Да устоиш на злото

1 118

ДА УСТОИШ НА ЗЛОТО

Свами Сатянанда Сарасвати – Манчестър, 20.04.1982, Yoga Magazine, May 1983

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108 

Според философията на йога в творението навсякъде се съдържат трите качества на природата, познати като гуни, атрибути на Пракрити, творческата енергия. Пракрити означава материя, a материята притежава тези 3 качества. Човешкото тяло, емоции и ум, растителното и животинското царство, всъщност в цялото творение се съдържат тези 3 качества, гуни, познати като сатва, раджас и тамас. Всъщност възходящият ред е тамас, раджас, сатва.

Колебанията на гуните

Когато съзнанието е пълно с инертност, тъмнина, невежество и пълна липса на осъзнаване, това се нарича тамас или тамо-гуна.
Когато съзнанието преследва сетивните удоволствия в живота, мотивирано от страсти, амбиции, страх, нервност, ревност, любов, омраза и т.н. човек въвлича себе си в действия, реакции и преиграване. В един момент има щастие, в друг момент има нещастие. И връзвайки се постоянно на ума, има едно постоянно колебание, люшкане, разсейване; преследване на неща, насам – натам. Това е състоянието на раджас или раджо-гуна.

Когато умът открие своя център, макар от време на време отново да има колебания, когато почти сте се освободили от горещината на амбициите и страста, тогава започвате да осъществявате, да разбирате и да осъзнавате центъра на вашето собствено съществуване. Ако можете да изживявате и болка и удоволствие, и харесване и нехаресване, но да останете недокоснати, неафектирани, ако можете да наблюдавате всичко и всеки така, както се случва и да знаете че всичко си има причина и всичко е част от творението и част от цялото, тогава сте в сатвично състояние.

Това са трите състояния на ума. Практиките на йога водят от тъмнина към светлина, от външно изживяване, към вътрешно, от обекта към източника, от проявление към реалност. Стъпка по стъпка, те ни доближават към все по-балансиран ум и по-балансирана енергия и резултатът е, че човек постига пълен контрол над функциите на ума.

Необходимото зло

Злото е вечно, то трябва да съществува. Не можете да го заличите, защото цялото творение е зависимо от процеса на еволюция. Това не е просто творение, а процес на креативност, творчески процес. Нещата са били създадени, еволюират и отново се разпадат, за да започнат нов цикъл на еволюция. В този процес на еволюция, всички неща, независимо дали зли или благородни и прекрасни, си имат своето място и значение. Това, което прави йога е да създаде баланс между позитивните и негативни сили и така да отдалечава човешкия ум от ада на тъмнината. Така се поддържа баланс между външния и вътрешен свят на човека.

Разбира се от време на време големи йога учители, йоги са идвали на земята. В последните няколко стотин години, обаче йога е била почти напълно забравена и затова хората не са успели да устоят на яростната атака на матeриалната философия. Страна след страна, нация след нация, човек след човек, всичко е станало жертва на атаката на материализма. През този период едва можем да намерим изключения, защото човекът не е разполагал с философските принципи, които биха му дали сила да устои.

В Индия през изминалите хиляди години винаги сме казвали, че човек трябва да има лична философия, не само религия. Индийците имат религия, те са християни, хиндуисти, будисти, мюсюлмани, но това не е достатъчно. Всеки човек трябва да има и практическа философия, с която да може да обучава ума си, да създава добри качества на ума и така да устоява на злите сили. Защото устояване на злото не става с политическа сила, а със силата на ума.

Доброто и злото живеят в баланса

Умът не познава бариери. Можете да ограничите човек във външни и социални действия, но не можете да ограничите ума и неговите вътрешни действия. Ако аз имам зли мисли, никакъв закон не може да ме хване. Ако аз съм зъл в ума си, никое ЦРУ не може да ми спре мислите и ако искам да бъда добър и да имам добри мисли – отново никой не може да ме спре. И затова трябва да бъде развито осъзнаването, а в основата на осъзнаването е дисциплинирания, трениран ум.

Една дисциплинирана структура на ежедневната ни програма ни е необходима. В Хатха йога нещата са поставени много просто; праната и ума са двата аспекта, които се съдържат във всяко същество. Праната е жизнената енергия, а умът е мисловната енергия. Вие сте комбинация от тези две сили. Когато праничната и умствената енергия са разбалансирани и няма равновесие, това е дефиницията на злото според Хатха йога.

Дори и в медицинската наука се приема че понякога симпатиковата нервна система е доминираща и парасимпатиковата е подчинена. Човекът се държи различно, а това зависи от баланса между тези две нервни системи. На моменти, се чувствате депресирани, имате параноични мисли, чувствате се като луди, други моменти имате мисли на състрадание, възвишени мисли. Всичко това зависи от взаимодействието между симпатиковата и парасимпатикова нервна система, което също определя и състоянието на хормоналната система. Ако има хормонален дисбаланс, тогава най-различни прояви на действия могат да се появят. Можете да извършите самоубийство, да убиете човек, да изнасилите, да крещите на съседите, да биете детето си, да се разведете. Злото може да се нарече морална или етична криза, но всъщност то е продукт на цялостното ви съществуване. Вие го създавате.

Когато ви боли корем се чувствате раздразнени. Понякога, ако спите твърде много, после се заяждате с всеки, който ви се изпречи на пътя. Но ако сте недоспали няколко нощи, ако случайно попаднете в ситуация на конфликт, бихте предпочели да се оттеглите и да не се карате. По този начин мозъка търси баланса във всяко нещо.

Йога скалата на „ха“ и „тха“

В Хатха йога има много семпло обяснение за всички наши смущения и нередности – праната и ума са разбалансирани. Когато умствената енергия е в излишък и праничната енергия е ниска, идва физическо неразположение и болест. А когато праничната енергия е в повече и менталната енергия е ниска, идват менталните болести и неразположения. Това се нарича сомато-психически или психо-соматични заболявания. Понякога болестите са психични, понякога са соматични (телесни). Излишък в праната е соматично, а излишък в менталната енергия е психично. Този дисбаланс между праничната и умствената система е отговорна за държанието на човека. И затова е необходимо да се постигне баланс между тези две сили и това е Хатха йога.

Риши Герандха, автор на „Герандха Самхита“, Йоги Сватмарама, автор на „Хатха Йога Прадипика“, Йоги Горакнат, автор на „Горакша Самхита“ и много други йоги много ясно са посочили, че преди да може да се пречисти умът, характерът или съзнанието, първо трябва да се пречисти тялото, защото тялото е основата. Какъв е смисълът да поправите потока на електричество, ако кабелите не са в ред? Първо трябва да приведете в ред кабелите, ключовете и връзките и електрическите вериги, да проверите какъв волтаж се изисква, дали е 110, 220 или 440 волта. Ако се опитате да поправите потока на електричеството, преди да сте привели в ред кабелите, ще взривите цялата електрическа система.

По същия начин, в тялото надисите или меридианите, енергийните потоци, които са отговорни за провеждането на енергията, са нечисти и блокирани. Как силите на праната и съзнанието функционират из тялото? Тези енергийни пасажи принадлежат към два основни пасажа, ида и пингала, които са отговорни за пренасянето на умствената и пранична енергия. Тези надиси имат 6 основни точки по гръбначния стълб и 72 000 разклонения по цялото тяло. Тези 72 000 пасажа трябва да бъдат пречистени, не само в религиозен смисъл. Пречистването означава отблокиране, отваряне, добра връзка между точките, така че да има правилно разпределяне на енергията.

Настройване на противоположните енергии

За да може да създадем баланс в цялата система, първо трябва да бъдат пречистени надисите, праничната система и слузта от тялото. За това се използват пречистващите практики на Хатха йога, шаткармите (джала нети, кунджал, лагу и др.).

След като сте практикували Хатха йога и сте пречистили надисите, тогава вече можете и да изолирате мозъка от сетивата лесно. Обикновено сетивата доставят информация на мозъка. Но ако прекъснете връзка, мозъкът може да се изолира. Веднъж щом се изолира от сетивата, тогава мозъкът релаксира и получава почивка и тогава можете да практикувате медитация и да се обърнете навътре, да опознаете себе си. След това можете да развиете и едно по-високо ниво на осъзнаване, като подобрите и функцийте на мозъка.

И по този начин голяма част от дисбаланса в живота може да бъде премахнат. И затова в йога не казваме че злото трябва да бъде разрушено, защото това е невъзможно, но казваме че трябва да се премахне дисбаланса. И тогава по-висшите, сатвичните, благородните, мирните, духовните сили стават преобладаващи.

Превод: Светла Благоева, Йога студио 108


1 коментар

  1. Kamelia Dimitrova каза:

    Наистина е така!Крайно време е човеците да го разберат и да не живеят в невежество!Ако не вярват, то нека наблюдават животните и растенията и да се доверят на знанията на по-мъдрите хора-учителите!

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *