Вредата от бялата захар и други имитатори и заместители на захарта

2 677

ЗАХАРТА и заместители на захарта

От интернет

Сега живеем в епохата на хранителните имитации. Съвременната индустрия позволява те да се разпространяват в огромни мащаби по целия свят. За тези, които обичат нещата да са ясни и прегледни, ето една сравнителна таблица за съответствията между естествените и изкуствените храни.
Истинска храна – плодове, сурови ядки, мед, сусамов тахан,  прясно изцедени сокове, нерафинирани растителни мазнини
Промишлени имитации и сурогати, които изместват или заместват истинските храни: Захар, захарни изделия, бонбони, пасти,  вафли, десертчета, бисквити, кроасани, конфитюри, сладка и мармалади, шоколад, царевични и пшенични пръчици и подобни, газираните напитки, всички „натурални“ сокове в кутия, маргарин и хидрогенизирани и рафинирани масла.

Кой е най-разпространеният фалшификат сред храните в глобален мащаб? Това е несъмнено захарта, добита по промишлен начин. Тя е имитация на плодовата захар, която в естествената си форма е една от най-важните храни, защото тялото извлича енергия от нея (когато е във формата на глюкоза). Значението на глюкозата за поддържането на живота е толкова голямо, че ако организмът не получава достатъчно въглехидрати (които превръща в глюкоза), има механизъм за използването на запасите от мазнини и дори от белтъчини и превръщането им в глюкоза (глюконеогенеза). Най-чистата, поддържаща здравето и полезна захар е фруктозата, енергийната съставка в плодовете. Усвоява се пряко, преди всичко в черния дроб, и се преобразува в глюкоза за незабавните потребности от енергия или пък се складира като гликоген за по-късна употреба. Затова най-естественото нещо на света е да си „падаме по сладкото“. Но за съжаление през последните две столетия изкуствената захар постепенно е изместила естествената.

Какво представлява всъщност рафинираната захар? Рафиниране означава „пречистване“ чрез процес на екстракция или отделяне. Рафинирането се извършва, като от естествена храна с високо съдържание на захар, се отстранят всички други съставки, докато не остане само захарта. Бялата захар обикновено се произвежда от захарна тръстика или захарно цвекло. Чрез нагряване, механични и химически процеси се отстраняват всички витамини, минерали, белтъчини, мазнини, ензими – по-точно, всяко хранително вещество. Тръстиката и цвеклото първо се накълцват на малки парчета и от тях се изстисква сокът, който се смесва с вода. Течността се нагрява и към нея се добавят минерални соли. Водата се изпарява и сгъстената течност се изпомпва във вакуумни камери за концентриране. Течността вече е започнала да кристализира и е готова за центрофугата, където се отстраняват остатъците от други вещества. След това кристалите се нагряват до точката на кипене и минават през филтриране с въглен. След кондензацията на кристалите ги избелват, обикновено с костено брашно от крави. На различните етапи от производствения процес на рафиниране като пречистващи агенти се използват вещества като серен диоксид, варно мляко, въглероден двуокис, въглища (от изгорени животински кости) и калциев карбонат. След кондензацията на кристалите ги избелват, обикновено с костено брашно.

По време на процесите за рафиниране се унищожават всички хранителни вещества и елементи. От захарта изчезват напълно калият, магнезият, калцият, желязото, манганът, фосфатите и сулфатите. Разпадат се витамините А, В и С. Няма ги аминокиселините, жизнено необходимите ензими, ненаситените мазнини и растителните влакна.

В крайна сметка се оказва, че захарта съдържа само това, което учените наричат „празни“ калории – т.е. чисти, рафинирани въглехидрати. В растенията няма чисти захари – те са съчетани с микроелементи и витамини, достатъчни да осигурят тяхното разграждане и усвояване в организма. И тъй като в процеса на рафиниране те са извлечени от нея, за да усвои и метаболизира получения неестествен рафиниран продукт, тялото започва да черпи от своите запаси от ензими, протеини, витамини, натрий, калий, магнезий и калций. Например за неутрализиране въздействието на захарта се използва толкова калций, че костите – складът за калций на организма – стават остеопорозни. По същия начин страдат зъбите и се ускорява развалянето им. Това се отразява неблагоприятно на всички, особено на децата, на бременните и на жените в менопауза.

Други храни – имитации са така наречените безалкохолни напитки, “натурални сокове” и др. подобни, които заместват естествените плодове сокове и в последно време се разпространяват в огромни мащаби. Всички диетолози са единодушни за вредата от подобни напитки, съдържащи предимно изкуствени съставки, които влияят крайно отрицателно на здравето. Ето мнението за така наречените “натурални” сокове на световноизвестния диетолог Харви Дайъмънд: „Когато са пастьоризирани, какъвто е случаят например с портокаловите сокове, произведени фабрично от плодов концентрат, те са чиста киселина, още преди да бъдат изпити.“ 1 Така че като говорим за плодови сокове, имаме предвид прясно изстискани, а не индустриално произведени. Още във фабриката те губят голяма част от биологичната си стойност.

А с понятието “натурални” в много голяма степен се злоупотребява. Още повече, че този термин законово не е регламентиран и производителите могат да си го слагат на всякакъв род продукти. Ето какво казва специалистът по хранене Ед Блонц 2: “ При изработване на правилата за изписване на етикетите са определени всички термини с изключение на “натурален”…Като натурални се приемат храните, които не съдържат каквито и да било синтетични съставки. Още повече, че натуралните храни трябва да са претърпели минимална обработка. Какво и колко трябва да бъде тази “минимална обработка”, обаче не е определено. Така че не е учудващо, че производителите поставят доста произволно това “натурален” на етикетите.

Пример в това отношение представляват плодовите сокове. “Натуралната” измама при тях е често срещана. Производителите вземат плодов сок с естествена висока концентрация на захар, какъвто е гроздовият сок, след което го преработват така, че остава едва ли не само захарта, използвана впоследствие като подсладител на продукти, които се продават като “изцяло натурални”. И това “изцяло натурални” повишава цената. Консуматорите си мислят, че са се снабдили с плодов сок, но много често получават само порция захар.” 3

Няколко думи и за така наречените БЕЗАЛКОХОЛНИ НАПИТКИ. В последно време те буквално са заляли пазара и основната причина за масовото им разпространение е огромната печалба, която носят на производителите и разпространителите си. Те нямат абсолютно никаква хранителна стойност. Ето например съдържанието на една от най-популярните безалкохолни напитки, всички знаем коя е тя : захар, глюкозо-фруктозен сироп, въглероден двуокис, оцветител 150d , фосфорна киселина, ароматизатори, кофеин. Нека го анализираме: захарта е вещество с празни калории, не само че не дава, а отнема от организма ценни минерални вещества, особено калций; за глюкозо-фруктозният сироп като една от формите на захарта важи същото; въглеродният двуокис е отровата, която човек издишва, така че приемането му е напълно излишно; оцветителят 150d е синтетичен продукт, от рода на прегорялата захар, който натоварва допълнително имунната система; фосфорната киселина поврежда емайла и разрушава здравината на зъбите, също извлича калция от организма; ароматизаторите са синтетичен продукт, който излишно обременява имунната система, а кофеина има пристрастяващ ефект.

Напитката, чието съдържание коментирахме по-горе, е кока-колата. Ето как известният фармацевт Ърл Миндъл коментира прословутата напитка: „Кола. Жаждата за кола най-често е жажда за захар, плюс пристрастеност към кофеина. Напитката няма никаква хранителна стойност.“ 4

Както виждаме от обявеното на етикета на кока-колата, единственото безвредно нещо в тази напитка, а и в хилядите подобни е водата, всичко останало са химически отрови – оцветители, консерванти, ароматизатори, подсладители – които се натрупват в организма и впоследствие причиняват проблеми с имунната система, рак, главоболие, стомашни, бъбречни и много други болести. Особено вредни са тези напитки при съвременния начин на живот, свързан с хроничен стрес. Ето защо и Медицинската енциклопедия Рецепти за лечение с храни и хранителни добавки, стр. 928, е категорична: „Избягвайте преработените храни и всички продукти, които подлагат на натоварване организма: изкуствени подсладители, газирани напитки, шоколад, пържени храни, захар…“Пак същият източник изрично предупреждава: „Избягвайте газираните напитки, които съдържат големи количества фосфати. Фосфатните добавки може да са причина за хиперкинезията (прекомерната мускулна активност).“

Нека обърнем внимание и на друго авторитетно мнение за безалкохолните напитки и детското здраве: „Д-р Клайв Маккай от Корнелския университет изтъкна, че безалкохолните напитки повреждат емайла и разрушават здравината на зъбите (както е описано в „Отровната игла“ на Елинор Макбийн). Виновна за тези беди е една ужасна съставка, наречена фосфорна киселина (вижте я в съдържанието на етикетите на кока-колата, пепси-колата, кола-лайт, пепси-лайт и други безалкохолни напитки)… Освен това някои от използваните добавки са катранени деривати, които се причисляват към ракотворните… Ако тези напитки се приемат заедно с яденето, вместо добро храносмилане се получава ферментация. От тях няма никаква полза…” 5

Алтернативи на някои от индустриалните храни

Може би мнозина от разумните хора, осъзнавайки реалните и потенциалните опасности от по-горе коментираните продукти, биха се запитали – какво да ядем и с какво да храним децата си, след като трябва да изхвърлим на боклука повечето от индустриално произведените храни. На първо място стои въпросът с какво да заместим захарните изделия. Отговорът на този въпрос е много ясен и лесен. Той се състои от една вълшебна думичка и тя е МЕД (може би не е случайно, че е съставна част от думичката МЕДицина). Нашите прадеди преди повече от сто години, а и още от библейски времена са хранели децата си изключително с мед и нима са били по-малко здрави и щастливи. След навлизането на хранителната индустрия в бита, тази скъпоценна храна – мед, бива малко по малко изместена от всякакви сурогати и фалшификати – продукти на промишления начин на производство на храната. Забележително е, че медът – истинската храна – бива изтласкан от полезрението на масовия консуматор и на негово място се явяват милиони лъскави опаковки с имитации на неговата сладост и полезност.

А в съвсем буквален план статистиката сочи, че с нарастването употребата на захарни и кофеинови изделия намалява употребата на скъпоценния мед. Това може всеки да го установи и в собственото си семейство – нека сам направи сметка например колко пари месечно харчи за сладкарски изделия и колко за мед. Според статистически изследвания пропорцията е пет към едно в полза на сладкарските изделия. Т.е. ако едно семейство дава 20 лв. за сладки храни, то само 4 лв. от тях са за мед. Не изглежда ли това крайно неразумно – за храни, имитиращи истинската храна и имащи определено нездравословно въздействие, да се влагат пет пъти повече средства? За съжаление чрез реклама и медии до такава степен съзнанието и вкусът на масовия консуматор са обработени, че той вече трудно различава фалшивата от истинската храна, ако пък му е останал някакъв усет, няма сили да се съпротиви на мощните обществени нагласи, които постоянно му промиват съзнанието чрез реклама и дезинформация. Всичко това се контролира от бизнес интереси в глобален мащаб, от хора, за които финансовия мотив стои над всичко останало.

Освен меда, има и много други полезни естествени продукти, божи дарове като плодовете и зеленчуците, които хората са употребявали хиляди години преди индустриалната революция, но които са изместени от промишлени сурогати, като “натурални” плодови сокове, безалкохолни напитки и др. След като вече е научно установена вредата от употребата на подобни квази-питиета, е време отново да сложим нещата по местата им, за да възвърнем онова равновесие, което е съществувало преди индустриалната революция. За целта добра алтернатива на промишлените сокове и безалкохолните напитки могат да бъдат плодовете, компотите, чайовете и прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове.

По отношение на какаовите продукти добри алтернативи са посочените по-долу:

Шоколадовите бонбони спокойно можем да сменим с фурми. Плодът на финиковата палма по вид и форма е много подходящ като алтернатива на традиционната почерпка с какаови бонбони. Освен това фурмите са не по-малко сладки и вкусни и имат отлична хранителна и лечебна стойност. Те „имат високо съдържание на естествен аспирин. Противодействат на някои видове рак, особено на панкреаса. Имат разхлабително действие.“ 6 „Източната народна медицина е използвала фурмите като укрепващо средство при изтощителни болести. Фурмите се препоръчват и при сърдечно-съдови заболявания.“ 7. Една прекрасна алтернатива на захарта е агаве, сок от кактус.

Течният шоколад спокойно можем да заменим със смес от сусамов тахан и мед. Тази смес по вкусови качества не отстъпва на шоколада. А като лечебна и профилактична храна е силно средство за укрепване на храносмилателната, сърдечно-съдовата и имунната система. Съчетанието от тези два продукта (меда и сусама) е високо енергийна храна, особено подходяща за деца, бременни и подложени на стрес индивиди. И това е, за щото сусамовото масло:

  • конкурира зехтина по съдържание на мононенаситена мазнина 8 , защитаваща сърцето и сърдечно – съдовата система.
  • съдържа хранителната съставка Убиквинол 10 (Коензим КУ 10), един от най-добрите антиоксиданти, които помагат за детоксикацията на лошия ЛНГ холестерол, предотвратявайки по този начин заболявания на сърцето.
  • по съдържание на лесно усвоим калций суровите сусамови семена превъзхождат всички останали продукти. Важно предимство на калция в сусама е, че в сравнение с калция от млечните продукти, е много по-лесно абсорбиращ се от организма.
  • сусамът, подобно на шоколада, съдържа фенилаланин, който е естествен „допинг“ за мозъка и организма, за разлика от фенилаланина в шоколада.

Бележки

1 „Сила за живот“, Харви и Мерилин Дайъмънд, Кибеа, 1993

2 Ед Блонц е специалист по хранене и практикуващ журналист, водещ седмична рубрика, посветена на храненето и здравето, излизаща в повече от 600 вестника в САЩ.

3 Силата на храненето, Ед Блонц, Прозорец, 2001, стр. 188

4 Библия на витамините за 21 век, Ърл Миндъл, ИК „Кибеа“, 2000, стр. 316

5 „Сила за живот“, Харви и Мерилин Дайъмънд, Кибеа, 1993

6 „Храната – чудодейно лекарсто“- Джийн Карпър, ИК „Кибеа“, 1998

7 „Плодолечение и козметика“, д.р Веселин Денков, ст.н.с. к.б.н. д-р Румяна Денкова, ИК „Ведрина“, 1993

8 Ненаситена мазнина – хранителна мазнина, която е течна при стайна температура. Ненаситените мазнини са от растителен произход и са добър източник на есенциални мастни киселини, които не могат да се синтезират в човешкото тяло и затова трябва да се набавят от храната. Добри източници са маслото от ленено семе, слънчогледовото масло, сусамовото масло.


2 коментара

  1. Aleks каза:

    Нямам коментар. Имам въпрос ако има кой да ми отговори разбирасе.От всичко прочетено до тук става ясно чевсичко сладко е вредно за ядене и пиене. Какво да ядеми пием свързяно със захарта.

    1. Има кой ви отговори, разбира се. Да, тази концентрираната и фалшива захар е вредна. Но има естествени сладки храни – плодове, растения, от които се правят сиропи. Агаве, кленов сироп, дори мед. Просто кафявата и бялата захар трябва да се избягват максимално, ако човек иска да е здрав и да живее дълго 😉

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *