Йога като начин на живот

705

Йога като начин на живот
Свами Ниранджанананда Сарасвати

Авторски превод: Светла Благоева, Йога студио 108

В йога начинът на живот се базира върху основите на осъзнаването. Какво правите, когато ставате сутрин? Включвате сутрешен блок по радио или телевизия, четете новини в интернет и веднага започвате активно да участвате във всичко, което се случва наоколо? Представете си, че докато спите през нощта умът ви става спокоен и пасивен, като повърхността на планинско езеро, без нито една вълничка по повърхността на водата. Веднага щом се събудите сутрин, какви са впечатленията, които давате на тази спокойна същност, от която излизате след ставане от сън? Това са впечатленията, които четете, които виждате и които чувате. Те създават една изкривена картина на образа на реалността в ума ви. И затова, йога казва, че съзнанието ни има нужда от време, за да се събуди напълно.

Рано сутрин не мислете за никакви скандали, проблеми или затруднения, защото именно тези впечатления създават образи или отпечатъци във все още спокойния ум, и затова през останалата част от деня умът ви е разстроен и разтревожен. Йогите са казали, че сутрин човек трябва да прекара поне два часа в практика на нещо полезно, което да ви даде възможност и да подпомогне процеса на израстване на личността и намиране на баланса. Или някаква йога практика или друга форма на съзерцание, дори наблюдаване на природна картина и пейзаж. Дайте фокус на ума, направете разходка или друга форма на движение, помълчете малко и говорете само когато е необходимо. Постепенно това ще позволи на ума ви започне да се адаптира към това, което се случва навън и след това започнете да се ангажирате със светските дейности и ежедневие.

През нощта, когато си лягате, направете преглед на събитията от деня като на лента, прегледайте как сте си взаимодействали с другите хора и събития, какви са били думите и отговорите ви. Прегледайте всеки един момент, от времето, когато сте се събудили, до момента, в който си легнете. Вижте целия ден под формата на картини, като филм и се опитайте да откриете къде сте се провалили и как бихте могли да подобрите комуникацията, взаимодействието и отношенията си с хората. Вижте как сте реагирали и дали тази реакция е била правилна или бихте реагирали различно, ако имате възможност да изживеете този момент отново. Това е принципът, според който да започнете да живеете йога като начин на живот.

Ето защо в основата на йога като начин на живот е осъзнаването.

Затова йога философията, йога лайфстайла и йога практиката трябва да се комбинират, ако искате да видите новият ви Аз да се прероди от пепелта на старото ви Аз. Ако комбинирате тези три неща, тогава и без да практикувате специални практики за чакрите, вашата кундалини ще се събуди. Без да практикувате крия йога, вашите чакри ще се събудят. Тук идва идеята за ума над материята и за енергията над ума и материята. Ако сте в състояние да управлявате тези енергии, които се проявяват естествено и спонтанно в живота, тогава тази хармония ще промени и ума и тялото. Човек се научава да живее семпло и открито. И това са двата стълба на йога. И за да постигнете максимални ползи е нужно да включите тези принципи в ежедневието си.

Свами Ниранджанананда
Авторски превод Светла Благоева


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *