Мозъчните клетки и паванмуктасаните в йога

1 072

Предотвратяване на загубата на памет и здравето на мозъка
Свами Ниранджананда Сарасвати

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108

 

Много интересно изследване е направено в САЩ в средата на деветдесетте години. Теорията до която изследователите са достигнали е била следната: с напредването на възрастта има определени хормони в тялото, които спират да секретират, а когато това се случи, се събират мъртви клетки в мозъка и с времето се натрупват, без се отстраняват от кръвта. Когато това се случи, електрическите импулси в мозъка започват да се блокират. Това е било предмет на тяхното проучване. Те твърдят, че на всеки двадесет години тялото претърпява химически и хормонални промени. Когато растем, имаме силна активност на жлезите с хормонална секреция, която се стабилизира около двадесетгодишна възраст. Отново има промяна около четиридесетгодишна възраст, както и около шестдесетте, също отново около осемдесетте.

Силата на паванмуктасаните

В този двадесет годишен цикъл тялото преминава през хормонални и химически промени. Учените и изследователите са разработили инжекция за възстановяване на това, което хората губят, а именно: паметта. В онези дни една такава инжекция струвала около десет хиляди долара. Разбира се, това са твърде много пари, колко хора могат да си го позволят? Ето защо те започнали да разглеждат други методи, които биха могли да бъдат приложени с подобен успех. Те опитали и с йога практики, но не какви да е, а именно само паванмуктасана част първа. Не Поздрав към слънцето или други класически асани, а само паванмуктасана първа част, защото в тази серия имаме много фини и кръгообразни движения, които биха предотвратили едно подобно запушване.

Това изследване продължило в период от три до пет години. Учените стигнали до заключението, че практиката на паванмуктасана помага при възстановяването на паметта. Когато подобрявате кръвообращението в тялото, циркулацията започва да премахва мъртвите клетки, постепенно започва да се възстановя паметта. Бавно, но сигурно. Те смятат, че няма значение какви упражнения правите – фитнес, плуване или някаква друга форма на физическа култура – ако на всеки двадесет години в продължение на шест месеца практикувате паванмуктасана част първа, тя ще прочисти и продуха „кюнците“ в тялото Ви 🙂 Иначе в противен случай остава възможността за медицинска интервенция, а именно инжекцията. Когато попаднах на това изследване, това много ме зарадва. Всички Вие знаете как да правите тези практики, така че защо не ги приложите? Затова предотвратете загуба на паметта с практиката на паванмуктасана част първа, като редовно ги практикувате за шест месеца в периодите, когато тези промени се случват.

Свами Ниранджанананда Сарасвати
Превод Светла Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *