Шиваратри – Нощта на Шива

3 194

ШИВАРАТРИ, КОСМИЧНОТО ЕДИНЕНИЕ НА ШИВА

СВАМИ САТЯНАНДА

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108.

ШиваратриШиваратри, космичното единение на Шива и Шакти се празнува на тъмната луна на месеца Мага, който е обикновено края на февруари или началото на март. Това единение символизира концепцията на Кундалини йога, в която Шива се среща с Шакти. Това представлява символично пробуждането на съзнанието на физическо ниво на съществуване и обединяването с шакти, енергията, като един по-висш етап на еволюция. Думата ратри буквално означава нощ, но подтекста е „тъмната нощ на душата“, състоянието точно преди просветление. Шиваратри се счита за най-свещения ден за санясите и тези, които са взели посвещение в саняса.

Както разказва историята, на Шиваратри, най-тъмната нощ през годината, Шива, Господарят на йогите, се жени за Парвати, дъщеря на Хималаите. Шива е аскет; той пристига на деня на сватбата си гол, яздещ бивол, покрит със свещена пепел и обвит в змии. Неговото сватбено парти е пълно с демони и духове, което символизира инстинктите и животинската природа, които той контролира, и е също толкова ужасяващо, колкото самият него. Някои от гостите нямат глава, някои ходят на един или 3 крака, някои имат големи слонски уши, полюшващи се от вятъра, а други са с червени очи по средата на челото или на корема им. Но в момента, в който Шива и неговата съпруга Парвати прекрачват техния дом в Хималаите, всички тези същества се трансформират в прекрасни същества с красиви лица, скъпи и лъщящи дрехи и прекрасни орнаменти. Същите тези ужасни същества – символизиращи инстинктите, се превръщат в красиви същества, символизиращи интуицията. И така сватбата продължава сред чудеса, радост и веселия. И тогава Шива и Парвати отиват на върха на Кайлаш – връх в Хималаите, който символизира Сахасрара чакра, където те се прегръщат и сливат в божествения екстаз на космичното съзнание.

След консумирането на брака им, Шива и Шакти се спускат заедно, което символизира че висшето съзнание сега е проявено в измерението на дуалността. Шива и Шакти бидейки вече едно, се проявят в света като двама. Това събитие има голямо значение за еволюцията на всички същества, защото представлява процеса, който се случва във всеки един, който изживява духовно пробуждане и след това се връща с просветлено съзнание, за да работи за хората и за света.

В тантра Шива представлява мъжкия принцип, съзнанието, отвъд всички действия и промени. Шакти представлява женския принцип, вечната еволюция чрез действие. Тя е негативния полюс, той е позитивния; той поставя началото, инициира, тя получава и трансмитира, предава. Шакти е креативната енергия, която манифестира вселената в отговор на подтикването, инспирирането на съзнанието на Шива. Ние ги възприемаме като двама, но в действителност те са допълващите аспекти на Единия, защото енергия без съзнание е разпиляна, безпътна и съзнание без енергия е безпомощно, безсилно. Те са скрити, присъщи един на друг, така както блясъкът и слънцето и тяхното единение е основен символ на блажена взаимност и духовна връзка и осъзнаване на единството чрез дуалността.

На физическо ниво, отдавна мъдреците са го установили, а и науката вече се съгласява, че материята, съзнанието и енергията са едно. Основната съставна единица на материята е атом, който се приема че е ядрото, зареден със статичен, позитивен заряд на енергията, балансиран от динамичната, негативна сила на полето – това представлява и единениeто на Шива и Шакти. Това, което се отнася до микро космичния атом също важи и за макро космоса, които се поддържат заедно от мрежи енергийни полета. В сферата на човешката психика, единението на Шива и Шакти е дълбоко вкоренен архетип на личната интеграция, постигната, когато чрез йога ние достигаме до разбирането на силите, които се съдържат в нас.

Във всеки човек живее мъжкия принцип и изследвайки другата противоположна и допълваща енергия, можем да преминем към едно по-богато ниво на съществуване. Чрез тантра ние изучаваме тъмната територия на несъзнаваното, разпознаваме и осъзнаваме нашите неовладяни страсти, насилствени импулси и нерационални фантазии, които се потискат от ежедневието и обкръжаващата ни среда. Тази инстинктивна част от нас, която символично е представена в нашата история за сватбата на Шива от демоничните същества, се трансформира, когато ние обединим противоположностите в себе си – позитивните и негативните, женското и мъжкото, Шива и Шакти. Тогава настъпва пробуждане и неизползвания и неоткрит потенциал от нашата вътрешна същност се разкрива. Това, което е било чудовищно, се превръща в божествено.

Шива е вечната способност на осъзнаване, непроменящата, неподвижна искра на божественото в нас. Шакти ни дава умове и тела, които са средства, насочващи ни към откриване на това божествено съзнание. Шакти е силата, която ни тласка към разширяване на осъзнаването. На духовен план, единението на тази божествена двойка е първичния образ на блаженото единение с Абсолюта. В сексуалния екстаз ние забравяме за нашето Аз и изживяваме момент на наслада, но това е само едно предвкусване на вечния екстаз, който разтваря индивидуалното съзнание в божественото. Единението на Шива и Шакти е най-ранния символ на вечната връзка с божественото. Тук нямаме нито чистота, нито нечистота, нито потвърждение, нито отхвърляне, но имаме състояние на свъх-съзнателно съзнание, което е отвъд тази дуалност и разделяне. Единението на мъжа и жената става единението на Шива и Шакти; физическото сливане става психическо, духовно единение в състояние на висше трансцедентално съзнание. Обикновените мъж и жена, същества, водени от страсти и невежество, се превръщат в трансцеденталните Шива и Шакти, необусловени и свободни.

Днес много хора се чудят как могат да издигнат нивото си на съзнание, така че това космично единение да стане реалност в живота им. За да се случи това, първо трябва да си зададем въпроса: ‘Каква е всъщност целта на живота ни, какви са основните ни желания и нужди?’ Дали имаме нужда от повече сензитивни наслади или имаме нужда да открием по-висш, по-семпъл и по-ценен начин на живот. Разбира се има различни хора. Някои са напълно отдадени на сетивата си и са тук на земята, за да осъществят и изпълнят безбройните си желания и амбиции. Други са по-умерени и живеят балансиран живот, успяват да интегрират техните вътрешни чувства и възприятия с външните сетивни изживявания. А има и такива, които нямат желания за сетивна наслада, изчистили са светските си желания и са по-отдадени на духовен живот. За тези, които търсят по-висш начин на съществуване, духовният път на саняса предлага най-директния път към истинското вътрешно удовлетворение. Дори и за тези, които са по-умерени и все още част от сензитивния живот – и за тях саняса предлага широк и добър път, които накрая да кулминира в най-висшето изживяване на освобождение и пълна хармония с космоса.

Повечето от нас имат много желания и амбиции. Това само по себе си не е нещо лошо, но когато живота ни е фокусиран върху тяхното достигане, тогава губим нашата връзка с божественото. И в този момент животът ни се превръща в повърхностно съществуване, пълно с неудовлетвореност, нещастие и тревожност. Хората, които винаги търсят отвън да си доставят наслада и удовлетвореност никога няма да го намерят. Затова и никой не успява да бъде щастлив само с външни достижения. Навсякъде, където се огледате ще видите съпрузи, уморени един от друг, родители, които са недоволни от децата си, деца, които не слушат родителите си. Никой не е щастлив от това, което работи, хората постоянно стачкуват, учениците мразят да ходят на училище, жените не искат да си останат вкъщи. Парите все недостигат да се платят сметките, къщата винаги е малка и недостатъчна, колата ни изглежда твърде стара, дрехите не са в крак с модата. Хората все са недоволни от политиците си, правителството, данъците все са високи, а парите от фондовете все потъват някъде.

Никъде из света не можете да откриете че хората са доволни и щастливи, няма мир по света. И затова трябва да си създадем наш собствен мир, наш личен висш, семпъл и удовлетворяващ живот, а саняса е начинът. Не е необходимо да станете аскети и да се откажете от сладостите в живота. Саняса не е за тези, които са останали без желания, а е ключът към по-пълноценен живот. Това е универсален път, по които ние сме способни да удовлетворим основните си нужди да разширим нашето изживяване и осъзнаване в живота, чрез подпомагане на издигане на еволюционното равнище на хората. Всъщност това е истински, директен път към мир и удовлетвореност, особено за младите хора, които са най-неспокойни и неудовлетворени от всички. Не е далеч времето, когато ще видим хиляди млади хора, да осъществяват своите измамени надежди чрез саняса. Санясите вече са много и много ще продължават да се присъединяват.

Свами Сатянанда Сарасвати
1979 г. Индия, Мунгер, Бихар

Превод Светла Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *