Трансформацията в живота

956

За трансформацията в живота – ягия

от Свами Ниранджанананда

Авторски превод: Светлана Благоева, Йога студио 108

Какво е значението и предопределението на ягията – ритуал за трансформация, в нашия духовен живот? – Какво е изобщо от значение в живота, от практическо значение? Всичко, което е благоприятно и полезно както за тялото, ума и духа, така и за околната среда, обществото. Всичко, което е благоприятно и полезно, но не само за нас самите, но и за другите и това става част от живота ни, част от мислите, отношението, държанието и разбирането ни.

Ягията е външният аспект на процеса на промяна, който вие осъществявате вътрешно. И за да се ускори този процес, е необходимо спазването на ямите и ниямите. Моуната, мълчанието по време на хранене е важно в един ашрам. Ягията няма значение, ако не се придържате към процесите, в които тя има отношение. Моуната няма значение, ако не я спазвате. Дисциплината няма значение ако не я спазвате. А когато сте приобщен и спазвате и се придържате към тези неща, тогава те придобиват значение и всичко става важно. Но когато вие кажете „Това е без значение”, това означава че в настоящия момент това не ви касае и няма приложение за вас.

Като най-общо значение, думата ягия означава процес на трансформация. Ягия не е само една огнена церемония, тя има връзка и с нашия ежедневен живот. Можете да приемете че животът е една ягия. Трябва да виждате живота си като една ягия. Какво се предлага в една ягия? Правилните материали, чисти материали, истински, неподправени неща, били те семена, плодове, зърна и др. Едно от необходимите условия на ягията е че всичко трябва да бъде чисто и истинско. Външния ритуал няма значение ако мислите ви, чувствата ви и действията ви са нечисти и подправени. Тогава може да преживеете и да направите хиляди ягии и огнени церемонии, но какъв е смисълът на всичко това, ако нямате осъзнаване за вашата истинска природа и за себе си?

Промяната идва отвътре

Обществото вярва, че всичко се случва отвън, а не отвътре. Всеки си мисли че външния ритуал ще им помогне да станат по-добри, но това не е така и няма как да бъде така. Ние знаем че водата на Ганга се приема че има пречистващи функции. Ако вземете бутилка и я напълните с урина, затворите я и я пуснете във водите на Ганга, тя може да си остане там за много години. И когато след това отворите отново бутилката, вътре урината все още ще си бъде урина; тя няма да е по-различна и пречистена. По същия начин, нашата личност и характер, манталитета ни, отношението ни и възприятията ни – всички те са сложени в една бутилка и тя е затворена. И ние си мислим че никой няма право да промени това, никой не бива да го дoкосва дори – „Аз съм си аз”. И тогава отиваме на такъв външен ритуал и за момент се чувстваме добре, щастливи сме, всичко е чудесно и фантастично. Хубави вибрации, хубава енергия. Но какво означава това? Какво получавате, какво постигате от това? Позитивните вибрации не означават нищо, докато и освен ако не станат част вас самите. За да можете да постигнете нещо, което е важно и от значение, нещо, което е благоприятно и то да стане част от вас е необходимо да направите промяна вътре в себе си.

Не ягията е важна, а вие сте важни. Ако вашето оценяване е интелектуално, то няма значение. За човек, който не разбира от скъпоценни камъни, диаманта е неразпознаваем, просто парче камък. Вие може и да знаете, че това е диамант, но нямате способността да различните диаманта от стъклото, освен ако не сте бижутер. И за да различите диаманта от стъклото, трябва да имате знание и разбиране за качествата и ползите на тези две различни неща – диаманта и стъклото. И затова, важното в случая сте вие. Не външния ритуал или външната дисциплина, или външното събитие. Промяната трябва да дойде отвътре.

Доверието е процесът

Ако можете да постигнете тази промяна, няма да има нужда да отговарям на каквито и да е въпроси. Ако не сте в състояние да оцените вашата лична роля в развитието на живота ви, тогава няма да спрете да задавате въпроси, а отговорите им няма да имат каквото и да е значение за вас, те ще бъдат просто поредното събитие. “О, това бе много добър отговор, но какво точно означаваше?” “О, той говори много добре, но не знам как да направя връзката на този отговор с моя живот.” . С този вид отношение и манталитет е много трудно да разберете духовната реалност и измерение, която ръководи всеки един от нас. Различните религии и философски течения ни казват, че има някои мисли, действия и разбирания за живота, които се случват с подкрепата, силата и енергията на вярата и доверието, и че има други неща, които се ръководят от силата на интелекта. Тези събития, които се ръководят от интелекта са разбираеми и ясни. Но ако се опитате да преобразите процес, който се направлява и мотивира от вярата и доверието в интелектуално разбиране, ще оплескате нещата, защото нямате способността и възможността да го разберете.

Човешките същества имат навика да използват интелекта във връзка с външните събития, но не и към тях самите. Когато нещата опрат до вас самите, вие казвате, „Аз чувствам” , “Аз вярвам”, но когато е за нещо друго, вие казвате, “Искам да знам!”. А защо не кажете вместо това “Аз искам да изживея, да изпитам, да се науча”? Защо трябва да кажете „Аз искам да знам”? Кажете – „Искам да уча“. Когато е свързано с вас самите, казвате, “Аз го чувствам така и моето усещане е правилното, това е вярното, знам че не мога да греша.” Можете ли да оправдаете това чувство чрез интелекта? Не, не можете. Защо? Защото това е убеждение, и това убеждение, това вярване е част от вас. Знанието не е част от вас, то идва отвън. Някои форми на знанието са еднакви и неизменни във всеки от нас, те са ни наложени, но други форми на знанието, които не са точно това, което е общо прието и нормално за нас, не се съдържат в нас, а трябва да ги търсим.

Виждайте живота като ягия

Имайте осъзнаване за себе си и вижте живота си като една ягия, като събитие на трансформация, което се случва постоянно, без значение в каква ситуация попадате. До сега не съм попадал на нито една ситуация, за която да кажа, че не е част ягията на живота. Негативността е част от ягията на живота, щастието е част от ягията на живота, защото те са резултат от нашите действия, от ситуациите в които попадаме, от това как действаме, мислим и какво правим. Ние сме болни, защото си мислим че сме болни, ние сме щастливи, защото мислим че сме щастливи и сме тъжни, защото мислим че сме тъжни. Ние слагаме тези различни маски и тогава се поглеждаме в огледалото всеки ден, носейки тези маски. Когато сме щастливи, това е защото имаме усещане за изпълненост, постижение, задоволство. Когато сме в стрес и напрежение, това е защото има липса на задоволство и изпълненост.

И сега, какво е изпълненост? Дали е нещо определящо, което може да бъде приложено към всеки по един и същи начин? Не. И просто защото не можете да определите изпълненост, така не можете да определите и ягията. Трябва да го преживеете, да го почувствате, да повярвате в него, защото това е сливането на вашата енергия с енергията на събитието, което го прави процес на трансформация. А това важи не само за ягията, но и за всяка ситуация в живота.

Вярване и действие в хармония

Един пример за това е моуната в ашрама. Някой хора си мислят че защото вече са приключили 4-месечния йога курс и защото ще напуснат скоро ашрама, те няма нужда повече да спазват моуната. И тогава вие ще сте този, който губи, защото вие се отделяте от нещо, което вие виждате като външна дисциплина, но то е всъщност дадено, за да донесе промяна и подобрение във вашия ум и вашата същност. Ако вярвате в подобрението, спазвайте дисциплината, ако не вярвате, просто не оставайте тук. Това е един пример за това в какво вярваме и как действаме.

По същия начин, ягията е процес на вярване и действие. Когато вярата и действието бъдат в хармония, тогава самият живот се превръща в ягия, където в огъня на душата ни ние предлагаме правилните действия, правилните мисли, думи и държание, те се предлагат като дар, и вътрешната, психическа, духовна реализация и трансформация настъпва. Така че вместо да се опитвате да откривате външното значение, опитайте се да разберете и да почувствате езотеричното, вътрешното значение на това, което се предава, тогава ще бъдете и този, който печели. Това е виждането, прозрението, което йога се опитва да даде. Винаги ще има различия във външното. Когато има 2 съда, винаги ще има шум. В кухнята се чува шум, когато премествате една чиния, а ако има 300 чинии на едно място винаги ще има шум. Но всяка чиния трябва да разбере че играе специфична роля в цялото. Една лъжица не може д а бъде казан, а един казан не може да свърши работата на една лъжица. Ролите са дефинирани. По подобен начин ролята на всяко действие и всяка мисъл в живота са определени. Може в момента да не можете да разберете и да оцените това, което казвам, но ако помислите рационално, логично, интуитивно, ще започнете да виждате връзка, свързваща външният вас и вътрешният вас.

Отварянето води до мъдрост

И осъзнаването на тази връзка на външното Аз и вътрешното Аз е целта не само на йога, но на целия живот. Йогите са осъзнали всяко взаимодействие в живота като събитие, което води към по-голяма реализация, хармония и разбиране. Така че запомнете, че вие сте центъра и ако отворите себе си, а не сте като добре запушена бутилка, която се е загубила във фантазии и въображаемия свят на „това е красиво и онова е грозно” „това е правилно и това е неправилно”, тогава окото на мъдростта ще се отвори. Това око на мъдростта се пробужда, когато отворите себе си.

Няма значение дали бутилката е пълна с урина. Ако капачката е отворена, след няколко дни тази урина ще бъде изчезнала в Ганга и бутилката ще бъде пълна с чиста вода от Ганга. Но ако капачката е затворена, тогава тази затворена бутилка може да си лежи на дъното на реката с векове. И тогава дори реката може да пресъхне, но миризмата в бутилката ще си остане непокътната. Така че, вие решавате дали искате да сте затворена или отворена бутилка.

Ганга Даршан, Мунгер, Индия, 24 януари 2000

Yoga magazine, March 2000, The yajna of life
Превод Светлана Благоева, Йога студио 108


1 коментар

  1. Този сатсанг бе едно от най-силните ми преживявания със Свамиджи 🙂

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *