Коледа и раждането на Христос

817

 

РАЖДАНЕТО НА ХРИСТОС И КОЛЕДА
Свами Сатянанда

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108 – Тази статия е с авторско право на преводача. Ако желаете да споделите – може да го направите директно с линка или през фейсбук – с автора и оригиналния линк. Но ако само копирате текста и представите статията като ваша – нарушавате морални, етически принципи, както и Закона за авторското право чл. 9 и чл. 15. 

КоледаКоледа. Всяка година празнуваме Коледа с нашето тяло, ум и емоции. Но не мисля че вътрешния ни дух го празнува. Искам да ви кажа, че има два вида празнуване. Това, обичайното, което познаваме, а другото празнуване е когато вътре в нас се ражда ново дете.

В момента всички ние сме ялови, като жени, които не могат да заченат. Ние сме бездетни. Детето още не е заченато. За да може да се появи това дете, трябва да има свързване. Без единение не може нищо да бъде създадено. Това свързване не е нужно да бъде физическо, а трябва да е безупречно, свято. Двете сили в нас трябва да се свържат. Но в момента те не са заедно. Когато тези две сили се съберат, тогава настъпва събитието. И това събитие е раждането на божествено дете от свята, безупречна майка. Разбирате ли? И тази Коледа може да празнувате по всяко време, не само на 25 декември.

Най-доброто време да заченете дете, да дадете живот на дете, е когато практикувате йога, а не докато готвите, карате кола или сте в банката. И за тази цел трябва да си отделите малко време всеки ден.

Кой е Христос? В Индия ние празнуваме раждането на божественото дете на най-различни дати. На 25 –ти декември – раждането на Христос, август празнуваме раждането на Кришна, април раждането на Рама. Ние смятаме че Рама, Кришна и Христос представляват вездесъщия, всезнаещ и всемогъщ  дух във всеки един от нас. И много често тези, които празнуват рождените им дни, дори не осъзнават тяхното значение.
Един голям поет веднъж написа, “Кой е този Рама? Дали е синът от земния баща? Или този Рама обитава сърцето на всеки един от нас? Или този Рама, който създаде Космоса, Вселената? Или Рама, който е трансцедентно създание, който е отвъд всичко и всеки?“

И отговорът скъпи мои се крие и в 4-те отговора. И същото нещо можем да кажем за Христос. Кой Христос имате предвид? Дали този, който беше роден от земен баща? Или този Христос, който е в сърцата на всички? И дали е този Христос, който създаде вселената итвън и отвътре. Или този Христос, който трансцедентира всичко. И всичко е вярно. Отговорът се крие и в 4-те отговора. Христос слезна на Земята във физическо тяло. Той не е бил мит, метафора или алегория, нито символ, нито реплика. Той беше мъж от кръв и плът, както ние с вас сме. Да! Но той означава много за нас. И въпреки, че вече не е жив, той живее в сърцата ни. Когато и където успеете да събудите сърцето си, той е там. Когато мислите за него, това не е въображение или халюцинация. Той е там, но вие не знаете. Той е визия на трансцеденталната реалност. От всички вселени за които можете да си помислите, той е учителя, той е гуру, и все пак е трансцеденталната реалност. Но когато той е трансцедентална реалност, вие също трябва да станете трансцедентални. А как да станем такива? Чрез трансцедентална медитация. Точно както тялото ви става трансцедентално когато спите през нощта, по същия начин трябва да успеете да трансцедентирате идеята за тялото, идеята за името, идеята за формата, идеята за Аз. Т.е. да минете отвъд всичко това. Идеята за мъж или жена, за минало, бъдеще, настояще – трябва да минете отвъд всичко това.  Трябва да успеете да минете през съзнанието. И когато практикувате пранаяма и мантра, вие се учите как да трансцедентирате, как да минавате отвъд.
Затова йога ни учи на различни начини да минем отвъд себе си. И ако успеете да минете отвъд себе си, да прескочите своя ум и съществуване, тогава какво се случва? Става нещо много непривично. Дуалността изчезва. Веднъж имате ли визия за трансцеденталната реалност, двойнствеността изчезва. Реката, която се слива с океана, се превръща в океан. Капката дъжд, която пада върху реката, се слива с реката и става река. Индивидуалната, отделната душа, щом се срещне с универсалното съзнание, става част от него. Аз-ът изчезва напълно. „Аз“ не съществува повече. Изчезването на Аз-ът – когато това се случи, тогава празнувате тази, вътрешната Коледа. Във всички епохи и времена е речено че такъв човек ще слиза на земята, за да пробуди вътрешното съзнание и да покаже истинския път към човечеството. Нека да се надяваме че това ще се случи.

Свами Сатянанда Сарасвати

Преведе Светлана Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *