Гаятри мантра

8 314

Гаятри мантра – Източници и значение

Авторски превод и редакция: Светлана Благоева, Йога студио 108 

Гаятри мантра се състои от 14 думи, или 24 срички –
„Aum Bhur Bhuvah Swah Tat Savitur Varenyam, Bhargo Devasya Dhimahi Dhiyo Yo Nah Prachodayat“

Гаятри мантра развива интелигентност, знание, мъдрост, разширява съзнанието. Гаятри се дава на децата в тяхната 8-ма година, когато те започват своето академично обучение. Повтаряйки тази мантра, възприятието и вниманието са добри, паметта е силна, интелигентността е голяма. За да развием осъзнаване, мъдрост и разбиране е необходимо да се практикува Гаятри мантра по 24 пъти всеки ден.  Свами Сатянанда казва – „Не подценявайте силата на мантрите. Не е необходимо да разбирате точно значението, но да се свържете с вибрацията, която се създава от пеенето на мантрата. Ако успеете да се свържете с вибрацията, тогава с течение на времето ще усетите и точките по тялото, в който да се концентрирате по време на различните мантри. Тогава мантрата става мощно средство за духовен растеж и развитие.“

Image result for god gayatri deviГаятри мантра – Богинята Гаятри

Богинята Гаятри е инкарнация на Богинята Сарасвати, която е съпруга на Бог Брахма, символизираща шакти или силата и знанието, чистотата и уменията. Сарасвати е богиня покровителка на изкуствата, поетите, музикантите, както и композиторите. Под формата на Гаятри Деви, с благословията на Бог Брахма, се вярва че тя е дарила четирите Веди, или свещенните книги на Индия, на човечеството.

Гаятри мантра – източник и поява

Общоприето е че ведите са източник на истинско знание, думата ‘веда’ означава знание. Богинята Савитри е дала ‘Гаятри мантра’, която още е позната под името ‘Гуру мантра’ или ‘Савитри мантра’, това е една от най-древните мантри, счита се за една от най- висшите и силни мантри изобщо. Тази мантра още се нарича и ‘Майката на Ведите’, може да се намери в Яджурведа, Адхяя, глава 36, стих 3.

Поради нейната голяма сила, Гаятри мантра с течение на времето е станала нещо като запазена марка на брамините, който я използвали и с придобитите сили властвали над обикновените хора. Големият индийски реформатор, Свами Даянанд Сарасвати (Махариши) освободил мантрата от желязната ръка на брахмините и я дал на света, така че тя да може да се ползва от всички. С това, а и други свой действия той премахнал част от заблудата и суеверията на индийското общество и така възвърнал вярата във Ведите.

Гаятри мантра – Полза и значение в хиндуизма

Гаятри, Савитри и Сарасвати са трите богини, представящи трите аспекта на Гаятри мантра, която традиционно се пее 3 пъти на ден. Гаятри е богинята, която се почита в утринната молитва и ръководи Ригведа и ведическия ритуален огън. Всеки грихаста или семеен човек, се очаква че поддържа 5 или 3 такива свещени огъня, за да изпълнява ведически ритуали. На обяд се почита под формата на Савитри и вечерта под формата на Сарасвати.

В санскритския има точни правила за съставянето на поема: римата и дължината не са просто по въображение написани. Счита се че ако тя се изпълнява правилно, изчиства грешните постъпки. Сричките се четат така:  Om bhoor bhuvassuvaha,Tatsa Vitur varenyam,  Bhargo devasya dheemahi, Dheeyo yonah prachodayat

Гаятри мантра е предназначена да ни подготви и помогне за реализиране на божествената енергия и се счита че тази мантра представлява Върховното божествено. Тя е предавана само на духовно напреднали аспиранти. При правилно практикуване тя дава възможност на човек да навлезе в трансцеденталните полета и да изживее върховното състояние на Бог. Но за да се получи това въздействие на мантрата, е необходимо преди това да се постигнат качества на напълно балансирана личност, да се постигне абсолютна добронамереност, човек да живее изцяло по законите на майката природа. Гаятри мантра се счита за звуковото превъплъщение на божествената форма – Брахма, и във Ведическата традиция и култура е от особена почит. В Бхагават Гита Бог Кришна казва в глава 10, стих 35,
“ Brihat saama latha saamnaam, Gayatri chandasaam aham, Maasaanam maarga sirshoham, Ritunaam kusumaakaraha“
„Сред всички химни, аз съм песента, пята на Бог Индра, измежду поетите, аз съм Гаятри мантра, изпята всеки ден от посветените, измежду месеците, аз съм Margasira – Ноември- Декември, измежду сезоните аз съм пролетта – когато израстват цветята.“

Богинята Гаятри е представена седяща в лотус. Тя има 5 лица, който представляват петте прани – прана, апана, вяна, удана и самана, както и петте елемента – татви – земя, вода, огън, въздух и етер – притхви, джала, теджа, ваю, акаша. Тя има 10 ръце, които носят 5-те айодхас или оръжия – шанкха – раковина, чакра – диск, камала – лотус, варада, абхая, анкуша, уджвала, рудракша мала.

В хиндуистките храмове по целия свят се изпълняват огнени церемонии в чест на богинята Гаятри.

Савитри или Гаятри деви

Четвъртата сила или шакти е Савитри или Гаятри деви, майката на Ведите, както и на варните – класите. Тя представлява знанието, което е свързано с Ведите, Веданта и Чанда. Тя е семето на тантрите и мантрите, както и в шастрите. Нейният цвят е абсолютно бяло, като чист кристал. Тя е шуддха татва, абсолютно чист елемент и нейната природа е чисто блаженство. Тя е аскетична, притежава огън, брилянтност, тапас, духовна сила, тя е силата на повтарянето на всяка мантра, на духовното усилие на йогите и аспирантите. Бидейки напълно чиста, нейната обител е Брахма лока, жилището на Брахма, както и всички свети места имат нейната благословия и присъствие. Тя е вечна и върховна. Тя е природата на Парабрахма – дава освобождение. Тя е силата и богинята  на Брахма, брилянтността на свръхсъзнанието. Всеки бива пречистен, ако докосне нозете й. Когато пеем Гаятри мантра ние отправяме молитва – „О, Велико Слънце, нека твоята светлина осветли моят ум и моите емоции.”

Прочетете още за мантрите Гаятри мантра


5 коментара

 1. Таня каза:

  Абсолютен релакс. Слушах я, даже запомних думите…

 2. Тихомир каза:

  Гаятри мантра не може да се казва от хора които не са Брахмани! Тя се казва на ум и ако искате да има полза от нея трябва да спазвате принципите! Без да е предадена от Гуро не бива да се ползва

  1. Тихомир, явно сте много убеден в това, което казвате. Но не успяхте да убедите мен. Публикувам коментара ви, само за да може да видите моя отговор.
   Гаятри мантра е универсална мантра и може да се казва наум, на глас, шепнешком, кой както иска. И от ВСЕКИ.
   Гуру дава лична мантра. ГАЯТРИ МАНТРА Е УНИВЕРСАЛНА МАНТРА.

   1. Васил каза:

    Светла,в послание 69 от Шибендо Лахири,той казва“механичното повторение на думи води до тъпота в съзнанието…“Моля за мнението Ви и има ли някакво противоборство между ученическата и родствената линия в предаването на Крия йога и защо?

    1. А пък ние имаме една хубава поговорка – Повторението е майка на знанието. Мантрите не са думи, а мантри, които носят заряд. Мантруването не е механично, поне според моето виждане. идеята е умът да мине отвъд обичайното си бърборене, което е нисшия ум и да се издигне до по-висшите му част, будхи, чита. И евентуално и отвъд.
     Мантра – манас и траяти – ум и разширение… мантрата разширява ума, не го затъпява. Този, дето е казал това, може да е нещи от контекст, но нямам идея 🙂 питайте го него 😉

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *