Усилие и божествена милост

231

Усилие и божествена милост

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Трябва да положим усилие, да вземем решение, санкалпа, да променим живота си, да изчистим недостатъците и дефектите си, така че да бъдем по-добри и съвършени. Щом това съвършенство дойде в живота ни, щом животът ни е изпълнен с позитивни качества, позитивни мисли, действия и дела, човек се превръща в приемник на божествената милост и благодат.

Свами Сатянанда казва че хората ходят при Гуру, посещават храмове и разни религиозни места с надеждата да намерят тази милост и благодат. Хората се молят на Бог, „Боже, моля те премахни моите страдания.“ Те се молят и след това се връщат у дома и не са намерили тази милост, тъй като никой не желае да промени себе си и начина си на живот. Те очакват чудо да се случи в живота им. Нека да ви го обясня съвсем точно; нищо не можете да постигнете като се молите, освен ако не направите усилие да промените живота си. Докато не промените начина, по който се държите, действията си и мисленето си, не очаквайте да получите Божията милост, тъй като Бог помага на тези, които запретват ръкави и сами си помагат. Той подкрепя тези, който са въодушевени да променят живота си. Тези, които не желаят да променят живота си, може да ходят и да се молят всеки ден, но Бог ще каже: „Какъв е смисълът? Искаш чудо да се случи, но не желаеш да промениш нищо в себе си. Не искаш да промениш начина си на мислене, не искаш да промениш самскарите си (впечатления от миналото, носещи емоционален заряд), не желаеш да промениш делата си, поведението си, тогава какво ще правиш с моята благословия? Дори и чудо да се случи в живота ти, ти ще го отхвърлиш.“ И затова мъдреците казват; практикувайте всичко това, което желаете да практикувате. Дали ще се молите в храма или ще изпълнявате ритуали, давайте, но опитайте да постигнете превъзходство в житейските уроци, които получавате. Само така ще получите благословията и милостта на Бог, не по друг начин.

Един фермер първо почиства земята, премахва плевелите и храстите, раздробява земята и я прави мека, премахва камъните, подготвя лехите и чак тогава посява семената. Вие трябва да се отнасяте към живота си по същия начин. Но обикновено искате да сеете семената в твърдата и необработена земя на ума и сърцето ви. Тяхното настоящо състояние не е подходящо за култивиране. Вие не сте се погрижили да почистите земята си отвътре, бодливите храсти продължават да растат, камъните са там и пречат. Не сте изорали земята и искате позитивни качества да растат и цъфтят там. Това е като да разпръсквате семена на необработена земя. Семената няма да покълнат, независимо колко добро качество са. Докато семената не са посяти на подходяща почва, те няма да покълнат. Те ще полежат на земята няколко дни и след това ще изсъхнат. И няма да има никаква полза от тях. Затова, когато човек навлиза в духовния живот и иска да напредва, първото нещо, което трябва да направи е да премахне плевелите, камъните и бодлите и да подготви почвата за посяване на позитивни самскари. Това изисква усилия. Това изисква Садхана ( постоянна и редовна практика, бел. на прев.) и Санкалпа (осъзнато решение и съзнателен стремеж, бел. на прев.).

– Свами Ниранджанананда

Превод Светлана Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *