Забави малко и живей по-дълго

1 973

Как да живеем по-дълго

Йога списание, януари 1979 г., изд. на Бихарската Школа по Йога, Индия

Авторски превод: Светла М. Благоева, Йога студио 108

Бележка на преводача: „Тъй като статията е писана 1979 г, от тогава до сега много неща са се променили. Животът е станал още по-напрегнат и стресиран, а жените догонват мъжете в надпреварата и амбицията за власт, пари и положение. Вече жените не отстъпват по това да пият алкохол и да пушат цигари редом с мъжете. Мъжете вече далеч не са така активни в изграждането на семейство и достигане на благосъстояние и жените взимат активна роля, с което догонват мъжете по това да имат ускорен метаболизъм и да живеят нездравословен и нередовен начин на живот.“ Светла М. Благоева

Много от проучванията за стареенето показват че този процес може да бъде забавен, или ускорен, в зависимост от състоянието на ума и емоциите. Това е така, защото ума и емоциите директно въздействат върху мозъка и ендокринната система и това води до ускоряване или забавяне на метаболизма.

Метаболизмът е процеса, който произвежда енергия в тялото. Състои се от анаболизъм, който изгражда клетките и тъканите и катаболизъм, който разрушава остарялата тъкан. Метаболизмът поддържа живота, изгаряне на горивото в енергията на живота, праната, той е процесът на раждане и смърт. Ритъмът на метаболизма е скоростта, с която метаболичния огън изгаря горивото и се измерва чрез изчисляване на енергията, произведена когато се изгаря храната в присъствието на кислород.

Основата на метаболизма е метаболичния ритъм в нормални условия и състояние на почивка: пълна физическа и психическа почивка, обикновено 12 – 18 часа след хранене, в нормална температурна среда. И това обикновено може да се наблюдава сутрин рано, след ставане от сън. В това състояние енергията се освобождава и използва за поддържането на дейностите на жизненоважните органи като сърце, мозък, жлези с вътрешна секреция, но най-вече за поддържане на постоянна температура в тялото.

Фактори, влияещи на основния метаболизъм са:

1. Повърхността на тялото: Колкото е по-голяма, толкова повече енергия се харчи.

2. Годините: Основния метаболизъм е по-бърз при децата и има постепенно забавяне с процеса на остаряване.

3. Температурата на тялото: Основния метаболизъм се повишава със 7% за всеки градус по Фаренхайт повишаване на вътрешната температура. Също, вътрешната температура на тялото намалява с годините.

4. Външна температура: Излагане на ниски температури увеличава метаболизма, за да поддържа ритъма на сърцето. Продължително излагане на горещина намалява метаболизма.

5. Ендокринните жлези: Щитовидните хормони увеличават ритъма на метаболизма, както и донякъде адреналина. При по-възрастните хора щитовидните хормони намаляват нивата си и това намалява и метаболизма.

6. Храната: Храненето стимулира метаболизма. Покачва се повече при приемане на протеини и по-малко при приемане на мазнини и въглехидрати. Метаболизмът е най-висок 4 до 6 часа след поемане на храната. Ако сте на глад за по-дълъг период от време това намалява метаболизма, а краткото гладуване го ускорява.

7. Работа на мускулите: По време на упражнения метаболизмът се увеличава.

Метаболизмът в млада и стара възраст

Между младата и стара възраст метаболизмът започва да намалява, като има пикови моменти в периоди на физическо израстване и промяна. Смята се, че изключително бързия метаболизъм, особено в по-ранна възраст се свързва със заболявания в по-късна възраст и по-бързо остаряване. И затова и има много проучвания върху ефекта на забавяне на метаболитните процеси.

Очевидно е че съвременното общество е поело посока на изключително висок, хиперактивен метаболизъм, чрез живот на бързи обороти, погрешен и нездравословен начин на живот, лоши навици, подтикване към прекалена амбициозност, което стимулира симпатиковата нервна система.

Нормалния ритъм на метаболизма в по-ранна възраст е естествено да е малко по-активен, отколкото в по-зряла възраст, ако искаме да живеем по-дълго и да сме по-здрави. Когато е ускорен метаболизмът, тогава белите дробове и сърцето трябва да работят на по-усилено обороти, за да пренасят червените кръвни телца и кислорода и да хранят свръх-стимулираните метаболитни клетки.

Ако имаме хипер активен метаболизъм в младините си, вероятно в по-късна възраст ще отидем на другата крайност и метаболизмът ще бъде твърде бавен и изтощил тъканите на тялото. Например ако щитовидната жлеза е изтощена и неактивна, както често се случва в по-късна възраст, това води до много слаб метаболизъм и по-ранна смърт ако не се коригира. И затова много от старите хора страдат в по-студено време, защото техните тъкани са загубили способността си да създават достатъчно топлина за тялото чрез покачване на метаболизма като противодействие на по-студеното време. И това важи особено ако в млада възраст не е имало добра диета, т.е. начин на хранене и достатъчно упражнения. И това води до ускоряване на остаряването и грохване.

За да имаме активен, но и дълъг живот, възрастните хора трябва да спят по-малко  и да ядат по-малко, да се топлят добре, да се упражняват редовно, за да си активират метаболизма, когато е спаднал.

Ако прилагаме и техниките на йога, за да засилваме функциите на тялото, можем да постигнем балансиран и идеален ритъм на метаболизъм.  Младите трябва да си забавят метаболизма и старите трябва да си позабързат намалелия метаболизъм.  Разбира се идеално би било ако живеехме спокоен живот с по-нисък метаболизъм още в началото на живота си, с всички принципи на здравословен и благоприятен начин на живот. И това ще ни осигури много леко остаряване.

Мъжкия метаболизъм срещу женския

Изследователите са открили, че въпреки че се раждат повече мъжки, отколкото женски бебета, на всеки 105 момчета се раждат 100 момичета, а мъжете умират по-млади от жените, във възрастта между 65 и 74 мъжете са 79 на всеки 100 жени. Смята се че това е така основно поради фактора, че поемането на мъжката си роля в обществото изисква по-висок метаболизъм отколкото на женската роля. За да докаже мъжествеността си и да изпълни ролята си на боец, ловец и глава на семейството, мъжът трябва да работи повече и да се тревожи повече. Той играе по-активна роля и затова симпатиковата нервна система е по-активна.  И защото неговият ум и тяло са така завзети от външни дейности – релаксацията и обръщането навътре стават все по-трудни. И мъжът не може да си почине дори и когато го иска, неговите клетки непрестанно работят усърдно, за да доставят енергия за неблагоприятни дейности, като хипер увеличено мислене например. Мъжете пият повече алкохол и пушат повече, обикновено за да постигнат това състояние на релаксация. Те по-често изпадат в състояние на срив и по-често извършват самоубийство. Мъжете огладняват по-бързо от жените, а жените по-добре се справят с шока, умората и по-трудните условия. Жените заболяват по-често, но мъжете са по-податливи на по-сериозни заболявания, както и има голяма доза генетични заболявания, които не засягат женския организъм. И това прави относително по-ниския метаболизъм на жените да поставя в по-изгодната позиция за оцеляване жените отколкото мъжете.

Ефектът от медитация

Когато забавяме метаболизма чрез практика на медитация или на пранаяма, ние забавяме и дишането, ритъма на сърцето, намаляваме температурата на тялото. В тези моменти ние получаваме по-малко тежест, по-малко болка, по-малко токсини се произвеждат, повече енергия се пести и естествените процеси на поддръжка, поправка и подмладяване се случват по-лесно.

И докато медитацията успокоява нашия пре-експонирам метаболизъм и успокоява тялото и ума, това ни дава възможност да погледнем навътре и да разберем откъде идва цялото това бързане. Ставаме осъзнати за ролите си, как сме били научени, тренирани и ограничени да действаме по определени начини, без дори да се замислим защо и как и какво правим. Най-първото, на което ни учи медитацията е да бъдем осъзнати, след което ни дава капацитета да забавим малко и да поемем контрола, да спрем или да отидем там, където ние искаме.

Намаляваме на телесната температура

Силата на йога да намали хипер активния метаболизъм е била демонстрирана от няколко изследвания, които доказват че йога намалява телесната температура, което е знак за намаляване на метаболизма.

Елмър Грийн и неговата организация Менингер Фондация, Топека, САЩ, е правила експерименти с известния и голям йоги Свами Рама, който е можел да си постави така под контрол температурата на тялото, че двете страни на дланта му са били с разлика от 10 градуса по Фаренхайт.

O.П. Батнагар, от департамента по физиология към Джавахаралския институт на Медицинското училище в Пондичери показал че телесната температура „намалява значително с прогресирането в йога тренинга. Това намаляване идва от релаксацията на мускулите и намаляване на метаболизма. “

Бенсън и Уолис са открили че медитативното състояние, постигнато чрез техники на йога води до значителни физиологични промени, а именно:

„Някои от главните проблеми на нашето време, нервния стомах и високото кръвно налягане са свързани основно с несигурностите в нашето обкръжение и ежедневие. И докато обстановката не е много лека и предсказуема, това много затруднява справянето на човешкото същество с обстоятелствата и предизвикателствата. „

В техния експеримент са участвали 36 човека на възраст между 17 и 41 г. с опитност в медитацията между 1 месец до 9 години. Записани са били кръвното им налягане, сърдечния ритъм, ректалната температура, устойчивостта на кожата им и вълните на мозъка им с електроенцефалограма. Взети са им и кръвни проби през интервал от 10 мин, за да се анализира нивото на кислород и въглероден диоксид в кръвта.

Всеки участник е бил замерван с различните измервателни уреди първо при 20-30 мин. отпускане и пред медитативно състояние, последвано от 20-30 мин. мантра медитация и накрая 20-30 мин. състояние след медитацията.

Резултатите от този експеримент показали:

1. Консумацията на кислород паднала до 40% първите 10 мин. на медитацията и след това се върнала в нормалните си граници след медитацията.

2. Въглеродния диоксид паднал до 20% паралелно с кислорода, което доказва че падането на кислорода е поради намаляване на метаболизма, а не поради глад на клетките за кислород. Това се случва защото тялото е в състояние на покой и не е имало нужда от повече кислород.

3. Броят на дишанията за минута са намалели – както и количеството кислород – 2 дишания по-малко за минута и около 1 литър кислород по-малко за минута.

4. Нивото на кръвното налягане е било ниско по време на експеримента, средно между 106 на 57.

5. Нивото на киселинност в кръвта- отровен отпадъчен продукт и индикатор за телесен метаболизъм при липса на кислород – е паднала значително по време на първите 10 мин. на медитацията, 4 пъти по-бързо отколкото би паднала ако човек просто си лежеше без да прави нищо. След медитацията нивата започнали да се покачват, но се стабилизирали на по-ниски нива от тези, на които е започнала медитацията. Х. Рикарт от университета в Тубинген е докладвал за този ефект че се дължи на увеличеното движение на кръвта в крайниците, отколкото преди медитацията. И това позволява повече кислород да храни мускулите и да има повече ефективност в използването на енергията. Бенсън и Уолис са открили също, че движението на кръвта се увеличава. Те смятат че разширяването на артериите се получава поради релаксацията на симпатиковата нервна система.  И още по-натам, те смятат, че ниските нива на киселинност в медитиращите, сравнени с хора, които имат високи нива на тревожност, стрес и по-високо кръвно налягане са една от причините за спокойното състояние на тялото и ума. Релаксираното състояние от своя страна води до още повече ниски нива на киселинност.

6. Устойчивостта на кожата е била измерена че се увеличава 4 пъти, с увеличаване на нивото на релаксация.

7. Сърдечния ритъм се забавил 3 пъти за минута средно. Сравнено и с други проучвания, това показва че тялото работи много по-ефективно в състояние на покой и дълбока релаксация.

Като обобщаване на резултатите, те установили че физиологичните знаци са били на ‘пълноценно намалени нива на метаболизъм’. И това състояние е различно от това по време на сън или хипноза:

 • Консумацията на кислород не се променя по време на хипноза, а по време на сън се намалява едва след няколко часа.
 • Нивата на въглероден диоксид се увеличават по време на сън.
 • Устойчивостта на кожата нараства по време на сън, но в по-малка степен от нивата по време на медитация.
 • Състоянието на мозъка по време на сън е различно от това по време на медитация (вълните са делта, бел. на прев.).
 • Състоянието на мозъка по време на медитация – увеличават се алфа и тета вълните, което не се случва по време на хипноза.

Потенциал за бъдещето

Изследователите на медитацията ни показват, че дисциплината йога може много да помогне в положителен аспект тялото и да подобри здравословното състояние, както и да удължи живота. Бенсън и Уолис казват:

„Нивата на промяна предполагат че медитацията създава взаимен отговор, или рефлекс, който е насочен към централната нервна система… Смята се че честата промяна в обстановката въздейства върху симпатиковата нервна система и тя откликва с високи нива на тревожност и появата на различни сериозни заболявания в съвременното общество. В тези обстоятелства, ниския метаболитен ритъм, който се изявява в по-спокойни нива на състояние, отколкото хиперактивността на симпатиковата нервна система, индикират по-добро здравословно състояние. И дори може да се говори и за терапевтично влияние и използването на тези техники и в клинична обстановка.“

Това, че медитацията и пранаямата могат да понижат изцяло нивата на ритъм на функциите на тялото и да забавят работата на клетките чрез въздействие върху централната нервна система е в синхрон едновременно и с научната теза и философията на йога по темата за остаряването. Чрез забавяне на дишането и метаболизма можем да забавим часовника на клетките, и следователно забавяйки процеса на стареене. Техниките на йога са ключът към това. Единствено остава да се установи колко точно можем да забавим този процес. Доказано е че йога практиките могат да забавят дишането и че това дава много дълбоки и позитивни промени.

Багчи и Венгер са установили че по време на медитация дишането се забавя и в някои случай стига до 4-6 дишания в минута. Дори в някои случай почти изчезва.

Йогите, които навлизат в състояние на самадхи почти спират да дишат. Това е състояние на кейваля кумбхака, състояние на блаженство, при което дишането спонтанно спира. Това е състояние на минимална дейност на метаболизма, и така могат да оцелеят без храна и сън, тъй като се хранят директно от светлината и праната. И тези йоги могат да живеят колкото си поискат и сами да изберат момента на смърт на техните тела.  Те са достигнали до състояние, в което съзнанието е непрекъснато пробудено, състояние на космично съзнание. Те са станали господари на жизнената сила и са освободени от смърт и прераждане.

Превод Светлана Благоева
Статията е взета от Йога списание 1979 г.

 


2 коментара

 1. georgi iakimov каза:

  Елементарно е но нали някой трябва да го открие. Това са го напр. др. йоги. Не тичаш,не бързаш,не се ядосваш за да не дишаш бързо Практикуваш задържане на дъха т.е.намаляваш ритъма си /скороста/ на зивот и целта удължаване на живота-някои не помнят кога са родени, смятат 200-300г. може би-крайна зел -йога съединение на съзнанито с висшия разум.

 2. Атанаска Николова каза:

  Вашият блог е място, където човек може да се отдели от всеки и от всичко и да се наслади на спокойствието и на своята енергия. Хубаво е поне за няколко минути да спрем и да си отдъхнем от всички задължения, които имаме.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *