Йога нидра

433

Йога нидра – сп. Йога – наука и традиция, бр. 3 от 1999 г.

Път към неизследваните области на съзнанието

През последните стотина години начинът на живот в целия свят много се е променил. Това е довело до разсейване на човешките енергии на всички равнища. Човешкият ум е изгубил своята равновесна точка и хармония във всяка сфера на съществованието.

Появиха се нови болести и този процес достигна своя връх през последните няколко десетилетия. Съвременната медицина се опитва да се справи с тези проблеми по много начини, но не е успяла да даде необходимото здраве на човека. Така е, защото истинският проблем не се крие в тялото, той се корени в променящите се идеали на човека, в начина му на мислене и чувстване.

Всеобщият проблем днес не е гладът, бедността, наркотиците или страхът от война, а напрежението, свръхнапрежението, тоталното напрежение. Ако знаете как да се освободите от напрежението, вие знаете как да разрешите проблемите в живота си. Ако сте способни да балансирате различните видове напрежение, можете да контролирате своите емоции, гняв и страсти. Можете да контролирате болестите на сърцето, високото кръвно налягане, астмата, диабета и т. н.

Трите вида напрежение

Независимо какво вършите, с какво се храните и колко спите, вие трупате напрежение. И това напрежение се складира на различните равнища на човешката личност. То се натрупва в мускулите, ума и емоциите.

В йога се справяме с проблемите на напрежението всеобхватно. Ние разбираме, че ако умът е напрегнат, стомахът също ще бъде напрегнат. А ако стомахът е напрегнат, цялото кръвообращение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг от събития. Затова освобождаването от напрежение е една от основните грижи в йога.

Това вътрешно напрежение на индивида внася своя дял в общото психическо напрежение, което се проявява в нещастния семеен живот, в хаоса и безредието в социалния живот и в агресията и воюването между общностите и нациите. Всички йогийски текстове недвусмислено заявяват, че спокойствие може да се намери само вътрешно, то никога не идва отвън. Следователно, за да създадем един спокоен свят, първо трябва да се научим да отпускаме и да хармонизираме собственото си тяло и ум.

Еднa по-ефективна почивка

Повечето хора смятат, че релаксацията е нещо много просто ­лягаме и затваряме очи. Но все още никой, освен учените, дори не разбира какво всъщност означава релаксация. Уморен сте, затова отивате и си лягате, като смятате, че това е релаксация. Обаче докато не се освободите от мускулното, умственото и емоционалното напрежение, никога няма да можете да се отпуснете. Въпреки възможното повърхностно чувство за благоденствие повечето хора през цялото време си остават напрегнати.

За да релаксира напълно, човек трябва да се освободи от вътрешното напрежение в тялото, в емоциите и в ума. Тогава се проявява състоянието на истинската релаксация. Практиката йога нидра е научен метод за премахване на това напрежение.

Извлечена от тантра, йога нидра е мощна техника, която ни учи как да релаксираме съзнателно. Един-единствен час йога нидра има отпочиващия ефект на 4 часа обикновен сън. Това е една от тайните на свръхчовешката работоспособност и енергия на много велики йоги от миналото и настоящето, които са успели да постигнат толкова много в един кратък живот.

Йога нидра е систематичен метод за предизвикване на пълна физическа, умствена и емоционална релаксация. Терминът йога нидра произлиза от две санскритски думи: йога, която означава единение, или съсредоточено осъзнаване, и нидра, която означава сън. По време на практиката йога нидра изглежда, че човек сякаш спи, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко ниво на осъзнаване. По тази причина йога нидра често е наричана психичен сън или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване. В това прагово състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните и несъзнателните измерения.

В “Раджа йога” на Патанджали се описва състояние, наречено пратяхара, при което умът и умственото осъзнаване се откъсват от сетивните канали. Йога нидра е един от аспектите на пратяхара, който води до по-висшите състояния на концентрация и самадхи.

Влияние на йога нидра върху напрежението

Йогийската философия, както и съвременната психология, изброява три основни вида напрежение, отговорНи за всички страдания в сегашния живот. Чрез систематично практикуване на йога нидра тези три вида напрежение могат постепенно да бъдат облекчени.

Мускулното напрежение е свързано с тялото, нервната система и хормоналния дисбаланс. То лесно се премахва чрез дълбоко физическо отпускане, което се постига при състоянието на йога нидра.

Емоционалното напрежение, което произлиза от различните двойки противоположности, като любов/омраза, печалба/загуба, успех/провал, щастие/нещастие, е по-трудно за преодоляване. Така е, защото не сме способни да изразяваме емоциите си свободно и открито. Често пъти отказваме да ги разпознаем, така че те остават потиснати и получаващото се в резултат напрежение пуска корени все по-надълбоко. Това напрежение не може да се освободи чрез обикновен сън или почивка. Нужен ни е метод като йога нидра, чрез който може да се успокои цялостната емоционална структура на ума.

Умственото напрежение е резултат от прекомерна умствена активност. Умът е вихър от фантазии, смущения и люшкания. Преживяванията от целия ни живот се регистрират в нашето съзнание и се натрупват в умственото тяло. От време на време те експлодират и повлияват на нашето тяло, ум, поведение и реакции. Когато сме тъжни, разгневени или раздразнени, често отдаваме това състояние на ума на някаква повърхностна причина. Но дълбоката причина за ненормалното поведение на човек лежи в натрупаните на умствен план напрежения. Йога нидра е наука за релаксацията, която дава възможност на всеки от нас да се потопи дълбоко в сферата на подсъзнанието, като по този начин освободи и намали умственото напрежение и установи хармония във всички аспекти на своето същество.

Преживявания в йога нидра

По какъв начин влияе йога нидра върху тялото и ума? Тя може да релаксира цялото тяло, да пробуди психическото тяло, да предизвика у човек преживявания на астрално ниво, да отстрани напрежението от коронарните съдове и също така да повлияе върху физическата материя в мозъка. Когато практикуваме йога нидра, ние се опитваме да проникнем отвъд поведението на външния ум. Различните центрове в мозъка се стимулират систематично, така че преживяванията, през които преминаваме, са обичайни и естествени. Когато умът стане по-фин по време на практиката на йога нидра, неговите преживявания са почти на нивото на съновиденията. Но, разбира се, основната разлика е, че преживяванията в йога нидра са много по-живи и ясни от онези, когато сънуваме.

Учението за кармата

Йога нидра е практика, която извежда дълбоките слоеве на психиката на нивото на съзнателните преживявания. Във всяка област на мозъка има милиони и милиони впечатления, съхранявани във вид на архетипи. Тези архетипи сами по себе си са тоталният сбор от всички преживявания в живота, който ние наричаме карма. Точно както една камера регистрира всичко, което се фотографира, върху негатива, така и всичко, което преживяваме съзнателно или несъзнателно дори, се регистрира от подсъзнанието и с течение на времето се превръща в онова, което наричаме архетип. Точно както дървото всяка година ражда семена и с течение на времето, докато е живо, ще създаде милиони от тях, по същия начин човешкият ум произвежда милиарди семена от своите преживявания и тези семена са познати като карми, самскари или архетипи.

Човек не представлява само биологична субстанция, той е микрокосмическият творец. Макрокосмическият творец е познат като Бог, а микрокосмическият е човекът. Макрокосмическият творец създава планетите и вселената, а микрокосмическият ­ кармата, произлизаща от всяко действие и преживяване.

Тези карми, или самскари, се натрупват в слоевете на вътрешното съзнание на човека. Най-дълбокият слой, в който се загнездват и обработват самскарите, е несъзнаваното, където те остават в спящо състояние, без да се проявяват. Вторият слой от самскари не е много надълбоко. Това е подсъзнателното ниво, където самскарите са в процес на преход, проява и съхранение. Третият слой от самскари е в процес на съзряване и осъществяване на съзнателно ниво. В учението за кармата тези три равнища са познати като текуща карма, натрупана карма и съдба.

Кармични преживявания

По време на практикуването на йога нидра съзнанието ви пътува от един слой на съзнанието към друг според своите възможности и способности. Понякога то достига много надълбоко и тогава имате по-фантастични и експлодиращи преживявания. Понякога съзнанието не може да достигне надълбоко и остава едва в границите на съзнателния ум. Тогава имате изживяване на релаксация, някакъв сън или приятно преживяване.

Когато осъзнаването проникне в подсъзнателната област, то временно се отдалечава от идеята за тялото. Когато се получи това разделение между ума и тялото, вие ще имате множество удивителни преживявания. Всички тези преживявания, които получавате в различните слоеве на своя подсъзнателен и несъзнателен ум, не са нищо друго освен прояви на вашите карми било от този живот или от предишните. Ето как процесът на йога нидра елиминира всички натрупани карми и пречиства по-дълбоките равнища на ума.

Как йога нидра възстановява здравето

Разбира се, йогийските учени от предишните векове не са изобретили тази мощна техника просто като средство за облекчаване на болестите, а преди всичко като начин за постигане на висше съзнание чрез разширяване и освобождаване на индивидуалното съзнание от неговото болезнено съсредоточаване върху физическото тяло и сетивните преживявания и насочването му към по-фините психични и духовни измерения.

Вземайки предвид психосоматичния произход на повечето съвременни болести, причинени от силното идентифициране на психиката с материалното тяло, което води до нервно изтощение и дори срив, в йога нидра тази разрушителна тенденция ефективно се облекчава по обратен соматопсихичен път. Нарушеното психосоматично равновесие се възстановява спонтанно благодарение на освобождаването на праната.

източник Йога – традиция и наука, изд. Българска Йога Асоциация


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *