Мантрата Хари Ом Тат Сат

3 039

Хари Ом Тат Сат – Hari Om Tat Sat

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Хари Ом Тат Сат‘ е много древна ведическа мантра. Хари ОМ е една мантра и ОМ ТАТ САТ е друга мантра. Аз обединих двете мантри в едно – ‘Hari Om Tat Sat’. ‘Hari’ представлява проявената вселена и живот. ‘Om’ представлява непроявеното и абсолютната реалност.

Под думата реалност имам предвид пълно съществуване. Можете дори да използвате и думата БОГ за реалност. Реалност, съществуване, Бог, Брахма, Абсолют, всичко това са синоними, който имат едно значение, макар и да не го дефинират наистина.

Тази реалност има два етапа. Едната е абсолютното, а другата е проявеното. Тази материална вселена – милионите слънца, луни и звезди, пространството, това, което е отвъд всичко и отвъд тази малка земя, докъдето можем да достигнем – това е проявления Абсолют, проява на тази реалност, а не създание на реалността. Има разлика между процес на сътворение и проявление.

Ако например вземете памук и направите прежда от него и след това блуза от памука. Памукът е станал блуза, не е създал блузата. Памукът се е трансформирал в блуза. По същия начин, има огромна невидима сила. Никой не може да я види и никой не я е видял, освен неколцината, наречени аватари.

Проявената реалност, този свят, се представлява от мантрата ХАРИ. ОМ е непроявената реалност, това, което е невидяно, невидимо, несъздадения аспект на Абсолюта. И така, ‘Hari Om Tat Sat’ означава Това е истината. Това, което аз виждам с очите си и което е отвъд моят поглед е едно и също нещо, няма разлика. Създателят и създаденото не са две отделни неща. Създателят не е създал сътворението, но е трансформирал себе си в това творение.

И тази истина е представена от мантрата ‘Hari Om Tat Sat‘. Когато аз кажа ‘Hari Om Tat Sat’, това ми напомня че това, което виждам и това което не виждам са едно.

Превод Светлана Благоева, източник:

Yoga magazine, www.yogamag.net, август 2007


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *