алпро и много ми харесва. Слагам помалко и в кафето, а понякога си правя топло мляко с какао. Лошото е ,че го пия с угризения. Наистина ли е толкова вредно ? Съдържало някаква съставка, която запушвала кръвоносните съдове и друга,която не позволявала пълно усвояване на калция и другите минерали …..:/

  1. Здравейте, соевото мляко не е вредно? Защо така смятате. Вредно е кравето, козето, овчето и каквито и да е други животински млека. Соевото е ОК. Алпро може би не е най-добрата марка, защото техните доста време не се развалят, след като са отворени. Но е по-добре от което и да е животинско мляко.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *