Йога не означава асана или йога поза

785

Йога асана

Йогачаря Вишвас Мандлик, Йога видя дхам

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108. Тази статия е с авторско право на преводача. 

Думата йога винаги ни напомня на йога асана. Ако трябва да сме откровени, йога асана е част от йога. Но често хората смятат че йога асана е всъщност йога.

Йога има 8 стъпки, според древния светец Патанджали, (Ащтанга йога)дал основата на класическата йога. Йога асана е една от тези стъпки. Всяка от тези 8 стъпки е важна сама по себе си. Не само йога асаните. Ако се запитаме коя част от тялото е най-важна? Трудно ще си отговорим, всяка част си има свое значение и важност. Нека да знаем че йога асаните са част от йога, една от стъпките. За момента светът изучава тази част от йога в по-големи детайли.

Има една основна грешна концепция за йога асаните. Всички си мислят че йога асаната е упражнение. И тази концепция присъства в умовете на много хора, който дори преподават йога, не само тези, който я изучават. Дори правителството на Индия слага раздел йога асани в спортното министерство, вместо в министерството на образованието, където им е мястото. Йога асаните се преподават и се учат като нещо, еквивалентно на физическо упражнение. И това дава едно недобро влияние на думата „йога” в понятието йога асана. Ако изучаваме асана от гледна точна на физическо упражнение, разбира се че ще има полза от физическото упражнение. Но това няма да са ползите от йога асана.

Има виждане, че с напредването на годините трябва да се внимава с физическото натоварване. При което следва че този принцип ще важи и за йога асаните също. От друга страна според йога, дори много възрастни хора, дори болни хора могат да практикуват йога асани. Вярно е че упражненията и йога асаните са свързани с мускулната система в тялото. И може би поради тази причина често бъркаме йога асана с физическо упражнение. Но всъщност разликата е съществена. Във физическото упражнение има акцент върху движението на мускулите, докато при йога асаната фокуса е върху стабилността и неподвижността на мускулите. Йога махариши Патанджали е дефинирал йога асаната като „стабилна и удобна поза” ( || Sthirsukham Asanam || )

Ако поразсъждаваме над тази дефиниция, можем да забележим че между упражнение и йога асана има сериозно различие, т.е. те работят върху два напълно противиположни аспекта и посоки. Имайте впредвид тези думи, докато четете следващите обяснения по темата.

Знаем че йога асана означава различните положения на частите на тялото. В състоянието на стабилност, неподвижност и комфорт на частите на тялото, същото важи и за мускулите. Това се нарича асана. За да постигнем това състояние, трябва да практикуваме определени движения. Те се практикуват много бавно, т.е. движенията са много бавни. Ако движенията са бързи, тогава ще е трудно да се постигне стабилността в по-късните етапи. За това, движението в йога асаната трябва да е много бавно и стабилно. Докато се практикуват подобни движения, някои мускули могат да бъдат напрегнати. При бавното движение може да се постигне отпускане, като едновременно и напрежението и натиска могат да бъдат освободени. За това се изисква концентрация върху тялото и движенията. И така мускулите, участващи в движението ще бъдат напрегнати и разтегнати само толкова, колкото е необходимо. А тези мускули, който не взимат участие ще запазят релаксирано състояние. И с помощта на такива движения, могат да се постигнат резултатите, който се очакват от йога асаните – въздействие върху ендокринната и нервната система.

Добре е да се запознаем с влиянието на подобни движения върху другите системи на тялото, освен мускулната. По време на упражнение, ако поддържаме постоянно движение и скорост, тогава мускулите са под напрежение. При което кръвообръщението и кръвното налягане също се повишават. Сърцето е необходимо да извършва допълнителна работа, тъй като това са негови функции. В йога асаната имаме обратен резултат. Поради бавните и меки движения, мускулите не се напрягат твърде много. И щом вече сте заели определена поза, необходимостта от кръвоснабдяване е намалена. И напрежението върху сърцето се облекчава.

Колкото повече правите йога, с течение на времето сърцето става все по-стабилно и с по-бавен пулс. По същия начин имаме ефект и върху дихателната функция. Когато имаме физическо упражнение, поради бързината сърцето ускорява пулса, мускулите имат нужда от повече кислород и дишането става по-бързо. При йога асана нямаме нужда от толкова кислород и ритъмът на дишането се забавя. Когато имаме ускорен ритъм на сърцето и дишането, тогава се задейства и функцията на потене. Докато в йога не се предизвиква потене. Ако се появи такова, тогава значи че нещо изпълнявате неправилно или пренапрягате тялото.

При упражнението основната цел е да тренираме мускулатурата, но не и в йога асаната. По време на йога асана, мускулната сила не нараства. Но се увеличава способността  й да работи по-дълго време. Т.е при упражнение се тренира силата на мускулите, но при йога асана се тренира издържливостта на мускулите. Причината за това се дължи на различния начин на практикуване на упражненията и на йога асаните.

Докато се упражняват, мускулите трябва да работят допълнително, има повече стрес и напрежение за мускулите и след това те имат нужда от почивка. В йога асаната няма такова пренапрягане и съответно мускулите не се уморяват. Дори обратното, мускулите стават по-издържливи и съответно имат повече енергия.

Донякъде е трудно да се приеме факта че има разлика между йога асаните и упражненията. Но е вярно, че ако направим разликата и насочим усилията си да изпълняваме асаните по традиционния начин, като асана, а не като упражнение, непременно ще се усети разликата. Разбира се тази стабилност и издържливост на мускулите не може да се постигне веднага, в началото ще има усещане за напрежение. Понякога едновременно и сърцебиенето и дишането могат да се ускорят, ще има трудности и при движенията и мускулите ще се напрягат. Но с течение на времето, практикувайки бавно движенията, ще усещате все повече и повече разликата.

Разбира се преди да започнем с класическите пози имаме подготвителни практики, който са повече динамични и целят подготовка на ума и тялото. Но дори и при тях е необходимо да има прецизност и стабилност на движението. Бавната скорост е душата на йога движението. Когато изградим силна основа, тогава практикуването на по-сложни асани става лесно и правилно. И тогава наистина ще дойдат и добрите резултати.
Само изглежда че от 8-те степени на Раджа йога, асаните приличат на обикновени физически упражнения. Но те не бива да се практикуват като обикновени упражнения. Останалите етапи на Раджа йога нямат особена прилика с упражненията. Пет правила на държание са първата стъпка – яма, които ни учат да се държим благородно и с доблест в обществото. Да се поддържаме в добро здраве и умствено спокойствие, втората стъпка – нияма – 5 правила за вътрешна дисциплина. Третата стъпка е асана, за активиране на енергийните потоци и поддържане на физическо здраве, четвъртата е пранаяма, за активиране на праната, за контрол на ума и повдигане на енергийното ниво. Петата стъпка е пратияхара, при които вече се учим да насочваме ума и да изолираме сетивата, а последните 3 стъпки са Концентрация, Медитация и Самадхи, Дхарана, Дхияна и Самадхи, всички в сферата на овладяване и пълен контрол над ума и неговите модификации.

От прочетеното по-горе можете да се уверите че йога не е упражнение, при което напрягате мускулите, потите се и ви става горещо и след това чувствате приятна умора, както при обикновените спортове, а йога е начин на живот, учим се да живеем правилно, да бъдем щастливи и здрави и да израстваме като човешки същества.

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108


1 коментар

  1. Светлана каза:

    Чудесна статия!Дано стигне до повече наистина желаещи да практикуват иога!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *