Изкуството на прошката

1 839

Изкуството на прошката – Свами Ниранджанананда Сарасвати
Авторски превод: Светла М. Благоева

Няма такова нещо като силата на прошката. Прошката е качество и състояние на ума, точно както щастието или депресията или нервността са състояния на ума. Вие прощавате, но само там, където се бихте имали интерес. Вие прощавате на вашите близки и скъпи, ако допуснат грешка, но ако същата грешка е извършена от друг човек, вие няма да простите. Ще го приемете като атака на другия човек към вашето его и арогантност.

Въпреки че имате способността да прощавате, тя е ограничена, само-ориентирана и насочена там, където имате интерес. Същото качество, което сега е само моментно, трябва да продължи във времето – за минути, часове, половин ден, цял ден, една седмица, две седмици, един месец. Времето на това състояние на ума трябва да се разшири. То не трябва да е колебаещо се, както е в момента.

Ако можете да поддържате това състояние на ума, можете да освободите съзнанието си от негативните ефекти и проблемите, които ви заобикалят в обществото, а светът ще ви признае като прощаващ, а не самите вие да се определите за такива. Ако си мислите: „О! Аз съм прощаващ“, вие просто създавате друга его-самоличност в себе си, че сте прощаващ човек.

И затова човек, който прощава, не знае, че той или тя е прощавал. Това е естествено състояние на ума. Ако си мислите: „Днес простих и съм щастлив„, това означава, че не сте забравили инцидента. Вие все още сте заключени в този инцидент и чувствате, че можете да освободите нещо от себе си. Вие обаче не сте простили. Прошката е състояние на ума, точно както щастието, депресията, сънят и събуждането са състояния на ума.

Няма сила на прошката. Когато сте щастливи, това е прошка. Когато сте щастливи, тогава kshama, прошката, е естествена и спонтанна. Ако не сте щастливи и не изпълнявате първата яма (да сте щастливи), как можете да преминете към втората яма на прошката? Мислите, че сте напред, за да заобиколите всички класове – първи, втори, трети, четвърти – и веднага да отидете в десети клас? Изобщо не се учудвам защо днешното ни обществото е провал.

Само няколко души в обществото са положили усилия да преминат от клас в клас и са станали учители на човешката цивилизация. Те не правят тази грешка, но и никой не ги слуша. Всеки продължава да прави същата грешка, поколение след поколение. И все пак духовните учения са дали ясни инструкции –

Към щастието

Хората искат да имат власт, да бъдат овластени. Те се чувстват свързани със силата, позицията и властта, а не с простотата и смирението. Човек, който живее просто и е смирен, ще бъде видян от другите като напълно безсилен, безполезен и лесно манипулиран. Но това е само безумието на човешкото разбиране, защото в действителност това е мирно и блажено състояние на ума, в което човек е преодолял влиянията на егото.

Другите хора поради собствената си мотивация и желание за власт и позиция ще се опитат да манипулират обикновените хора, които са невинни и не се притесняват за нищо. Това е част от човешката природа. Хората винаги търсят някой, който ще им се подчини, но това е знак за материално отношение. Защо хората не виждат състоянието на ума, в което човек живее: състояние на простота, щастие и смирение?

Няма скромност и прошка в живота на човека, когато става въпрос за други хора. Това е първият урок по йога от ямата, който започва с маха прасад – щастието. Направете съзнанието си доволно и щастливо. Променете идеите, мислите, вярванията и философията си. Пейте Божието име и живейте според Неговата воля. С това отношение действията, нагласите и поведението на външния свят няма да ви влияят като акули и стрели. Вместо това се усмихвайте на хората, когато се опитват да наложат волята си върху вас. Просто вижте колко развълнувани, напрегнати и ядосани изглеждат техните лица и благодарете, че сте щастливи.

-2 август 2015 г., Ганга Даршан, Мунгер Индия

http://www.yogamag.net/


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *