Йога и вегетарианството

1 580

ЗА ЙОГА И ВЕГЕТАРИАНСТВОТО

Свами Сатянанда Сарасвати

Авторски превод: Йога студио 108 

Много хора обмислят възможността да станат вегетарианци, но обикновено биват обстрелвани с противоречиви гледни точки, които са или на едната, или на другата крайна позиция. В повечето случаи темата се обсъжда емоционално. Много хора биха избрали да станат вегетарианци, ако им се предоставят убедителните предимства на вегетарианството пред не-вегетарианството.

Месото не е естествена храна. Но месо се е яло от няколко века назад в известната ни история.

Крайните противници на вегетарианството твърдят, че месото е съществена част от човешката диета, която е необходима за доставянето на протеини за тялото. Те твърдо заявяват, че без редовна консумация на месо здравето на човек силно ще се влоши. Това което се забравя тук е, че месото не е единствения източник на протеини. Съществуват много други достъпни храни, които могат да доставят на тялото необходимите му протеини. Също така си заслужава да отбележим, че ако имаме възможността да изберем дали да бъдем вегетарианци или не, значи ние сме късметлии. Затова, ако имате щастието да можете да избирате хранителните си навици, осъзнайте, че това е привилегия и не осъждайте другите, че не ядат същата храна като вас.

В тази тема ще разгледаме въпроса за вегетарианството главно от гледна точка на храненето и здравето. Защото сме вегетарианци, ние ще бъдем пристрастни по въпроса. Ще ви представим няколко основни факти, същите, които, рано или късно, са убедили нас самите да приемем вегетарианския начин на живот. Ще оставим на вас самите да решите за себе си дали това са основателни причини сериозно да приемете вегетарианството.

Какво представлява вегетарианството и не-вегетарианството?

Терминът вегетарианство се прилага за редица различни хранителни навици. Общоприетото определение и разбиране за вегетарианството е, че то означава въздържане от ядене на животинско месо и сродни продукти. Обаче, различни форми на вегетарианство са се появили, поради противоречивите мнения относно това дали е удачно да се ядат яйца, млечни продукти и риба.

Стриктните вегетарианци не ядат яйца, докато много други, които се смятат за такива, ядат. Яйцата често се отхвърлят на основанието, че те са носители на живот. Обаче е важно да отбележим, че всъщност повечето яйца не са оплодени, така че са неспособни да създадат живот. Други хора ядат риба и също твърдят, че са вегетарианци.

Свръх-строгите вегетарианци (вегани) не ядат всякакъв вид млечни продукти, включително мляко. В Индия, където голяма част от населението са вегетарианци, млякото се консумира в малки количества, както и претопеното масло – гхи.

Определението за вегетарианство зависи от индивидуалната интрепретация. Все пак за целите на тази дискусия, ние ще го определим като въздържане от ядене на животинско месо от всякакъв вид. Терминът не-вегетариански следователно ще се използва да описва хора, които се хранят с месо.

Да бъдеш или не вегетарианец

Основният довод в защита на яденето на месо е, че то е отличен източник на първокласни протеини, които са основни за правилния растеж и поддържане на тялото. Но има и не толкова благоприятни фактори, които трябва да бъдат разгледани.

Съвременните методи за отглеждане на животни за месо и човешката им консумация често довеждат до краен продукт, които е замърсен с различни химикали. Използването на изкуствени средства за стимулирането на растежа на животните стана обезпокоително широко разпространена практика по света. Хормони и други вещества се дават на животните чрез храната или чрез инжектиране заедно с антибиотици и различни ваксини. Те остават в месото след като животното е заклано и биват изяждани от обикновено нищо не подозиращия потребител. Какъв точно е ефекта на тези субстанции върху човешкото тяло няма да бъде дискутирано тук, тъй като те все още са обект на настоящи и предстоящи изследвания. Но ние смятаме, че тези неприсъщи токсини вероятно имат някакво въздействие върху нашето тяло и навярно са вредни за здравето ни.

Ако оставим настрана всичките тези изкуствено внесени субстанции, месото на умрелите животни е чудесно място за размножаване на микроби. Това може да е опасно, ако месото не се сготви правилно. Нещо повече, то съдържа естествени отпадни вещества и токсини, странични продукти от начина на живот на животното. Поети с месото, тези странични продукти влизат в човешкото тяло и на свой ред трябва да бъдат изхвърлени. Разбира се, обикновено тялото е съвсем способно да се справи с това, но в същото време това налага допълнително бреме върху бъбреците и останалите органи, свързани с отделителната система.

Друга важна причина е, че в месото се съдържа адреналин. Той е мощен хормон и стимулант, който се отделя в кръвта в критични моменти. С други думи, когато животното е изправено пред потенциална опасност, в кръвта му веднага се инжектира адреналин, който на свой ред поставя цялото тяло в състояние на напрежение и готовност за действие. Това е необходим защитен механизъм, който е важна част и от човешкото тяло. Когато животното му предстои да бъде убито, то е в състояние на страх. Голямо количество адреналин е напомпано в кръвта преди да умре и то остава в месото. Доколкото ни е известно, този адреналин запазва действието си и когато месото бъде изядено, ефектите от него се предават на консуматора. Така адреналинът от месото действа на човешката система сякаш е дошъл от човешките жлези при условията на страх и стрес. Не е сигурно дали адреналинът се унищожава в процеса на готвене, но ние считаме, че съществува вероятността консумацията на адреналин с месото да доведе до подчертано състояние на стрес, което само може да бъде вредено за здравето ни.

Гниенето на месото е друг важен фактор, особено за страните с по-горещ климат. Месото и особено черния дроб, се разлагат много по-бързо от безмесната храна. Този процес произвежда много вредни отрови, образувани от намиращите се там бактерии. Тези бактерии нахлуват с милиони в дебелото черво при консумацията на месо, което води до произвеждането на още и още токсични вещества. Това довежда до нарушения в храносмилателните процеси и отравяне на системата, създавайки благоприятни условия за възпаления и болести. Вегетарианството намалява тези тенденции.

Много заболявания, особено болести на сърцето, се свързват с прекомерната консумация на месо. Например, ескимосите изглежда, че доста добре преживяват изцяло на месна диета. Обаче, това което рядко се оценява е, че те в повечето случаи не живеят повече от тридесет години. Нещо повече, случаите на сърдечни заболявания и атеросклероза са доста чести сред тези хора.

Запекът също тясно е свързван с консумацията на месо. Хора, станали вегетарианци, често наблюдават голямо подобрение в перисталтиката на червата им. Яденето на месо (особено прекалената консумация) се свързва с множество други заболявания.

Все пак не можем да припишем причината за тези заболявания единствено на месоядството, защото вегетарианци също страдат от тях. Много други фактори са намесени. Това което считаме, обаче е, че вегетарианската диета/храна помага да се намали възможността за появата на някои болести.

До тук изглежда, че посветихме по-голямата част от тази дискусия в посочване на недостатъците от яденето на месо. Това е необходимо, защото само недостатъците, свързани с месоядството, могат да покажат предимствата на вегетарианството. За повечето от нас смисълът да станем вегетарианци би бил много малък, ако яденето на месо нямаше отрицателни страни.

А ако имаше подчертани ползи от него, тогава би било оправдано да продължим. Но какви са предимствата от яденето на месо? То е безспорно доста добър източник на протеини, но както ще посочим по-късно, съществуват по-добри вегетариански източници. Месото наистина съдържа жизненоважните минерали желязо и фосфор, заедно с някои от витамините Б комплекс. Обаче те могат съвсем задоволително да бъдат получени от други вегетариански храни. Така макар че бихме желали да дадем списък с предимствата на месото пред другите храни, ние смятаме, че всъщност няма много такива.

На този етап е важно да изчистим едно широко разпространено погрешно схващане. Много хора вярват, че месото е превъзходен източник на енергия; че без него ще изпаднем в състояние на летаргия. Поради тази причина доста хора изяждат огромно количество месо. Всъщност месото, както и други протеинови храни, не е идеалния вид храна за доставяне на нужната енергия за тялото. Най-добрата храна за снабдяване с енергия са въглехидратите и мазнините като хляб, зърнени храни, масло и т.н. Тялото има нужда от определено количество протеини, за да може да изгради и поднови всички стари клетки. Ако тялото приеме повече от това количество чрез обработената храна, то просто оползотворява излишъка за задоволяване на нуждите си от енергия. Това не е много пестеливо, като се има предвид, че протеиновите храни, включително и месото, като цяло са по-скъпи от тези съдържащи въглехидрати и мазнини. Също така протеините, използвани по този начин от тялото, остават в него някои остатъци или „пепел” като странични продукти, които трябва да бъдат отстранени от бъбреците, поставяйки още по-голям товар върху тези толкова често претоварени органи. Затова в действителност, месото и другите високо протеинови храни не са най-подходящата храна за задоволяването на енергийните ви потребности. Също така, отбележете, че при нормално добро здраве дневните ви нужди от протеин са учудващо малки – 60гр., значи не е необходимо да консумирате големи количества протеини било то месо, мляко, ядки или други подобни.

Какво става като заменим месото с вегетариански заместители? Разбира се, бихме избегнали всичките недостатъци от яденето на месо, за които вече споменахме. Освен това, за храносмилателната ни система е много по-лесно да обработва тази вегетарианска храна. В сравнение с месото тя има по-малко отпадни продукти, които тялото ни трябва да отстранява след храносмилането. Това само по себе си е убедителен довод за вегетарианството, защото ако тялото може да усвои по-лесно храната, значи и по-малко усилия са необходими. За храносмилателната система ще бъде по-малко вероятно да се развали или да страда от заболявания и в същото време ще може да устоява на нападенията от зарази. Нещо повече, тялото ще бъде способно да съхранява повече от своята енергия и да я използва за други нужди. Човек би станал по-здрав и би се радвал на повече енергия и сили в ежедневието.

През вековете много мъдреци и йогини са препоръчвали вегетарианството като предпочитан начин на живот. Това се е случвало не само в Индия, някои гръцки философи като Архимед, са увещавали хората да станат вегетарианци. Те са правили това с основателна причина, знаейки че има определена връзка между това което ядем и състоянието на ума. И това че ума и тялото са тясно свързани не е изненадващо. Това ясно си личи, когато погледнем бързото и пряко въздействие, което алкохолът има върху човешкото поведение – емоционално и умствено; същото е и с различни други наркотици. По същия начин можем да кажем, че храната, която ядем, също така има дълбоко отражение върху нашите емоционални и умствени състояния и поведение. През вековете е казвано, че яденето на месо води до вътрешно напрежение и дисхармония, докато вегетарианската храна спомага за вътрешното спокойствие.

Това не означава, че яденето на определени видове храни автоматично ще ви направи спокойни; съвсем не, вашето състояние на ума предимно зависи от вътрешни конфликти и проблеми. Но предпочитането на определени видове храни пред други е проводник към достигането на релаксирано състояние на ума. По-дълбока релаксация на ума може да дойде чрез изчистване на цялата вътрешна шлака. По този начин, ставайки вегетарианци, ние считаме, че се поставят устойчиви основи за хармоничен и щастлив живот. А това е мостът към по-висше осъзнаване. Това не означава, че вие не можете да постигнете по-висши състояния на осъзнаването, ако не сте вегетарианец; това няма как да е вярно, защото някои системи използват месото, при специални условия, като неразделна част от техните ритуали. Но вегетарианството е от помощ, за да започнете да вървите по пътя към по-висше осъзнаване.

Ако все още не сте убедени, че вегетарианството е за предпочитане пред не-вегетарианството, има още един довод, който може да ви склони. Цената на месото обикновено е по-висока от тази на вегетарианските храни, и така ставайки вегетарианци имате възможност да получавате високо питателна храна на по-ниска цена.

Вегетарианството – начин на приложение/употреба

Дори още преди да започнете да обмисляте да се отказвате от месото във вашата диета, е важно да научите какви храни да ядете, за да си набавяте необходимото количество протеини за тялото. Много често е изненада за хората да открият, че има многобройни чудесни, растителни източници на протеини, които съдържат, далеч повече протеини от всяко месо. Зърната на соята, на пример, са забележителна храна, която се използва от китайците и от други азиатски народи от векове. Почти четиридесет процента от соевото зърно е чист протеин. Това е около два пъти повече от месото и четири пъти повече от яйцата, пшеницата и другите зърнени храни. Има и много други отлични храни с високо съдържание на протеини, най-познатите са ядките от всякакъв вид, лещата, слънчогледа, грах, боб.

Едно нещо е сигурно, вие винаги ще получавате вашия запас от протеини, ако ядете сравнително разнообразна вегетарианска храна. Хората често казват, че беззмесната храна е безвкусна и еднообразна в сравнение с месната. Това може и да е вярно, но само заради несръчното приготвяне на ястията и липсата на въображение на готвача. Съществува голямо разнобразие от вегетариански готварски книги, даващи широко многообразие от ястия, които са толкова вкусни, колкото и не-вегетарианската кухня.

Йога и вегетарианството

Много хора считат, че вегетарианството е неразделна част от йога практиката. Това убеждение е само частично вярно, защото докато йога гледа на вегетарианството като на най-полезната система за хранене, тя не настоява, например, всичките нейни практикуващи да станат вегетарианци. Вегетарианството намира своето място в йогата само дотолкова, доколкото то е предпочитана система за хранене, посредством която може да се постигне пълно здраве на тялото като подготовка за по-висшите форми на йога. Не-вегетарианците, обаче, са сърдечно приети за практикуващи йога.

Йога препоръчва, но не проповядва вегетарианство. Една от основните цели на йога е да настрои тялото на висока степен на чувствителност, а това е по-лесно постижимо чрез въздържането от месо. Запомнете, че йога цели да донесе умствен мир и спокойствие, както и физическа отмора/релаксация. Това също е по-лесно достижимо, ако не се яде месо. Освен това месото има свойството да бъде по-голям склад за токсини и отпадни продукти отколкото вегетарианската храна.

В заключение

Ако не сте сигурни, че можете да задоволите хранителните си нужди на тялото от безмесна храна, вие не трябва да ставате вегетарианец. Но ако изучите всякакви схеми, направени по тази тема, ясно ще видите, че всичките потребности на тялото от мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и минерали, се доставят в повече от достатъчни количества от вегетарианската храна. Ако все още не сте убедени, вземете предвид практическия опит на вегетарианците. Фактът, че безбройно много хора са вегетарианци и са съществували като начин на живот от столетия в различни части на света, показва че вегетарианството не води до недохранване. Напротив, то води до чудесно здраве и дава нови сили. Смятаме, че Ману, създателя на законите в древна Индия, характеризира най-практично цялата тема като казва: „ Няма нищо лошо в яденето на месо или пиенето на вино, но въздържанието от тях дава много повече облаги и предимства.”

Из „Систематичен курс на древните тантрични техники на Йога и Крия“,
Свами Сатянанда Сарасвати, Йога публикейшън Тръст, Мунгер, Индия.

Превод Светлана Благоева, Йога студио 108


Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *