13 пречки по пътя на йога

925

Из „Йога даршан“ Свами Ниранджанананда

Превод и редакция Светлана Благоева, Йога студио 108. 

Много физически, емоционални и ментални състояния създават пречки по пътя на йога. Тези пречки включват болести, мрачно настроение, съмнения, отлагане, мързел и леност, ненаситеност, грешни представи, нестабилност, болка, депресия, неправилно дишане и др. Всички тези пречки трябва да се преодолеят и премахнат, за да може да се върви напред по пътя. Според Патанджали те могат да бъдат премахнати с еднопосоченост, чрез развиване на приятелско отношение, състрадание, весело настроение и еднакво приемане на щастието и трудностите, развиване на добродетели. И по този начин умът се прочиства и става спокоен и уравновесен. И затова е необходимо да развиваме качеството вайрагя (непривързаност) най-вече.

13 пречки по пътя на йога

Йога означава единение на санскрит. Практиките на йога са насочени към духовно, психично и умствено единение на практикуващия със себе си и околната среда. Пътят към хармонията, баланса и единението не винаги е лесен и има 9 главни и 4 по-малки пречки, който можете да срещнете по пътя на йога, според древния светец Патанджали.

9-те главни пречки са:

1. Виядхи – болест, физическа или на ума. Трудно е да практикувате йога, ако сте болни и има някакъв умствен дискомфорт.
2. Стияна – липса на дисциплина, отлагане или намиране на извинения да пропуснем практиката.
3. Саншая – съмения в ефективността на йога и в собствените сили.
4. Прамада – безразличие, липса на постоянство.
5. Аласия  – Инертност на ума или тялото, мързел. Йога изисква дисциплина и сила на волята.
6. Авирати – Разглезване, пристрастеност към удоволствия, прекаляване. Това изморява тялото и ума и те губят правилната посока.
7. Брантидаршан – Грешна представа и виждане за практиките. Това може да доведе до вреда и нараняване и до по-късно разочарование и отблъскване от йога.
8. Алабдха-бхумикатя – нежелание и липса на напредък в практиките, засядане на едно ниво.
9. Анаваститатва – Нестабилност и липса на постоянство. Медитирате днес един час и забравяте да медитирате на другия ден. След това медитирате за 15 минути на по-следващия ден и после пак пропускате. Един ден правите твърде много, на другия ден сте на „диета”. Практикувайки по този начин не може да има прогрес.

4 по-малки пречки в йога:

1. Дукха – Болка или тъга.
2. Даурманася – депресия, силна тъга поради неизпълнени желания.
3. Ангамеджаватва – слабост на тялото, треперене на някои части на тялото.
4. Шваса -прашваса – проблеми и неправилно дишане, което идва от твърде много тревожност и стрес.

Ключът към премахване на пречките е концентрацията. Чрез фокусиране на съзнанието върху един единствен обект, мисъл, идея, пречките започват да отслабват своята хватка и стават по-малко важни. Еднопосоченост на ума се постига с помощта на пранаяма, медитация и тратак.

Опитайте нещо просто: Поставете ръцете си в пранам мудра – като за молитва, пред сърцето. Бавно вдишайте като броите до 4, след това бавно издишайте като броите до 4. Повторете 5 пъти това упражнение. Това веднага ще успокои ума.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *