Винаги бъди позитивен

650

Винаги бъди позитивен Свами Чидананда

Превод Йога студио 108, Светла Благоева

Една от любимите мисли на моят гуру, Свами Шивананда, беше: „Никога не се отчайвай.” Един поет веднъж написа: „Надеждата винаги тупти в гърдите на човека”. Друг поет казва „ Не ме уверявай печално, че животът е само една празна мечта”. Ти си дошъл на този свята, за да се устремиш и достигнеш своята цел. Продължавай със своите усилия. Прави пурушартха (да бъдеш целеустремен) „Открий в себе си Бог, който е на небето”. Бъди силен. Бъди решителен и продължавай да упорстваш. Ако направиш това ще получиш помощ от Него. Това е смисълът на „Открий в себе си Бог, който е на небето”. Съхранете в сърцето си това правилно отношение и с продължавайте да напредвате по пътя си. Направете своето усилие и тогава помощта от Бог ще дойде.

Има два начина, по които може да се възприема живота. Единият е с неувереност, с негативност: „ Не мисля че бих могъл. Твърде трудно е. Не мога.” Другият начин е: „ Аз мога. Дали мога или не мога ще стане ясно само ако първо опитам. Само тогава мога със сигурност да знам бих или не бих могъл.” Така че предварителното заключение НЕ МОГА не е рационално. По скоро е ирационално. „Нека се изпробвам, ще вложа най-доброто от себе си.” И ако след този опит не постигнете успех, мога да ви уверя, че със сигурност не е било и провал. Крайният успех може да не е дошъл, но вие също сте победител, защото сте изпълнили своя човешки дълг.

Защото вие сте направен по подобие на Бог, а не сте съвкупност от негативности. Бог е всичко, което е позитивно, светло, добро и красиво. В Бог няма да намерите негативност, а вие сте направени по негово подобие. Вие имате потенциала да реализирате всичко позитивно, което притежавате в себе си. Не трябва да вървите срещу божествената си природа. На всяка крачка, във всички неща, животът ви трябва да е доказателство за тази божественост. Затова ваш дълг е да опитвате и винаги да имате позитивно отношение към живота. Винаги разглеждайте нещата от тяхната положителна страна, вместо от негативната им страна. Имайте положително отношение към живота и в своето ежедневие се движете напред. Бъдете позтивни и оставете негативното. Тогава сърцето ви ще бъде в състоянието, което поетът описва: ”Богът в небесата, пребивава в сърцето.” А ето и една молитва:

„Имам пълна вяра, че Ти ще бъдеш мой водач, че Твоята благословия ще ме направлява и ще бъде светлината, кояти ме насочва в живота ми ден след ден. И така с твоята помощ за мен няма да има нищо, което да не мога да направя. С твоята помощ Господи нещата стават възможни за мен. И аз съм сигурен, че ще получа Твоята помощ, защото Ти си милост. Ти си любов и състрадание. Ти си винаги готов да дариш с благословията Си всички искрено търсещи. Уверен в това, аз ще упорствам, с пълна вяра, че ще ми помогнеш, когато ми е необходима помощ.”

Затова от двете отношения, позитивно и негативно, от двата начина на виждане на нещата, позитивно и негативно, мъдрият човек винаги възприема позитивния подход – и това е правилният подход.

Надеждата е божествено качество. Непоколебимостта е божествено качество. Те са проявление на шакти, креативната енергия. Ето защо наша отговорност към нас самите и към Бог е винаги да съхраняваме едно позитивно състояние в себе си. Наша отговорност е да гледаме на нещата от тяхната позитивна страна, да имаме позитивен подход към живота и да се движим напред със сърца, пълни с положително отношение към живота и вдъхновение за положителни действия. Това е правилното отношение и него трябва да възприемете. И това ще ви помогне да постигнете успех в живота си.

Свами Чидананда Сарасвати


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *