Събуждане на чакрите и кундалини

1 178

Събуждане на чакрите, Свами Сатянанда Сарасвати, Конференция в Зинал 09.1981 г.

Авторски превод – Светла Благоева, Йога студио 108

Всички чакри са директно свързани чрез ида и пингала нади с всеки орган в тялото в определена област. Например, свадищана чакрата е пряко свързана чрез нервните окончания с пикочо-половата система. Анахата чакра е свързана със сърдечно-съдовата система и белите дробове. Вишудхи чакра е свързана с ушите, носа и гърлото. Това са връзки, които съществуват между чакрите и физиологичните органи, до толкова, до колкото се отнася до ида и пингала. Но когато се случи пробуждане, то първо се случва в сушумна нади.

Думата „пробуждане“ се използва в три различни контекста: пробуждане на чакрите, пробуждане на сушумна и пробуждане на кундалини. Първо трябва да се осъществи събуждането на чакрите, след това пробуждането на сушумна и едва след тези две се случва пробуждането на кундалини. Ако чакрите и сушумна са затворени и кундалини се събужда, следствие на практики или друга ситуация, къде ще отиде тази огромна сила? Преди да генерирате толкова много електроенергия, трябва да имате проводящ канал и разпределителна система. Сушумна е проводящият канал, а чакрите са кръстовищата, от които енергията, активирана от пробуждането на кундалини, се разпределя в различните органи и зони на тялото.

Има още един важен момент, който трябва да се отбележи. Сушумна се намира между муладхара и агия чакра, но трябва да премине през свадхищана, манипура, анахата и вишудхи. Когато всяка чакра е затворена, тя образува блок, бариера. Ако се събуди кундалини, енергията ще отиде само до определена чакра, но няма да може да премине отвъд, защото чакрата е затворена, а това няма да я пробуди.

При процесът на пробуждане на кундалини първото важно нещо, което трябва да направим, е да събудим чакрите. Събуждането на чакрите става чрез практикуването на определени практики. Има асани, които са именно с такава цел. Терапията е само страничен продукт. След това се включват и определени мантри, биджа мантри и има и концентрация върху различни точки. Други практики за отваряне на чакрите е, чрез практикуване на пранаяма. Практиките на асана и мантра обаче са най-добрият начин за събуждане или активиране на чакрите.

Когато започне събуждането на една чакра, може да имате някакви видения и преживявания. Трябва да помните, че тези видения и преживявания не представляват пробуждането на кундалини или дори пробуждането на сушумна. Обикновено преживяванията, които идват при събуждането на чакрите, са от фантастично естество, но те не означават нищо особено. Ще ви дам пример. Преди много години медитирах на брега на Ганга в Ришикеш и изведнъж получих едно много ясно видение. Видях цялата земя, разделена на две. Това беше много ясна визия, която си спомням и днес, но тази визия нямаше нищо общо с реалността. Просто това се появи като картина.

Това е като резултат от събуждане на чакрите. Можете да видите ангели, божествени форми, слънце, луна и звезди. Можете да чуете музика или да почувствате някакво блаженство или екстаз. Тези и много други преживявания представляват пробуждането на чакрите. След това идва пробуждането на сушумна. Когато събуждането се осъществи в сушумна, можете да почувствате психичния пасаж на сушумна като светлина. Можете да почувствате възходящото движение нагоре, обляно от светлина.

Тези преживявания, за които ви разказвам, са описани от светците в различни религии чрез песни и истории, които за съжаление поклонниците днес, не могат добре да разберат и разтълкуват. Събуждането на кундалини обаче е голямо събитие в живота на човека. Всяко преживяване има осезаемо доказателство, независимо дали става дума за пробуждане на екстрасензорни възприятия или пробуждане на определен вид гений.

Това може да бъде под формата на пророчество, което можете да предадете на хората, трансформация във физическите елементи на тялото, които можете да материализирате, или магнитно влияние, което можете да получите върху тълпите от хора, като политик, музикант или светец.

Събуждането на кундалини има осезаеми, положителни, конкретни доказателства. Не можете да кажете, че вашата кундалини е събудена, ако нямате доказателства. Ако хората дойдат при мен и ми кажат, че тяхната кундалини е събудена, аз ги питам: „Откъде така реши?“ Те казват: „Чувствам това, чувствам друго.“ Казвам им: „Не е достатъчно“. Защото когато се събуди кундалини, вие напълно надхвърляте нормалните категории на умствено осъзнаване. Обхватът на знанията става по-голям.

Повечето хора са с погрешното впечатление, че кундалини се усеща в долните части на тялото, но чувствените преживявания като болка, удоволствие, вкус, докосване, зрение, мирис и звук се усещат от различни невронни връзки в мозъка. Подобно, всички чакри са свързани с определена област в мозъка. Когато тези зони се активират, в действие влизат различни преживявания, изрази и способности.
Когато кундалини преминава през свадхищана или остава там известно време, всичките ви латентни и потиснати „васани“ или желания, излизат наяве. Когато кундалини е в анахата чакра, тогава вие се изпълвате с абсолютна преданост. Дори атеистът ще се промени, когато кундалини е в близост до анахата чакра. Ставате велик поет, певец, ясновидец и сте в състояние да завладеете хората чрез необятността на вашата любов.

Когато кундалини е във вишудхи чакра, тогава нектарът или амброзията, амрита, успяват да се консумират правилно от тялото и всички клетки на тялото се подмладяват. Изнемогването и старостта изчезват. Тялото се трансформира в тяло на млад човек. Ето защо се казва, че когато кундалини е във вишудхи чакра, човек се радва на вечна младост.
Всеки, независимо дали е светски човек или санясин, трябва да помни, че пробуждането на кундалини е основната цел на човешкото въплъщение. Различните удоволствия от чувствения живот, на които се наслаждавате и на които можете да се насладите, са предназначени само да засилят пробуждането на кундалини сред неблагоприятните обстоятелства в живота на човека.

Така че, за да събудите кундалини, първо трябва да имате гуру, след това мантра, след това система от практики, състояща се от асана, пранаяма и конкретни хатха йога шаткарми, следвано от медитативната техника аджапа джапа и крия йога в последователен ред. И ако следвате тази последователност, дори ако не успеете да събудите кундалини, това няма значение. Най-малкото ще се събудите поне чакрите и сушумна.

Свами Сатянанда
Превод Светла Благоева, всички права запазени.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *