Йога нидра – изкуството на релаксацията

6 065

ИЗ „ЙОГА НИДРА“
Свами Сатянанда Сарасвати

Изкуството на релаксацията

През последните стотина години начинът на живот в целия свят много се е променил.  Организацията на обществото, а и останалите сфери вече не са същите, каквито са били в древни времена.  Това е довело до разсейване на човешките енергии на всички равнища. Човешкият ум е изгубил своята равновесна точка и хармония във всяка сфера на съществуванието. Толкова сме погълнати от грижите за физическото си оцеляване, че не съзнаваме какво се случва с нас.

През последните един-два века се появиха болести с нови измерения, изражения и прояви и целият този процес достига своя връх през последните десетилетия. Медицинската наука е сложила край  на големите смъртоносни болести от миналото, но сега се срещаме с нова епидемия от свързани със стреса разстройства, причинени от неспособността ни да се адаптираме към ускорения съревнователен темп на съвременния живот.

Психосоматичните болести като диабет, високо кръвно налягане, мигрена, астма, язви, храносмилателни разстройства и кожни болести се предизвикват от напреженията в тялото и ума. Главните причини за смъртността в развитите страни – ракът и сърдечните болести, също произтичат от напрежението.

Йога нидра в ТайландСъвременната медицинска наука се опитва да се справи с тези проблеми по много начини, но откровено  казано, не е успяла да осигури необходимото здраве на човека. Така е, защото истинският проблем не се крие в тялото, той се корени в променящите се идеали на човека, в начина му на мислене и чувстване.

Когато е налице разпиляване на енергия, разпиляване в много идеали, как бихте могли да очаквате  да имате хармония в тялото и ума си.

Всеобщият проблем днес не е гладът, бедността, наркотиците или страхът от война, а напрежението, свръхнапрежението, тоталното напрежение. Ако знаете как да се освободите от напрежението, вие знаете как да разрешите проблемите в живота си. Ако сте способни да балансирате различните видове напрежение, можете да контролирате своите емоции, гняв и страсти. Можете да контролирате сърдечна болест, високо кръвно налягане, левкемия и ангина пекторис.

Трите вида напрежение

Независимо дали мислите твърде много или никак, вие натрупвате напрежение. Дали извършвате физическа работа или не вършите нищо, вие натрупвате напрежение. Независимо дали спите твърде много или никак, вие трупате напрежение. Без значение дали храната ви е богата на протеини, или въглехидрати или сте вегетарианец, вие натрупвате напрежение. И това напрежение се складира в различните равнища на човешката личност. То се натрупва в мускулната, емоционалната и умствена система.

В йога се справяме с проблемите на напрежението всеобхватно. Ние разбираме, че ако умът е напрегнат, стомахът също ще бъде напрегнат. А ако стомахът е напрегнат, цялото кръвообращение също ще бъде под напрежение. Това е един порочен кръг от събития. Затова освобождаването от напрежение е една от основните грижи на йога.

Това вътрешно напрежение на индивида внася своя дял в общото психическо напрежение, което се проявява в нещастния семеен живот, в хаоса и безредието в социалния живот и в агресията и воюването между общностите и нациите. Религиите не са успели да внесат спокойствие в ума на индивида. Законът, полицията, войската и правителствата не са съумели да установят хармония между хората. Всички йогийски текстове недвусмислено зая­вяват, че спокойствие може да се намери само вътрешно, то никога не идва отвън. Следователно, за да създадем един спокоен свят, първо трябва да се научим да отпускаме и хармонизираме собственото си тяло и ум.

Йогийската философия, както и съвременната психология, изброява три основни вида напрежение, отговорни за всички страдания в сегашния живот. Чрез систематично практикуване на йога нидра тези три вида напре­жение могат постепенно да бъдат облекчени.

йога нидра книга

Мускулното напрежение е свързано с тялото, нервната система и хормоналния дисбаланс. То лесно се премах­ва чрез дълбоко физическо отпускане, което се постига при състоянието на йога нидра.

Емоционалното напрежение, което произлиза от раз­личните двойки противоположности, като любов/омраза, печалба/загуба, успех/провал, щастие/нещастие, е по-трудно за преодоляване. Така е, защото не сме способни да изразяваме емоциите си свободно и открито. Често пъти отказваме да ги разпознаем, така че те остават потиснати и получаващото се в резултат напрежение пуска корени все по-надълбоко.

Това напрежение не може да се освободи чрез обикновен сън или почивка. Нужен ни е метод като йога нидра, чрез който може да се успокои цялостно емоционалната сфера на ума.

Умственото напрежение е резултат от прекомерна умствена активност. Умът е вихър от фантазии, смущения и люшкания. Преживяванията от целия ни живот се регистрират в нашето съзнание и се натрупват в умственото тяло От време на време те експлодират и повлияват на физическото тяло, ума, поведението и реакциите.

Когато сме тъжни, разгневени или раздразнени, често отдаваме това състояние на ума на някаква повърхностна причина. Но дълбоката причина за ненормалното поведение на човек лежи в натрупаните на умствено ниво напрежения. Йога нидра е наука за релаксацията, която дава възможност на всеки от нас да се потопи дълбоко в сферата на подсъзнанието, като по този начин освободи и намали умственото напрежение и установи хармония във всички аспекти на своето същество.

Една по-ефективна почивка

Повечето хора смятат, че релаксацията е нещо много просто – лягаме и затваряме очи. Но все още никой, освен учените, дори не разбира какво всъщност означава релаксация. Уморен сте, затова отивате и си лягате, като смятате, че това е релаксация. Обаче докато не се освободите от мускулното, умственото и емоционалното напрежение, никога няма да можете да се отпуснете.

Въпреки възможното повърхностно чувство за благоденствие повечето хора през цялото време си остават напрегнати. Те имат навика да си гризат ноктите, да се чешат по главата, да си поглаждат брадичката или да потрепват с крака. А може и да крачат насам-натам неспокойно, непрекъснато да говорят, постоянно да показват раздразнение или да не спират да пушат.

Хората вършат тези неща, защото не осъзнават собственото си вътрешно напрежение. Може да смятат, че са релаксирани, но един поглед по-отблизо разкрива, че не са. Дори докато спи, мислите и тревогите продължават Да се въртят в ума му и напрегнатият човек се събужда. чувствайки се изтощен. За да релаксира напълно, трябва Да се освободи от вътрешното напрежение в тялото, в емо­циите и в ума.

Тогава се проявява състоянието на истинската релаксация. Практиката йога нидра е научният метод за премахване на това напрежение.

Йога нидра е по-сполучлива и ефикасна форма на пси­хическа и физиологическа почивка и възстановяване, отколкото обикновеният сън. Онези, които възприемат тази техника във всекидневната си програма, скоро ще усетят дълбоки промени в навиците си на спане. Цялостната систематична релаксация в едно занимание по йога нидра се равнява на часове обикновен сън без осъзнава­не.

Един-единствен час йога нидра има отпочиващия ефект на 4 часа обикновен сън. Това е една от тайните на свръхчовешката работоспособност и енергия на много велики йоги от миналото и настоящето, които са успели да постигнат толкова много в един кратък живот.

Всъщност способността да се спи и сънува съзнателно в йога нидра е еволюционен процес, който е използ­ван от мнозина изключителни хора в историята и им е помогнал да намерят път към по-голямо вдъхновение и постижения в своя живот.

Тайната на трансформацията

По време на практиката на йога нидра ние не само релаксираме, но и преструктурираме и трансформираме цялостната си личност отвътре. Подобно на митологичния феникс, с всяко занимание ние изгаряме старите самскари (запечатани в ума впечатления – бел. изд.), навици и тенденции, за да се родим наново. Този процес е е само по-бърз, отколкото други процеси, които работят само върху външното, но и резултатите са по-надеждни и по-трайни.

Ще ви разкажа за едно мое преживяване, което имах със закоравели престъпници, и то ще ви даде ясна представа за току-що казаното. През 1968 г., когато бях на око­лосветска обиколка, ме поканиха в лагер за интернирани, за да преподавам йога. Веднага щом влязох в двора, около мен се събраха около шестстотин затворници. Те се присмиваха и дюдюкаха, дърпаха ми дхотито (дрехата – бел. изд.), а един от тях ми подари пакет цигари. Нямаха никакво чувство за почит или уважение.

свами сатананда йога нидра

Знаех, че не бих могъл да ги уча на никаква йога при това положение, така че реших да опитам с йога нидра. Казах на всички да легнат тихо по гръб и да се приготвят за практиката. Но те не се успокояваха. Ритаха се, дърпаха се един друг, крещяха, плюеха и правеха какво ли не, докато аз чаках да се успокоят. В продължение на половин час изрекох само две изречения: „Моля, затворете очи. Не движете тялото си.“ Чаках ги да се успокоят, но това така и не се получи, затова накрая се отказах и се върнах в хотела си.

На следващия ден телефонирах в лагера за интерни­рани, за да ги информирам, че няма да ходя вече. Но началникът ме умоляваше да се върна. „Свамиджи – каза той – вие ги омагьосахте. Откакто си тръгнахте, те се успокоиха.“ Така че успяха да ме убедят да отида отново. Втория път, когато отидох в затвора, същите тези затворници бяха легнали спокойно на земята. Когато ги накарах да се приготвят за Суря намаскар, те казаха: „Не, искаме йогата, дето ни учи вчера.“

Така че шест дни им преподавах йога нидра – как да се отпуснат от главата до петите, отвън и отвътре, във всеки аспект от тяхното същество. Всекидневно до мен достигаха съобщения, че се чувстват все по-добре, че свадите са по-малко от когато и да било по-рано.

На седмия ден имаше събиране за сбогуване и всички присъстваха. Когато дойде и моят ред да говоря, аз извадих пакета цигари, който ми бяха дали, и казах: „Първия ден искахте да пуша. Това са цигарите, които ми дадохте, и сега ще ги изпуша с вас.“ Човекът, който ми ги бе дал, дойде тичешком на сцената и искрено се извини: „Свамиджи, толкова съжалявам, че ви дадох цигарите. Моля ви, върнете ми ги обратно.“ Този човек, който седмица по-рано не бе знаел как да се държи с един свами, днес бе напълно променен, без да бъде обучаван на нещо друго освен на йога нидра.

Каква е тайната на тази трансформация? Проповеди? Не. Поучения? Не. Освобождаването на напрежението, релаксацията и покоят на ума са тайната на трансформацията. Когато човек е под напрежение, поведението му се променя, а когато е релаксиран, става естествен. Той познава реалността, истината. Тогава знае и как да се държи, защото познанието за истината е необходимо за правилното поведение. А познанието за истината идва единствено когато сте се освободили от напрежението.

Обучение на ума

Йога нидра означава сън, в който се запазва и известно осъзнаване. Тя е състояние на ума на границата между будуването и съня. Когато практикувате йога нидра, разтваряте по-дълбоките аспекти на своя ум. В настоящия момент функционира интелектуалният ви ум, но успеете ли да релаксирате, се отварят подсъзнателното и несъзнателното ниво на ума.

Ако практикувате йога нидра, може да се промени природата на вашия ум, могат да се излекуват болести и да се възроди творческият ви гений. Подсъзнателният и несъзнателният ум са най-мощните сили в човешкото същество. Простата практика на йога нидра има способността да проникне в дълбините на човешкия ум.

Подсъзнателният ум е много послушен ученик и вед­нага изпълнява заповедите, които му подавате. Ако знаете как да практикувате йога нидра, можете съвършено да обучите подсъзнателния си ум. След това обикнове­ният ум и интелектът ще го последват.

Коренът на творчеството

Йога нидра се счита за тантрическа практика, защото в тантра еволюцията на ума трябва да се извършва по естествен начин. Не бива да се борите със своята природа, навици и ограничения, тъй като по този начин създавате чувството на враждебност срещу себе си. Ето защо много от хората, които се опитват да се поправят по пътя на спазване на религиозните догми, се превръщат в шизофреници.

През последния век психолозите ни казват: „Ако имате недостатък, трябва да го приемете. Не можете да го премахнете с омраза.“ Тогава как да го изкореним? Навлезте в дълбоките слоеве на ума и отсечете корена, тогава дървото само ще умре. Несъзнателният ум е основата на човешкото нормално и анормално поведение. Основата на всичко, което сме, се намира в подсъзнателните и несъзнателните слоеве. Тогава защо продължаваме да подрязваме клоните и листата? Йога нидра е практика, която ще ви помогне да се гмурнете надълбоко в недрата на своя ум.

Човек е слаб, защото се уповава само на интелекта и на информацията, която получава чрез сетивата си. Но достигнете ли веднъж по-дълбоките нива на ума и установите ли се в йога нидра, вие сте достигнали до корена на съзидателността.

В хинди митология символът на йога нидра е Бог Нараяна, лежащ в океан от мляко. Той лежи върху огромна змия с много глави, а красивата Лакшми масажира нозете му. От пъпа му излиза лотосов цвят, а в цвета на лотоса седи Бог Брахма – символ на несъзнаваното. Това означава, че в йога нидра се проявява несъзнаваното. Бог Нараяна си почива; одеялото ви е змията, а подът е млечният океан.

Ето защо, когато практикувате йога нидра, трябва да релаксирате напълно, защото това не е практика за концентрация. Ако следвате напътствията на човека, който ви води в практиката, става възможно да навлезете в своята личност. Е, няма значение, ако пропуснете няколко инструкции; важното е да продължите да слушате гласа.

Възприемчивото състояние

Във всекидневния живот повечето хора не са много възприемчиви, но по време на йога нидра умът навлиза във фаза на повишена възприемчивост. Точно както ако разтопите желязо, можете да му придадете специфична форма, по същия начин има фаза, в която умът може да се “разтопи“ и в него да се заложат положителни и творчески впечатления. Възприемчивостта на ума може да се пробуди само когато се премахне разсейването, а в йога нидра правим това чрез пробуждане на емоционалната структура на ума.

Ако кажа, че едно нещо е правилно, а друго – погрешно, вие може и да се съгласите с мен, но това ще бъде интелектуално съгласие. Въпреки че ще се съгласите, може да не сте в състояние да приложите това нещо във все­кидневния си живот. Каква е пречката? Трябва да има някаква причина, поради която да е толкова трудно да прилагаме своите принципи на практика. Най-висшите идеали в живота не бива да останат в свещените писания; трябва да започнем да живеем според тях. Йога нидра ни дава възможност да се докоснем до своята психика, отговорна за всичко, което мислим и вършим. С помощта на йога нидра можем да започнем да действаме в съответствие с онези идеали, в които вярваме.

Например веднъж срещнах човек, който бе професионален крадец и закоравял престъпник. След като поговорих с него доста време, накрая го убедих, че не е пра­вилно да се краде. Той дори стигна до разбирането, че е бил грешник, и аз си помислих, че съм сътворил чудо и съм го преобразил.

След пет години се върнах в неговото село и открих, че се занимава със същото, както преди. Защо? Защото бях убедил само интелекта му, а не неговия вътрешен аз. Тогава останах в това село шест месеца и преподавах йога нидра на децата и учителите в едно Училище. Крадецът също посещаваше заниманията и ско­ро след това изостави своята „професия“.

Интелектуалното убеждение е един аспект от човешкия живот. Всички ние интелектуално сме убедени кое е Добро и кое лошо, но трябва да сме и емоционално възприемчиви към всичко, което трябва да асимилираме. Това е възможно само когато се преустанови разсейването, умът е утихнал и дейността му протича на едно спокойно равнище. Тогава каквото се запечата в него, се превръща в коректив, съдба, насока.

Ако познавате човек с лоши навици, обучете го как да практикува йога нидра. Почакайте, докато се отпусне напълно, и след това подайте няколко положителни утвърждения. В този най-силен момент на възприемчивост той ще послуша. Нелогичният, неспокоен ум може да бъде опърничав, но в йога нидра умът е абсолютно послушен.

Разбиране на човешката природа

Преди да се приложи практиката на йога нидра с някаква определена цел, е необходимо да се изучи характерът на човека, когото ще инструктирате, така че материалът, който ще му преподавате, да не предизвика бунт в него. Макар че нещата, които му се предлагат в йога нидра, могат да бъдат възвишени и велики, личността на някой човек може да се надигне срещу тях. В някой ден от живота може би мнозина от нас ще се разбунтуват срещу установените правила, канони или срещу политическия ред. Така е, защото идеите, заложени в ума ни, са противни на истинската ни същност.

Всеки от нас има по рождение свой собствен характер, който не можем да променим. В йога този характер е познат като свабхава (емоционалните реакции на човек). Навиците и религиозната принадлежност могат да се променят, но не и характерът. Той е в човека през целия му живот и е отговорен за всичките му постижения и провали. За да разберете характера на даден да изучите спонтанното, а не интелектуалното му поведение.

Възрастните са толкова силно повлияни от безброй доктрини, че поведението им рядко е естествено и спонтанно. Но децата са много спонтанни и поради това лесно могат да се настроят към практиката на йога нидра и така да извлекат максимална полза от нея.

Посяване семената на промяната

Вероятно най-ефективното средство за обучение на ума в йога нидра се крие в санкалпата, която правите за себе си по време на всяка практика. Всичко останало в живота ви може да се провали, но не и санкалпата, направена по време на йога нидра.

Санкалпа е санскритска дума, която може да се преведе като “решение“ или „утвърждение“. Това е важен момент в йога нидра и мощен метод за трансформиране на личността, както и начин за даване на положителна на­сока в живота. Ако знаете какво искате да постигнете в живота си, санкалпата може да бъде творецът на вашата съдба. Независимо дали искате да станете художник, писател, оратор или духовен водач, можете да проведете своето обучение с помощта на тази проста техника. Но пър­во трябва да имате насока.

Повечето от нас се лутат в мрака като кораби без компас, платноходи без запасна котва. Не знаем накъде вървим, защото сме водени, насилвани и тласкани от бурята на живота. Понякога вървим и по правилния път, но това обикновено става, когато са ни тласнали по него, а не защото сме го избрали. В йога нидра обаче имаме въз­можност за избор и той се създава чрез санкалпата, или решението.

Санкалпата приема формата на кратко изречение, казано наум, което се запечатва в подсъзнанието, когато е възприемчив и чувствителен към самовнушения по време на йога нидра. Санкалпата трябва да се повтори не когато сте интелектуално активен, а когато умът е успокоен и притихнал. Преди и след практиката на йога нидра има кратък период, посветен на санкалпата. Решението, което вземате в началото на практиката, е като посяване на семе. а в края на практиката – като неговото поливане.

Санкалпа е решение да станете нещо или да направите нещо в своя живот. Всеки има множество желания и амбиции, но повечето от тях се губят, изтощават или разрушават точно както би станало, ако разпръснете семена на различни места – някои може да се хванат, но повечето няма да успеят. Санкалпата е семе, което създавате и после посявате в лехата на своя ум. Когато умът е ясен, санкалпата се развива много добре. Ако първо об­работите лехата с тор и обогатители, махнете бурените и тревата и след това засеете семето, растението ще се раз­вие по-добре. По същия начин стои въпросът с ума и с идеите. Ако подготвите ума и засеете правилно семето (идеята), то ще се развие в живота ви и ще стане една мощна насока.

Много хора вземат интелектуални решения, но рядко постигат резултати. Причината е в това, че решението не е „посадено“ достатъчно надълбоко. Често пъти се взе­ма решение в момент, когато умът е разстроен или не е готов за него. За да успее, санкалпата трябва да се „посади“ със силна воля и чувство. Трябва да се „посади“, когато умът е отпуснат и готов да я приеме и абсорбира. Този вид състояние се получава в йога нидра.

Посее ли се веднъж семето на санкалпата дълбоко в подсъзнанието, тя привлича огромните сили на ума, за да й помогнат за узряването на нейните плодове. Това дълбоко посято и имащо огромен потенциал семе накрая ще се проявява отново и отново на съзнателно ниво и ще доведе до промени в личността и живота ви. Всеки от нас има силата да трансформира собствената си умствена структура. Всяка личност подлежи на трансформация и никакъв страх или натрапчива идея не са така дълбоко вкоренени, че да не могат да бъдат променени.
Семето на промяната се открива в решението, което се взема в йога нидра.

Това решение трябва да бъде подкрепено с твърдо установена воля. за да се осъществи. Санкалпата е мощна техника и трябва да се използва внимателно и мъдро. Въпреки че можете да използвате решението за терапевтични цели, то по-скоро трябва да се използва за по-големи цели като постигане на себереализация или състоянието на самадхи. Ако искате да трансформирате модела на своя живот, можете да направите това с помощта на силата на санкалпата, направена по време на йога нидра. Ако имате негативни наклонности или навици в живота си и искате да ги поправите, можете да сторите и това чрез положителна санкалпа.

Санкалпата е много мощен инструмент в ръцете на човек. Целта на санкалпата не е да изпълни желанията ви, а да привнесе сила в структурата на ума. Можете дори да кажете, че санкалпата е силата на волята. Тя трябва да се направи, когато човек разбере истинския й сми­съл и предназначение. В началото повечето хора не зна­ят какво представлява санкалпата или каква да изберат за себе си. Затова е по-добре да почакате, докато постигнете разбиране.

Санкалпата може да даде насока за целия ви живот, ако я използвате мъдро. Но ако я използвате само за изкореняване на лоши навици като пушене или пиене, това означава да я използвате неправилно. Целта й е да повлияе и трансформира цялостния начин на живот не само на физическо ниво, но и на умствено, емоционално и духовно ниво. Тогава, ако сте голям пушач или пияница, автоматично ще се отървете от тези навици. По тази причина ние не препоръчваме санкалпата да се използва за премахване на лоши навици.

По-добре изберете санкалпа, която да промени цялата ви личност, така че да станете по-уравновесен, щастлив и реализиран. Когато санкалпата се превърне в насочваща сила, всичко, което пра­вите в живота си, ще бъде успешно.

Из Йога нидра на Свами Сатянанда. Вижте и Спокойният ум от Свами Шивамурти.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *