Как се взима трудно решение

386

Първо съберете достатъчно информация, после си починете преди да решите, съветват учените.

 – статия от списание „Science“

22 февруари 2006, здраве.bg

decisionСледващият път, когато трябва да вземете трудно решение, най-удачното, което може да направите, е да съберете достатъчно информация, а после да си починете, преди да направите избора.
Това казва проучване, публикувано в новия брой на сп. Science. Учените са изследвали механизма на вземане на сложни решения – например покупка на нова кола, както и лесни избори като снабдяване с нов чифт домакински ръкавици.
Техните изводи:
– Сложните решения се вземат най-правилно след като се събере достатъчно информация, а после се позволи на подсъзнанието да се включи в процеса;
– Простите избори могат да се правят и без участие на подсъзнанието.
Изследването е проведено в Холандия, във факултета по психология на университета в Амстердам. Учените са направили експеримент, в който на две групи участници било възложено хипотетично да направят избор за покупка между 4 нови автомобила.
Едната група трябвало да вземе решението непосредствено след получаване на информацията, докато на другата група, за определено време, изследователите отвлекли вниманието със занимателни задачи, преди да бъдат помолени да направят своя избор. Според резултатите въпреки че първата група направила разумен избор, втората, при която подсъзнанието имало време да поработи, се справила по-добре.
Учените казват, че резултатите от техния експеримент не бива да се отнасят само към решения, свързани с финансови въпроси. Същият механизъм може да бъде успешно прилаган и в други сфери, където се вземат трудни решения – в политиката, управлението и т.н. Според психолозите, хората могат да извлекат полза, ако правят простите избори съзнателно, а по отношение на трудните решения делегират повече “право на мислене” на подсъзнанието.

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=528


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *