Йога практика или йога садхана

2 771

Йога практика или садхана
Свами Сатянанда Сарасвати

Лекция на 5-тата Международна Йога конвенция, Райгар, Ноември 1968, публикувана в списание Йога, бр. 9 1969 и 2005.

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108. 
Тази статия е с авторско право на преводача. 

Swami SatyanandaТака както животоспасяващо лекарство е от първа необходимост за тези, който са тежко болни, така и йога садхана-та е необходимост за тези, който чувстват че нещо в живота им липсва, било то физическо усещане, умствено, или просто да чувстват че нещо не е наред в живота им. Йога садхана е общото название за тези техники, който внимателно са отбрани, за да премахнат несъвършенствата в нашата личност и същество. Човек е неспокоен, защото чувства липсата на добродетели и достойнства в живота си. И още повече – хората са по-осъзнати за негативните си страни и навици, който всъщност не им дават възможност да реализират силата в себе си, да осъзнят истинската си божествената същност.

Йога садхана означава практикуване на йога и представлява дисциплина, която следваме, за да  изкореним и изчистим нашите погрешни програми – в тялото и ума. Йога дисциплината и упражненията имат за цел да поставят ума, интелекта, емоциите и тялото в добра форма и да ги тренират. Докторите, които са на разположение в обществото имат познания по физиология, анатомия и медицина, знаят как да се справят с тялото, но много малко има такива, който знаят причините и лековете за умствените, емоционалните и  психичните проблеми. Западната психология, без съмнение прогресира, но все още е в своята бебешка възраст.

Разбиране за цялостната личност

Нека например да изследваме как йога може да бъде една много добре развита система за психотерапия и да разучим полезните аспекти едновременно от духовна и психологическа гледна точка. Когато говорим за един човек, не мислим само за неговото физическо тяло. Имаме и идея и представа за неговите добри и лоши черти, за природата и същността на неговата личност. Тази представа за вътрешната същност може и да не е много ясна в началото, но за нас едно човешко същество със сигурност не означава само негото тяло, но и продължава с неговите качества, недостатъци и  ерудиция. И по този начин, щом си припомним качествата на определен човек, това е вътрешната му същност, която е избрала определено тяло за свое жилище.

Вътрешните конфликти

Понякога тези 2 личности – външната и вътрешната не са в съгласие и хармония помежду си. Понякога човек мисли, обмисля, желае или мечтае за неща, които са доста чужди за привичките на тялото. Понякога човек желае и очаква неща, който не може да получи, фантазира си и мечтае за неща, който са отвъд възможностите на тялото. И така започва да се  формира ядро, което причинява конфликт в личността. Подсъзнателно и неосъзнавайки, човек става жертва на неудовлетвореност, слаба воля, неконтролируеми емоции и желания, невроза и чувство за малоценност.

В същото време други неща като околна среда и влияние, грешни съвети и напътствия от приятели, провали, разстройват и съсипват личността. И накрая, този човек изостава в напреварата за успех и еволюционно развитие. За да може да се преодолее подобна слабост или да се компенсира – тогава излиза на преден план по-нисшата ни природа, която е безспорно част от човека, и започва да се проявява в различни варианти, който са неприемливи, анти-социални и анти-морални. Успехът води със себе си увереност и сила, но провалите отслабват личността в цялост. В подобна ситуация какво прави човек? Може ли човек да получи всичко, което желае? Човек, роден на този свят трябва да вкуси от живота в неговата цялост, понеже сред болката и удоволствията човек се учи на уроците на живота.

Животът е едновременно и сладък и болезнен и това го знае всеки мъдър човек. Този, който е видял светлината на деня, не може да не забележи и тъмната нощ, нито е в негов интерес да пропусне този факт. Това е законът на природата и тя не прави отстъпки. Природата възприема всички еднакво и колелото на съдбата трябва да се върти, овъзмездявайки всяко физическо и ментално действие в живота. И затова е много важно да се култивира и развие тази вътрешна личност, когато е все още във период на формиране.

Състояние на съвършенство

Има вярване, че след като се премине през 86 lakh (8,600,000) раждания, се придобива правото на човешки живот. Различните форми на живот през който се преминава са минералното царство, растенията, животните и накрая човешката форма. И стигайки до човешката форма на живот означава, че материята и формата са достигнали състояние на перфектност. И сега идва ред на фините сили на личността да се развиват и да достигнат до състояние на съвършенство, където човек се превръща в deva – или супер човек. Грубият, необработен и непречистен ум на животинското съзнание трябва да прерастне в по-фин, пречистен, чувствителен и силен ум.

Човешкия живот е най-благословен, защото е знак за началото и растежа на божествения живот вътре в нас. В животинската форма сме завършили изучаването и използването и контрола над формата и тялото. В човешкия живот човек се учи да използва и да контролира ума и да развива спящите психични сили в себе си.  Но възможностите на ума не са достояние на всеки. Дори всъщност човек е много неосъзнат за тези възможности в себе си, който са спящи в него. Тези сили са като археологическите находки, който природата крие в себе си. И чрез практиките на йога човек разкрива и изкопава тези скрити сили  на ума, който биха могли да се  използват за следните неща

1 – за по-успешно съществуване, 2 – за постигане на психични сили и 3 – за постигане на духовна реализация и просветление. Първото и третото са желателни и безопасни.
Чрез йога садхана човек постига спокойствие, мир, еднопосоченост на ума и силна решителност. Също човек възвръща и увереността в себе си. Всички тези качества са много важни за успешно съществуване във всички сфери на живота, даряват ни и със знанието как да оползотворим енергията, генерирана от йога практиките. За да желае свръхестествени сили –  сидхи –  човек трябва да унищожи и прекърши цялата физическа и психическа структура чрез силни и мощни практики и да превърне всички умствени качества и сили изцяло към постигането на една сидха само. Тези сидхи, макар и трудно достъпни, нямат постоянна стойност. Не можете да ги използвате в този свят за свой цели нито да има някаква полза от тяхната демонстрация. Затова и йога не препоръчва стремеж към развиване на такива сили. Не те са целта на йога.

Пречупване на оковите

От самото си раждане човек е прикован с големи и силни връзки на безкрайни желания или anadi vasanas, и никакви сидхи не могат да прекъснат ограниченията на ума и невежеството или авидя. Изчистването на кармата е възможно само чрез личното усилие на садхана-та. Чрез медитация могат да се изгорят самскари (архетипи и минали впечатления, заредени с енергия) и да се изчисти лоша карма. Чрез практики на медитация изгрява светлината на знанието, която изгаря всичките ни самскари.

Йога садханата е подходяща за себе-реализация, защото цялата акумулирана енергия от практиките и неконсумираната енергия от ума и емоциите  се насочва  към здравословни желания – реализиране на нашата божествена същност, което е и крайната цел на нашето съществуване. Всички емоции и умствени сили се трупат в депозитна сметка на името на Себе-реализацията. Но за да има правилно разбиране  и прилагане на практиките на йога е необходимо да следвате съветите на вещите в тази област, както и в началото винаги е необходимо да има напъствие от учител, иначе човек може да се загуби в необятното пространство на психиката и подсъзнанието.

Yoga magazine, May 2005
www.yogamag.net

Превод за Йога студио 108 – Светлана Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *