Дивали – празник на светлината

3 517

ДИВАЛИ – редица от светлина

Светла Благоева – автор

Дивали“ означава „редица от светлини“. Празнува се последните два дни от тъмната половина на месеца Картик. (преди Новолуние, октомври – ноември)

 

 

На някои места се празнува и като сватбата на Лакшми и Вишну. В Бенгали е прието да се боготвори богинята Кали. Също на този ден- Дивали, триумфално се завръща Бог Рама, след като е победил демона Равана (от епоса Рамаяна) На този ден също Бог Кришна е убил демона Наракасура (епоса Махабхарата). В Южна Индия хората си правят баня с благовонни масла сутринта и носят нови дрехи на този ден. Всички си прощават и забравят лошото, сторено им от другите.

Този фестивал обединява хората. Хората се чувстват свободни, празнично настроени, леки и приятелски настроени. Сърцата на всички са отворени и чисти. На този ден търговците от Северна Индия се молят за успех и просперитет през идната година. Домовете се почистват и декорират пред деня със свещи, които се палят вечерта. “

Празнувайки деня на светлината правим интелекта по-силен, егото по-малко и сърцето по-чисто. “ Свами Шивананда.

Дивали или още Дипaвали е индийски празник, равносилен на християнската Коледа.

Името му произлиза от санскрит – Deepavali; Deepа- светлина; Аvali – ред/редица, тоест „редица от светлини“ . Дивали е известен като „фестивал на светлината“ и е един от най-важните празници в Индия- винаги го чакат с нетърпение и го празнуват или в края на октомври и средата на ноември в зависимoст от лунния календар. Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома (без значение размера и цената), защото Дивали е празник на здравето и благоденствието и да купиш нещо за дома е добър знак и носи късмет на дома и обитателите му.

 

В днешно време тази традиция е леко променена и така освен различни подаръци за дома, на този ден хората купуват също нови дрехи и бижута. Традиционно къщата се почиства и се украсява със свещи, за да може богинята Лакшми (на снимката по-долу)- символ на просперитет, любов, семейно щастие и благоденствие, да забележи дома ви и да дойде и да го благослови!

На Дивали домовете се украсяват с много свещи и рисунки – те ограждат пътя към дома си със свещи и държат прозорците си отворени, за да посрещнат слизането на Лакшми – богиня на здравето и благоденствието в индийската митология – богиня на богатството, светлината, мъдростта и щастието, както и на късмета, красотата и изобилието. Дивали се празнува пищно – хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

 

 


5 коментара

 1. Най-прекрасният празник

 2. kevin каза:

  mnogo hubav praznik

 3. boni каза:

  praznikatt ee mn hubavv ii tovaa …:D

 4. Sara Khan каза:

  My favourite holiday ♥♥♥

 5. Р. каза:

  “Свещите”, които се палят на Дивали са изработени от глина малки панички, заострени в единия край (там се поставя фитилът). Пълнят се с олио. Фитилът се изработва от памук. Наричат се diyas. Обикновено ги нареждат по первазите на терасата и прозорците.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *