Акшая Тритя – Свещен и неразрушим ден

6 977

Акшая Тритя – 2023 година е на 22 април.

 

АвторскАкшая тритяи превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Акшая Тритя е много важен и свещен ден, който е третия ден след новата луна в месец Вайшакха от ведическия календар. На този ден всяка секунда е свещена. Думата акшая означава „това, което никога не изчезва” и денят е идеален за стартиране на нови дейности, защото се смята че всяка инвестиция на този ден е силно оценена и се възвръща. Смята се че на този ден Слънцето и Луната са най-силни и добре поставени. Това е най-светлия ден, Слънцето се намира в Овен, а Луната в Телец (според реалното положение на Светилата на небето, съобразени с прецесията на Земята). Смята се че свещената река Ганга е слязла на земята на този ден. Затова и често в Индия има сватби на този ден, инвестира се в злато и диаманти и се започват нови неща.

Според легендите на този ден Пандавите са получили Акшая Патрам (Свещен лък, който дава неограничено количество храна) от Бог Кришна на този ден (Махабхарата). И от там идва вярването, че всичко, в което инвестираме на този ден ни се възвръща многократно.

Също има вярване че на този ден Светецът Вяса е започнал да пише Махабхарата. Бог Вишну и неговите инкарнации се почитат на този ден. Също се прави и пуджа на Лакшми. В съвременния свят този ден се свързва с покупки на злато и много хора очакват този ден, за да инвестират в злато.

Акшая Тритхи или Акшая Тритя – Неразрушимият ден

Свами Сатсанги Сарасвати

Индия е страна, богата на духовно наследство, което ни дава съкровище от знание, и ние сме късметлии че сме родени тук, в тази страна. Така, както се прави проект и схема на каквото и да е, преди то да се появи в материалния свят, било то къща, кола, компютър, сателит, по същия начин вашия живот има такава схема, скица, която е направена много преди да се появите. Може да сте осъзнали това, а може и да не сте, но това е в основата на наследството на фестивалите, празниците, постите, обетите, които ни поддържат от това да се отклоним от нашата схема, която е създадена за сегашното ни превъплъщение.

Как точно се случва това? Замислете се и ще откриете, че всички тези празници се появяват в определени моменти. Много често те съществуват и се честват от древни времена, което дава идея за цикличността на времето, което позволява на тези специални моменти да се завръщат отново и отново. Терминът, даден за тези моменти се нарича мухурта (време) и трябва да знаем че значението на всяка мухурта може да се почувства на всички нива на съществуване – физически, емоционално, интелектуално, духовно.

Една такава важна мухурта е Акшая тритхи, която си е заслужила званието на перфектния празник. Акшая тритхи е още познат и като Акхатийдж, появява се на третия ден от светлата половина на Луната в месеца Байсак (средата на април и средата на май). Думата акшая означава това, което е постоянно, стабилно и никога не се разрушава. В нашия живот няма нищо постоянно, всичко се променя и от време на време ние имаме трудности в живота, докато се нагласим към новите неща и промени. Всъщност единственото нещо, което не се променя и разрушава е сатя, истината, която е друга дума, друго име на всеприсъстващия Бог.

 

Разбира се ние не сме виждали Бог, но наследството, което сме получили от предшествениците ни говори че има специални моменти, мухурти, когато човек може да изживее, да усети тази постоянна истина и също да получи позитивно влияние от това изживяване. И един от тези специални моменти е Акшая титхи.

Всъщност, Акшая тритхи е познат и като Ишвара Тритхи. Тритхи означава третия ден, а Ишвара тритхи – означава че всичко, което дойде и се случи на този ден никога няма да умре. Парашума, един от безсмъртните, е бил роден на този ден. И този ден е още познат и като чиранджийви титхи, денят на безсмъртните.

Една от четирите юги (епохи в развитието на човечеството), Трета юга е започнала на този ден; този ден е още познат и като югадититхи, което дава значение на този момент че е много силен и стават големи метаморфози в стратосферата. На този ден Бадринат, едно от четирите почитани светилища на Хималаите, отваря врати за почитане на Бог Нараяна.

На този ден, в който влияят неразрушими сили, всички думи, които говорите, мисли, които мислите и действия, които предприемате стават част от вашия хард диск и остават с вас живот след живот. Така че на този ден човек трябва да положи усилия да прави добри дела, да прави джапа (мантруване), тапа (ритуали), да дава на другите и да помни Бог, за да може да си увеличите духовната банкова сметка.

Доминиращия елемент на този ден е акшая татва, този неразрушим елемент, който може да отвори тези врати за вас, които да ви накарат да осъзнаете потенциала си. И това е ден, в който човек е добре да се обърне навътре, а вибрациите на този ден ще ви помогнат за това. Това е ден, в който да правите само неща, които са позитивни и ви карат да се чувствате щастливи. Защото елемента на акшая татва доминира в този ден и носи неразрушима сила и природа в себе си.

Станете рано на този ден, направете хаван, огнена церемония, повтаряйте хилядата имена на Вишну. След това ако времето позволява – направете медитация с вашата лична мантра, пейте името на Рама. Много е благоприятно пеенето на Бхавад Гита. И ако сте благословени да намерите някой, който е в беда, помогнете му, а това на вас ще донесе благословията на Бог.

Йога студио 108

към статията на английски: Yoga magazine, www.yogamag.net, Април 2006


2 коментара

  1. жужи каза:

    може ли да попитам за 9 май 2016 ли става въпрос? защото слънцето вече е в телец…а луната ще бъде май във близнаци…или аз нещо не съм разбрала…

    1. Жужи, ако прочетете внимателно – Земята има така наречена прецесия, тя се движи, но западната астрология не го отчита и се оказва че всичко е заблуда 🙂 Затова пък Ведическата астрология работи с реалното положение на планетите, в момента разликата е около 23 градуса, което е почти цял знак. В 8:40 сутринта на 9 май Луната влиза в знака телец, а според западната астрология влиза в близнаци, защото те не гледат реалното положение на планетите.
      И в момента Слънцето се намира в знака овен, а не в телец. Свалете си приложение ако имате андроид на телефона, Ekadashi и там има всеки ден какъв е в реалното му положение.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *