Йога за деца в Младост детска йога

3 952

Йога за деца в Младост

В момента ПОДГОТВЯМЕ ЛЯТНА ДЕТСКА ШКОЛА С ТАНЦИ И ЙОГА през юни 2024 г.

Надяваме се от септември 2024 г. да предлагаме и йога за деца.

Йога студио 108 е едно от първите йога студия в България, които започват да предлагат Йога за деца, още от далечната 2006 г. В основата на Йога за деца е методиката на RYE (Изследване на йога в образованието) и работа с деца.

Подходяща ли е йога за децата? От каква възраст?

Йога за деца е съвсем естествена и присъща практика за малките и по-големи деца. Класически „Йога за деца“ започва на 7 години и продължава до 11 г., но в съвременния свят вече има и възрастови групи от 3-4 г., до 6-7 г., а от 12 до 14 г. го наричаме Тийн йога.
Няма сложни пози и обяснения в по-малките възрасти. Движенията са естествени и децата ги следват съвсем спонтанно и с лекота.
До 5-6 годишна възраст децата са много интуитивни, а с навлизането в училищна възраст това умение започва да се губи, тук йога може да помогне тази връзка с интуицията да се запази.
Да, влиянието на йога е ползотворно за всички възрасти, особено с навлизането в първи клас.

  1. Практикуването на йога на какво ще научи детето?

Йога е цялостна практика, която подпомага тялото, емоциите и ума. Помага на децата да са здрави и гъвкави не само като физика, но емоционално и психически, което е важно за подрастващия малък човек. Йога е начин да се научим да общуваме пълноценно със себе си и взаимодействащия ни свят.

В Йога Студио 108 практиките за деца са поднесени по любопитен и забавен начин, чрез интерактивни игри за себенаблюдение, интуиция, фокусиране на вниманието, пълноценно общуване. А основният комплекс от пози е представен чрез приказка, в която децата интуитивно се включват, следвайки герои от животинския и растителен свят и усвоявайки знания за същността на природата и хората. Създаваме уютна и споделена среда на доверие и сигурност, в която всеки може да бъде чут и да се изяви. Отделяме време и за релаксация, тишина, творчество.

  1. Кои са най-добрите йога пози за деца?

Децата обожават да имитират и повтарят йога позите, това е инстинкт и така се учат. Особено присъщи им са „планина”, „пеперуда”, „котешки гръб”, „тигът“, „ревящ лъв“ и дори „лотос”. Поза „дърво” например е трудна и изисква постоянство, и именно това е, което ги мотивира, децата естествено следват нуждата от баланс. Проявяват интерес и към трудни за изпълнение пози като „гарван” или стойка на ръце. Има и такива като „жужене на пчела”, които първоначално са им странни, но бързо се усещат удобно в тях, защото ги успокояват и веднага им стават любими.

В ранна възраст ставите на децата са много меки и гъвкави и те с лекота се справят много по-добре и от възрастните. Но поради природата на детския ум, позите се изпълняват динамично, без задържане.

4. Какви са ползите от йога за децата?

В дългосрочен план се развиват редица личностни и социални способности, качества и нагласи – развиване на правилна изправена стойка, осъзнаване на дишането, подсилване на мускулната активност, творческо мислене, емоционална и сетивна интелигентност. Подобряване на баланса, координацията и концентрацията, обогатяване на усещането за другия и начините на комуникация, справяне с притеснения и страхове, възпитаване на добродетели, освобождаване на гласа и себеизразяване.  Подобряване на сръчността, любов към природата и света!

5. Как да научим децата да релаксират?

Техниката за отпускане и релаксация при децата е много специфична, може да включва и движения за осъзнаване на частите на тялото, както и много въображение. За да успеем да ги успокоим поне за малко, имаме нужда от хубава история, която те да си представят и тогава вълшебството се включва и децата утихват и остават в покой.

Йога за деца развива осъзнатост за тяло, ум и дишане.

Ползи:

– Развива сила, гъвкавост, координация, упражнява, укрепва и удължава различни мускули в тялото, без риск от травми
– Прекрасно занимание за децата, които не харесват силовите или отборните спортове.
– Помага за предотвратяване на блуждаенето на ума при децата. Развива тяхното внимание, фокус и концентрация.
– Увеличава въображението и креативността.
– Освобождава от умствена и физическа умора. Увеличава енергийните нива и осигурява дълбока релаксация.
– Предотвратява затлъстяването и насърчава здравословни хранителни навици.
– Помага за преодоляване на негативни емоции като ревност, страх и гняв.
– Подпомага положителната представа за себе си и повишава увереността.
– Подобрява дишането и капацитета на белите дробове.

www.yoga108.bg

Йога студио 108
ул. Д-р Стоян Чомаков 4А, Младост 1, София
0884 000 108