Мантра, Психичен символ, Ом, Гаятри

1 666

Мантра йога, Психичен символ, Ом

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 

Психичен символ

Свами Сатянанда имаше навик да ни дава пример за птица, летяща над океана и търсеща къде да кацне за почивка. Тя намира парче дърво, носещо се по вълните и каца върху него. След като отпочине, птицата полита отново, но запомня мястото на пачето дърво за следващия път. Този пример наподобява използването на мантра и янтра под формата но психичен символ.Такъв символ може да бъде всичко. Това е точка, фигура, образ, върху който можем да се концентрираме и да задържим вниманието си, защото в повечето случаи мантрата се практикува мислено.

Image result for candle flameСимвол може да бъде нашата ishta devata, образ с качеството на Бог или на божественост за нас. Това може да бъде изображение, към което имаме усещане за привързаност или пък символ,който е неутрален – не предизвиква нито негативно, нито позитивно състояние на ума. Като в същонто време може подсъзнателно да вдъхновява психиката, ума, да усети потенциала на съзнанието. Мощни символи са слънцето или знакът на мантрата Ом, или дори янтра, независимо дали е триъгълник, преплетени триъгълници, кръг, точка или комбинация от геометрични фигури. Символ може да бъде и образа на Гуру, доколкото представлява извор на вдъхновение. Може да бъде образа на Исус, на светец, или различните превъплащения на Бог във формата на Рама, Кришна, Буда и други. Символът може да бъде всякакъв, но не би трябвало да има лично емоционално съдържание.
Някои хора могат да си представят член на семейството, но тогава има емоционална асоциация, която не трябва да съществува. Поради това се препоръчва да се използва образа на светец, на гуру или аватар, или изображението на янтра, или просто образите на слънце, луна и звезди.
Всеки човек има специфичен символ, върху който да се концентрира заедно с мантрата. Мантрата представлява ума, а умът е представен като птица, летяща над океана. Океанът, това е съзнанието и в неговата огромна шир е необходима опорна точка, база, която е извън сетивните въздействия. Янтрата представлява парчето дърво, което се носи в океана. Когато умът се умори да се рее в непознати посоки, може да “кацне” на парчето плаващо дърво, да отпочине за кратко и пак да “полети”. Това е концепцията за мантра и янтра.
Само мисленото, а дори и повтарянето на глас на мантра, не е достатъчно.На мантрата би трябвало да се зададе задача, цел. Силата на мантрата трябва да бъде насочена към определен резултат, а не направо в пространството, тъй като ще се разсее и ще отслабне. Когато светлината е фокусирана, тя се трансформира в лазерен лъч. Същото е и с мантрата. Когато се практикува мантра садхана, трябва да има една цел. Обикновено за различните цели има различни мантри, като Махамритунджая мантра здраве и благополучие или Гаятри мантра за интелигентност и мъдрост.

Душевната хармония – основа на духовния растеж

Повтарянето на Ом е най-лесно и просто от всички мантри, защото съдържа само един звук – Ом. Целта на пранава садханата е да издигнем усещането на тялото, да се свържем с космичното съзнание и да осъзнаем нашия духовен потенциал. Докато повтаряме мантрата трябва да имаме усещане и да осъзнаваме духовния си напредък.
За да прозрем процеса на духовен прогрес, започваме с мир, покой – шанти. Състоянието на пълен покой е основата за духовно преживяване. Ако няма физически покой, не може да има духовен растеж и напредък. Това е реалността. Целта на Ом е да се пробуди усещане за състоянието на вътрешен покой. Това предизвикване на покой трябва да се осъществи на различните нива на нашата личност и ум.
Невъзможно е да се идентифицират различните страни на духа, но е възможно да се определят символите, представляващи различните душевни състяния. Тези символи са чакрите или психичните центрове. Винаги, когато повтаряме Ом, трябва да се концентрираме в различните психични центрове. Когато повтаряме три пъти Ом в началото на всяка практика, обикновено, инструкцията е да се концентрираме в точката в междувеждието. Обаче за онези, които желаят да навлязат по дълбоко в практиката на сад(х)ана, има три места, в които да се насочи вниманието при всяко повтаряне на Ом. Тези три места са трите възела /granthi/, които съществуват в нашето тяло.

Ом садхана

Учениците често питат, защо повтаряме три пъти Ом в началото и в края на йога класовете и аз съм чувал учителите да дават различни отговори.
Някои казват за хармония във физическото, умственото и духовното измерение. Други казват нещо друго, но истинската причина е концентрацията в granthis.
Думата granthi означава “възел”. Йога познава три granthis или три възела в нашето тяло.
Първият е Brahma granthi, възелът на Брахма – създателят, твореца, и се намира в муладхара чакра. Когато изпявате първия път Ом, вашето внимание винаги трябва да бъде насочена в муладхара. Муладхара е свързана със съзиданието, сътворението. Нашето съзнание е приковано в муладхара, в света на материята. Вторият възел е Vishnu granthi – възелът на Вишну, в манипура чакра. Когато пеете за втори път Ом, отведете вниманието си от муладхара в манипура. Третият възел е Rudra granthi – възелът на Рудра, преобразувателя, разрушителя, издигащия се феникс от пепелта към агия чакра, издигането на съзнанието, прераждането. Когато повтаряте Ом за трети път, издигнете осъзнаването си между веждите, в агия чакра.
Това може да бъде като допълнение към практиката на Ом. Спрете се на всяка от трите чакри за около 5 секунди и осъзнайте светлина там. С времето качеството на усещанията ви ще се промени. Може да отнеме седмица, месец, но ще забележите голяма промяна.
Когато изпяваме Ом седем пъти, обикновено инструкцията за начинаещите е да се концентрират в агия чакра. Но за практикуващите мантра садхана, всяко повторение на Ом може да бъде визуализирано в всичките седем чакри, с пауза от 5 секунди помежду. Има различни начини да се пее Ом. Обикновено, хората използват думата Ом, звуците “о” и “м”. Това има един ефект. Някои хора практикуват “А-у-м”. Когато практикуваме повторение от три пъти, то тогава пеем “О-м”. Когато изпяваме седем пъти, вече пеем “А-у-м”. В Крия йога има друг начин на изпяване – кратко “О”, последвано от дълго”м-м-м”. Тези малки неща водят до големи различия в практиката и качеството на нашето изживяване.
И така, това са трите мантри : Махамритунджая мантра за здраве и изцеление, Гаятри за знание и мъдрост и Ом за покой и хармония. Те са важни практики и много полезни и благотворни за всички аспекти на живота.

Превод: Светлана Благоева

http://www.yogamag.net


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *