Каква е целта на санкалпата в йога нидра

670

САНКАЛПА В ЙОГА НИДРА

Свами Ниранджан, Йога списание, http://www.yogamag.net

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108. Всички права запазени. 

sankalpaВ йога нидра се стига до момент, в който водещият казва  „Кажете вашата санкалпа – положително утвърждение, кажете си санкалпата, това, което искате да постигнете в живота”. Решение и санкалпа са две различни неща. Санкалпа няма точен превод на английски, затова използваме думата решение (resolve). Това е процес на промяна на зависимостта на ума, на мислите, поведението и начина на мислене. Ето защо санкалпата или положителното утвърждаване има две цели.

Първата е да спре зависимостта на ума от външните обстоятелства, което ще ни накара да мислим и да се държим по различен начин, да станем по-креативни и открити.

Втората цел на санкалпа е да даде положителна цел в живота.

В началото санкалпа или положителното утвърждаване служи, за да се преодолеят недостатъците на личността. Например много хора са пристрастени към различни неща като наркотици, алкохол, чай, кафе или шоколад. Някои са неспособни да спрат цигарите, въпреки че знаят колко вредно е пушенето за здравето им. Пристрастяването може да бъде под различна форма. Всички сме пристрастени към нещо по един или друг начин. Някои са пристрастени към депресия, към инертност или към нервна превъзбуда. Други са пристрастени към живота като цяло. Това пристрастяване спира или ограничава спонтанното и съзидателно изразяване на човешката личност.

Целта на санкалпа е да ни помогне да контролираме пристрастяването чрез промяна в подсъзнателния ум, защото пристрастяванията се коренят в подсъзнанието, а не в съзнанието. Когато нещо идва от подсъзнанието ни, не е възможно да го премахнем чрез съзнанието.

Ако искате да премахнете дърво, по-добре е да го изкорените, вместо да го отрежете.
В противен случай може да поникне отново, защото корените му са живи. Същото е и с навиците, човешката природа, самскарите и кармите. Те се зараждат в подсъзнателния и несъзнателния ум. Ние ги осъзнаваме, когато изплуват на повърхността на съзнателния ум. Понякога се опитваме да се борим и да надмогнем тази слаба и небалансирана същност, и обикновено се проваляме. Опитваме се да изчистим съзнателния ум от влиянието на подсъзнанието, което всъщност не се случва.

Санкалпа действа на подсъзнателно ниво. Тя е положително твърдение, което повтаряте на себе си отново и отново в състояние на повишена чувствителност и възприемчивост при йога нидра, практиките на пратяхара и техниките на дхарана.
Санкалпа играе две роли. Първата е промяна и балансиране на човешката природа. Втората е осигуряване на посока в живота, за да станем по-оптимистични, креативни и позитивни. Трябва да се започне с откриване на даден проблем или причина за тревога. Започнете да работите с тях и постепенно изградете вашата санкалпа.

Ганга Даршан, Декември 1998

Какво представляват смелостта и силата на волята?
Как да ги развиваме?

Смелостта е обратното на страха. Това не означава липса на страх, а осъзнаване за наличие на страх и волята да се продължи напред. На санскрит волята е позната като санкалпа. Санкалпа е положителна мисъл или идея, която се основава на реални нужди и желания, и която има практична стойност. Силата на волята представлява решителността и стремежа тази санкалпа на бъде постигната. Силата на волята е яснота. Смелостта е силата на преодолеем слабостта.

Медитацията играе важна роля в развиването на сила на волята и смелост. SWAN-принципът ви прави осъзнати за вашите силни и слаби страни, за амбициите и нуждите ви. Когато се идентифицираме със силните си страни разполагаме с изобилие от сила на волята, мотивация, устрем, вдъхновение и радост. Когато се идентифицираме със слабите си страни, ни липсват мотивация, стремеж и решителност, и по-лесно попадаме в ограничените измерения на човешката природа. Тогава креативността не се проявява спонтанно. Има усещане за борба и неспособност да постигнем целта си. Има пречки и чувство за безпомощност. Медитацията помага за осъзнаването на силните и слабите страни, за развиването на силните и за трансформирането на слабите страни в положителни качества или в силни страни.

Ганга Даршан, март 2005

 


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *