Въпроси и отговори за умствени проблеми

1 002

САТСАНГ ЗА УМА И ПРОБЛЕМИ С НЕГО –
Свами Сатянанда Сарасвати

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108

 • Какво означава спокоен ум?

Спокойният ум има балансирано виждане за света. Това не е свързано с постиженията и загубите; а по-скоро с разбиране за нещата в живота. Външният живот е пълен с възходи и спадове и за слабия човек това е много уморително, дори изтощаващо. Но за силния човек, всяко изкачване е радост и всяко спадане е игра.

 • Какви са духовните методи за освобождаване на напрежението от ума?

Ако напрежението е твърде остро, човек трябва да напусне дома и обичайната обстановка за малко и да отиде някъде, където има по-спокойна атмосфера, например ашрам. Това е първата стъпка. Следващата стъпка е сатсанг. Когато нещо не е в ред в колата ви, тогава я водите в гараж при добър механик за няколко дни. Той ще разбере какво не е наред с колата ви и ще я поправи. Подобно, когато има много напрежение в ума, най-доброто, което може да направите е да оставите колата си в добри ръце, т.е. себе си. Сатсанг е най-доброто. Ако напрежението не е много остро, тогава малко асани, пранаяма и йога нидра ще помогне.

Има три вида напрежение: мускулно, психично и емоционално. Ако мускулното напрежение е поради претоварване, тогава трябва да почивате за известен период. Ако е поради липса на упражнения, тогава трябва да станете по-активни. Ако напрежението е в ума, поради много мисли и блуждаещ, зареян ум, тогава имате нужда от повече работа, карма йога, за да ви даде насока на ума. Умственото напрежение се появява, когато имате твърде свободно време за мисли. Емоционалното напрежение, породено от чувства като любов, омраза, смърт и подобни е по-трудно да се изчисти и там трябва да се подходи по-фино чрез бхакти йога. А за да се освободи от тези три вида напрежение, човек трябва да следва духовен път.

Когато мисъл дойде в ума, вие подхождате така, сякаш това е от голямо значение. Представете си примерно, че или ви харесва или не ви харесва мисълта да имате диария, тази мисъл постоянно ще се повтаря. Тя има потенциал да отиде дълбоко в ума. Но ако вие видите тази мисъл, но откажете да имате връзка с нея или да се асоциирате с тази идея, т.е. ако сте напълно неутрални към нея, тогава тя просто ще изчезне. Когато сте само наблюдатели, ако виждате, тогава мисълта или преживяването изчезва, но ако сте въвлечени в мисълта, ако има емоционален афект, независимо дали е позитивен или негативен, тогава мисълта отива в ума и се абсорбира.

 • Каква е тайната на щастието?

Тайната на щастието се крие в свързването на ума с неговият Източник. В момента, в който вие сте в състояние да направите това, щастието ще потече. Когато познавате Източника, вие вече сте възвишени както в мислите, така и в делата си. Тогава достигате щастието и можете да го задържите, но е необходимо да има непрекъснато усилие, а да поддържате това благородно състояние на ума.

 • Какво влияние има върху нас обществото? Дали рекламите, медиите въздействат върху ума ни?

Всеки е под хипноза. Има постоянно влияние върху всеки и това тотално структурира умовете на хората. Като цяло начинът на живот е един хипнотичен процес. Заблудата ви хипнотизира и вие сте постоянно изложени на въздействието на вестници, реклами, телевизия, радио, книги и списания, които поддържат това хипнотично състояние.

А как може да спрете тази хипноза? Ако успеете, вие ще бъдете разочаровани, това ще отвори очите ви цялата схема на обществото. Ние живеем в условията на семейство; мъж и жена живеят заеднп и се наричат съпруг и съпруга. Това е хипноза. Ако излезнете от това хипнотично състояние, семейството ще изчезне. Всъщност хората живеят и са под хипноза от момента на раждането, до смъртта. Може би само малцина, няколко човека не са под това хипнотично състояние.

Когато аз започнах да излизам от тази хипноза, открих че нямам вяра в нищо и никого. Бях пълен със съмнения и не бях сигурен в честността и откритостта на другите. И затова за повечето хора е много по-лесно да си останат под хипноза. Но когато израствате в духовния си път, това автоматично премахва това хипнотично състояние.

 • Как да спра да критикувам другите?

Няма никаква вреда ако критикувате другите на ум. Ако спрете тези мисли, тогава ще критикувате другите наяве и това ще ги оскърби. Аз смятам че критицизма е част от развитието. Вие трябва да го приемете и да се срещнете с това си качество, независимо колко неприятно би било това. Ако вие не искате да критикувате, тогава вие ще бъдете критикувани. И какво ще стане? ще бъдете наранени. Ще бъдете шокирани, защото сте идеалист и ще се наложи да се срещнете с релаността.

Така че, когато тези негативни мисли дойдат в ума ви, трябва да може да ги разберете от гледна точка на законите на природата, а не от законите на религията. Природата си има определени закони и негативността е един от тях. Ако няма негативност, не може да има прогрес в живота. Ние чуваме хората да казват: „Това е негативно“, или „O, умът ми е изпъмнен с негативни мисли!“ Какво имате предвид под това? Ако има тъмнина, трябва да има и светлина. Денят и нощта се редуват един след друг и така се постига баланс. Позитивните и негативните сили на ума индикират постоянно развитие, процес на еволюция на ума. Когато бебето се опитва да проходи и се разклати и падне, това значи че то еволюира. Ако бебето не се движи изобщо, тогава значи че няма развитие, а застой.

Много често през живота ви имате негативни моменти, след което отново сте в позитивно настроение. Точно както цикъла на денят и нощта, настроението на ума се мени. Когато имате негативни мисли, религиозните хора са ужасени. Религията ни държи настрана от реалността. А трябва да знаем че лошите мисли също са част от човешкия ум, така както и добрите. Еволюцията е едно постоянно движение като квант – напред, назад, напред, назад. Еволюцията ви като човешки същества никога не се движи в една права линия. Тя върви напред, назад, така се движи енергията. И когато мисли на критика се появят в ума, нека дойдат, оставете ги. Трябва да имате разбиране към тях, те са ваши деца, плод на вашето подсъзнание. Тази мисъл не е дошла отвън, тя си е ваше творение.

Ако не се съгласявате с подобни мисли в ума ви, тогава вие създавате конфликт между себе си и себе си, между една част от вас и друга част от вас. И това води до шизофрения. Всички шизофреници са стигнали дотам, защото не са успели да се установят приятелски и миролюбиви отношения със самите себе си. Много е важно да имате приятелско отношение и връзка с всяка мисъл, която се появи. В крайна сметка, какво е мисъл? Това не е емоция, това е пяна, повърхностна енергия, по един или друг начин, това е позитивна и негативна енергия. Не се тревожете за подобни мисли на критика, седнете спокойно и в ума си критикувайте колкото си искате.

 • Кой е най-добрия начин за преодоляване на комплекси?

Ашрамски живот и карма йога са най-добрата терапия за хора с ментални проблеми. В моят ашрам аз казвам на хората да работят така усилено, че да нямат време да за мисли че не са щастливи или че имат проблеми. Комплексите изчезват като чудо, когато умът е ангажиран и няма време да се потапя в тях.

 • Аз съм неуравновесен от многото неща, които ме разсейват, как да се отърва от тях?

Разсейването е естествено за човека. Дори да живеете в изолация на върха на планина, ще има какво да ви разсейва. Ако се затворите в звукоизолираща камера, пак ще има какво да ви разсейва. Разсейването идва от желанията, от невежеството и неосъзнаване на духа. Когато не следвате вътрешния път, заедно с външния, ще има повече разсейване, независмо дали живеете на село или в шумен град. Ако следвате йогийския път, можете да се научите да живеете пълноценно и щастливо без да бъдете афектирани от това, което ви разсейва.

 • Възможно ли е да се контролира гнева и ревността?

Гневът е една от големите бариери в живота, а ревността е абсолщтни безмислена и безполезна. Когато сте гневни на някого, поне има някакво предимство – този, на когото сте гневен ви респектира или се подчинява, докато от ревността няма никаква изгода. Но ако питате мен – не бива да се тревожите за гняв или ревност – просто практикувайхте шашанкасана – лунната поза – и това ще помогне. Седнете във ваджрасана – на колене, седнали върху петите, издигнете ръцете нагоре, наведете се напред и поставете челото , дланите и лактите на пода пред вас, като продължавате да седите върху петите. Останете в тази поза между 2 и 30 минути. Шашанкасана помага да контролирате надбъбречните жлези, които произвеждат адреналина и да успокоите ума. (внимателно ако има високо кръвно, бел. на преводача)

 • Какъв е най-добрия начин да се справим с агресията в нас?

Агресията може да бъде победена с практиките шетали и шеткари пранаяма, но първо трябва да направите едно изучаване на вътрешния си свят. Агресията е част от вашата природа, която се е култивирала през живота ви и понякога може да причините психологичски проблеми, ако се опитате просто да спрете този естествен аспект от вашата личност.

И макар че предложих пранаяма, лично смятам че човек трябва да извлече полза от тази част от природата си по конструктивен и креативен начин. Човек с агресивна природа може да бъде много динамичен и силен. Този човек може да употреби тази енергия и да постигне големи промени в себе си и в обществото.

 • Кои йога практики могат да помогнат на човек, страдащ от страх от това да се вози в автобус, влак, самолет и подобни?

Обикновено децата не страдат от подобни страхове, те се страхуват от тъмното или от определени персонажи, но никога от летене със самолет, автобус, дори от огън. Този вид страх обикновено се появява след 35 г. Има две основни причини за този страх. Единият е акумулиране на мазнини в тъканите на нервните клетки и в органите на тялото. При по-младите метаболизма е по-бърз и това предотвратява натрупване на мазнини в тъканите и органите. И за да се отървете от този страх, трябва да изчистите мазнината.

Следващата причина е следствие от психологически процеси, които се появяват в тялото като отговор на плашещи или объркващи ситуации. Когато се усеща страх, тогава мозъчните клетки пренасят тези сигнали чрез жлезите с вътрешна секреция или нервната система из тялото и го подготвят за бягане или бой.

Правени са експерименти с крадци, които се подготвят да влезнат с взлом – тогава потока на адреналин е изключително голям. Цялото им тяло се е противопоставяло на този несъзнателен страх. И като резултат – те са усещали повик да отидат до тоалетната, обилно потене, затруднено или учестено дишане.

Има два начина да се преодолее подобен страх. в първия случай човек трябва да ускори метаболизма и да изчисти мазнините от тялото, а във втория да практикува антар моуна (вид медитация, бел. на преводача). Нека страхът дойде и просто го наблюдавайте. Наблюдавайте ефекта, който има върху ума ви, тялото, емоциите. След известно време ще разберете причината за страховете ви, ще откриете техните корени в забравени детски спомени.

Ако практикувате шашанкасана ежедневно по 30 мин. ще бъдете в съсутояние да контролирате секрецията на адреналин в тялото и тогава позицията бягай или се бий постепенно ще изчезне. Ако практикувате шашанкасана, антар моуна и пранаяма редовно, след известно време ще оживите спомените от детството и всички страхове просто ще изчезнат като по чудо.

 • Има ли специална практика, която да води веднага до освобождаване от чувство на стрес, раздразнение, тъга, вина, завист, ревност, страх, угризение и подобни?

Тогава се практикува осъзнаване на естественото дишане. Това ще доведе веднага до освобождаване от съответното чувство.

 • Моята дъщеря е в тийнейджърска възраст и не се чувства щастлива. не се справя добре в училище, гневна е вкъщи, има много малко приятели и отказва каквато и да е помощ. Какво бихте предложили за нея?

Когато детето вече е извън контрол и се нуждае от помощ, трябва да го окуражите да отиде в ашрам за известно време. Ако детето ви опита ашрамски живот, една различна обстановка, различни хора, различни дейности, свобода на речта, мислите и делата, както и ако практикува асана, пранаяма, скоро ще видите и позитивните промени.

Правени са някои изследвания за въздействието на йога върху умствено изостанали деца, и е открито че ако детето е правилно наставлявано и въвеждано в някои специални важни асани, може да се постигне голяма промяна. Асаните, които се препоръчват, са тези, които имат по-силно въздействие върху секрецията на хормоналната система и особено на хипофизата. Това са сарвангасана – свещ, стойка на глава – сиршасана. След като тези асани са практикувани за известно време, тогава бавно се представят и пранаяма и бандхи. тези техники определено ще доведат до подобрения, но аз лично смятам че има още какво да се направи. Родителите обикновено са доста небрежни към техните умствено изостанали деца и не постигат желаните резултати от системите, които прилагат върху децата. Ако пратите детето на училище, може би някой умения и таланти ще могат да бъдат развити, но какво ще стане с фундаменталната структура на мозъка?

Понякога тези деца имат перфектна мозъчна структура, но има някои психо-емоционални блокажи, които самите родители са причинили или пък средата, в която растат. Когато такъв е случая, праката на йога нидра е от значение и ще донесе полза. Детето може да няма разбиране за практиката, но това не е от значение. Ако учителят въведе правилната форма на йога нидра, може да успее да достигне до дълбините на ума на детето и да въздейства върхи цялата му личност. И да успее да го извади от това състояние на психо-емоционално объркване.

За да има най-добри резултати йога терапията, е есенциално да има ясна диагноза за причините за умственото забавяне на детето, за да може да се определи и правилният метод на лечение и подход.

 • Какво е мястото на света на хора с небалансиран ум? И каква е целта на тяхното съществуване?

Тези, който са луди, са хора, напълно отрекли и отказали цялата схема на обществото. Тези хора са търсели истината. И понеже не са я открили във вашето общество, са загубили каквато и да е надежда. Те не са открили това, за което са копняли и жадували в обстановката на обществото и са станали така наречени „луди“. Но в следващият си живот те ще бъдат мъдреци и почитани, ще бъдат свамита като мен и ще имат пълен контрол над себе си.

Превод Светла Благоева, Йога студио 108, всички права запазени.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *