Санга или общност – Садгуру

621

Санга – общност или среда, в която живеем и общуваме.
Автор Садгуру, превод: Светла Благоева, Йога студио 108

За духовно търсещ, който иска да се придвижи от пътя на компулсията (непреодолим импулс да се извърши нещо, независимо от последствията и смисъла му) към пътя на съзнателността, може ли прекарването на време с хора, които са уловени в това натрапчиво импулсивно поведение, да има отрицателно въздействие?

общностСадгуру говори за значението на санга или компанията, общността, която човек поддържа, и за създаването на подходяща общност.

 

Въпрос: Садгуру, споделям апартамент с други хора и винаги, когато съм някъде на път за по-дълго, споделям стаята си. Там отсядат всякакви хора – веднъж я ползва момиче, което се превърна в наркоман, ползвали са я и най-различни двойки също. Чудя се до каква степен това може да ми повлияе негативно?

Садгуру: Не подценявайте влиянието на компанията, в която се намирате. Дори вие самите да не пиете или да не употребявате наркотици, то бидейки в компанията на такива хора, това ви въздейства на едно друго, по-фино ниво. Буда казва, че колкото важно е да живеем в истината, еднакво важна е и сангата, в която сме – т.е. средата, общността, която споделяме. Той изразява социална коректност, но екзистенциално греши. Всъщност първият приоритет трябва да бъде сангата или компанията, която избираме, а след това  екзистенциалната истина.
Повечето човешки същества са – съзнателно или несъзнателно – оформени от средата, която споделят. Те може да не осъзнават до каква степен това им влияе. Не само вашето семейство и приятели оказват влияние върху вас, но и социалната ви среда като цяло. Бих казал, че социалната ви среда е формирала почти 90% процента от личността ви. Изборът на среда не се изразява в дискриминация, а в това да бъдете избирателни по отношение на това къде искате да бъдете и с кого искате да бъдете. Определено не е добре да бъдете сред хора, които са с толкова натрапчиви импулси и може да ги определите като пристрастени, независимо от това към какво са пристрастени.

Преминаване от натрапчивост към съзнателност

Цялото ви усилие трябва да бъде насочено към това да преминете от натрапчива, компулсивна природа, към съзнателност. Да бъдеш сред хора, които са много компулсивни, никак не е подкрепящо. Все още не сте стигнали до момента, в който да можете да бъдете сред най-компулсивните хора и да запазите абсолютна осъзнатост и тяхната компания да не ви повлияе. Можете да станете като тях, а може и да не станете. По-добре не, но определено средата ви влияе по много начини.

Ако външните условия не оказаха влияние, тогава защо да строим ашрами например? Изключително голямо главоболие е да се поддържа духовно място, насред бурния океан на светския живот. За да го запазиш недокоснато от случващото се отнема много усилия. Средно около седем хиляди души посещават йога центъра всеки ден. Да ги посрещнеш, да ги оставиш да бъдат част от него и да не станеш като тях е голямо предизвикателство. Нуждаем се от солидни хора. В противен случай всеки се опитва да донесе малко от дома си, улицата, града си и да го превърне в част от ашрама. Хората се опитват да наложат своите капризи и фантазии, своите харесвания и нехаресвания. Почти всеки, който идва, се опитва да окаже някакво влияние върху ашрама. Някои питат как да се правят нещата, а други просто ги правят. Стремим се учтиво да не допуснем всичко да се промени от влиянието на хората – правим го учтиво, но понякога се налага и по друг начин. Идеята на ашрама е да поддържа пространство, което е посветено на определена цел.

Където и да живеете, трябва да поддържате пространството си по такъв начин, че да е посветено на целта, за която живеете. Вашето лично пространство трябва да отразява къде искате да отидете, а не на компулсивния начин на живот на някой друг. Това е много важно; докато не достигнете до състоянието, в което, където и да отидете, дори в ада, ще бъдете недокоснати. В момента сте склонни да се увличате. Не се надценявайте.

Създаване на правилната обстановка и среда

Създаването на правилния вид пространство – и ако е необходимо отдалечаване от отрицателни влияния – е много важно за растежа ви. Тук не става въпрос само за избягване на хора с наркотична зависимост, но и за всякакъв вид прекомерна натрапчивост. Хората са отдадени на своята натрапчивост. Ако погледнете начина, по който живеят много така наречените нормални семейства – за „нормални“ се смята, ако децата не са наркомани, съпругът не е алкохолик, а съпругата не е напълно обсебена от пазаруване – но начинът, по който съществуват, е много анти всякаква съзнателност. Ако можете да ги трансформирате, това е чудесно. Ако не можете да ги трансформирате, най-добре е да се отдръпнете. За почти всички човешки същества видът на средата, която обитават, оформя живота им. До някаква степен може да варира от човек на човек, но определено определя много неща.

Може би вече за мен това е без значение, но средата, която поддържах в по-ранни времена от живота си, определено определи кой да бъда днес. Ако тогава бях останал в неправилния вид среда, сега със сигурност нещата биха били много по-различни. Това, което тогава беше важно за мен, е актуално за вас сега. За вашия растеж е много важно или да създадете правилния вид компания, или да направите избор да не сте в грешна среда.


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *