Шиваратри – Нощта на Шива

2 947

ШИВАРАТРИ, КОСМИЧНОТО ЕДИНЕНИЕ НА ШИВА

ШИВАРАТРИ, КОСМИЧНОТО ЕДИНЕНИЕ НА ШИВА

СВАМИ САТЯНАНДА

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени. 

Шиваратри, космичното единение на Шива и Шакти се празнува на тъмната луна на месеца Мага, който е обикновено края на февруари или началото на март. Това единение символизира концепцията на Кундалини йога, в която Шива се среща с Шакти. Това представлява символично пробуждането на съзнанието на физическо ниво на съществуване и обединяването с шакти, енергията, като един по-висш етап на еволюция. Думата ратри буквално означава нощ, но подтекста е „тъмната нощ на душата“, състоянието точно преди просветление. Шиваратри се счита за най-свещения ден за санясите и тези, които са взели посвещение в саняса.

Както разказва историята, на Шиваратри, най-тъмната нощ през годината, Шива, Господарят на йогите, се жени за Парвати, дъщеря на Хималаите. Шива е аскет; той пристига на деня на сватбата си гол, яздещ бивол, покрит със свещена пепел и обвит в змии. Неговото сватбено парти е пълно с демони и духове, което символизира инстинктите и животинската природа, които той контролира, и е също толкова ужасяващо, колкото самият него. Някои от гостите нямат глава, някои ходят на един или 3 крака, някои имат големи слонски уши, полюшващи се от вятъра, а други са с червени очи по средата на челото или на корема им. Но в момента, в който Шива и неговата съпруга Парвати прекрачват техния дом в Хималаите, всички тези същества се трансформират в прекрасни същества с красиви лица, скъпи и лъщящи дрехи и прекрасни орнаменти. Същите тези ужасни същества – символизиращи инстинктите, се превръщат в красиви същества, символизиращи интуицията. И така сватбата продължава сред чудеса, радост и веселия. И тогава Шива и Парвати отиват на върха на Кайлаш – връх в Хималаите, който символизира Сахасрара чакра, където те се прегръщат и сливат в божествения екстаз на космичното съзнание.

След консумирането на брака им, Шива и Шакти се спускат заедно, което символизира че висшето съзнание сега е проявено в измерението на дуалността. Шива и Шакти бидейки вече едно, се проявят в света като двама. Това събитие има голямо значение за еволюцията на всички същества, защото представлява процеса, който се случва във всеки един, който изживява духовно пробуждане и след това се връща с просветлено съзнание, за да работи за хората и за света.

В тантра Шива представлява мъжкия принцип, съзнанието, отвъд всички действия и промени. Шакти представлява женския принцип, вечната еволюция чрез действие. Тя е негативния полюс, той е позитивния; той поставя началото, инициира, тя получава и трансмитира, предава. Шакти е креативната енергия, която манифестира вселената в отговор на подтикването, инспирирането на съзнанието на Шива. Ние ги възприемаме като двама, но в действителност те са допълващите аспекти на Единия, защото енергия без съзнание е разпиляна, безпътна и съзнание без енергия е безпомощно, безсилно. Те са скрити, присъщи един на друг, така както блясъкът и слънцето и тяхното единение е основен символ на блажена взаимност и духовна връзка и осъзнаване на единството чрез дуалността.

На физическо ниво, отдавна мъдреците са го установили, а и науката вече се съгласява, че материята, съзнанието и енергията са едно. Основната съставна единица на материята е атом, който се приема че е ядрото, зареден със статичен, позитивен заряд на енергията, балансиран от динамичната, негативна сила на полето – това представлява и единениeто на Шива и Шакти. Това, което се отнася до микро космичния атом също важи и за макро космоса, които се поддържат заедно от мрежи енергийни полета. В сферата на човешката психика, единението на Шива и Шакти е дълбоко вкоренен архетип на личната интеграция, постигната, когато чрез йога ние достигаме до разбирането на силите, които се съдържат в нас.

Във всеки човек живее мъжкия принцип и изследвайки другата противоположна и допълваща енергия, можем да преминем към едно по-богато ниво на съществуване. Чрез тантра ние изучаваме тъмната територия на несъзнаваното, разпознаваме и осъзнаваме нашите неовладяни страсти, насилствени импулси и нерационални фантазии, които се потискат от ежедневието и обкръжаващата ни среда. Тази инстинктивна част от нас, която символично е представена в нашата история за сватбата на Шива от демоничните същества, се трансформира, когато ние обединим противоположностите в себе си – позитивните и негативните, женското и мъжкото, Шива и Шакти. Тогава настъпва пробуждане и неизползвания и неоткрит потенциал от нашата вътрешна същност се разкрива. Това, което е било чудовищно, се превръща в божествено.

Шива е вечната способност на осъзнаване, непроменящата, неподвижна искра на божественото в нас. Шакти ни дава умове и тела, които са средства, насочващи ни към откриване на това божествено съзнание. Шакти е силата, която ни тласка към разширяване на осъзнаването. На духовен план, единението на тази божествена двойка е първичния образ на блаженото единение с Абсолюта. В сексуалния екстаз ние забравяме за нашето Аз и изживяваме момент на наслада, но това е само едно предвкусване на вечния екстаз, който разтваря индивидуалното съзнание в божественото. Единението на Шива и Шакти е най-ранния символ на вечната връзка с божественото. Тук нямаме нито чистота, нито нечистота, нито потвърждение, нито отхвърляне, но имаме състояние на свъх-съзнателно съзнание, което е отвъд тази дуалност и разделяне. Единението на мъжа и жената става единението на Шива и Шакти; физическото сливане става психическо, духовно единение в състояние на висше трансцедентално съзнание. Обикновените мъж и жена, същества, водени от страсти и невежество, се превръщат в трансцеденталните Шива и Шакти, необусловени и свободни.

Днес много хора се чудят как могат да издигнат нивото си на съзнание, така че това космично единение да стане реалност в живота им. За да се случи това, първо трябва да си зададем въпроса: ‘Каква е всъщност целта на живота ни, какви са основните ни желания и нужди?’ Дали имаме нужда от повече сензитивни наслади или имаме нужда да открием по-висш, по-семпъл и по-ценен начин на живот. Разбира се има различни хора. Някои са напълно отдадени на сетивата си и са тук на земята, за да осъществят и изпълнят безбройните си желания и амбиции. Други са по-умерени и живеят балансиран живот, успяват да интегрират техните вътрешни чувства и възприятия с външните сетивни изживявания. А има и такива, които нямат желания за сетивна наслада, изчистили са светските си желания и са по-отдадени на духовен живот. За тези, които търсят по-висш начин на съществуване, духовният път на саняса предлага най-директния път към истинското вътрешно удовлетворение. Дори и за тези, които са по-умерени и все още част от сензитивния живот – и за тях саняса предлага широк и добър път, които накрая да кулминира в най-висшето изживяване на освобождение и пълна хармония с космоса.

Повечето от нас имат много желания и амбиции. Това само по себе си не е нещо лошо, но когато живота ни е фокусиран върху тяхното достигане, тогава губим нашата връзка с божественото. И в този момент животът ни се превръща в повърхностно съществуване, пълно с неудовлетвореност, нещастие и тревожност. Хората, които винаги търсят отвън да си доставят наслада и удовлетвореност никога няма да го намерят. Затова и никой не успява да бъде щастлив само с външни достижения. Навсякъде, където се огледате ще видите съпрузи, уморени един от друг, родители, които са недоволни от децата си, деца, които не слушат родителите си. Никой не е щастлив от това, което работи, хората постоянно стачкуват, учениците мразят да ходят на училище, жените не искат да си останат вкъщи. Парите все недостигат да се платят сметките, къщата винаги е малка и недостатъчна, колата ни изглежда твърде стара, дрехите не са в крак с модата. Хората все са недоволни от политиците си, правителството, данъците все са високи, а парите от фондовете все потъват някъде.

Никъде из света не можете да откриете че хората са доволни и щастливи, няма мир по света. И затова трябва да си създадем наш собствен мир, наш личен висш, семпъл и удовлетворяващ живот, а саняса е начинът. Не е необходимо да станете аскети и да се откажете от сладостите в живота. Саняса не е за тези, които са останали без желания, а е ключът към по-пълноценен живот. Това е универсален път, по които ние сме способни да удовлетворим основните си нужди да разширим нашето изживяване и осъзнаване в живота, чрез подпомагане на издигане на еволюционното равнище на хората. Всъщност това е истински, директен път към мир и удовлетвореност, особено за младите хора, които са най-неспокойни и неудовлетворени от всички. Не е далеч времето, когато ще видим хиляди млади хора, да осъществяват своите измамени надежди чрез саняса. Санясите вече са много и много ще продължават да се присъединяват.

Свами Сатянанда Сарасвати
1979 г. Индия, Мунгер, Бихар

Превод Светла Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.