Йога и 5-те капсули на Свами Ниранджан

2 562

Йога и петте капсули или какво всъщност е йога

Свами Ниранджанананда, 2005 Германия

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108. 

Какво всъщност е йога? Най-вече да бъдем осъзнати. Йога е начин да овладеем негативните аспекти на нашия характер и да развием позитивни качества, които да ни издигнат и да променят както нас, така и атмосферата около нас, нашето излъчване.

Когато ние изразяваме нашите положителни качества, тогава имаме и положително въздействие и за другите. И това е всъщност йога. Друг важен момент е настоящето. Йога ни учи да не обръщаме внимание на несигурностите на бъдещето. Ако нещо ще се случва в бъдещето, защо е нужно да се тревожим сега? Проблемът е че ние сме така напрегнати и това напрежение афектира и миналото и настоящето и бъдещето. Йога ни учи да бъдем в настоящето и да се опитваме да даваме най-доброто от себе си тук и сега.

5-те йога капсули

Какво е йога според сутрите на мъдреца Патанджали?

– йога е дисциплина
– практикуване на хатха и раджа йога за дисциплиниране на ума и тялото

– йога е интегриране на изпълнение, отношение и мисъл – ръце, сърце и глава – карма йога, бхакти йога и гяна йога

– йога е осъзнаване – да бъдем наблюдатели. Имаме много малко осъзнати действия и в повече неосъзнати реакции. Повечето от хората реагират и това афектира личността им, техния ум става неспокоен, емоциите стават нестабилни, логиката става трудна и тогава болести и несигурност се появяват в ума и тялото.

Имаме няколко вида реакция – или приемаме една реакция, или я наблюдаваме, ставаме наблюдател. Ако приемем една реакция – тогава идва и страданието. Ако наблюдаваме една реакция – тогава има стабилност и спокойствие. Вместо субект на негативно въздействие, ние освобождаваме това негативно впечатление и оставаме свързани с вътрешната хармония, радост и мир. Това е което наблюдаването прави. Култивира позитивно отношение на свидетеля и това е третото ниво на йога.

Йога практики

Хатха и раджа йога се ползват с най-голяма популярност и тяхната цел е да се развие тялото, ума и вътрешната природа.
Йога практиката е вашето лично усилие да израствате в този живот, и след като сте минали през личното усилие – и сте имали преживявания в тялото, ума и духа, тогава минаваме във следващото измерение на йога

Йога садхана

Където вече изразяваме култивираните качества в живота. Качествата на сърцето, главата и ръцете – колкото повече изразяваме йога в живота си, толкова повече позицията на свидетел става спонтанна и ние наблюдаваме себе си. Когато постигнем тези 3 аспекта в йога, тогава ние от негативно, ограничено и напрегнато състояние – така нареченото тамастично състояние – ние минаваме към по-спокойно и по-ясно съзнание, познато като саттва. След като сме изпитали и култивирали поне малко саттва, тогава сме готови да правим по-висши практики и тогава вече тези практики има определено значение и цел в живота ни. И така – нека обобщим!

– Какво е йога – дисциплина на тялото, ума и духа.
– Интегриране на качествата и способностите на ум, интелект, креативност, емоции.
– Развиване на осъзнаване на нашите собствени действия, отношение и изява, развиване на осъзнаване на връзката ни с нас самите и със света около нас. Когато преминем и реализираме тези етапи, тогава вече може да се каже че имаме някакво придвижване от тамас към по-сатвично ниво на съществуване.
За да получим тези резултати от йога, е необходимо да интегрираме практиките в нашето ежедневие.

В най-общия случай ходим 1-2 пъти седмично на йога и това е. Вярваме че сме направили най-доброто за себе си, за духа, за Господ и за страната.
Много пъти отиваме на йога, разтягаме се и се концентрираме върху това колко можем да се разтегнем, дали изглежда добре, дали сме гъвкави. Когато се отнася до тялото, сме много внимателни. Аз съм посетил много йога студиа, където акцента е само и основно върху тялото. Няма лошо! Но това е като да се грижим само за стеблото. Малко са местата, където има и работа с ума, и дори често йога учителите не са наясно какво представлява ума. Защото ние възприемаме проявите на ума, крайния продукт, но не работим върху останалата част на ума. Тази останала част е преди крайния продукт. Пример. Практикуваме медитация. Вижте светлина, тялото е леко… един ангел прехвърча от дясно…. светлина се задава от ляво… тъмнината си отива, ставате жива крушка… това е за вас медитацията….

Но йога казва не!! Това е фентъзи медитация. Защото ние се опитваме да разберем това, което е много далеч като краен продукт. В йога сутрите на Патанджали системата на пратияхара е дадена преди концентрация и медитация и това е метода, с който да тренираме конфликтните състояния на ума и да ги хармонизираме и това е началото на процеса на концентрация.

Човек минава през много нива на психични изживявания, опитвайки се да преодолее негативните тенденции в ума, които са част от неговата природа, конфликтните мисли, чувствата на несигурност –за да стигнем до чувството на сигурност във вътрешните сили и свързване с този източник на вътрешна сила, както и развиване на състояние на релаксация, на концентрация. Докато не минем през този процес, докато не минем през настройката на нашата вътрешна природа – не можем да изпитаме медитация. Когато един радио апарат не е настроен на подходяща честота, приемането е неясно, няма чист звук, но ако е точно на честотата, тогава имаме кристален звук. Мислете за себе си по този начин.

Къде е нашата настройка и с коя станция искате да се свържете. Ако искате да работите върху мислите, настройте се на станцията на мислите, ако искате да работите с емоциите – настройте се на емоционална станция, ако искате да развиете различаване, на осъзнати действия в живота, настройте се на определената честота. Така се развива дисциплина на ума.
В обществото се обръща много внимание на тялото, и много малко има разбиране за ума. Ние сме научени така – имаме ли главоболие, взимаме аспирин. Кой ни учи как да се справяме с разстроеното състояние на ума. Без да преодолеем това разстроено състояние, когато се опитаме да изживеем красотата в себе си, да изведем хармонията и да се получи процес на интеграция – тогава излизат много блокажи.

Много хора идват при мен и споделят- практикувам медитация от 5, 10, 15 години. Но като видя личния им живот – живота им в къщи, семейството, приятелите, работата – виждам че те все още не са способни да контролират и ръководят реакциите си. Въпреки многото години практика, и създадената представа – че аз станах такъв и такъв, реално няма промени в живота им. Няма промяна в нашето държание и отношение към към другите. В стъпките на раджа йога се дава много ясно-

Първо се учим как да релаксираме, първо идва релаксацията – ние сме забравили как да се отпускаме, стреса и напрежението ни държат през цялото време и това се превръща в един психологически, ментален, интелектуален, емоционален, подсъзнателен и несъзнателен стрес. Няма освобождение от този стрес. И това води до разсеяност, тревога, безсъние, липса на увереност в себе си, объркване, негативност. И така ние се обръщаме към различни външни одушници – хотели, алкохол, пари, цигари, наркотици, дискотеки, хазарт… И така вярваме че релаксираме, взимаме хапчета, ако това не е достатъчно и така се оформят големи и силни блокажи в нас и в живота ни.

Може да просперирате в социалния живот и обществото, но да нямате способност да спите добре – а това е много неприятно състояние.

И така – в практиките на пратяхара развиваме и наблягаме на релаксацията, най-важната практика е йога нидра, която е развита от Свами Сатянанда. В йога нидра има специална последователност на отделните етапи. Днес на пазара можете да намерите много CD-та с йога нидра, правени от хора, които не са изживели те самите състоянието на йога нидра, дори без да знаят целта на йога нидра.

С много хубава музика за фон, с приятни и красиви визуализации, фентъзи визуализации, чувство на любов, светлина, разширяване на съзнанието. Но такава практика само пренастройва съзнанието и ума от едно фентъзи, към друго. И ако няма подход, няма и освобождаване на стреса и нито тялото, нито подсъзнанието релаксират. Дори практиката на йога нидра е необходимо да се изпълнява коректно, следваща последователност от постепенна интровертност на осъзнаването, следва постепенно култивиране на осъзнаване на различните нива на изживяване, и резултата от правилното практикуване е развиване на качествата на съзнанието и ума – еднопосочност, което е предварителното състояние, водещо до концентрация, което от своя страна води до медитация.

Първите 3 капсули –

1 капсула– мантрите веднага след като се събудите – 11 пъти Махамритунджая мантра и 11 пъти Гаятри мантра – мантрите може да намерите тук

2-рата капсула – асаните
– Тадасана, палмово дърво;
– Тиряктадасана, люлеещо се палмово дърво;
– Кати чакрасана, усукване от изправено положение
– Сурия намаскар, Поздрав към слънцето
– една обърната поза, свещ или рало, сарвангасана или халасана

3-тата капсула – пранаяма – когато намерите време,

може да не е веднага след асаните, но би било добре – Нади шодхан и брамари, жужене на пчела.

4- тата капсула е йога нидра или релаксация. Трябва да култивирате навика да практикувате йога нидра или пък релаксация когато се връщате от работа в къщи. Преди да седнете пред телевизора с бира ;))) лягате и за 15 мин правите йога нидра. И това ще изчисти ума от впечатленията, че изчисти стреса, акумулиран от деня, ще ви зареди и успокои.

 

Когато няма релаксация, тогава напрежението отива дълбоко в нас, много дълбоко навътре в ума. И това променя тялото, държанието ни, емоциите – има умора, неспокойство, летаргия, агресия, раздразнителност, фрустриране. Всичко това се проявява в живота ни, ако го оставим да се запечата в съзнанието и накрая идва и съзнателно осъзнаване на тялото, менталното състояние на изживяване, да намалим, да успокоим тези агитации – на ума, емоциите и тялото – тук идва и петата капсулка – 10 мин медитация преди лягане.

В 24 – те часа на денонощието можем да отдадем поне 1 час за нашето собствено развитие, добруване и израстване.
Когато отиваме в планината си носим бутилка с вода, но не я изпиваме наведнъж, а малко по малко. Ако пиете малко по малко по време на изкачването, няма да има дехидрация и няма да сте жадни по пътя. Но ако изпиете наведнъж водата, тогава ще отидете за номер 1 (до тоалетната по малка нужда, бел ред) и ще сте жадни по време на пътуването.

Един час време за йога, за себе си! Ние ги разделяме на 10-15 мин капсулки, които да взимате през деня. Когато се чувствате уморени и напрегнати – Нади шодхан и брамари, или няколко семпли пози. Ако можете да си създадете този навик, то е като да пиете вода малко по малко. Надявам се, че идеята е ясна на всички.

5-тата капсула

5 мин. Аджапа джапа – с мантрата Со Хам или с вашата лична мантра, както и преди да заспим правим ретроспекция на деня, който е минал – от сутринта до вечерта, от времето, в което сме се събудили, как сме се събудили, какво сме направили, какви дрехи сте облекли, какво сте правили, какво сте закусвали, какво сте говорили, какво сте слушали, какво сте чели, кога сте се качили в колата, или на автобуса, кога отидохте на работа, как комуникирахте с другите хора, имаше ли хармонични отношения или имаше конфликти, и така наблюдавате целия си ден.

Осъзнайте моментите от деня, в които сте загубили баланс и спокойствие, в които сте реагирали твърде, независимо дали физически, психически или емоционално-осъзнайте тези моменти. Помислете си за тези ситуации- ако това се случи отново утре, дали ще реагирам по този начин или има и по-добър, ще мога ли да реагирам с по-позитивна нагласа на ума. И след това забравете за този конфликт. Щом видите конфликт в ежедневието, помислете – ако отново ми се случи ще мога ли да се справя по-добре, по-позитивно и по-хармонично.

И след това забравете за деня и заспете спокойно. Така всяка вечер преди лягане, за 5 мин. Спонтанно повтаряне на мантра и осъзнаване, както и 10 мин ретроспекция на деня – след една седмица ще видите резултати. Умът осъзнава тези отговори и реакции – това е своеобразна тренировка на ума. Какво и как се е е случило, и щом на ума му е дадена тази посока, той ще започне да осъзнава на самия момент конфликта и ситуацията, и тогава ще дойде мисълта – ето сега има възможност да се справя по-добре, този път. И така цялото напрежение ще се разсее и ще подобрите вашата моментна изява, държание.

Взимайте тези 5 капсулки всеки ден!

Всички се опитваме по някакъв начин да получим здраве, сила и добро състояние на тялото – пием витамини и други неща – взимайте тези 5 йога капсулки всеки ден. 1, 2 и 3 можете да вземете наведнъж, или по различно време. Но 4 и 5 в края на деня! 4 – след работа, 5 преди лягане.

Най-важните капсулки са 1 и 5! Мантрите и медитацията и ретроспекцията.

Мантрите ще ви помогнат да сте с добро състояние на ума и да сте в кондиция за настоящия ден, вечерната медитация ще ви помогне да си легнете в релаксирано и концентрирано състояние на ума. Без психическо напрежение, което да афектира ума, без подсъзнателни стресове, които да нарушат състоянието на релаксация и така след кратко време съня ви ще се промени. Определено ще се промени, ако вие правите това.

За тези, които имат задължения и живот, който да живеят, нека взимат тези 5 йога капсулки, и те ще помогнат много. А ако искате да правите и други практики, правете ги! Разтягайте тялото, ходете на йога, изграждайте йога осъзнаването и учете нови неща, които да ви помагат – но се придържайте към тези 5 практики колкото се може по-стриктно в ежедневието и със сигурност най-накрая ще победите битката с вашите вътрешни стресове и страхове и ще извадите и изчистите вашите позитивни качества наяве.

Хари Ом Тат Сат

Свами Ниранджанананда, 1 юни 2006, Германия

Превод Светла Благоева


3 коментара

 1. Alnena Petrova каза:

  Статията е чудесна.Аз посетих манастир с йоги в Холандия и добих пълна представа за този начин на живот и мога да допълня ,че йога в Европа се практикува ръка за ръка със съвременната ни медицина. Йогите боледуват от някои неизбежни болести – далекогледство, късогледство, мигрена, херния…но обмяната им е уравновесена.Те не ядат бързо,не преяждат и всеки познава метаболизма си. Някои се придържат към белтъчна, а някои към въглехидратна храна според телата си. Хапват риба, но на късчета по малко. Непрекъснато пият черен чай. Не страдат от затлъстяване и автоимунни заболявания, но някои са на инсулин, въпреки всичко ако панкреаса спре да функционира и се получава диабет и при тях. Пазят се от настинка много.Скромни и приятни хора, говорят над 100 езика без акцент. Не се сприятеляват и макар че са заедно всеки е вглъбен в собствената си медитация. Изпълнени са от морал и скромност..
  Мъдреци са в пълния смисъл на думата…

  1. Драга Анелия, не знам точно за какви „йоги“ говорите, предполагам някаква будистка общност. Сега ще ви кажа малко за живота на истинските йоги – най-първо те не ядат риба и никакви животински продукти. Истинските йоги няма как да имат диабет, освен ако не са занемарили тялото си – понякога може просто да поемат карми на ученици, но това се отнася само до много големи учители, или просто не са йоги и не се хранят правилно. А и диабета е психосоматично заболяване.
   Няма неизбежни болести и – далекогледство, късогледство, мигрена, херния въобще не са НЕИЗБЕЖНИ болести. Херния се получава от слаби мускули на корема и неправилно вдигане на тежести. Т.е. зависи си от нас. Мигрената се лекува много лесно с вегетарианска диета и промивка на носа – Джала нети. Черен чай пият йогите в Индия заради горещото време – тъй като йога не ползва други стимуланти, но все пак горещото време силно изтощава. Аз лично пия черен чай, но много слаб. Няма такова нещо – някои се придържат към белтъчна, други въглехидратна – всички йоги се храним много семпло и предимно с растителна храна. Това със 100-те езика е доста бих казала преувеличено. Обикновено 7-8 езика са напълно достатъчни и да ви кажа акцента си го има. Това че не се сприятеляват – отново ме навежда на мисълта за будизъм, там общуването е доста намалено, но истинските йоги – може да се сприятеляват и още как. Но всичко вече си зависи от мисията, характера и хороскопа на човека. А мъдреците – това е признание за малцина.
   Все пак трябва да правите разлика между практикуващи йога и истински йоги.
   Това е от мен и скромните ми познания за йогите, познавам практикуващи от цял свят, познавам и истински йоги – броят се на пръстите на ръцете.

   1. И да, статията е чудесна и е писана от истински йоги и учител. Но той по никакъв начин не влиза в описанието, което сте дали и което аз се опитах да развенчая. Но пак трябва да се прави разлика между практикуващи и истински йоги.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *