Вредни вещества в козметиката

3 721

Вредни, токсични и канцерогенни съставки, които трябва да избягвате в козметиката:

CI и числа след това

Sodium laureth sulfate – SLES – дразни кожата и очите и съдържа токсин carcinogen dioxane, който е силно канцерогенен.
Той много бързо и лесно прониква в кожата и също се натрупва в организма. SLES по-малко дразни кожата, отколкото SLS, но може силно да я изсуши. В реакцията с други компоненти също може да образува диоксини и нитрати, които предизвикват образуването на ракови клетки. Не се извежда от организма чрез черния дроб.

– Sodium lauryl sulfate  – SLS – силен токсин – лишава косата и кожата от естествената им влага, поради силните си измивни способности. SLS е токсин, който позволява на токсините да проникват в кожата. Когато използвате продукти, съдържащи SLS и други химически токсини и консерванти, вие каните всички токсини да проникнат в кожата ви и да навлязат в кръвния поток. SLS може да предизвика и възпаление на венците. Не се извежда от организма чрез черния дроб.

– Ammoniun lauryl sulfate – ALES – Това химично вещество предизвикват раздразнение и зачервяване на кожата. При комбинация с други химични вещества, образува нитрозамини, които са високо канцерогенни.

– Dimethicone – силикон – запушва порите на кожата и не и позволява да диша, като по този начин предизвикват раздразнение и възпаление. Натрупват се в черния дроб и лимфните възли, а някои предизвикват тумори. Биологично неразградими и увреждат околната среда.

– Paraffinum Liquidum
PEG – Polyethylene Glycol – и PPG – образуват 1,4 dioxane, който е силно канцерогенен.
Mineral Oil, Petrolatum – Петролни деривати са също Propylene Glycol и Butylene Glycol, които са силно токсични.

EDTA, MEA, TEA, MIPA – силни токсини

Triclosan, Imidazolidinyl urea, DMDM Hydantoin, Methylisothiazolinone, Methylchloroisothiazolinone –  отделящи формалдехид

Силикони като Poliquaternium-80, Dimethicone и Amodimethicone

Естествено, парабените. Това са химикали, използвани като консерванти – причиняващи алергия, както и петролни продукти. Повечето са силно токсични и причиняват алергии, както и ракови заболявания.
(Paraben preservatives – Methylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben). Парабените са високо токсични, предизвикват алергични реакции, причиняват обриви по кожата, при попадане в очите предизвикват дразнене, зачервяване и болка. Групата на парабените се свързва с тумора на гърдата, защото наподобяват женския хормон естроген.

Катионни ПАВ (ще рече “повърхностно“ активни вещества) –позитивно заредени химикали, които осигуряват омекотяващия и антистатичен ефект. Могат да бъдат най-различни. По правило производителите не уточняват кои точно ПАВ се съдържат в продукта, макар че някои от тях са по-вредни от други. Например безалкониев хлорид убива опитните животни, като се натрупва в белите дробове и бъбреците им. При хората може да причини парализа, понижено кръвно налягане, слабост, загуба на съзнание, дразнене на кожата, очите, носа и лигавиците и затруднено дишане. Цетил триметиламониев бромид и цетил перидин хлорид (ЦПХ) могат да окажат вредното си въздействие на практика по всякакъв начин – чрез поглъщане, вдишване, контакт с кожата. ЦПХ е най-токсичен при вдишване – сещаш се– например когато се изпарява от дрехите в опасна близост до тялото.

Бутилфенил метилпропионал – синтетичен аромат. Дразни кожата, употребата му подлежи на ограничения, защото е мощен алерген. При опити с животни прилагането върху кожата във високи концентрации предизвиква увреждания на сперматозоидите и смущения на централната нервна система.

Алфа-изометил йонон – синтетичен аромат (едни от най-токсичните съставки са тези, които дават аромат). Предизвиква алергични реакции на кожата и нарушения във функциите на централната нервна система.

Кумарин – ароматно вещество, извлича се от естествени източници. Няколко вида кумарин вече са забранени за употреба в Европа. Кумаринът нашумя покрай стартиралото в САЩ в края на 90-те дело за рекет срещу големите тютюневи компании. Тогава стана ясно, че е бил добавян в цигарите чак до 1997, въпреки че данни за високата му токсичност е имало още през 50-те. За тези събития и специално за кумарина се разказваше във филма “Вътрешен човек” с Ал Пачино и Ръсел Кроу.
Кумаринът е чест причинител на кожни алергични реакции. В тестовете с животни предизвиква рак на черния и белия дроб, уврежда бъбреците. Според Международната агенция за изследване на рака, веществото се абсорбира изключително бързо при поглъщане или локално приложение при човека. Използва се и като активна съставка в отрова за гризачи.

Метил изотиазолинон – консервант. Силен алерген, който се свързва моментално с кожата и остава там дълго след употребата му. Причинява увреждания на нервите и е потенциален мутаген, както и вероятен карциноген поради разяждащото си действие върху кожната повърхност.

Йога студио 108


1 коментар

  1. Адриана каза:

    sodium tallowate – животинска лой, основно в сапуните

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *