Йога на двадесет и първи век

367

Йога в 21 Век – Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 Тази статия е с авторско право на преводача.

Традиционно, йога винаги е била начин за приемане, осъзнаване и откриване на себе си. В миналото, преди хиляди години, практикуващите йога са развили серия от практики, чрез които хората могат да придобият физическо здраве, ментален баланс и духовен напредък. С времето, поради промяна на социалната и глобална среда, древната традиция на йога била загубена в много страни, но продължава да бъде съхранявана в Индия от санясините. Саняса не е религия; това е орден от хора, отрекли се от материалния свят, за да изживеят духовния.
Йога не бива да се обърква с религиозни концепции. Би трябвало да се разбере, че йога е наука, занимаваща се с управлението и развитието на човешката личност – хармония на тялото и ума, и изживяване на духа.

Свами Сатянанда е казал “ Важната част от дървото не е външната част, която можем да видим, а корените, които са под земята и са невидими. Корените поддържат дървото и, докато се хранят, дървото може да устои на всяка ситуация, но , ако корените са занемарени и забравени, дървото ще отслабне и ще рухне при буря.” Нашият живот е подобен на това, защото се идентифицираме с тялото, сетивата и ума, които са външното проявление на нашата личност. Ние пренебрегваме реализирането на по-голямата възможност или потенциала, който съществува вътре в нас, който е познат като дух. Духът не е нещо абстрактно или неопределено, а част от еволюцията на съзнанието. Животът е постоянна еволюция на различни нива. Еволюцията е резултата от фокусирания и просветлен ум. Ние всички идваме с еднакви възможности. Бог е бил много щедър към нас. Ние притежаваме същите качества като тези на Христос или Буда. Единствената разлика е, че те са експериментирали с тези качества, а ние пренебрегваме този аспект от живота си. Те постоянно са усъвършенствали себе си, докато ние бездействаме в една точка. Това е пречката, с която ние всички се сблъскваме, като човешки същества, границата, която не можем да преминем в живота си.

Целта на йога

И така, когато йога се е появила е било, за да разкрие този вътрешен потенциал, който е духовен, а не материален. В същото време, тези, които са развивали йога, са осъзнали, че напредъка и растежа трябва да бъдат във всички измерения на съществуването. Тялото трябва да бъде хармонизирано, за да се справя със страданията и болестите. Асаните или физическите пози са били развивани с цел да се управляват физическите дисбаланси. Физическият баланс променя дейността на мозъка. Мозъчната и физическата хармония влияят на менталното поведение. В процеса на балансиране на личността, силата на духа също се повишава. Това е началото на йога. Класическата литература казва, че йога започва с управлението на ума. Това е целта на йога, а не себереализацията. Въпреки, че слепеца може да иска да види слънцето, това е само желание. Неговата нужда е от зрение, за да вижда не само слънцето, но цялото творение в истинското му величие. Ако вашата нужда е да получите откровение, тогава ваша цел става да се подготвите за това, да промените себе си, да промените същността си и ограничаващите компоненти в живота си. Това е основната тема на йога – как да осъзнаем и управляваме нашия ум, нашето тяло и емоции. Останалото е само резултат от тази хармония.

В миналото тази концепция не е била разяснявана от йога учителите, поради което на йога се е гледало като на нещо мистично и абстрактно. Преди петдесет години йога не е била добре позната дори в Индия. През 1960 година започва да се разпространява от тези, които осъзнават, че йога е това, от което са се нуждаели хората тогава и от което ще се нуждаят и в бъдеще. Осъзнаването за йога ставало все по-широко разпространено. В същото време е имало много забрани, свързани с йога, защото никой не е знаел в действителност какво е йога. За по-сигурно, хората практикували само физическия аспект на йога, тъй като тялото се чувствало добре, леко, трептящо и енергетизирано. Ето така отначало само хатха йога е станала популярна и дори днес много хора познават само физическия аспект на йога. Йога е била практикувана по този начин почти до края на 20 век.

Интегрална йога

Свами Шивананда е бил лекар и философ. Той е казал, че йога трябва да бъде установена на научна основа, че хората би трябвало да разберат практическите, както и философските аспекти. Свами Сатянанда доразвива и дава нов тласък на идеята на своя гуру. Той бил един от първите тълкуватели на йога открили и изучили ефектите и ползите от йога за управление на физическите, психически и духовни дисбаланси. Това приложение на йога е наречено интегрална йога или Сатянанда йога. Главната тема на Сатянанда йога е пробуждането на способностите на главата, сърцето и ръцете. Главата представлява интелигентността, мъдростта, разбирането, осъзнаването и наблюдаването. Сърцето символизира чувствата, емоциите и сантиментите. Ръцете са израз на способността за действие, за функциониране и за творене. Способността да управляваме тези три компонента е необходимостта на 21 век, тъй като този баланс ще направи човека цялостен и завършен. Казвайки, че Сатянанда йога е глава, сърце и ръце, съвсем не означава, че ние не практикуваме хатха йога или физическа йога. Това е част от процеса. Цялостната система на йога е разделена на четири главни части. Първият компонент е обучението и дисциплинирането на нашето ментално поведение, отношения и участие в материалния свят чрез практикуването на яма / въздържане / и нияма / дисциплина/. Те са свързани с отговорността за промяна на менталната нагласа. За промяната дори на малък навик се изисква огромно количество воля. Вие можете да намалите интензивността му, но не можете да го отстраните или елиминирате. По тази причина, йога говори за въздържане и вътрешна дисциплина, с цел намаляване силата на тези условия, които ни пречат да изразим естествената си креативност. Според класическите текстове това е началото на йога.

Във втората част ние започваме да работим с тялото, за да бъдат физическите органи здрави и добре функциониращи. Изследванията показват, че много психосоматични болести и неразположения могат да бъдат направлявани чрез йога принципи и практики. В много страни йога е в челните редици на терапиите, заедно с алопатичните лечения. Йога се използва при лечението на респираторни проблеми като бронхит, астма и енфизем, проблеми на сърдечно-съдовата система, проблеми на стомаха, панкреаса, бъбреците и черния дроб, както и за оптимално функциониране на органите. Понастоящем, клинично се изследва ролята на йога практиките при третирането на рак и други подобни заболявания. Позите и дихателните практики помагат за отстраняване на дисбалансите, причиняващи болести и страдания. Но йога не е терапия, и не би трябвало да бъде приемана като такава. Йога е процес на управление на самите нас, а не на симптомите на болестите. Например, човек с високо кръвно налягане взима лекарства за намаляване на кръвното налягане. Докато лекарството е ефективно, налягането остава ниско, но когато ефекта му премине, налягането отново скача. Ако имаме диабет, взимаме инсулин. Това не са излекуващи терапии, а такива, които лекуват проявените в тялото симптоми. Йога не се занимава със симптомите. Йога се занимава с вас. Ако вие сте готов да водите балансиран живот, симптомите по естествен път ще изчезнат. И така, йога се занимава с човека, не с болестта. Поради това йога не е терапия, а начин на живот. Когато пожелаете да се промените и да приемете този дисциплиниран начин на живот, тогава ще се превърнете в йоги.

Третият и най-важен компонент на йога е управлението на ума.

Само 10 процента от мозъка са активни; 90 процента все още не са активни. Ние живеем съгласно диктата на този ограничен ум. Когато не сме способни да осъществим нашите очаквания и желания, ни обхваща несигурност, напрежение, страх и вътрешен конфликт. Когато имаме работа с изискванията на егото, навлизаме в състояние на силно безпокойство. Мислим си, че, за да сме щастливи трябва да имаме нещо и, щом можем да го имаме, ни обзема чувство на незадоволеност и агресия. Умствено ние се водим от търсенето на щастие, което задоволява собствените ни нужди, без да държим сметка за другите. Това е ум, който е тотално насочен към самия себе си, собствените си нужди, амбиции и желания. Проявяват се чувството за притежание и егоизъм. Яснотата на ума се засенчва и човешката личност е обхваната от объркване и конфликт. В менталния аспект на йога ние ставаме осъзнати за четири компонента на ума – силни страни, слабости, амбиции и нужди. Ние притежаваме силата в себе си, но не го осъзнаваме. Идентифицираме се с нашите слабости и недостатъци и те се превръщат в реалност. Имаме нужди, но се идентифицираме с амбициите си, които преследваме и не обръщаме внимание на нуждите си. Ние сме много по осъзнати за нашите амбиции и слабости, отколкото за силните си страни и нуждите си.

Как да излезем от това състояние? Йога практиките релаксация и концентрация повишават осъзнаването, наблюдението и възприятието за менталното поведение, регулират ума и неговите проявления. Един трик за управление на ума е да разберем природата на ума, който е като пияна маймуна, ухапана от скорпион, развълнуван и страдащ от незадоволени очаквания и желания. Умствената, ментална йога започва с много проста релаксираща практика, позната като йога нидра. С релаксацията идва концентрацията, фокусирането на умствените способности и осъзнаване, за достигане на това, към което се стремим и жадуваме в живота. Когато умът е просветлен, осъзнаването се разпространява във всички посоки. Ако светлината е фокусирана в една точка, се превръща в лазерен лъч, достатъчно мощен да пререже стомана или достатъчно нежен да оперира око. Същият ефект би могло да има фокусирането на енергиите и разпиляното осъзнаване на ума в една точка, в една посока, за достигане целта на човек. Това е известно като концентрация. И така, релаксацията и концентрацията са средства за трансформиране на природата и поведението на ума.

Четвъртият аспект на йога е духовното разбиране, което е резултат от мъдростта – приложеното знание.

Познанието е тук, но никога не е приложено. Вие знаете какво е добро и лошо за вас, но правите ли правилните неща? Пушенето е един пример. Има хиляди други примери, когато знаем кое е правилно и кое грешно, но не можем да вземем решение и да бъдем доволни. Поради това духовната еволюция започва с разбиране и прилагане на знанието, което е медитативен процес, водещ до променено състояние на съзнанието.
Медитацията дава по-широка перспектива. Това е духовна реализация, а не ръкостискането и срещата с Бог. Това, което е необходимо, е да се издигнете от това ниво на възприятие и преживяване в по-висше измерение, където ставате наблюдател на самия себе си. Можете да продължите толкова далеч, колкото искате. Бог е безкрайност. Чрез процеса на медитация вие продължавате да растете в безкрайно измерение. Дайте шанс на еволюцията. Какво е приложението на йога днес? От момента, в който управляваме интелекта, емоциите и действията си, ние даваме на еволюцията шанс в живота си. Ако искате плодно дръвче, посявате семе в земята, оставяте го и не копаете всеки ден, да видите дали е покълнало или не. За да покълне, трябва да дадете шанс на растежа. По същият начин, вместо да изкопаете петдесет дупки, дълбоки един фут, за да намерите вода, копаете една дупка, дълбока петдесет фута. Ключът е да следвате една верига от мисъл, опитност и разбиране, и да и позволите да се разгърне, да приемете да ръководи действията ви. Ако искате да блеснете в професионалния си живот, вие се заемате с един предмет и го усъвършенствате. Същото правило трябва да се приложи вътрешно. Следването на една посока дава на еволюцията шанс да направлява живота ви.

Ето защо съединяването на главата, сърцето и ръцете е темата на йога през 21 век, заедно с осъзнаването на нашата духовна същност, която трябва да бъде подхранвана като корените на дърво. Ако искате да изживеете дълбочината на йога, потопете се в тази идея : живей, обичай и се смей. Имайте една мисъл на ум :”Без значение колко пъти падам, аз винаги ще се изправям с усмивка и ще продължавам напред.” Така че, усмихвай се и продължавай.

Богота, Колумбия, Май 2005 Yoga magazine, November-December 2006
Превод Светлана Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *