Предизвикателство за промяна

229

НОВА ГОДИНА – ГОТОВИ ЛИ СТЕ ДА ПРИЕМЕТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРОМЯНА ВСЕКИ МЕСЕЦ?


СлънцеАвторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени.

С настъпването на Нова година, идва и подходящ момент да направим малки промени. Отвън. Отвътре. Началото на нова година е перфектното време за промени и преоценки. Дори малка промяна в съзнанието, може да ни донесе огромна отплата. 12 месеца изглежда доста дълго време… а защо не само един месец? Или опитайте по една промяна всеки месец?

Ето го и предизвикателството: Напишете на лист нещата, който бихте желали да подобрите в себе си или да промените в живота си. И срещу всяко нещо напишете месец. Пример: Февруари – Ще правя упражнения (йога) всяка сутрин; Март – медитиране; Април – ще си лягам рано; Май – Ще прочета няколко книги; Юни – ще правя нещa, което не съм правил досега; Юли – ще подредя къщата; Август – ще се обаждам на приятели, който съм забравил; Септември – ще ставам рано; Октомври – ще пея Ом всяка сутрин; Ноември – ще бъда мил/а с всички и няма да критикувам. Опитайте каквото и да е, което желаете да промените просто за един месец, като всеки месец избирате ново. Ако работи, продължете, ако не.. изберете друго нещо…. В една година ако направите 12 нови промени, това ще ви донесе огромна полза. Избора и значимостта на предизвикателството може да варира от месец на месец.

Примерно може да изберете за януари – да се храните по йогийски (особено след празничния декември и коледните и новогодишни трапези). Йога храна. Да се храните според йога принципите е всъщност най-балансираната диета. Ако сте опитвали всякакви други начини на хранене – разделно хранене, според кръвната група, зелева супа, зоната, защо просто не опитате да се храните според йога принципите. Здравословно е, балансирано е и преди всичко има смисъл.
Принципите на йога храната са семпли, лесни за следване и забавни, тъй като са много различни от днешната консуматорска култура на хранене и живот. А ето и как действа:

Всяка йога храна съдържа прана, енергия. Прясната храна има повече прана от мъртвата храна. В момента, в който започнете да режете плодовете или зеленчуците, тяхната енергия започва да изчезва. Затова, най-добре е да ядете всичко прясно и току що нарязано, отколкото пакетирано, замразено, престояло, консервирано, отдавна сготвено. В идеалния случай, изяжте салатата или плода не по-късно от 3 часа след като са били нарязани или приготвени. Също, много е важно настроението с което се готви, енергията на човека, който приготвя храната, отива в храната. Така че ако готвещият е разстроен или ядосан, храната поема тези вибрации, така че – бъдете мили с него/нея ;))

Йога практикуващите обикновено ядат само растителна храна. Но ако се храните с месо… защо просто за един месец не го оставите. Най-лесно е ако започнете с едно вегетарианско ядене на ден и постепенно преминете към напълно вегетарианско. Поне за един месец. Намалете месото и увеличете зеленчуците. Наистина никак не е трудно. Всички знаем ползите от свежата и прясна храна. Защо не хапваме повече такава храна. Купувайте свежи зеленчуци, не внос.
Опитайте да не ядете твърде мазна храна, нека има по-малко подправки, по-малко чесън и лук, тъй като според йога те повишават нивото на емоциите, правят ни по-емоционални и нарушават енергийния баланс.
Идеално – когато сме се нахранили стомахът е пълен с –1/2 храна, 1/4 течност, 1/4 въздух.

Как се храните е толкова важно, колкото и с какво се храните. Не се хранете бързо, не се хранете когато сте ядосани, депресирани или когато гледате телевизия (най-добре изобщо да не гледате телевизия). Дъвчете добре.

Макар йога да няма специфично становище за соковете, чудесно се вписва в йога диетата. Да си правите фреш сокове е както забавно, така и ползотворно. Соковете съдържат много хранителни съставки и енергия, без да изискват твърде много храносмилателна енергия от организма. Най-добре ги пийте на гладно, преди другата храна.
Йога храната е балансирана между суровата и готвена храна, пресни зеленчуци и плодове, ядки, семена и бобови растения.
Но ако промяна в диетата не е вашият избор, тогава надявам се нещо друго ще изберете за себе си. Готови ли сте за едномесечно предизвикателство и промяна?


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *