Медитация – стъпки по пътя на дхяна йога

492

Стъпки в МЕДИТАЦИЯТА

Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светла М. Благоева, Йога студио 108

Големите учители и мъдреците говорят за постепенния подход към медитацията, необходим за нейния успех.

Първият компонент на Медитацията – Релаксация

Човешкият ум показва колко чувствителен и колко възприемчив може да бъде, но същият този човешки ум не винаги функционира творчески, защото ни липсва осъзнаване и способност да наблюдаваме. Вторият компонент на медитацията е този. След релаксацията се развива способността да се самонаблюдаваме. Развиваме осъзнаване – разширяваме го, подхранваме го и го развиваме. Това ни подготвя за по-висшите практики на концентрация, визуализация и медитация. Способността и процесът на развиване на осъзнаването идва с практикуване на Антар моуна. Това е и техника на пратияхара, отръпване на сетивата, началният етап на дисциплиниране на ума.

Втори компонент на Медитацията: Антар моуна, вътрешна тишина

Какво представлява практиката Антар моуна.

медитацияДа бъдеш осъзнат и да възприемаш информацията, която сетивата приемат. Каква информация получаваме с очите, ушите, допира, вкуса, миризмата, чрез сетивата като цяло. Практикувайки Антар моуна, развиваме обща визия на тези сензитивни изживявания и след това правим друга крачка – към наблюдаване на мислите. Обективно започваме да наблюдаваме мислите си. Антар моуна означава вътрешна тишина и това е практиката, в която всъщност започваме да наблюдаваме и да осъзнаваме вътрешните процеси в ума под формата на мисли, идеи, желания, очаквания и да се учим как да се справяме с тях. Учим се как да ги променяме според нуждите си и това е втората част на тази медитация. Тази част на практиката спира мисловния процес и успокоява ума.

Третият компонент на Медитацията: Фокусиране на ума

Аджапа джапа – спонтанно мантруване.
Третият етап е да се научим как да фокусираме ума. За това използваме друга практика – Аджапа Джапа. Това е практика, в която комбинираме осъзнаване на дишането с мантри. Мантрите ни помагат да се фокусираме, да фиксираме ума и да го изолираме от разсейване. По този начин постепенно се учим да тренираме ума и да го обуздаем. Това е процесът на медитацията в йога. Пътешествието започва от Пратияхата и завършва с Дхарана, концентрация, а след това настъпва и процесът на медитация – дхяна.
До тук имахме основна подготовка за медитация и как да подготвим ума за нея. Но отвъд това, когато дискутираме философията на медитацията, ние възприемаме и целта на медитацията. Когато започнете да медитирате, три неща са въвлечени като начало. Първото е практикуващият, второто е целта на медитацията, която практикуващият се стреми да постигне и третото е самият процес на медитация, чрез който той иска да постигне целта.

Първоначалните етапи на медитацията започват с изучаване на traywad. Traywad значи три специфични импулса. Първият импулс сме ние самите, вторият е целта на медитацията и третият е процеса на медитация, който следваме. И като прогресираме по този начин, процесът на медитация постепенно утихва, защото става естествен. И тогава медитацията навлиза от Trayat към Dwayat. В това състояние имаме присъствието на практикуващия и на неговата цел. Същият процес продължава да прогресира. И накрая ‘Аз’ изчезва и остава само целта, която да се постига.
Прогресът в медитацията завършва с Adwait (единство, липса на дуалност). Това е философията на медитацията, принципите на медитацията и начина да подготвим ума за нея.

В Йога студио 108 се преподават всички тези медитативни техники.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *