Медитация и пранаяма сатсанг

734

Медитация и пранаяма – Свами Сатянанда Сарасвати

Авторски превод: Светла М. Благоева, Йога студио 108 

Каква е връзката между космичната енергия и пранаяма?

В йога космичната енергия е позната като прана. В цялата атмосфера се съдържа жизнена енергия, но освен нея има и безкрайно количество от космична енергия. Тази енергия съществува предимно в петте елемента. Точно както казваме, че източниците на протеин са леща, бобови, ядки, соята, по същият начин петте източника на прана са земя, вода, огън, въздух и етер. Но най-добрият източник на прана е въздухът и за това пранаяма е толкова силна практика.

Дъхът, който поемаме не е чиста прана – той е въздух с прана. Той се пречиства и разделя на положителни и отрицателни йони, обикновен въздух и на прана. Това разделяне се случва по време на кумбака и по време на медитация праната се усвоява. За това един хатха йоги, който практикува пранаяма, също така трябва да практикува и медитация, за да може да усвои отделената от въздуха прана. Така тази космична прана става част от личната прана – чрез практиките на пранаяма и медитация.

Приема ли се фокусирането върху дъха за основна част от тантричните практики?
Swami Satyananda

Фокусирането върху дъха е един от най-силните методи за обръщане на неспокойният ум навътре.  Медитативните практики са разделени на 4 етапа: пратяхара или обръщане навътре; дхарана  или концентрация; дхяна или медитация; и самадхи или трансцеденталност.

Фокусирането върху дъха е част от първия етап. Като се фокусирате върху дъха си, умът автоматично се отдръпва навътре. Когато този етап е постигнат трябва да опитате да фокусирате ума в една избрана точка. Ако продължите с отдръпването и обърнете ума на вътре без да го фокусирате той ще бъде напълно хипнотизиран. За това когато сте успели да обърнете ума навътре до един определен момент и когато започнат да се появяват психически изживявания – започнете да практикувате концентрация, дхарана.

Независиомо от това, каква система следвате, практиките на обръщане на ума навътре сами по себе си не могат да ви доведат до пробуждане. Тяхната цел е единствено да създадат пасивност и спокойствие. Неспокойната природа на ума се нуждае от укротяване. Това е първият етап. Следващият – дхарана има за цел да концентрира ума в една точка и да ограничи фокуса на възприятията. Когато умът е фокусиран в една точка и е концентриран – това ще доведе до дхяна и самадхи.

Кой е правилния и систематичен метод на подготовка за медитация?

Концентрацията и медитацията са част от Раджа йога и преди да практикуваш Раджа йога трябва да пречистиш физическото си тяло с техниките на Хатха йога. В йога вярваме, че мисловният процес трябва да бъде, колкото е възможно, изчистен първо с физически средства. За пример понякога мисъл може да бъде предизвикана от проблеми със стомаха или щитовидната жлеза. По тази причина препоръчваме пречистващите техники на Хатха йога. Има шест такива техники в Хатха йога: нети, дхаути, басти, наули, тратака и капалбхати. Те се наричат шаткарми. С напътствията на опитен учител може да изпълнявате тези практики в зависимост от индивидуалните си нужди и възможности.
След като практикувате шаткармите за една – две години, се постигна хармония в нервната система, по симпатиковия и парасимпатиковия дял, по надите ида и пингала. Те са отговорни за манас шакти (менталната енергия) и прана шакти (праничната или жизнената енергия). Ако някоя от тези нади е неуравновесена, тогава може да има заболявания породени от манас или прана шакти.

Следователно, чрез Хатха йога ние реално пречистваме всички потоци, така че те да са хомогенни и непрекъснати. Когато това се постигне, човек трябва да се заеме с концентрацията, за която е нужна здрава нервна система. Когато потоците на ида и пингала са балансирани, сушумна се активира автоматично. Когато това стане медитацията става спонтанна. Все пак това не значи, трябва да спрете другите практики, докато практикувате шаткармите. Човек трябва да продължи и с другите практики, но ако смята да влезе в медитативната практика сериозно – трябва да го направи систематично.

Освен  релаксацията и плюсовете за здравето има ли практикуването на медитация по-дълбока цел?

Целта на медитацията е развиването на супер-осъзнаване, което да поеме контрола на всички аспекти на живота, замествайки ума, както президентът поема всички дела на държавата, когато кабинетът не функционира. По същия начин, когато знаем, че този ум не може да управлява делата на живота правилно, когато той създава мъка, агония и страдание ние казваме: “Не – умът не е добър директор”. Ограниченият ум трябва да бъде заменен от супер сила, супер-осъзнаване, но проблемът е – че няма супер-осъзнаване. По тази причина ние практикуваме медитация – за да го развием.

По време на медитация важна ли е позицията на ръцете? Ако да – коя е най-добрата позиция?

Ако и двете ноздри не са свободно проходими позицията на ръцете трябва да бъде следната. Поставете дясната ръка под лявата мишница, лявата ръка под дясната мишница и натиснете. Ръцете трябва да са отпуснати. Това се нарича свара йога мудра. По време на медитацията двете ноздри трябва да са свободно проходими (отпушени), ако не са тогава една част от мозъка остава неактивна и човек не може да медитира правилно. Когато и двете ноздри са отпушени и двете полукълба на мозъка са еднакво активни и медитацията може да бъде осъществена без затруднения.

Ако и двете ноздри са отпушени, когато сядате да медитирате, може да поставите ръцете си в скута. Това се нарича йони  мудра. Или може да изберете чин мудра с палец и и показалец събрани и останалите пръсти раздалечени, символизирайки разделянето на себе си (показалеца) от трите гуни – раджас, тамас и сатва и съединяването ви с висшето съзнание (палеца).

При медитацията е много важно и двете ноздри да са отпушени. Ако примерно само дясната ноздра е отпушена, а лявата не – умът ще бъде ужасно разпилян – като маймуна. Ако само лявата ноздра е отпушена ще започнете да сънувате или може да усетите депресия. Когато и двете ноздри са отпушени и двете полукълба на мозъка – лявото и дясното са в хармония, те функционират в едно по-високо измерение. И само тогава може да се постигне медитация.

По време на медитация нещо започва да подскача в тялото ми, а след това започвам да треперя. Какво е това?

Напълно нормално е, но не обръщайте внимание на тези събития. Опитайте да останете осъзнат в точката на своята концентрация. По време на концентрация могат да се случат много неща. Ако умът се разлюлява от тези психични усещания и физически симптоми – това е разсейване от центъра на концентрацията. Все пак, понякога в състояние на медитация тези разсейвания са толкова силни, че е безмислено да се съпротивляваме. По-добре е да открием причината за тяхната поява. Може би не сте изпълнили някои от предварителните условия на йога или не сте стабилизирали своята нервна система или емоции.

Понякога при медитация има състояние при което дъха спира автоматично?

Има специфичен момент когато праната и ума си взаимодействат и се движат заедно. Когато умът е контролиран праничните сили също спират и когато праните са контролирани – умът автоматично спира. В йога това е познато като кеваля кумбхака – автоматично и спонтанно задържане. В момента, в който ума спре да функционира или е погълнат от точката на концентрация, автоматично дъхът спира, защото в мозъка тези две активности са свързани. Раджа йогите първо контролират ума и после спират дишането. Хатха йогите контролират първо дъха и следователно така контролират и движенията на ума. Когато кеваля кумбхака настъпи – позволете и да се случи без съпротива, защото нейната кулминация е пробуждането.

За Йога студио 108,  Превод Светлана Благоева

линк към оригиналната статия на английски


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *