Свами Ниранджан Сарасвати

1 392

Свами Ниранджанананда САРАСВАТИ е роден на 14.02.1960 г. в Раджнандгаон, Индия. От 4 годишна възраст той живее в Мунгер, където започва неговото обучение в Бихарската Школа по Йога. 1970 г., на 10 годишна възраст, той е изпратен да развива ашрами и йога центрове в Ирландия, Англия и Европа. През следващите 13 год. той пътува из целия свят, включително Северна и Южна Америка и Австралия, ръководи йога програми, работи като представител на неговия Гуру, Парамахамса Сатянанда и разучава нуждите на различните култури.

През 1983 г. той се връща в Индия и поема ръководството на Бихар Школа по Йога, като става нейн президент. Оттогава той ръководи Бихар Школа по Йога и двете институции, създадени през 1984 г., „Шивананда Мат“ и „Фондация за изследване ефектите от Йога“. Той разделя времето си на пътувания в чужбина за различни програми, турове из Индия и престой в Мунгер.

Приемник на Свами Сатянанда, Свами Ниранджан днес е добре познат от йога практикуващи по целия свят като голям йогa и реализиран духовен учител. Започвайки своето духовно обучение на 4 години, на 10 години той приема саняса, а на 30 години бива иницииран в Парамахамса степен.

През 1994 г. той създава Бихар Йога Бхарати, който по-късно прераства в първият в света официално признат йога университет. Автор е на повече от 20 книги на йогийска тематика.

Свами Ниранджанананда е силно впечатляваща личност, запленяваща сърцето на всеки, който го е срещнал с дълбока мъдрост и знания, съчетани с чувство за хумор и остроумие.

Свами Сатянанда му дава името „Niranjan’, което означава ‘неопетнен, чист, без петно’.
Свами Ниранджан е ‘Manas Putra’ на Свами Сатянанда. Манас путра означава „роден чрез санкалпа“, извикан, дете, заченато чрез извикване с ума. Свами Сатянанда го е призовал, извикал на този свят, като специална божествена душа в тялото на Свами Ниранджан, чрез неговите родители Свами Дхармашакти и Сатябрат с неговата сила на ума и мантри.
Когато го помолили да каже повече за Свами Ниранджан, Свами Сатянанда казва:
“Какво да кажа за него? Той е дар от Бога за мен. Бог ми го дари. Той е противоположен на мен, не е мое копие. Той е моето Осъществяване, моята Пълнота.
Свами Ниранджан е с мен от самото си раждане. Той ми даде всичко, неговата младост, неговото бъдеще, целия си живот. Той няма жена, няма дете, няма банкова сметка, няма собственост, няма амбиции и няма желания. Освен едно – да служи!
Неговото мото в живота е ‘Твоята воля е моята воля’. Аз винаги съм бил суров, строг гуру, но Свами Ниранджан ме прие такъв, какъвто съм.
Аз съм спокоен, че той ще ви преведе успешно към светлината, заобикаляйки мрака. Винаги, когато се появи тъмнина в живота ви, когато не намирате пътя, той ще ви преведе успешно и ще ви върне към светлината. Аз имам пълната увереност, че той ще дойде като светлина във вашия духовен живот.

Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *