Санкалпа за йога практиката

263

САНКАЛПА В ЙОГА ПРАКТИКАТА
Свами Ниранджанананда Сарасвати

Свами Ниранджан

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 – Тази статия е с авторско право на преводача. Ако желаете да споделите – може да го направите директно с линка или през фейсбук – с автора и оригиналния линк. Но ако само копирате текста и представите статията като ваша – нарушавате морални, етически принципи, както и Закона за авторското право чл. 9 и чл. 15. 

Мнозина от нас практикуват Йога, но не достигат до някаква съществена промяна в живота си. За да постигнете целостта и завършеността на Йога, вземетe решение да спазвате следното:

* Искреност в практиката означава да мислите и да живеете в съгласие с принципите на Йога, да превърнете Йога в част от живота си, точно както храненето и сънят са част от него. Йога е начин на живот, а не просто практика, изпълнявана половин час сутрин и половин час вечер и след това забравяна.

* Дисциплина на вътрешното същество: да наблюдаваме емоционалните, менталните, рационалните и ирационалните си действия, реакции и взаимодействия и по този начин да развиваме самодисциплина. Само тогава можем да изпитаме истинска свобода. Дисциплината не е налагане на правила. Правилата са само ръководни принципи, но чрез тях можем да се научим да наблюдаваме себе си.

* Чистота на намеренията: целта в живота трябва да е чиста и ясна; само тогава можем да напредваме към нея. Ако намеренията ни не са чисти, всичките ни усилия в духовния живот ще бъдат напразни.

* Вътрешна сила: необходима е, за да се придобие самодисциплина. Не можем да постигнем реализацията на Йога в живота си, ако сме отпуснати и недисциплинирани вътре в себе си, ако следваме колебанията на ума. Трябва да сме много силни, а за придобиването на вътрешна сила е много полезен животът в ашрам. Един правилно регулиран живот е необходим за дисциплина и насочване на духа.

* Последователност в живота: животът ни трябва да се основава на духовни принципи, а не на прищевките на ума. Ако живеем според тези прищевки, ще се събуждаме в 8 ч. сутринта и ще пием чай в леглото си. Това е отпуснат начин на живот. За да постигнем целта на Йога, начинът ни на живот трябва да благоприятства умственото, емоционалното и духовното ни развитие.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *